2024. 02. 23., péntek
Alfréd
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Az A2-es eredeti tej kincs, ami van

Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés | Szerző: Hajtun György, 2023/12/18

Mágocs, amely 2009. július 1-jével kapott városi rangot, Baranya vármegye északi részén, a Baranya-Tolna vármegyehatár közvetlen közelében fekszik. A mecseki Hegyhát tájegység legjelentősebb települése. A Baranyai-Hegyhátnak ez a része földrajzi értelemben a Völgységhez tartozik. A körzet éghajlatára a mérsékelten meleg nyár és az enyhe tél jellemző. A dombsági területen a mérsékelten nedves, óceáni hatások vannak túlsúlyban.

Mágocsra, a ZILDA Tejüzembe tartva valóban megragadja az embert a táj szépsége. A dimbes-dombos vidék azonban nem a legideálisabb a mezőgazdasági termelésre. A szántóföldi növénytermesztésnek sokkal több a gátló tényezője, mint egy alföldi területen. Itt, egy-egy nagyobb csapadék után jelentős erózió indul meg, a lezúduló csapadékkal jön a termőföld rétege is, ezért olyan növények termesztésével kell foglalkozni, amelyek jobban megkötik a talajt.


Mohai-László Viktória
üzemvezető

A ZILDA Tejüzemben, amely a Makrom Kft. legújabban létrehozott egysége, két fiatal szakemberrel, Mohai-László Viktória üzemvezetővel, és Demeter Krisztián termelési igazgatóval ültünk le beszélgetni. A vállalkozás fő tevékenységi körébe tartozik a növénytermesztés, az állattenyésztés, és nem utolsósorban, sőt, inkább elsődlegesen, az élelmiszer piacon prémium termékként megjelenő A2-es tejnek és az abból készült termékeknek a minél szélesebb körben való megismertetése és elterjesztése a magyar fogyasztók körében.

Ezer hektáron szántóföldi növénytermesztés

A ZILDA tejüzemben 2019-ben indult meg a termelés, amit a covid járvány miatt nem tudtak teljes kapacitással végezni. A kezdet ebből a szempontból nem volt kedvező, de az elmúlt években, leginkább 2021-től sikerült a termelést magasabb fokozatba kapcsolni. Demeter Krisztián azonban hozzáteszi, hogy még van lehetőségük tovább fejlődniük, amennyiben a piacon sikerül szélesebb körben bevezetni a termékeiket. A takarmány előállítását a Makrom Kft.-ben végzik, amely 1000 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést. A tejüzemet egyébként olasz mintára építették meg, ahol a korábban elindított szelekció következtében kiválogatott A2-es tejet adó szarvasmarhák biztosítják az alapanyagot. A tejüzemben ennek megfelelően olasz típusú sajtokat, joghurtokat készítenek az A2-es tejből.

Magyarországon még csak kevesen tudják, hogy mi is az a A2-es tej, és miben különbözik a hagyományos, A1-es tejtől. Új-Zélandon, Ausztráliában, és Észak-Amerikában évtizedek óta kutatják az A2-es tej titkát. Az elmúlt néhány évben Magyarországon is megjelentek az A2-es tejet adó szarvasmarha állományok, igaz, még csak néhányan mertek belevágni ebbe a tevékenységbe. Pedig, a ma még igen kicsi piaci szegmenset jelentős piaci szegmenssé lehet bővíteni az A2-es tejből készült termékekből, mert ezt a tejet, és a belőlük készült termékeket a tejfehérje allergiában szenvedők többsége is fogyaszthatja. „De ma még ott tartunk, hogy ezt a terméket meg kell ismertetni a fogyasztókkal”, fogalmazott az igazgató.

Mi a különbség?

Hogy miben különbözik az A2-es típusú tej az A1-estől, azt Mohai-László Viktória mondta el. A tej az ember számára egy kedvező táplálékforrás, mivel a benne található fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára és segítenek fenntartani annak megfelelő működését. A tehéntej 87 százalék víz, 5 százalék laktóz, 4 százalék tejzsír, 3,5 százalék tejfehérje, ásványi anyagok és vitaminok. A tejfehérje főként kazeinekből áll, a kazeineken belül megkülönböztetünk alfa (α), béta (β), gamma (γ) és kappa (κ) kazeineket. Az A2 tej olyan szarvasmarha teje, amely fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett. A tej fehérjetartalmában található β-kazein egy egysége, összesen 209 aminosavból épül fel, amelyek az A1 és az A2 forma esetében csak az aminosav lánc 67. aminosavában különböznek. A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a 67. helyzetben. Ez egy igen apró, ám rendkívül jelentős különbség, mutatott rá a lényeges különbségekre az üzemvezető.

„Az A2-es tej az A2A2 genetikai jellemzőkkel rendelkező tehenektől származik. Mindkét szülőtől kapott gén A2 volt, melyek a ß-kazeinek aminosav sorrendjét kódolták. Ma feltételezzük, hogy eredetileg minden szarvasmarhafajta A2 genetikai anyagot hordozott, és az idők során egy spontán mutációnak köszönhetően, több ezer évvel ezelőtt, a háziasítással alakult ki az A1 gén. Lassan az európai szarvasmarha fajták genetikai állománya A2A2-ből A1A2-re és A1A1-re változott. Ma mind a három genetikai kombináció előfordul. Ezért nevezik az A2 tejet gyakran „eredeti tejnek. Napjainkban általában a boltokban kapható hagyományos tejek és tejtermékek szinte egésze A1 és A2 ß-kazein génnel rendelkező tehenektől származik. Az a tej, amelyben több, mint 99 százalék az A2 ß-kazein aránya, A2 tejként azonosítható és értékesíthető. A2 tejet termelnek az ázsiai és afrikai szarvasmarhák, valamint a juhok, a kecskék és a bivalyok is. Ami igen érdekes lehet számunkra, hogy az anyatej is A2-es típusú, mert prolin aminosav helyezkedik el a fehérje lánc 67. pozíciójában”, hangsúlyozta Mohai-László Viktória.

A jótevő prolin

Miért esküszik sok fogyasztó az A2 „eredeti” tejre? Több kutatás talált összefüggést az A1 forma és egyes humán betegségek kialakulása között, melynek okát érdemes molekuláris szinten keresnünk. Az A1-es tejben az „ősi” tejhez képest megváltozik az aminosav lánc összetétel, mivel az A1-es tejben hisztidin kerül, az A2-es tejben található prolin helyére. Ennek következtében a proteázok, vagyis az emésztésben szerepet játszó fehérjebontó enzimek, más helyen fogják hasítani (emészteni) a peptid láncokat. Az A1-es tejben az 59. aminosav után és a 67. aminosav előtt kialakul egy 7 aminosavból álló lánc, melynek neve BCM-7 vagyis béta-casomorphin-7. Ezt a peptidet összefüggésbe hozzák az immunsejtek aktivitásának növekedésével és gyulladásos immunválaszokkal. A BCM-7 peptidnek számos egyéb negatív hatást is tulajdonítanak, például az immunsejtek elszaporodását okozhatja, légzési diszfunkciókkal köthető össze, negatívan befolyásolja a gyomorban termelődő emésztéshez szükséges hormonok elválasztását, növeli a bél tranzit időt, ezáltal gyulladást válthat ki az emésztőtraktusban, valamint gyulladásos bőrbetegségek kialakulásában is szerepet játszhat.

Abban az esetben, ha a 67. aminosav helyén prolint találunk, úgy az emésztőenzimek más-más hosszúságú szekvenciákat is képesek hasítani. Természetesen ebben az esetben is fog BCM-7 keletkezni, de jóval kisebb mennyiségben, és közben a szervezetünk számára hasznos peptidek is létrejönnek. Mindamellett, hogy az A2 tej könnyebben emészthető, számos egyéb jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Az A2 ß-kazein hasításából létrejöhetnek olyan peptidek, melyek immun-moduláló hatásúak, csökkenthetik a vérnyomást, vagy éppen az enzimekkel kapcsolt neurológiai rendellenességek kialakulását gátolhatják. Több szakirodalom is összefüggésbe hozta az A2-es tejet, az 1-es típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatással is, valamint, hogy laktóz intoleránsok kevésbé produkálnak tüneteket az A2-es tej elfogyasztását követően, noha annak laktóz tartalma megegyezik az A1-es tejével. A tudománynak még sok időt és energiát kell áldoznia az A2-es tej kutatására, mire minden pozitív hatására fény derül, de egy tény biztosan állítható, az embereknek szükségük lesz az A2-es tejre a jövőben, jelentette ki az üzemvezető.

A2-es tejet ad az állomány

Az A2A2 tejelő állomány újbóli kialakítása, az eredeti állapot visszaállítása Mágocson már sikerült. „A szarvasmarha telepünkön 400 egyedből álló Holstein-fríz fajtájú teheneket tenyésztünk, ebben a fajtában egyenlő arányban fordul elő az A1 és A2 ß-kazein változat. A β-kazein fehérje termelését e két változat kombinációja határozza meg. Telepünkön jelenleg mindhárom genetikai variáció megtalálható teheneinkben. Tenyésztési célunk, hogy olyan teheneket tartsunk, melyek csak A2A2 génnel rendelkeznek, így az általuk megtermelt tej A2-es lesz. A jelenlegi szarvasmarha állományunk 80 százaléka már A2-es tejet adó tehénből áll. A kitűzött eredmények gyorsabb elérése érdekében molekuláris genetikai vizsgálatokat végeztetünk minden üszőborjú fülporcából. A vizsgálatokat végző laboratórium meghatározza az egyed genetikai státuszát, így az általa termelt tejben található β-kazein típusát is, melyet hivatalos tanúsítvány igazol. A genetikai tesztet követő A1 allélt hordozó egyedeket selejtezzük, nem tenyésztjük tovább. A megmaradó üszőinket csak ß-kazein A2A2 bikákkal párosítjuk, ugyanúgy, mint a jelenlegi teheneinket”, tette hozzá Demeter Krisztián.


Demeter Krisztián
termelési igazgató

„A tejelő állomány jobb minőségű teje valószínűleg csak részben függ a genetikától, nálunk inkább a GMO mentes takarmányozás, a szója hanyagolása és a kétszeri fejés okozhatja ezt, nem beszélve korábbi aszályos évek okozta tömegtakarmány minőségről és hiányról, valamint az abraktakarmányok magas áráról, ami miatt alaposan át kell gondolni a takarmány összetételt. Nekünk az a fontos, hogy minél jobb beltartalommal rendelkező tejet kapjunk, mert így tudunk kiváló minőséget előállítani. Mi csak GMO-mentes termelésből származó minőségi termékeket állítunk elő az A2-es tejből.

Tejfeldolgozó üzemünkben a kor legmodernebb technológiáját alkalmazzuk, és kiemelkedő higiéniai feltételek mellett, teljes tejből, színezék és tartósítószer-mentesen folyik a termékgyártás. A GMO-mentesség a takarmányozásra is vonatkozik, így a termőföldtől az asztalig követhető nyomon a termék előállítása. Egyébként a gyártási folyamatokat évente ellenőrzi a ÉLBC, és a tejet felvásárló partnerünk, a Mizo is” fogalmazott a termelési igazgató.

Az 1000 hektáron tömegtakarmányokat (kukorica, szilázs), cirokot termesztenek, amit a szarvasmarha is szívesen fogyaszt, és a tej minősége is kiváló. Évente 4,5 millió liter tejet állítanak elő, amelynek csupán az egyharmadát dolgozzák fel a tejfeldolgozóban, a többit a Mizo veszi meg. Érdekes, hogy a jobb minőséget nem mindig lehet az árban érvényesíteni, ezért törekednek arra, hogy minél nagyobb piaci értékesítésre tegyenek szert, és minél több sajtot, joghurtot tudjanak értékesíteni.

A fogyasztás növelésére helyezik a hangsúlyt

Ami a termékeket illeti, azok valóban egészen más, különleges ízvilágot, minőséget képviselnek. Az ízesített sajtok igen sokféle, változatos módon felhasználhatók, igazi prémium termékekről beszélhetünk, mivel nincsenek benne adalék és színezék anyagok. Emiatt azonban a termékek árai sem tartoznak az olcsó kategóriához, s ez nem kedvez a fogyasztás növelésének. Pedig, ha tisztában lennénk azzal, hogy a már elmondott A2-es tej értéke mit hordoz, akkor bizonyára sokkal többen volnának hajlandóak az átlagosnál 20 százalékkal drágább árat is megfizetni. A tudatos fogyasztók persze, már tisztában vannak az A2-es termékek értékeivel, de még ők vannak nagy kisebbségben. Mohai-László Viktória azonban bízik abban, hogy a jó, az egészséges termék utat tör magának, és a hazai piacon is felismerik, hogy sok tejfehérje allergiás embernek is az A2-es tejből készült termékek jelentik a tejfogyasztás megoldását.

A Hegyhát dombok között megbújó városkában, a ZILDA Tejfeldolgozóban is küzdenek az elnehezült gazdasági környezettel, de a tulajdonosok, az üzemvezetők hisznek abban, hogy igazi kincs az A2-es tej, tejből készült termékpaletta, hiszen az egészséges táplálkozás egyik fontos láncszeme. De már gyermekkorban, az egészségre nevelés, tudatos táplálkozás kialakítása során érdemes megtanítani, hogy milyen előnyökkel jár, ha A2-es tejet, termékeket fogyasztunk.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiDinamikusan bővül a piac, de ellenszélben az uniós baromfiágazatA paradicsom kórokozói - A paradicsomvészDrónpilóta képző oktatás az ISM Tech-nél

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A legfontosabb földügyi változások 2023-ban
Jól ismert, hogy a magyar birtokpolitika gerincét a Földforgalmi szabályozás és a Termőföldvédelmi törvény adja. Ezeknek a változását mindig kiemelt figyelem övezi, hiszen a termőföldek tulajdonjogát és használatát egy ország mindig stratégiai kérdésnek tekinti.
Nagy István: a sikeres agrártermelés alapja a minőségi vetőmag
Vetőmag nélkül nincs élelmiszer-termelés, a hazai vetőmagszektor nemzetstratégiai jelentőségű ágazat, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Siófokon, a 30 éves Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jubileumi rendezvényén.
Nem mondanak le az új, magyar növényfajták nemesítéséről
Dr. Kruppa József agrármérnök, növénynemesítő, címzetes egyetemi tanár, neve közismert az agrárszakmában, mivel több, mint 40 éves szakmai (kutatási, nemesítési, termesztési, felsőfokú oktatási és szaktanácsadási) tapasztalattal rendelkező agrármérnök. A nevével fémjelzett Kruppa-Mag Kutató Kft. 2006-ban alakult családi vállalkozás, melynek alapítója és ügyvezető tulajdonosa, valamint vezető kutatója is. A cégtulajdonos joggal büszke a családjára, mert a generációváltást családon belül megoldotta, ugyanis a családtagok közül hárman (2 agrármérnök, 1 biológus és 1 mg. technikus) folytatják, viszik tovább az édesapa tevékenységét.
Elhúzták a mézesmadzagot
Ismerje meg a napraforgó ezer titkát egy csepp mézben – ezzel a szlogennel hirdetett kampányt a napraforgóméz népszerűsítéséért az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).
A közép-ázsiai piacra törne be Magyarország
Közép-Ázsia legjelentősebb élelmiszer- és ital szakkiállításán, a kazahsztáni FoodExpo Qazaqstan-on képviseltetik magukat a magyar élelmiszergyártók az Agrármarketing Centrum közösségi standján.
Bolygó-szerte viszik a magyar agrártermékek jó hírét
Mozgalmas évet zár 2023-ban az Agrár Marketing Centrum (AMC). Az immár megszokott programokon kívül sikeresen zárták a kétévente megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt, az OMÉK-ot, amely az idén már a 81. agrár seregszemlét jelentette. Ondré Péterrel, az AMC ügyvezetőjével értékeltük az idei évet.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza