2024. 10. 04., péntek
Ferenc
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Egészségünk egyik záloga a paradicsom

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Hajtungy, 2024/07/11

Az UNIVER Magyarország Zrt. és a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllő) szervezésében 2024. június 9-12. között Budapesten, a Hiltonban került sor a 15th World Processing Tomato Congress, és a 17th International Symposium on Processing Tomato ipari paradicsommal kapcsolatos világkongresszusra. A World Processing Tomato Council (WPTC, Paradicsomfeldolgozó Világtanács), amely 24 jelentős ipari paradicsomtermelő országot fog össze, szervezte, állította össze a kongresszus programját.


PROF. DR. HELYES LAJOS
a MATE egyetemi tanára

Prof. Dr. Helyes Lajos, a MATE egyetemi tanára a kezdetektől tagja a WPTC-nek, s olyannyira számítanak a kutatói, oktatói, tudományos felkészültségére, amelyet a paradicsom kutatásában szerzett, hogy Luca Sanders mellett őt bízták meg a kongresszus tudományos szervező bizottságának a vezetésére. A professzort nevezhetjük a hazai paradicsomkutatás meghatározó szereplőjének, hiszen a csaknem 40 éve tartó kutatói, tudományos tevékenységével a határon túl is letette a névjegyét, és terjesztette, erősítette jó hírét a magyar kutatási tevékenységnek, s az eddigi 17 világkongresszuson, egy kivételével, mindegyiken részt vett. A kongresszust korábban négy évente rendezték meg, az utóbbi évtizedben kétévente hívják össze a tudományos tanácskozást. A 2022-es esztendőben sikeres online konferenciát tartottak, miután a covid járvány megakadályozta a személyes jelenlétet.

Az UNIVER jelentős támogató

Magyarország ugyan nem játszik jelentős szerepet az ipari paradicsom termesztésében, feldolgozásában, de fontos megismerni azokat az információkat, amelyek a bolygó másik országaiban születtek az ipari paradicsom termesztéséről, feldolgozásáról, kereskedelméről, a termékek minőségéről, s a paradicsomnak az egészségre gyakorolt hatásáról. A magyar ipari paradicsom feldolgozásában az UNIVER Magyarország Zrt. jár az élen. A vállalat életében mérföldkövet jelentett a 2014-ben átadott új kecskeméti gyártóüzem, ahol a gyártókapacitást 100-110 ezer tonnára növelték. A hárommilliárd forintból megvalósult beruházás lehetővé teszi a magyar és a külföldi piacok ellátását, a gyártási hatékonyság növelését, valamint a tartósítószer-mentes termékskála kiszélesítését a majonéz, a mustár, a ketchup és a salátaöntetek termékkategóriákban. E termékkörökben a hagyományos tubusos, üveges és flakonos kiszereléseken túl, 2011-től a talpas tasakos kiszerelés is helyet kapott, melyből a termék utolsó cseppje is könnyen kinyerhető.

S hogy a bolygón elhelyezzük a magyar ipari paradicsomtermelés helyét, el kell mondani, hogy világviszonylatban az összes paradicsom éves termelése megközelítőleg 180-185 millió tonnát tesz ki. Ennek a 180 millió tonnának körülbelül a negyedét a feldolgozóipar számára termesztik, ami a paradicsomot a világ vezető feldolgozási zöldségévé teszi. Évente átlagosan 38-40 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel a globális élelmiszeripar legnagyobb márkáihoz tartozó gyárakban. A feldolgozásban Kalifornia áll az élen az évi 11 millió tonnájával, de jelentős termelők és feldolgozók vannak Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában is. A magyar termelés tehát csak csepp a tengerben, de hogy miért Budapestet választották a kongresszus helyszínéül, arra az a válasz, hogy egyrészt Magyarországon jelentős eredmények születtek a paradicsomkutatás területén, másrészt az UNIVER-nek köszönhetően, amely jelentősen támogatta a kongresszus megrendezését, s amely cég első kézből kaphatott olyan információkat, amelyeket a termelés és a feldolgozás során innovatív módon tudnak felhasználni.

Új tudás első kézből

A paradicsom a kb. 200 zöldségfaj közül a bolygó legjelentősebb zöldségfaja, hiszen a legnagyobb területen és a legnagyobb mennyiségben termesztik. A termesztése globalizálódott, ahogy a többi mezőgazdasági ágazat tevékenysége is. Egy világkongresszus megrendezésére azért van nagy szükség a digitalizált világunkban, mert a személyes kontaktus semmivel sem helyettesíthető. A különböző országok kutatói megbeszélhetik azokat a témaköröket, amelyekkel leginkább foglalkoznak, s itt lehet első kézből megszerezni azt a tudást, ismeretet, hogy mi az új kutatási irány akár a növényvédelemben, a technológia fejlesztésében, az öntözésben, a feldolgozásban, a fajtaválasztásban, a tápanyag utánpótlásban, stb. A legtöbb jelentkező persze, Európából érkezett, de jelen voltak ausztrál, amerikai, kanadai, kínai, chilei kutatók, szakemberek is. A résztvevők száma meghaladta a 400 főt.

Helyes Lajos kiemelte, hogy a kongresszuson nem csak paradicsom nemesítő, technológia fejlesztő, feldolgozással foglalkozó szakemberek vettek részt, hanem külön szekció keretében foglalkoztak a paradicsomnak az emberi egészségre gyakorolt hatásával, így az orvostudomány jeles képviselői is tartottak előadást. Az orvosok elsősorban a likopin hatásával, annak humán egészségügyi következményeit vizsgálják. Érdemes megjegyezni, hogy a professzor tudományos munkássága az elmúlt két és félévtizedben a paradicsom egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatára összpontosult. Közismert, hogy Helyes Lajos e témakörben védte meg az MTA doktori címét, és választották meg a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává. Idehaza elsőként ismerte fel a különböző gyümölcs- és zöldségfajok antioxidáns tartalmának a jelentőségét, ezért kezdett a paradicsom, a likopin vegyület kutatásával is foglalkozni. A paradicsomban is jelen vannak a karotinok, amelyek természetes pigmentek, színük a sárgától a vörösig változik. A likopin a karotinoidok családjába tartozó, aciklikus szerkezetű élelmiszer-alkotó bioaktív vegyület, melynek preventív szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában epidemiológiai és experimentális adatok is alátámasztják.

A paradicsom táplálkozási jelentősége

Az egy főre jutó zöldségfogyasztás a világon kb. 130-140 kg/fő/év, amiből a paradicsom közel 20 kg/fő/év, tehát az összes zöldségfogyasztás kb. 15 százalékát adja. A hazai zöldségfogyasztás a világátlag alatt van, az elmúlt 5 évben 115 és 120 kg/fő/év között alakult. A hazai fogyasztáson belül a paradicsom részesedése kb. 20 százalék (22-24 kg/fő/év). Az egyes országok paradicsom fogyasztása között óriási eltérések vannak. A világ tíz legnagyobb paradicsomfogyasztó állama közül kiemelkedik Görögország, ahol az éves fogyasztás meghaladja a 120 kg-ot (ez közel megegyezik a hazai összes zöldségfogyasztással).

Az arab országokban a paradicsom rendkívül kedvelt és nagy mennyiségben fogyasztott zöldségfaj. Általánosságban elmondható, hogy a mediterrán régió 9 országaiban magas a paradicsomfogyasztás. Érdemes megemlíteni, hogy a Földön több olyan ország van, ahol a paradicsom nem szerepel az étlapon, illetve nem is igazán ismerik. Ez részben a földrajzi elhelyezkedéssel, részben a táplálkozási szokásokkal magyarázható. Banglades, Burundi, Csád, Etiópia, Közép-Afrikai Köztársaság, Laosz, Lesothó, Mozambik, Uganda és Zimbabwe, ahol az éves fogyasztás nem éri el az 1 kg-ot sem (FAO, 2005.).

Hétezer paradicsomfajta

A paradicsom az a zöldségnövény, amiből egy ember nagy mennyiséget képes elfogyasztani még akkor is, ha nem nagyon kedveli. A táplálkozás minősége alapvetően befolyásolja az életkor alakulását, s hogy minél tovább éljünk egészségesen, óriási szerepe van a zöldség-gyümölcs termékeknek, az élelmi rostoknak, és azoknak a növényi hatóanyagoknak, karotinoidoknak, vitaminoknak, polifenoloknak, amelyeket ezek a termékek biztosítanak. A paradicsomból igen sokfajta feldolgozott terméket fogyasztunk az év minden napján, tehát nem szezonális élelmiszerekről van szó. Ahhoz, hogy egészségesen éljünk, ahhoz a paradicsom - amelynek óriási a fajta szortimentje, hiszen hétezer fajtát azonosítottak - és más zöldség-gyümölcsfajok is jelentősen hozzájárulnak, mondta végezetül Helyes Lajos.

Röviden a WPTC-ről

A World Processing Tomato Council (WPTC) egy nemzetközi non-profit szervezet, amely a paradicsomfeldolgozó ipart képviseli. Jelenleg tagjai, amelyek a termőterületüket képviselő hivatásos termelők és/vagy feldolgozó szervezetek, a világszerte feldolgozott paradicsom több mint 95 százalékát képviselik. A szervezetet 1998 májusában hozták létre a Pamplonában (Spanyolország) megrendezett 3. Paradicsomfeldolgozó Világkongresszuson, központja Avignonban (Franciaország) található. A WPTC tagjai professzionális paradicsomtermesztők és/vagy feldolgozó szervezetek a következő országokban: Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kalifornia, Chile, Kína, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Japán, Peru, Portugália, Málta, Oroszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Szíria, Tunézia, Törökország, Ukrajna.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.
Erősödő zöld célkitűzések
Szeptember 12-13-án rendezik meg Hajdúnánáson, a Kendereskertben az V. Öko Expot. A kétnapos rendezvényen a hazai ökológiai gazdálkodás helyzetéről széles kitekintésben lesz szó, mivel a szakemberek egész sora tart előadást az ökogazdálkodás egy-egy fontos területéről. Nem maradhatnak ki az előadók sorából a Magyar Biokultúra Szövetség, ezen belül a Biokultúra Nonprofit Kft. képviselői sem, mivel önálló programot, szakmai beszélgetést is szerveznek.
Szentesen jó válaszokat adnak az újabb kihívásokra
Mozgalmas félévet tudhatnak maguk mögött a hazai kertészeti ágazat szereplői, közülük is a DélKerTÉSZ félezer főt számláló közössége. Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ régi-új elnöke a helyi értékek megőrzését tartja az egyik legfontosabb feladatának, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagsága a legjobb feltételekkel termelje meg a termékeit, mégpedig a környezet megvédésével. Mivel az élet sosem áll meg, az elnökkel bőségesen volt miről beszélgetnünk.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza