2025. 05. 24., szombat
Eszter
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Nem mondanak le az új, magyar növényfajták nemesítéséről

Kategória: Agrárgazdaság, Növénytermesztés | Szerző: H. Gy., 2023/12/25

Dr. Kruppa József agrármérnök, növénynemesítő, címzetes egyetemi tanár, neve közismert az agrárszakmában, mivel több, mint 40 éves szakmai (kutatási, nemesítési, termesztési, felsőfokú oktatási és szaktanácsadási) tapasztalattal rendelkező agrármérnök. A nevével fémjelzett Kruppa-Mag Kutató Kft. 2006-ban alakult családi vállalkozás, melynek alapítója és ügyvezető tulajdonosa, valamint vezető kutatója is. A cégtulajdonos joggal büszke a családjára, mert a generációváltást családon belül megoldotta, ugyanis a családtagok közül hárman (2 agrármérnök, 1 biológus és 1 mg. technikus) folytatják, viszik tovább az édesapa tevékenységét.

Dr. Kruppa József 
ügyvezető tulajdonos

Ha méltatni szeretnénk Kruppa József eddigi munkásságát, amely még korántsem zárult le, akkor bizony igencsak vastag kötetekből álló könyvsorozatot kellene írni. A tevékeny életút középpontjában mindig is a növénynemesítés, a kutatás és fejlesztés állt, és áll ma is. A Kisvárdáról induló fiatalember az 1981-ben Szarvason, majd 1988-ban szerzett debreceni agrármérnök diplomájával a zsebében a kisvárdai Teichmann Vilmos kutatóintézetnél töltött el több, mint egy évtizedet, ahol többek mellett együtt dolgozott Vágó Mihály növénynemesítővel és id. Béres Józseffel is, aki 1972-ben megalkotta a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humán gyógyászati készítményét, a későbbi Béres Cseppet.

A kutatás-fejlesztés mellett fontos a végtermék, a vetőmag termesztése, és kereskedelme is, ezért is építették fel a cég tevékenységét ezekre a tevékenységekre. A szántóföldi növényfajok közül Kruppa József a nemesítési munkája során a rozsra, a tritikáléra, a burgonyára és a lucernára fordította a figyelmét. A cégvezető a burgonya fejlesztésével ma már nem foglalkozik, mert a hazai burgonyatermesztés folyamatosan zsugorodik, esik vissza. Valamikor több tízezer hektáron termesztettük a burgonyát, manapság alig éri el a termőterülete a hétezer hektárt. A Kisvárdán magánalapon végzett burgonya nemesítés eredményeként egy új korai, leromlásnak ellenálló és jó gazdasági értékmérő tulajdonságokkal rendelkező fajta jött létre. A Pannónia fajta felkerült a hazai fajtalistára, mint minden más fajtája, ez is fajtaoltalomban is részesült, így a köztermesztésben is szerepet kapott. A cégvezető által nemesített, államilag elismert burgonyafajta sárga héjú.

A sárga héjú burgonya azonban idehaza nem tartozik a kedvenc piaci termékek közé, mivel a piros héjú burgonyát helyezik előtérbe a vásárlók. Száz évvel ezelőtt, amikor a lengyel, a német sárga héjú burgonyák megjelentek idehaza, azok magas keményítőtartalmuk miatt szeszipari, takarmányozási célú felhasználásra voltak alkalmasak, mert nem volt jó ízük. A Teichmann Vilmos által nemesített gülbaba, kisvárdai rózsa burgonyafajták piros héjúak, jó ízűek voltak, így ez terjedt el. A sárga héjú burgonyákról azt mondták, hogy a disznóknak való eledel. S még ma is él ez a szemlélet, holott a héjszín csak formalizmus, sőt, a sárga héjú burgonyánál a genetikai előrehaladás sokkal nagyobb a pirosénál, és ma már több jó sárga héjú fajta van. A határon túli magyar területeken nincs az a formalizmus, mint idehaza, mert például Erdélyben, Kárpátalján a sárga héjú burgonyák dominálnak, és ott ma is termesztik a Pannónia burgonyát - mondta Kruppa József.

A Ryefood rozs – aminek a fajtatulajdonosa szintén a cégvezető – a hazai körülményekre nemesített  étkezési és takarmány (malomipari, abrak és szilázs) rozsfajta. Az állami elismerése 2005-ben történt, míg a növényfajta-oltalom megadásának éve 2006. Diploid, félig felálló növekedési típusú, magas szárú, félig lehajló közepes-hosszú kalászú, közepes-hosszú zöld szemszínű és nagy szemméretű, szabad elvirágzású őszi fajtáról van szó, amely idegentermékenyülő. (1. kép)

 A gazdasági értékét az jelzi, hogy magas fehérje- tartalmú fajta, amely alkalmas étkezési gabona, takarmánygabona és zöldtakarmány (szilázs) termesztésére egyaránt. Lisztjéből önmagában is jó minőségű rozskenyér süthető. A belőle készült kenyér fogyasztása javasolható a betegségmegelőző, egészséges táplálkozásban. Gyenge termékenységű- és homoktalajokon a legnagyobb termésre képes fajta. Télállósága, szárazságtűrése, valamint bokrosodó - és gyomelnyomó képessége is kiváló. Rezisztens a gabonalisztharmatra. Kitűnő rezisztencia tulajdonságai és gyomelnyomó képessége lehetővé teszik kis ráfordítású integrált, és öko-termesztését, biotermék előállítását is. Várható termés: 3-5 t/ha szemtermés, vagy 20-30 t/ha szilázs. A belőle kalászolás előtt készült szilázs takarmány értéke kiváló: nyersfehérje tartalma (fehérje:18-21 %), szerves anyag- és rost emészthetősége (72-78%), energiatartalma: 6 MJ. Rozs szilázs kategóriában országosan a legjobb minőséget adja. Korán (április közepén) biztosít kiváló minőségű tömegtakarmányt (szilázs) és betakarítása (kaszálása) után még tavaszi növények (siló) kukorica, napraforgó stb.) vethetők. Kiváló a termésbiztonsága. A Reyfood rozs vetőmagja igen népszerű a hazai gazdák körében, nem véletlen, hogy e rozsfajta vetőmagja a legfontosabb bevételi forrása a cégnek.

A Dimenzió tritikálé nemesítése ugyancsak Kruppa József nevéhez fűződik. Ez a tritikálé őszi takarmány és étkezési tritikálé fajta. Állami elismerése, növényfajta-oltalom megadásának éve 2019. Rekombinációs hexaploid tritikálé. Közép-magas szárú, nagy zöld tömeget (szalma is) is adó fajta, kalásza erősen viaszolt és éréskor erősen színesedő, a szálkák hosszúsága közepes. Szabad elvirágzású, öntermékenyülő, őszi fajta. (2. kép)

A Hungaro és Dimenzió tritikálé magas fehérjetartalma alapján kiváló abraktakarmány és zöldtakarmány. Mindkettő étkezési célra is minősített fajta. Főként a durum búza és rozs genomot egyesítik, de az étkezési búzától is örököltek kedvező tulajdonságokat. Télállósága, szárazságtűrése, bokrosodó, és gyomelnyomó képessége is kiváló, így lehetséges az öko-termesztésük is. A Hungaro fajta Gabonalisztharmatra rezisztens, levélrozsda fogékonysága kisebb a standard fajtáknál. A fuzáriummal szemben a búzáknál ellenállóbbak. Termőképességük eléri a legjobb takarmány standard fajták szintjét, érésidejük is azokéval azonos. Jó sütőipari minőségi tulajdonságokkal rendelkeznek, Várható hozamuk: 5-8 t/ha szemtermés, vagy 20-40 t/ha zöld termés (szilázs). A belőlük kalászolás előtt készült szilázs takarmány értéke kiváló. Korán (április közepe-vége között) a rozs kaszálása után biztosítanak kiváló minőségű tömegtakarmányt (szilázs) és betakarításuk (kaszálása) után még tavaszi növények (silókukorica, cirok, szója, napraforgó stb.) vethetők. Termésbiztonságuk kiváló!

A lucerna nemesítésében is meghatározó szerepet tölt be Kruppa József. Négy fajta (Klaudia, Jozsó, Olimpia, Kopirnyó) nemesítése is a nevéhez fűződik, amelyek közül az Olimpia lucernáé a vezető szerep. A Klaudia és Kopirnyó fajták is államilag elismert fajták, és a cégvezető a fajtafenntartójuk is. Az Olimpia tarka virágú fajhibrid lucerna fajta. Genotípusában hordozza a svéd lucerna kedvező tulajdonságait is. Állami elismerése 2006-ra datálódik, miként a növényfajta-oltalom megadásának éve is. Közepes-magas növénymagasságú, felálló növekedési formájú, vékony szárú, leveles típusú, túlnyomóan kék virágú lucernafajta. (3. kép)

A gazdasági értéke figyelemre méltó, hiszen kiváló fehérjehozamú fajta. Szárazanyag termése a hivatalos kísérletekben 4 év alatt összesen: 61,9 t/ha (15,5 t/ha/év). Fehérje termése a vizsgált 4 évben összesen: 12,4 t/ha (3,6 t/ha/év). Magas a fehérje tartalma (23 %). Télállósága, szárazságtűrése kiváló. Maghozama közepesen jó. A felszínhez közel dúsabban elágazó és egyben mélyre hatoló gyökérzete révén jobban hasznosítja a talaj kisebb tápanyag- és vízkészletét. Nemesítése savanyú, gyenge termékenységű homok- és erdőtalajokon folyt, ezért alkalmas ilyen talajokon történő eredményes termesztésre is.

A hazai növénynemesítésben és vetőmagtermesztésben a külföldi cégek vették át a vezető szerepet, ennek elsősorban anyagi okai vannak, s emiatt a magyar kis tőkével rendelkező cégek kiszorulnak a versenyből. Ennek a magyar termelő látja a kárát, mert az itthon elvetett szántóföldi vetőmagok 80 százaléka külföldi fajtákból származik. Ez nagy kockázatot jelent nem csak a magyar termelők számára, hanem élelmezés-biztonsági (nemzetbiztonsági) szempontból is, mondta végezetül Kruppa József.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza