Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Szerző: H. Gy., 2024/03/16
Budapesttől nem messze, Pomázon egy olyan farmra, élménybirtokra látogathat el az ember, ahol az igazi tanyasi életet, vagy inkább az osztrák hegyi farm auráját szívhatja magába. A Breier farmról van szó, ahol a 200 hektáros birtokon termelt földi javakat fel is dolgozzák, és kiváló minőségű élelmiszerként értékesítik. De a vendéglátást is megoldották oly módon, hogy egy kis panzióban 12-18 ember kényelmesen, természetesen teljes ellátással megpihenhet az egész napos programokon való részvétel után. Ifj. Breier László tulajdonossal beszélgettünk.
ifj. Breier László
tulajdonos
- Kedves László, hány éve annak, hogy nagyot mert álmodni?
- Talán tíz éve, hogy a családban megfogalmazódott egy tanya megépítésének a gondolata, ami leginkább a múltat kívánta visszahozni a jelenbe. Mindig is szerettem az állatokat, mindig is közel állt hozzám a mezőgazdaság, amely kapcsolat valószínűleg a sváb gyökerekhez vezethető vissza, és persze, a nagypapa kis szőlőültetvényére, ahol gyermekkorom óta sokat dolgoztam. Mi tősgyökeres pilisvörösvári sváb család vagyunk, s nálunk is volt a családi ház udvarán tyúk, tojás. A nagyszüleimnél volt kecske, disznó, nyúl is, amivel a saját élelmiszer ellátásunkat is megoldottuk. A háztáji gazdaságban más minőségű élelmiszert lehet előállítani, mint a nagyüzemi termelésben. Hiszen egészen más íze van a saját terméknek. Egy szó mint száz, egy kicsit a nosztalgia is ösztönzött arra, hogy belevágjak a farm megépítésébe.
- Eredetileg is ilyen nagy léptékben, élménybirtokban gondolkodott? Az élménybirtok elnevezés egyébként azért találó, mert nem csak a termőföldtől az asztalig folyik itt az agrártermelés, hanem a vendéglátás, a turizmus is fontos lába a vállalkozásának.
- Nézze, ha már csinálunk valamit, akkor azt tegyük jól, komplex módon. A farm építésekor nagyon is számba vettük a mai kor kihívásait, s nem utolsósorban az Európai Uniónak az előírásait. Ahogy Ön is fogalmazott, a termőföldtől az asztalig koncepciót választottuk, mert csak így tudunk megfelelni az élelmiszer-biztonság, a fenntartható fejlődés, a zöld program követelményeinek. Az első lépcsőben persze, nem voltak ilyen nagy terveink, de aztán – ahogy a baráti, környezeti közvélemény-kutatásunk jelezte – egyre nagyobb tervben kezdtünk el gondolkodni. Első lépésként a terület kiválasztása volt a feladatunk: két helyszínben gondolkodtunk a turizmus miatt. Balaton környékében, és a lakóhelyünkhöz közeli területben. Pomázon több éve hirdették eladásra ezt a 200 hektáros területet, amelyet munkaterápiára használtak. Volt itt gyümölcsös, szántóföldi és kerti kultúra, ahol a mentális betegségben szenvedő embereknek kiváló, gyógyító hatású alkalmakat teremtett. Persze, a földterületet rendbe kellett tenni, sok munkával kitisztítottuk. Ezt a területet 2016-ban vettük meg, két lépcsőben, hiszen először 120 hektárt adtak el. Két év után növeltük a területet a mai léptékre.
- Mikor kezdődött meg az élménybirtok építése?
- A földterület megvásárlása után egy évvel már terveztük az élménybirtokot, mert úgy gondoltuk, hogy ami javakat itt megtermelünk, azt dolgozzuk is fel, és értékesítsük. Jómagam két évtizedet az élelmiszer-kereskedelemben töltöttem el, így pontos képem volt egy fenntartható mezőgazdaság, egy önfenntartó, kis ökológiai lábnyommal működő farm megépítéséről, ahol a hagyományos „boldog” állattartás, és a „szelíd” növényvédelemmel termelt gyümölcsök eljuthatnak a fogyasztóhoz, s visszaköszönnek a gyerekkor ízei, élményei. Mi itt a körkörös gazdálkodást is megvalósítottuk, mert például az energiaellátásunkat megújuló energiával biztosítjuk, a szerves trágyát, a termelésben keletkezett zöld hulladékot a földünkön használjuk fel. Az élménybirtok építése 2020 márciusában kezdődött, és 2021 októberében be is fejeztük. Ekkor kezdtük meg az istállók benépesítését, először a magyar tarka szarvasmarhák érkeztek Ficsor Árpádtól, aztán jött a baromfi, míg a sertésállományunk a nagy fehér lapály és a Durock keresztezéséből származik.
- Mekkora az állatállományuk?
- A piaci igényeket felmérve az állattartást kistermelői szinten valósítottuk meg, s ehhez alakítottuk az istálló, a kifutó, a legelő méreteket, az állatfajok összetételét is. Ez azt jelenti, hogy 50 tejelő tehén, 80-100 sertés, 1600 baromfi tartásával foglalkozunk. Az, hogy 2022 áprilisában zökkenőmentesen indultunk el a termelésben, az élelmiszer-gyártásban, a turizmusban, nagyban köszönhető a csapatomnak. Jelenleg 45-en dolgozunk a farmon, amely három lábon áll: szántóföldi növénytermesztés, élelmiszer-feldolgozás (tej-, húsüzem, zöldség-gyümölcsfeldolgozás), és a turizmus, amitől valóban élménybirtokká váltunk. A farm teljesen nyitottan működik, bárki megnézheti az állattartó telepeket, állatsimogatóval várjuk a gyerekeket, kerékpár túrákat szervezünk a környéken, hétvégi kirándulásokat kínálunk szállással, étkezéssel egybekötve.
- Gondolom, nehéz volt a jó csapatot összehozni…
- Az biztos, de szerintem szerencsém is volt, hogy kiváló szakemberekre bízhattam az egyes üzletágakat. Ha megengedi, név szerint is felsorolnám őket. Vojtkó Attila a növénytermesztési vezetőnk, Jósa István a kereskedelemért felel, Petri Erika a Tanya Bolt és Bisztró vezetője, Bodnár Dániel a Tanya Bisztró séfje, Hegyes Barbara az állattenyésztési vezetőnk, Steiner Krisztián a húsüzemet vezeti, Elek Szabolcs a tejüzemért felel, míg Boros Imre az üzemvezető a gyümölcs-feldolgozóban. Ami fontos, hogy mindenkivel egy hullámhosszon vagyok abból a szempontból, hogy az élménybirtok céljait akarjuk megvalósítani, ami nem más, mint a hagyományos ízvilágot hozzuk vissza kézműves, kistermelői mennyiségben, minőségben.
- A 2023-as évet nevezhetjük teljesnek a gazdálkodás szempontjából. Miután az Agrárminisz–térium és a Nemzeti Agrár Kamara és az Agro–inform a PREGA Konferencia beharangozó sajtótájékoztatóját itt tartotta, jelzi, hogy rövid idő alatt sikerült népszerűvé tenni az élménybirtokot, és nem utolsósorban az itt készült élelmiszereket. S azt is jelzi, hogy itt a precíziós gazdálkodást megvalósították.
- Az adat alapú, precíziós gazdálkodásé a jövő, alapvetően szükség van rá. Nálunk például a fejőrobot jelentősen megkönnyíti a termelésünket, és rugalmasan, gyorsabban tudunk dönteni, így hatékonyabban, gazdaságosabban termelünk. Persze, mindig van hova fejlődnünk, de a precíziós eszközökkel, műszerekkel fokozatosan javítjuk a termelési eredményeinket. Egyébként az idei fejlesztési tervünkben szerepel a szántóföldi növénytermesztés digitalizációjának a megvalósítása. Az ültetvények fejlesztése, hűtőház építése már középtávon megvalósítható, egyelőre a meglévő ágazatainkat kívánjuk stabillá, hatékonnyá, eredményessé tenni. A visszajelzések szerint jó úton haladunk, mert 2022-ben mi nyertük el „Magyarország legszebb állattartó birtoka” címet. Tavaly az első évünkben elindultunk a Sajtmustrán, ahol három ezüstéremmel ismerték el a termékeinket. A 2023-ban, Tronheimben megrendezett World Cheese Awards világversenyen, amelyen 34 ország 4600 sajtterméke közül két aranyérmet sikerült hazahoznunk. Az egyik a 3 hónapos tanyasajt, a másik az öreg Pilisi, rúzskérges, félkemény sajt, amit 9 hónapig érlelünk. Tavaly, az őszibarack lekvárunk a Grait Taste Awards versenyen egy csillagot kapott, amely verseny hasonló a Michelin éttermek közötti versenyhez, és három csillagot lehet elérni. A Retail magazin pedig Magyarország legszebb szakboltja címet adta nekünk.
- Gratulálok az elért eredményeikhez, hiszen egy év alatt szép elismeréseket gyűjtöttek be.
- Nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy túlvállaljuk magunkat, és túlnövünk a magunk lehetőségein. A kapacitásainkat kíméletesen használjuk ki, mert nem engedünk a minőségből, és nem akarunk tömegtermelésbe fogni. A piacon már vannak megbízható, jó partnereink, akik a termékeinket eredményesen értékesítik, de szeretnénk a HoReCa szektor felé is nyitni, mert így jobban tudnánk fejlődni, mert ott a házias ízeknek nagy keletje van.
- Végezetül arról kérdezem, hogy látja a jövőt?
- Ha röviden fogalmazok, akkor a megkezdett úton haladunk tovább. Ha hosszabban kell kifejtenem, akkor azt mondhatom, hogy azt szeretnénk elérni, hogy ide azért jöjjenek a vendégek, a vásárlók, mert megbízhatóak vagyunk. A nagyközönség bizalmát nehéz megszerezni, de könnyű elveszíteni. Ha a vendégek biztosak abban, hogy itt ellenőrzött, jó minőségű terméket kapnak, és csak megbízható forrásból származó, prémium minőségű élelmiszereket fogyasztanak, akkor elértük a célunkat. Fontos, hogy maradandó élményeket kínáljunk a látogatóknak, legyen élmény az élménybirtok látogatása, mert így visszatérnek azok is, akik egyszer voltak nálunk. Hadd idézzem a honlapunkat: „ A Breier Farm az a hely, ahol jó lenni, jó enni… Képzelj el egy helyet, ahol minden feltétel adott az igazi, regeneráló feltöltődéshez. Egy helyet, ahova elmenekülhetsz a mindennapi gondok és stressz elől. Ahol nem darál be a város lüktetése, hanem a természet csendje segít a lazulásban, pihenésben. Farmunkon a benzingőz helyett a friss levegőbe szippantva újra felfedezheted a mezők, virágok illatát. Itt nincs rohanás, kapkodás, nálunk megszokott a nyugalom, a kedvesség és a derű. Megélni a pillanat varázsát: az élményeket, érzéseket, az élet és az ételek ízét együtt…”
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályaiFejlesztés előtt: Juhok elhelyezése - hagyományos és precíziós megoldásokFejlesztés előtt: Brojleristállók építése
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza