Kategória: Agrárgazdaság, Fenntartható gazdálkodás | 2023/12/20
Az élelmiszerek iránti növekvő kereslet, a társadalmi és törvényalkotói elvárások emelkedése a fenntartható gazdálkodással kapcsolatban és a klímaváltozás kihívásai miatt a mezőgazdálkodás ma komplexebb és hatékonyabb megoldásokat keres. Ebben a folyamatban a nanobuborék technológia egy újabb lehetőséget kínál a mezőgazdasági szektor számára, különös tekintettel a vízminőség javítása révén.
A nanobuborékok mikroszkopikus gázbuborékok, melyek a folyadékban elkeverednek diszpergálódnak. Méretük 100 nanométer alatt van, de képességeik óriásiak. A nanobuborékok vízben vagy más folyadékokban könnyen, egyenletesen elkeverednek, bizonyos körülmények között tartósan a víztestben tudnak maradni, ami lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan reagáljanak a környezetükre. (1. ábra)
1. ábra: Nano mérettartományú buborékok összehasonlítása
Az egyik leglátványosabb előnye a nanobuborékoknak a vízminőség javítása. Ezek a nano mérettartományú buborékok megemelik a vízben oldott oxigén szintjét. Ráadásul a nanobuborékok hatékonyan képesek kiiktatni a vízben élő patogén kórokozókat, valamint oxidálni és így könnyebben eltávolíthatóvá tenni a nehézfémeket.
Az egészséges növények alapvető feltétele az egészséges gyökérrendszer. Az oxigén nanobuborékok által az öntözővízben növelt oldott oxigén szintje segíti az egészséges növényi gyökérzet kialakulását. Ez azt eredményezi, hogy a növények hatékonyabban hasznosítják a tápanyagokat, javul a fotoszintézis hatékonysága, általánosságban a haszonnövények egészségesebbek, ellenállóbbak lesznek a környezeti változásokkal és a betegségekkel szemben. (2. ábra)
2. ábra: Biofilm bontás
A nehézfémektől, kórokozóktól megszabadított itatóvíz általánosan javítja a haszonállatok egészségi állapotát, csökkenti a betegségek terjedésének kockázatát. Az optimális oldott oxigén koncentrációjú itatóvíz segíti a haszonállatok emésztőrendszerének működését, javítja a tápanyagok felszívódását. A nanobuborékok jelenléte az itatórendszerek csővezetékeiben és a tartályokban képes megakadályozni a biofilm képződést, vagy a már kialakult biofilm réteg lassú, de vegyszermentes eltávolítását eredményezi, amely hozzájárul az egészséges tiszta itatóvíz hosszútávú fenntartásához. (3. és 4. ábra)
A profitabilitás és a fentarthatóság egyidejűleg fejleszthető a modern tudományos eredmények megfontolt alkalmazásával. Erre nyújt kitűnő lehetőséget a nanobuborék technológia alkalmazása a mezőgazdálkodásban. Mind a növénytermesztésben, mind az állattenyésztésben a hatékonyabb táplálék vagy tápanyag hasznosulás, a csökkenő növényvédőszer és gyógyszer szükséglet, a javuló általános növény- és állategészségi állapot, egy termelékenyebb gazdálkodást, magasabb profitot eredményez. Mindezen előnyök mellett a kisebb környezeti lábnyom, valamint a javuló fenntarthatóság kritériumai is teljesülnek.
Számos külföldi tudományos publikáció mellett, található hazai vonatkozású kutatási anyag a nanobuborékok növénytermesztési alkalmazásának előnyeiről. (Szakál Tamás – Ligetvári Ferenc – Füredi Gábor – Vasas Dávid –Kalocsai Renátó–Szakál Pál által jegyzett Vízben lévő nano mérettartományú levegőbuborékok hatása a növényi fejlődésre kutatási anyaga)
Gyakorlati alkalmazási példák a világból:
■ Üvegházi hidropóniás növénytermesztés (USA, Hollandia, Szlovénia)
■ Víztározók felborult biológiai egyensúlyú víztestének helyrehozatala, hosszútávú karbantartása (Közel-Kelet országai, USA)
■ Baromfitenyésztésben itatóvízként
(Közel-Kelet országai, Olaszország)
■ Szarvasmarha tenyésztésben itatóvízként
(Olaszország)
■ Sport gyepek öntözése (Belgium, Magyarország)
■ Kikötővizek biológiai egyensúlyának helyreállítása, egyensúlyi állapotának fenntartása (Közel-Kelet országai, USA)
■ Csővezetékek biofilm eltávolítása és új biofilm rétegek képződésének megakadályozása
(USA, Ausztrália)
■ Hűtővíz kezelés (Közel-Kelet országai)
A nanobuborék technológia alkalmazása jelentős lépést jelent a fenntarthatóbb és hatékonyabb mezőgazdaság felé. A mezőgazdasági ágazat továbbra is innovatív megoldásokat keres a növekvő élelmiszer kereslet kielégítésére, a nanobuborékok ígéretes eszközként tűnnek fel azok eléréséhez.
A mezőgazdasági szakembereket, kutatókat és termelőket arra ösztönözzük, hogy alaposabban ismerjék meg a nanobuborékok használatának lehetőségeit. A kutatás és innováció révén ezek a technológiák hozzájárulhatnak az élelmiszertermelés hatékonyabbá, eredményesebbé és fenntarthatóbbá tételéhez. Ehhez kínál vállalkozásunk testreszabott megoldásokat.
További információk
Ódium Kft., cím: Röszke II. körzet 50/b., telefonszám: +36 20 9803975
https://www.homeport-water.solutions/home-hu
http://www.hidrologia.hu/vandorgyules/35/word/0312_szakal_pal.pdf
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza