2024. 11. 30., szombat
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok egy pékségben

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: NÉBIH, 2023/11/28
Címkék: 1200 hektár, agrár-élelmiszeripar, élelmiszer, élelmiszerbiztonság

Egy Pest vármegyei, váci pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az élelmiszeripari üzemben súlyos higiéniai problémákkal és nyomon-követési hiányosságokkal szembesültek a szakemberek. Az akció során többek között mintegy egy tonna nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból, továbbá az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

A Pest vármegyében található pékség rendezetlen és takarítatlan volt. Az egységben számos, tevékenységükhöz nem kapcsolódó tárgyat is tároltak. Az ellenőrzést az is nehezítette, hogy az üzem több helyiségében nem működött a világítás sem. A helyiségek fala, mennyezete és padozata egyaránt szennyezett volt. A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval. A gépek, berendezések és hűtők higiéniai állapota sem bizonyult megfelelőnek. A dagasztó helyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül erősen szennyezettek, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós regálok (melyeket sütemény tárolására használnak) piszkosak és rozsdásak voltak. A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt, ráadásul abban és az előtér padozatán is cigarettacsikkek voltak.

A dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot, és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal sem rendelkeztek. Az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, így az ott előállított élelmiszerek nyomon követése nem volt biztosított. A hatósági felügyelők az ellenőrzés során 961 kilogramm nem nyomon követhető és lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert (melyek között több éve lejárt termék is volt) találtak.
Az érintett élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, továbbá azok forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. Az ellenőrök az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból.

A hatóság a fentebb részletezett súlyos, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét szintén azonnali hatállyal felfüggesztette. Az intézkedés feloldására a hibák kijavítását követően végzett hatósági ellenőrzés után került sor. 

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán: https://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek Az ellenőrzés során készült videó és fényképek elérhetőek a Nébih honlapján.

Ajánlott kiadványokDr. Bánáti Diána:
Élelmiszerek jelölése - Általános rész
Dr. Csapó János:
A gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint zsírok és olajok hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás III.
Dr. Takács József:
A mezőgazdaság és élelmiszeripar üzemi szerkezete
Dr. Csapó János:
A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás II.
Dr. Csapó János:
Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás I.
Dr. Hegedüs László Zsigmond:
Élelmiszer-minőségbiztosítási rendszer a kiskereskedelmi kkv-knál

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.
Erősödő zöld célkitűzések
Szeptember 12-13-án rendezik meg Hajdúnánáson, a Kendereskertben az V. Öko Expot. A kétnapos rendezvényen a hazai ökológiai gazdálkodás helyzetéről széles kitekintésben lesz szó, mivel a szakemberek egész sora tart előadást az ökogazdálkodás egy-egy fontos területéről. Nem maradhatnak ki az előadók sorából a Magyar Biokultúra Szövetség, ezen belül a Biokultúra Nonprofit Kft. képviselői sem, mivel önálló programot, szakmai beszélgetést is szerveznek.
Szentesen jó válaszokat adnak az újabb kihívásokra
Mozgalmas félévet tudhatnak maguk mögött a hazai kertészeti ágazat szereplői, közülük is a DélKerTÉSZ félezer főt számláló közössége. Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ régi-új elnöke a helyi értékek megőrzését tartja az egyik legfontosabb feladatának, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagsága a legjobb feltételekkel termelje meg a termékeit, mégpedig a környezet megvédésével. Mivel az élet sosem áll meg, az elnökkel bőségesen volt miről beszélgetnünk.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza