2024. 12. 13., péntek
Luca
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Új arculattal, új címkecsaláddal erősít a somlói Tornai Pincészet

Kategória: Élelmiszeripar, Növénytermesztés | Szerző: H. Gy., 2024/07/20

A Tornai Pincészet, amely az egyik leginnovatívabb, legsikeresebb és legtöbb nemzetközi elismerést begyűjtő hazai borászat, bemutatja új címkéit és megújult arculatát. De a megújulásban is jelen van és őrzik legszebb, örökös küldetésüket: óvni és vigyázni a Somló különleges adottságait.

Tornai Tamás

Az idén 78 éves, 75 hektáron gazdálkodó Tornai Pincészet az elmúlt két évtizedben sorra hozta el a nagy nemzetközi versenyek – International Wine Challange, Decanter World Wine Awards, Mundus Vini – aranyérmeit, és a legjobbaknak járó díjait. A díjak közül kiemelkedik a világ legrangosabb, legalaposabban, legkörültekintőbben bírált borversenye, a londoni International Wine Challange, amelynek a legmagasabb elismerését, a Trófea-díjat öt alkalommal is elnyerték.

A birtok történetének állandó eleme az innováció. A Somlói Borvidéken ők vezették be a kordonos szőlőtermesztést, és a reduktív erjesztést, magántermelőként elsőként palackozták boraikat a szocialista Magyarországon. Újabb, egyedülálló fejlesztésük a teljes folyamatában hűthető, gravitációs elven működő szőlőfeldolgozó-rendszer, amely a boraikhoz a tökéletes minőségmegtartással biztosítja az alapanyagot. 
A Pincészet csaknem nyolc évtizedes történetében többször is változott a borok megjelenése, és a somlói hagyományokra utaló márkajelzés. Az első nagy lépés 1983-ban, az akkor piacra kerülő saját palackra tervezett címke volt, amelyen az alapító, Tornai Endre többszáz éves pincéje, és a Somló-hegy sziluettje látható. A 90-es évek közepén ezt letisztult, középkori borászati metszeteket ábrázoló címkék váltották, és ekkor jelentek meg az egyedi gyártású, emblémás palackjaik is. Az ezredfordulón egy látványos megoldással két darabból álló címkét vezettek be, a két rész között a Somló-hegy körvonala jelent meg a palackokon. 2010-ig aztán fokozatosan összeállt a mostanáig használt címkecsalád. 

Ezeket a jól ismert címkéket most gyökeresen újítja meg a pincészet. Az arculatváltás üzenete az, hogy a boraik – bár különböző stílusban készülnek, és más-más alkalomhoz illenek – mégis egy jól meghatározható, közös Tornai brandet képviselnek. Ezért megjelenésük egységesebbé válik, és a különbözőségeket csak finom grafikai utalások jelzik. Az új címkecsalád karakteresen jeleníti meg a pincészet 18. századi épületének homlokzatát, ami jól felismerhetővé és megkülönböztethetővé teszi a többi somlóhegyi pincészettől. A megújulás fontos eleme a logó változása is, ez modern formában viszi tovább az évtizedek óta használt sólyom motívumot. Részben változnak a borcsaládok megnevezései is, a boraikat ezentúl Birtok, Prémium és Selection néven forgalmazzák. A Tornai Pincészet az év folyamán fokozatosan vezeti be új címkéit, elsőként a Selection Aranyhegy Juhfark 2022, a Jégbor 2022, a Prémium Olaszrizling 2022 és a Birtok Juhfark 2023 palackjain találkozhat velük a nagyközönség.

Tornai Tamás, aki a nagyszülei révén a harmadik generációt képviseli a borász családban, elmondta, hogy a természeti, gazdasági környezet gyorsuló ütemben változik. A környezetben a klimatikus változás az, ami leginkább érzékelhető, de a változások ellenére leginkább a talaj megőrzését tartják a legfontosabb teendőnek. Azt a talajt, ami a Somlói Borvidék kincse, s ami évezredekkel ezelőtt alakult ki. A tufa talaj jellemzően olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek az ásványi anyagok gazdag tárházát vonultatja fel, s amelyek a szőlőbogyókban is megjelennek. Tornai Tamás évekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy ne csak náluk, hanem a somlói borvidék egészében legyen ökológiai gazdálkodás, mert ez teszi hitelessé a borvidék szőlőtermesztését. A borász azt is fontosnak tartja, hogy a szőlőtőkék mellé társ-növényeket is ültessünk, amelyek a talaj lazításához, levegőztetéséhez hozzájárulnak, mert így váltható ki a tápanyagutánpótlás. Minél inkább növénnyel fedett a talaj, annál inkább védett a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék eróziójától. A biogazdálkodást jó néhány somlói borász veszi komolyan, s intenzíven halad a teljes borvidékre terjedően az ökológiai gazdálkodás megvalósítása. 

A Somlói borvidék öt meghatározó szőlőfajtáját (furmint, hárslevelű, juhfark, olaszrizling, tramini) szinte minden helyi szőlőskertben megtaláljuk, így a Tornai birtokon is. Mellettük van még jó néhány engedélyezett szőlőfajta, amely a borvidék fehér-, és most már rozé- és vörösborainak, valamint pezsgőinek alapanyagául szolgál, ezek közül a rezisztens, toleráns fehér szőlőfajtákkal is foglalkoznak a neves birtokon. Ami az idei terméskilátásokat illeti, Tornai Tamás elmondta, hogy biztatóak a szőlőültetvények, a bogyók már szépen alakulnak. Miután az igazi somlói bornak két évre van szüksége a legjobb arcának a megmutatásához, ebből a szempontból a 2023-as termés a mérvadó, amely a 2017-es és a 2019-es csúcsminőséget fogja visszahozni.

A generációváltással a fogyasztói szokások is megváltoztak. A borászoknak, így Tornai Tamáséknak is fontos, hogy a megváltozott igényekhez igazítsák a borkészítést, hiszen szinte minden italféleségben lezajlanak ezek a váltások. A Tornai Pincészetben – ahogy korábban írtuk – innovatív módszerekkel előállított borokkal, újdonságokkal várják az érdeklődőket.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.
Erősödő zöld célkitűzések
Szeptember 12-13-án rendezik meg Hajdúnánáson, a Kendereskertben az V. Öko Expot. A kétnapos rendezvényen a hazai ökológiai gazdálkodás helyzetéről széles kitekintésben lesz szó, mivel a szakemberek egész sora tart előadást az ökogazdálkodás egy-egy fontos területéről. Nem maradhatnak ki az előadók sorából a Magyar Biokultúra Szövetség, ezen belül a Biokultúra Nonprofit Kft. képviselői sem, mivel önálló programot, szakmai beszélgetést is szerveznek.
Szentesen jó válaszokat adnak az újabb kihívásokra
Mozgalmas félévet tudhatnak maguk mögött a hazai kertészeti ágazat szereplői, közülük is a DélKerTÉSZ félezer főt számláló közössége. Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ régi-új elnöke a helyi értékek megőrzését tartja az egyik legfontosabb feladatának, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagsága a legjobb feltételekkel termelje meg a termékeit, mégpedig a környezet megvédésével. Mivel az élet sosem áll meg, az elnökkel bőségesen volt miről beszélgetnünk.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza