2024. 11. 05., kedd
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Kiskérődzők pestise járvány terjed Európában

Kategória: Állattenyésztés | Forrás: NÉBIH, 2024/08/03

Július óta kiskérődzők pestise (PPR) járvány terjed Görögországban és Romániában. A kiskérődzők (juhok, kecskék) egyik legfertőzőbb betegségének számító PPR megjelenése súlyos gazdasági károkat okoz. Kulcsfontosságú a vírus behurcolásának megakadályozása, ezért  további intézkedésig Romániából nem érkezhetnek kiskérődző szállítmányok Magyarországra, valamint a magyar országos főállatorvos fokozott ellenőrzéseket rendelt el.

2024. július 11-én kiskérődzők pestise (peste de petit ruminants, PPR) járvány tört ki Görögországban, Thesszália régióban. Azóta a helyi hatóság további 22 kitörést igazolt. A görög főállatorvos döntése alapján ideiglenesen Görögország teljes területéről felfüggesztenek minden, az EU tagállamaiba irányuló juh és kecskeszállítást. Július közepén Romániában szintén kitört a PPR járvány. A betegséget juhokban állapították meg az ország Fekete-tengerrel határos területén. Az első eset óta a román hatóságok országszerte további 36 kitörést igazoltak, többek között a magyar határhoz közelebb eső Temes megyében is.
A PPR a kiskérődzők egyik legfertőzőbb betegsége, azonban más állatfajra, valamint az emberre nem veszélyes. Megjelenése súlyos gazdasági károkat okoz. Kulcsfontosságú a vírus hazánkba történő behurcolásának megakadályozása, ezért a további intézkedésig Romániából nem érkezhetnek kiskérődző (juh, kecske) szállítmányok Magyarországra.
Dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos egyúttal elrendelte az idei évben Romániából érkezett kiskérődző szállítmányok ellenőrzését, valamint a jövőbeni tranzitszállítmányok fokozott vizsgálatát. A magyar állategészségügyi szakemberek kiemelten vizsgálják az esetleges illegális állatszállításokat is, valamint fokozott járványügyi ellenőrzést tartanak a Romániába vagy Görögországba induló juh és kecske szállítmányoknál. A Nébih felhívja a juh és kecsketartók figyelmét, hogy ha állományukban váratlanul több juhban vagy kecskében szem- és orrfolyással kísért láz jelentkezik, akkor gyanakodjanak a kiskérődzők pestise betegségre és azonnal értesítsék az ellátó állatorvost, valamint a helyi állategészségügyi hatóságot!

Kapcsolódó anyag: tájékoztató a kiskérődzők pestiséről

Tájékoztató a kiskérődzők pestiséről

A kiskérődzők pestise (peste de petit ruminants, PPR) a juhok és a kecskék vírus okozta, heveny, lázas általános tünetekkel, a száj és az emésztőcsatorna nyálkahártyájának gyulladásával járó, bejelentési kötelezettség alá tartozó betegsége. A betegség jelentős gazdasági károkkal jár.
A PPR megbetegíti a juhokat és a kecskéket, és esetenként a vadon élő kiskérődzők is érintettek lehetnek. Tekintettel arra, hogy PPR megbetegedést néhány alkalommal tevékben, szarvasmarhában és bivalyokban is kimutattak, ezek az állatfajok is fogékonynak tekinthetőek, bár a vírus terjesztésében játszott lehetséges szerepük még nem tisztázott.
A PPR a kiskérődzők egyik legfertőzőbb betegsége. A fertőzés általában a fertőzött állatok váladékaival történő közvetlen érintkezés útján terjed. A fertőzés korai szakaszában, a lázas időszak idején, minden váladékban nagy számban van jelen a vírus. Az állatok köhögése és a tüsszögése révén az állományon belül, az egymáshoz közel lévő állatok között levegő útján gyorsan terjed a vírus. A vírusürítés a gyógyulást követően akár több mint 2 hónapig is eltarthat.
Az állatok fertőzött takarmány vagy víz fogyasztásával is megfertőződhetnek. Az etetők és itatók, valamint a szennyezett alom is közvetett fertőzési forrás lehet, de csak rövid ideig, mert a PPR vírusa nem képes sokáig túlélni a környezetben.

Ellenálló képessége
A vírus érzékeny a hőre, az ultraibolya sugárzásra és a kiszáradásra, ezért a környezetében hosszabb ideig nem képes túlélni. Azonban árnyékos részeken és normál környezeti hőmérsékleten akár 72 óráig is fertőzőképes marad. A vírus a legtöbb fertőtlenítőszerre érzékeny. Hűtött és fagyasztott húsban hosszú ideig túlél.

Tünetek
A lappangási idő általában 4-6 nap, de 3 és 10 nap között változhat.
A leggyakrabban előforduló heveny forma mellett a PPR előfordulhat perakut, félheveny és szubklinikai formában is, függően a faj, a fajta és a fertőzött állat fogékonyságától.
Heveny formában jellemző rá a láz, savós szem- és orrfolyás, hasmenés és tüdőgyulladás, valamint kimaródások a különböző nyálkahártyákon, különösen a szájban.
A láz akár 41°C-os is lehet és 3-5 napig is eltarthat, az állatok levertek, étvágytalanok, a szutyakjuk kiszárad. Amennyiben az állat nem hullik el, a kezdetben savós szem- és orrfolyás fokozatosan nyákos-gennyessé válik és kb. 14 napon keresztül fennmarad. A láz kialakulásától számított 4 napon belül az íny bővérűvé válik, és a szájüregben elhalások, kimaródások alakulnak ki, ami fokozott nyálelválasztással jár. A kimaródásokat elhalt, fehéres, pépes szövet borítja, ami émelyítő szagot áraszt, amikor az állat kinyitja a száját.
Későbbi stádiumban gyakori a vízszerű, véres hasmenés. Tüdőgyulladás, köhögés, légzési zörej és felerősödött hasi légzés is előfordul.
Ha a betegségtől korábban mentes területen jelenik meg a PPR, akkor a betegség klinikai megjelenése leggyakrabban heveny. Ilyen esetben a megbetegedési és az elhullási arány a faj és fajta függvényében alakul, de elérheti akár a 90-100%-ot!
4 hónaposnál idősebb fiatal kecskéknél, amelyeket már nem védenek az anyai ellenanyagok, perakut formát is megfigyelték a betegséget. A lappangási idő kb. 3 nap. A betegség ugyanazokkal a klinikai tünetekkel kezdődik: magas lázzal (40-42 °C), amit a nyálkahártyák vértolulása, vizenyős szemek és savós orr- és szemfolyás követ. Ez a forma azonban gyorsabban lezajlik. 5-6 nap elteltével a fertőzött állatok 100%-a elpusztul, még akkor is, ha nem jelentkeznek kimaródások, hasmenés vagy másodlagos bakteriális fertőzés.
A félheveny forma a szövődmények gyakori előfordulása ellenére, a betegség legkevésbé súlyos formája, nem jár az állat elhullásával. 5 nap lappangási idő után a betegség egy-két napig tartó, mérsékelt lázat (39-40 °C) okoz. Az összes többi klinikai tünet enyhe és észrevétlen maradhat. Az orrlyukak körül kis mennyiségű beszáradt váladék, felrakódás képződik, ami a diagnózist egy másik betegség, a varas szájfájás felé terelheti.
A PPR szubklinikai formában is előfordulhat, ami tünetmentes. A tünetek hiányában csak vérvizsgálatokkal derülhet rá fény.

Amennyiben egy állomány több juhában vagy kecskéjében hirtelen jelentkezik szem- és orrfolyással kísért láz, akkor merüljön fel a PPR gyanúja és azonnal értesíteni kell az ellátó állatorvost, valamint a helyi állategészségügyi hatóságot!

Ajánlott kiadványokDr. Mentes Katalin:
A gazdasági állatok anatómiája és élettana
Dr. Böő István:
Juhok és kecskék betegségei - A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei IV.
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Mézes Miklós - Dr. Erdélyi Márta:
Takarmány-adalékanyagok és alkalmazásuk a takarmányozásban
Dr. Babinszky László:
Precíziós takarmányozás: tények és tévhitek
Dr. Böő István:
Gazdasági állataink betegségmegelőzése
Dr. Tóth László:
Állattartó épületek klímája (Légcsere, szellőztetés, fűtés, hűtés)
Jávor András:
Juhtenyésztés haladóknak - Az extenzívtől a precíziósig

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A fenntartható mezőgazdaság csökkentheti a profitot és növelheti az élelmiszerek árait?
„A mezőgazdaság olyan ipar, amelynek célja, hogy növényi és állati eredetű termékek előállításával profitot termeljen” – írta ezt Albert Thaer német tudós 1810-ben, akit sok magyar mezőgazdász is szellemi atyjának tart. Nagyot fordult a világ azóta, az Európai Unió tervezett szabályozása a fenntartható agrár- és élelmiszeriparra való átállást tartja egyik fontos céljának. Ebben nincs is vita a tagországok között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres tanácsokkal, kiadványokkal segíti a környezeti fenntarthatóságot, a klímavédelmet.
Dairymaster az egészséges ivarzásért
Szeretné, ha minden tehenének ivarzási ideje, aktivitása és egészségi állapota naprakészen nyomon követhető legyen? Nem elhanyagolható a kiesés, ha az ivarzás éjjel, vagy csendben történik, esetleg nem vesszük észre, és nem termékenyül a tehenünk. A KÉSZENLÉT Zrt. által forgalmazott DAIRYMASTER MooMonitor+ rendszer egy világszinten is elismert megoldást kínál a hazai gazdák számára! A DAIRYMASTER tejelő vagy húsmarháknál egyaránt alkalmazható az egy istállóban, karámban tartott tehén vagy épp a legelőn tartott gulya esetében is. 
Ásványi anyag pótlás precíziós megoldása kérődzőknél
A termelő állatok folyamatosan használják fel a takarmányokban található különböző forrású mineráliákat. A modern takarmányozás folyamatosan arra fordít kutatásokat, hogy hogyan lehet a legjobb módszerrel pótolni az állatok számára, a kiürülő vagy felhasznált mikroelemeket. A legtöbb takarmányozási program része az aktuális ásványi anyag premix, amely a korosztályhoz és a csoporthoz van hozzárendelve.
Tapasztalatok a 2023-24-es rozs tömegtakarmány (szilázs) termesztésről
„A rozs mindenek előtt” mondta egy beszélgetésnél Péter Tamás a Sárvári Mg. Zrt. telepvezetője s megállapodtunk, hogy ez nemcsak a műveletek időrendiségét jelenti, hanem ezen növény fontosságát is. Az egyre melegebb, szárazabb nyarak miatt a tehenészetek biztonságos takarmányellátásában egyre nagyobb arányban kell az őszi vetésű növényekre támaszkodnunk! Különösen, ha ez kiváló táplálkozás-élettani, gazdasági, s nem utolsó sorban környezetvédelmi előnyökkel is jár!
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.
Zöld nyomás alatt az európai baromfihús-termelés
Bár a fogyasztásban a leggyorsabban növekvő, a legolcsóbban és a legkisebb karbonlábnyommal előállítható állati fehérjeforrás a baromfihús, az Európai Bizottság zöld szervezetek nyomására megszületett terveinek megvalósulása az uniós termelés ellehetetlenülését jelentenék – derült ki a Baromfi Világnap alkalmából Budapesten szervezett nemzetközi konferencián. Növekedne a bizonytalan eredetű baromfihús és tojás importja, a termelés pedig kevésbé lenne környezetbarát.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza