Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: B. K., 2024/05/08
Idén márciusban már a hatodik alkalommal rendezték meg a Hungexpo területén a SIRHA Budapest nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa-szakkiállítást, amelyen a 30 ezer négyzetméter kiállító-területen 16 ország több mint 300 kiállítója, és a legutóbbi, 2022-es rendezvénynél 10 százalékkal több, közel 26 ezer szakmai látogató vett részt.
Sokakat talán meglepett, milyen intenzív érdeklődést váltott ki idén a SIRHA, hiszen a kiállításon részt vevő ágazatokat egyaránt sújtják a költségnövekedések és a fogyasztók gyengébb anyagi helyzete, illetve fokozott óvatossága. Az új uniós ciklus erre az évre beharangozott pályázatai azonban sokaknak jelenthetik a fényt az alagút végén.
Az ebbéli reményeket táplálták Nagy István agrárminiszter szavai is, aki megnyitó-beszédében be is jelentette, hogy társadalmi egyeztetésre adják közre a KAP stratégiai tervben jóváhagyott élelmiszeripari támogatások pályázati felhívásait, majd ezeket összesen 200 milliárd forint értékben ki is írják. Ebből a támogatási összegből 50 milliárd forint a feldolgozóüzemek kisebb léptékű fejlesztésének támogatását, 150 milliárd pedig a komplex fejlesztések támogatását célozza
Az idei SIRHA azt is bebizonyította, hogy helytálló az a jellemzés, amely szerint az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb, a változásokra leggyorsabban reagáló szektor. A rendezvényen ugyanis a legújabb fejlesztéseket mutatták be a sütőipart, a cukrászatot, az egyéb élelmiszeri-feldolgozást, a szállodaipart, a vendéglátást, valamint a csomagolástechnikát és konyhatechnológiát képviselő cégek is.
Az élelmiszeripar viszont csak akkor tud helytállni a nemzetközi versenyben, ha a mezőgazdaság jó minőségű alapanyagokkal látja el. Ezt már a legendás Gundel Károly is felismerte, aki azt mondta: „Jó minőségű alapanyagból könnyű rosszat főzni, de rosszból sosem lehet jót”. A miniszter ennek felelevenítésével arra hívta fel a figyelmet, hogy élelmiszeripar nem választható el az alapanyag-termelő ágazatoktól, és a két ágazatnak szorosan együtt kell működnie. Ezért az állattenyésztésben és növénytermesztésben érdekelt vállalkozások fejlesztéseit is jelentős forrásokkal segítik.
A minőségi élelmiszerek előállítását célozza az alakuló szabályozási környezet is. Fontos változások jönnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaiban, már terítéken van a tejitalok és a kecskesajt, a kávé- és cikória-kivonatok szabályozása, a húskészítményekről és egyes előkészített húsokról szóló előírás módosítása, a malomipari termékekről és a száraztésztákról szóló irányelvek előírássá alakítása is. Várható tejföl szabályozásának szigorítása, továbbá az édesipari, illetve a sütőipari termékekkel kapcsolatos előírások módosítása – mind azért, hogy a hazai élelmiszergyártók jobb minőségű termékekkel lássák el a fogyasztókat, és jobb pozícióik legyenek a nemzetközi versenyben.
A kiállításon a húsipari vállalkozásokat élénken foglalkoztató úgynevezett „műhúsokról” is kiderült egy új információ: a miniszter ugyanis itt jelentette be, hogy már elkészült az a rendelettervezet, amely szerint Magyarországon tilos lesz a laboratóriumi hús élelmezési célú előállítása és élelmiszerként való forgalomba hozatala.
A SIRHA fontos témája a közétkeztetés, már hagyományosan a kiállításon rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjét. A cél ezen a területen az, hogy az egészséges étrendbe illeszthető, biztonságos és megbízható, főként helyi alapanyagokból előállított ételek készüljenek. Ezt a kormány jogszabállyal is ösztönzi, egy rendelet szerint ugyanis 2022-től legalább 60, 2023-tól pedig már legalább 80 százalékban rövid ellátási láncban beszerzett, illetve helyi termékekre kell alapozni a közétkeztetést.
Új programként jelent meg a SIRHA kínálatában a START-UP ISLAND, amely keretében tíz induló vállalkozást mutattak be, amelyek a szakmai zsűri értékelése alapján az FMCG-piacon az elmúlt három évben a legígéretesebbnek bizonyultak. Fontos témája volt a szakmai programoknak a mesterséges intelligencia szerepe, valamint a csomagolásokra vonatkozó új uniós élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi szabályozások változása.
A kiállítás új elemmel bővült az idén, a szervezők a kézműves fagylaltot állították a rendezvény fókuszába, aminek köszönhetően a SIRHA egyben Magyarország eddigi legnagyobb, külföldi és hazai szereplőt felvonultató kézműves fagylalt bemutatója lett, és hogy a fagylaltkészítők se maradjanak rangos verseny nélkül, itt rendezték az első magyarországi Gelato World Masters fesztivált.
Ugyancsak első alkalommal rendezték meg a SIRHA Budapesten a Pizza Világbajnokság magyarországi selejtezőjét, de megtartották a Finom Pékáru Termékversenyt, a cukrásztanulóknak pedig a Pataki János Emlékversenyt is.
A Sirha Budapest 2024 Innovációs termékverseny nyertesei és a díjátadók a kiállítás megnyitója után
Bőséges volt az innovációs „termés” az előző kiállítás óta
Az élelmiszeripari és HoReCa-területen is fontosak a folyamatos fejlesztések, az új ötletek megvalósítása, amit idén a Hungexpo és a Trade Magazin közös szervezésében SIRHA Budapest Innovációs díjjal honoráltak. A versenyben az ideit megelőző kiállítás óta ópiacra vezetett magyar és külföldi innovatív termékek, szolgáltatások közül választották ki a díjra érdemeseket.
A nyertesek:
➜ Csomagolóipari kategóriában az ARTMATCH Hungária Kft. Fasterdisplaye (amely egy licence alapján kizárólagosan gyártott műanyagmentes kartondisplay),
➜ Élelmiszeripari kategóriában a Nestlé Hungária Kft. Garden Gourmet Vuna vegán tonhal készítménye,
➜ Ital kategóriában a METRO Kereskedelmi Kft. Chef Veggie bio barista növényi italcsalád zab, kókusz, és mandula variánsai,
➜ Sütőipari-, és cukrászati kategóriában az I&P 2005 Kft. Liofilizált fűszerei és gyümölcsporai,
➜ Szállodaipar kategóriában a BIBO Franchise Kft. komposztálógépe,
➜ Technológia kategóriában a BIBO Franchise Kft. Bio üzemi padlótisztítója.
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza