Kategória: Élelmiszeripar, Növénytermesztés | Szerző: H. Gy., 2024/07/20
A Tornai Pincészet, amely az egyik leginnovatívabb, legsikeresebb és legtöbb nemzetközi elismerést begyűjtő hazai borászat, bemutatja új címkéit és megújult arculatát. De a megújulásban is jelen van és őrzik legszebb, örökös küldetésüket: óvni és vigyázni a Somló különleges adottságait.
Tornai Tamás
Az idén 78 éves, 75 hektáron gazdálkodó Tornai Pincészet az elmúlt két évtizedben sorra hozta el a nagy nemzetközi versenyek – International Wine Challange, Decanter World Wine Awards, Mundus Vini – aranyérmeit, és a legjobbaknak járó díjait. A díjak közül kiemelkedik a világ legrangosabb, legalaposabban, legkörültekintőbben bírált borversenye, a londoni International Wine Challange, amelynek a legmagasabb elismerését, a Trófea-díjat öt alkalommal is elnyerték.
A birtok történetének állandó eleme az innováció. A Somlói Borvidéken ők vezették be a kordonos szőlőtermesztést, és a reduktív erjesztést, magántermelőként elsőként palackozták boraikat a szocialista Magyarországon. Újabb, egyedülálló fejlesztésük a teljes folyamatában hűthető, gravitációs elven működő szőlőfeldolgozó-rendszer, amely a boraikhoz a tökéletes minőségmegtartással biztosítja az alapanyagot.
A Pincészet csaknem nyolc évtizedes történetében többször is változott a borok megjelenése, és a somlói hagyományokra utaló márkajelzés. Az első nagy lépés 1983-ban, az akkor piacra kerülő saját palackra tervezett címke volt, amelyen az alapító, Tornai Endre többszáz éves pincéje, és a Somló-hegy sziluettje látható. A 90-es évek közepén ezt letisztult, középkori borászati metszeteket ábrázoló címkék váltották, és ekkor jelentek meg az egyedi gyártású, emblémás palackjaik is. Az ezredfordulón egy látványos megoldással két darabból álló címkét vezettek be, a két rész között a Somló-hegy körvonala jelent meg a palackokon. 2010-ig aztán fokozatosan összeállt a mostanáig használt címkecsalád.
Ezeket a jól ismert címkéket most gyökeresen újítja meg a pincészet. Az arculatváltás üzenete az, hogy a boraik – bár különböző stílusban készülnek, és más-más alkalomhoz illenek – mégis egy jól meghatározható, közös Tornai brandet képviselnek. Ezért megjelenésük egységesebbé válik, és a különbözőségeket csak finom grafikai utalások jelzik. Az új címkecsalád karakteresen jeleníti meg a pincészet 18. századi épületének homlokzatát, ami jól felismerhetővé és megkülönböztethetővé teszi a többi somlóhegyi pincészettől. A megújulás fontos eleme a logó változása is, ez modern formában viszi tovább az évtizedek óta használt sólyom motívumot. Részben változnak a borcsaládok megnevezései is, a boraikat ezentúl Birtok, Prémium és Selection néven forgalmazzák. A Tornai Pincészet az év folyamán fokozatosan vezeti be új címkéit, elsőként a Selection Aranyhegy Juhfark 2022, a Jégbor 2022, a Prémium Olaszrizling 2022 és a Birtok Juhfark 2023 palackjain találkozhat velük a nagyközönség.
Tornai Tamás, aki a nagyszülei révén a harmadik generációt képviseli a borász családban, elmondta, hogy a természeti, gazdasági környezet gyorsuló ütemben változik. A környezetben a klimatikus változás az, ami leginkább érzékelhető, de a változások ellenére leginkább a talaj megőrzését tartják a legfontosabb teendőnek. Azt a talajt, ami a Somlói Borvidék kincse, s ami évezredekkel ezelőtt alakult ki. A tufa talaj jellemzően olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek az ásványi anyagok gazdag tárházát vonultatja fel, s amelyek a szőlőbogyókban is megjelennek. Tornai Tamás évekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy ne csak náluk, hanem a somlói borvidék egészében legyen ökológiai gazdálkodás, mert ez teszi hitelessé a borvidék szőlőtermesztését. A borász azt is fontosnak tartja, hogy a szőlőtőkék mellé társ-növényeket is ültessünk, amelyek a talaj lazításához, levegőztetéséhez hozzájárulnak, mert így váltható ki a tápanyagutánpótlás. Minél inkább növénnyel fedett a talaj, annál inkább védett a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék eróziójától. A biogazdálkodást jó néhány somlói borász veszi komolyan, s intenzíven halad a teljes borvidékre terjedően az ökológiai gazdálkodás megvalósítása.
A Somlói borvidék öt meghatározó szőlőfajtáját (furmint, hárslevelű, juhfark, olaszrizling, tramini) szinte minden helyi szőlőskertben megtaláljuk, így a Tornai birtokon is. Mellettük van még jó néhány engedélyezett szőlőfajta, amely a borvidék fehér-, és most már rozé- és vörösborainak, valamint pezsgőinek alapanyagául szolgál, ezek közül a rezisztens, toleráns fehér szőlőfajtákkal is foglalkoznak a neves birtokon. Ami az idei terméskilátásokat illeti, Tornai Tamás elmondta, hogy biztatóak a szőlőültetvények, a bogyók már szépen alakulnak. Miután az igazi somlói bornak két évre van szüksége a legjobb arcának a megmutatásához, ebből a szempontból a 2023-as termés a mérvadó, amely a 2017-es és a 2019-es csúcsminőséget fogja visszahozni.
A generációváltással a fogyasztói szokások is megváltoztak. A borászoknak, így Tornai Tamáséknak is fontos, hogy a megváltozott igényekhez igazítsák a borkészítést, hiszen szinte minden italféleségben lezajlanak ezek a váltások. A Tornai Pincészetben – ahogy korábban írtuk – innovatív módszerekkel előállított borokkal, újdonságokkal várják az érdeklődőket.
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza