2025. 06. 15., vasárnap
Jolán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Egészségünk egyik záloga a paradicsom

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Hajtungy, 2024/07/11

Az UNIVER Magyarország Zrt. és a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllő) szervezésében 2024. június 9-12. között Budapesten, a Hiltonban került sor a 15th World Processing Tomato Congress, és a 17th International Symposium on Processing Tomato ipari paradicsommal kapcsolatos világkongresszusra. A World Processing Tomato Council (WPTC, Paradicsomfeldolgozó Világtanács), amely 24 jelentős ipari paradicsomtermelő országot fog össze, szervezte, állította össze a kongresszus programját.


PROF. DR. HELYES LAJOS
a MATE egyetemi tanára

Prof. Dr. Helyes Lajos, a MATE egyetemi tanára a kezdetektől tagja a WPTC-nek, s olyannyira számítanak a kutatói, oktatói, tudományos felkészültségére, amelyet a paradicsom kutatásában szerzett, hogy Luca Sanders mellett őt bízták meg a kongresszus tudományos szervező bizottságának a vezetésére. A professzort nevezhetjük a hazai paradicsomkutatás meghatározó szereplőjének, hiszen a csaknem 40 éve tartó kutatói, tudományos tevékenységével a határon túl is letette a névjegyét, és terjesztette, erősítette jó hírét a magyar kutatási tevékenységnek, s az eddigi 17 világkongresszuson, egy kivételével, mindegyiken részt vett. A kongresszust korábban négy évente rendezték meg, az utóbbi évtizedben kétévente hívják össze a tudományos tanácskozást. A 2022-es esztendőben sikeres online konferenciát tartottak, miután a covid járvány megakadályozta a személyes jelenlétet.

Az UNIVER jelentős támogató

Magyarország ugyan nem játszik jelentős szerepet az ipari paradicsom termesztésében, feldolgozásában, de fontos megismerni azokat az információkat, amelyek a bolygó másik országaiban születtek az ipari paradicsom termesztéséről, feldolgozásáról, kereskedelméről, a termékek minőségéről, s a paradicsomnak az egészségre gyakorolt hatásáról. A magyar ipari paradicsom feldolgozásában az UNIVER Magyarország Zrt. jár az élen. A vállalat életében mérföldkövet jelentett a 2014-ben átadott új kecskeméti gyártóüzem, ahol a gyártókapacitást 100-110 ezer tonnára növelték. A hárommilliárd forintból megvalósult beruházás lehetővé teszi a magyar és a külföldi piacok ellátását, a gyártási hatékonyság növelését, valamint a tartósítószer-mentes termékskála kiszélesítését a majonéz, a mustár, a ketchup és a salátaöntetek termékkategóriákban. E termékkörökben a hagyományos tubusos, üveges és flakonos kiszereléseken túl, 2011-től a talpas tasakos kiszerelés is helyet kapott, melyből a termék utolsó cseppje is könnyen kinyerhető.

S hogy a bolygón elhelyezzük a magyar ipari paradicsomtermelés helyét, el kell mondani, hogy világviszonylatban az összes paradicsom éves termelése megközelítőleg 180-185 millió tonnát tesz ki. Ennek a 180 millió tonnának körülbelül a negyedét a feldolgozóipar számára termesztik, ami a paradicsomot a világ vezető feldolgozási zöldségévé teszi. Évente átlagosan 38-40 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel a globális élelmiszeripar legnagyobb márkáihoz tartozó gyárakban. A feldolgozásban Kalifornia áll az élen az évi 11 millió tonnájával, de jelentős termelők és feldolgozók vannak Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában is. A magyar termelés tehát csak csepp a tengerben, de hogy miért Budapestet választották a kongresszus helyszínéül, arra az a válasz, hogy egyrészt Magyarországon jelentős eredmények születtek a paradicsomkutatás területén, másrészt az UNIVER-nek köszönhetően, amely jelentősen támogatta a kongresszus megrendezését, s amely cég első kézből kaphatott olyan információkat, amelyeket a termelés és a feldolgozás során innovatív módon tudnak felhasználni.

Új tudás első kézből

A paradicsom a kb. 200 zöldségfaj közül a bolygó legjelentősebb zöldségfaja, hiszen a legnagyobb területen és a legnagyobb mennyiségben termesztik. A termesztése globalizálódott, ahogy a többi mezőgazdasági ágazat tevékenysége is. Egy világkongresszus megrendezésére azért van nagy szükség a digitalizált világunkban, mert a személyes kontaktus semmivel sem helyettesíthető. A különböző országok kutatói megbeszélhetik azokat a témaköröket, amelyekkel leginkább foglalkoznak, s itt lehet első kézből megszerezni azt a tudást, ismeretet, hogy mi az új kutatási irány akár a növényvédelemben, a technológia fejlesztésében, az öntözésben, a feldolgozásban, a fajtaválasztásban, a tápanyag utánpótlásban, stb. A legtöbb jelentkező persze, Európából érkezett, de jelen voltak ausztrál, amerikai, kanadai, kínai, chilei kutatók, szakemberek is. A résztvevők száma meghaladta a 400 főt.

Helyes Lajos kiemelte, hogy a kongresszuson nem csak paradicsom nemesítő, technológia fejlesztő, feldolgozással foglalkozó szakemberek vettek részt, hanem külön szekció keretében foglalkoztak a paradicsomnak az emberi egészségre gyakorolt hatásával, így az orvostudomány jeles képviselői is tartottak előadást. Az orvosok elsősorban a likopin hatásával, annak humán egészségügyi következményeit vizsgálják. Érdemes megjegyezni, hogy a professzor tudományos munkássága az elmúlt két és félévtizedben a paradicsom egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatára összpontosult. Közismert, hogy Helyes Lajos e témakörben védte meg az MTA doktori címét, és választották meg a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává. Idehaza elsőként ismerte fel a különböző gyümölcs- és zöldségfajok antioxidáns tartalmának a jelentőségét, ezért kezdett a paradicsom, a likopin vegyület kutatásával is foglalkozni. A paradicsomban is jelen vannak a karotinok, amelyek természetes pigmentek, színük a sárgától a vörösig változik. A likopin a karotinoidok családjába tartozó, aciklikus szerkezetű élelmiszer-alkotó bioaktív vegyület, melynek preventív szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában epidemiológiai és experimentális adatok is alátámasztják.

A paradicsom táplálkozási jelentősége

Az egy főre jutó zöldségfogyasztás a világon kb. 130-140 kg/fő/év, amiből a paradicsom közel 20 kg/fő/év, tehát az összes zöldségfogyasztás kb. 15 százalékát adja. A hazai zöldségfogyasztás a világátlag alatt van, az elmúlt 5 évben 115 és 120 kg/fő/év között alakult. A hazai fogyasztáson belül a paradicsom részesedése kb. 20 százalék (22-24 kg/fő/év). Az egyes országok paradicsom fogyasztása között óriási eltérések vannak. A világ tíz legnagyobb paradicsomfogyasztó állama közül kiemelkedik Görögország, ahol az éves fogyasztás meghaladja a 120 kg-ot (ez közel megegyezik a hazai összes zöldségfogyasztással).

Az arab országokban a paradicsom rendkívül kedvelt és nagy mennyiségben fogyasztott zöldségfaj. Általánosságban elmondható, hogy a mediterrán régió 9 országaiban magas a paradicsomfogyasztás. Érdemes megemlíteni, hogy a Földön több olyan ország van, ahol a paradicsom nem szerepel az étlapon, illetve nem is igazán ismerik. Ez részben a földrajzi elhelyezkedéssel, részben a táplálkozási szokásokkal magyarázható. Banglades, Burundi, Csád, Etiópia, Közép-Afrikai Köztársaság, Laosz, Lesothó, Mozambik, Uganda és Zimbabwe, ahol az éves fogyasztás nem éri el az 1 kg-ot sem (FAO, 2005.).

Hétezer paradicsomfajta

A paradicsom az a zöldségnövény, amiből egy ember nagy mennyiséget képes elfogyasztani még akkor is, ha nem nagyon kedveli. A táplálkozás minősége alapvetően befolyásolja az életkor alakulását, s hogy minél tovább éljünk egészségesen, óriási szerepe van a zöldség-gyümölcs termékeknek, az élelmi rostoknak, és azoknak a növényi hatóanyagoknak, karotinoidoknak, vitaminoknak, polifenoloknak, amelyeket ezek a termékek biztosítanak. A paradicsomból igen sokfajta feldolgozott terméket fogyasztunk az év minden napján, tehát nem szezonális élelmiszerekről van szó. Ahhoz, hogy egészségesen éljünk, ahhoz a paradicsom - amelynek óriási a fajta szortimentje, hiszen hétezer fajtát azonosítottak - és más zöldség-gyümölcsfajok is jelentősen hozzájárulnak, mondta végezetül Helyes Lajos.

Röviden a WPTC-ről

A World Processing Tomato Council (WPTC) egy nemzetközi non-profit szervezet, amely a paradicsomfeldolgozó ipart képviseli. Jelenleg tagjai, amelyek a termőterületüket képviselő hivatásos termelők és/vagy feldolgozó szervezetek, a világszerte feldolgozott paradicsom több mint 95 százalékát képviselik. A szervezetet 1998 májusában hozták létre a Pamplonában (Spanyolország) megrendezett 3. Paradicsomfeldolgozó Világkongresszuson, központja Avignonban (Franciaország) található. A WPTC tagjai professzionális paradicsomtermesztők és/vagy feldolgozó szervezetek a következő országokban: Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kalifornia, Chile, Kína, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Japán, Peru, Portugália, Málta, Oroszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Szíria, Tunézia, Törökország, Ukrajna.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A gazda keze: létfenntartás állati és növényi termékekből
Ha nem lenne mezőgazdaság és állattenyésztés, nem lenne mit ennünk, hiszen minden falat a gazda keze nyomát viseli – jelentette ki Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azon a szemléletformáló kampányrendezvényen, amelyet Tények ízekre szedve neveztek el. Ezzel nem kisebb feladatot vállalt a kamara, mint a bizalomépítést az állati eredetű termékek iránt, és a tartós párbeszéd fenntartását a gazdák és a társadalom között.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
Riaszt a RASFF - Összefoglaló a 2024-es magyar esetekből
Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
A Nébih kiválóan őrködik a hazai élelmiszerbiztonság felett
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én, 13 éve alakult meg azzal a céllal, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszerhamisítások, és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A hivatal kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Dr. Nemes Imrét, a Nébih elnökét kérdeztük.
Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza