2024. 10. 27., vasárnap
Szabina
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Tapasztalatok a 2023-24-es rozs tömegtakarmány (szilázs) termesztésről

Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés, Növénytermesztés | Szerző: Iván Ferenc takarmánygazdálkodási szakmérnök, szaktanácsadó, 2024/09/12

„A rozs mindenek előtt” mondta egy beszélgetésnél Péter Tamás a Sárvári Mg. Zrt. telepvezetője s megállapodtunk, hogy ez nemcsak a műveletek időrendiségét jelenti, hanem ezen növény fontosságát is. Az egyre melegebb, szárazabb nyarak miatt a tehenészetek biztonságos takarmányellátásában egyre nagyobb arányban kell az őszi vetésű növényekre támaszkodnunk! Különösen, ha ez kiváló táplálkozás-élettani, gazdasági, s nem utolsó sorban környezetvédelmi előnyökkel is jár!

Az év közepén általában számot vet az ember, hogy milyen volt a rozstermés.  Erre az időre már megjöttek a laborvizsgálati eredmények, s vallanak a leghitelesebb kritikusok, a tehenek is. Beköszönt a forróság, s ilyenkor az étvágy, a tejtermelés megmentője a jól emészthető NDF. Ez a fő oka annak, hogy az elmúlt években  ilyen léptékben elterjedt hazánkban a takarmányozási célra termesztett rozs. 

Tíz évvel ezelőtt még sok bizonytalanság övezte a kiváló minőség, és kedvező mennyiség elérésének lehetőségeit, szóba került a fajta, a tápanyagellátás, az egyes munkálatok optimális időpontjai. 

A napokban kezembe került egy könyv, mely 1942-ben látta meg a háborús napvilágot, címe: Beszélgetések a növénytermesztés gyakorlati teendőiről. Összeállította Páll Béla nyugalmazott gazdasági tanár. Elképedve olvastam, hogy mennyire útmutató elveket tartalmaz. A témához kapcsolódó idézeteit  jellel (a telitalálat szimbólumaként) emeltem ki.

Az idő során színvonalas cégek igényes szakembereivel sikerült finomra hangolni a rozs termesztését. Mára azt gondolhatnánk, hogy ezek kiforrottak, fütyörészve megy minden, mint a karikacsapás.  Az idei évben is azt tapasztaltam, hogy a szakemberek jó része nagy odafigyeléssel, profi módon termesztette a rozsot.  Jó páran viszont – bár az előző években már kitűnő eredménnyel honorálta a növény az odafigyelést, mégis „lazítottak”, és más szintén fontos kultúrák munkafolyamatait részesítették előnyben. Pedig amit takarmányként megtermelünk, azt a tehén egész évben eszi, és gyengébb hozammal bünteti a „lazaságot”. Megnyugodtam, hogy ez nem újkeletű dolog, mikor olvastam a 82 éves könyvben: „Általában tudott, hogy a magyar egyike a legélesebb eszű népnek. Mindent gyorsan megért, gyorsan felfog, azonban a jót sem követi mindig, mert a szokás rabja.”

A sikeres rozstermesztésnél öt alapvető dolgot kell betartanunk, ami összességében nem sok, de maghatározó.  Ha „ötöst adunk” a rozsnak, ő is ötössel jutalmazza igyekezetünket!  


1. ábra. 2024 januári felvétel egy szépen előkészített magágyú, kedvező időben vetett,
így jól bokrosodott, kellően fejlett Ryefood rozs tábláról

Melyek ezek:

1. A fajta megválasztása: meggyőző a magyar röghöz szokott, az itthoni klímát kedvelő Ryefood fajta, mely a levélbetegségekkel szemben ellenálló, szemet gyönyörködtetően széles levelei (17-19 mm!) garantálják a jó emészthetőséget, a magas nyersfehérje-tartalmat.  Nem véletlen, hogy a legtöbb minőségi verseny győztese e fajtából kerül ki!

2. Tápanyagellátás: a vetést megelőző alapműtrágya – hatóanyagban: 40 kg körüli P, 60 kg körüli K, természetesen ez a talajellátottságtól, az előveteménytől függően módosulhat.  S ami rendkívül fontos, és gyakran „feledésbe merül”, az az őszi N kijuttatás. Az ilyenkor ajánlott 70 kg hatóanyag, amely alapvetően maghatározza a növény sejtjeinek, szöveteinek osztódását, fejlődését, mely a kizárólagos őszi bokrosodás (és későbbiekben a hozam) alapvető feltétele! A mostanában gyakori enyhe teleknél a gyors indulást is segíti év elején, hiszen csak ezt követően: február 1- (N érzékeny területen 15-től) és március eleje között adhatjuk ki a N másik részét (40 kg hatóanyag N) tavaszi fejtrágyaként egy menetben. Fontos, hogy a kijuttatás a valószínűsíthető kaszálást  - mely általában április eleje, közepe – legalább egy hónappal előzze meg, mert idő kell a N beépüléséhez, mely által nő a nyersfehérje-tartalom.   Ellenkező esetben a megkésett N adásával még kárt is tehetünk, hiszen a majdani takarmány nitrát-nitrit tartalmát növeljük.

3. Talajelőkészítés: a robbanásszerű kelést segíti a kellően ülepedett jó magágy elkészítése. Idő hiányában valamelyest tudunk segíteni ezen hengerezéssel. A jó minőségű szenázs készítéséhez fontos a szármaradványok gondos aláforgatása, hiszen a kaszálást követő rendképzésnél az előző évi korhadó, gyakran aflatoxinnal terhelt elhalt növénymaradványok aggályossá teszik a minőséget.


1. táblázat. 2 termelő fontosabb (példaértékű) Ryefood rozs szilázs minőségi paraméterei

4. Vetés: kedvező időpontja szeptember közepe. Ez lehetővé teszi, hogy a kikelt növénynek az intenzív bokrosodásra kellő ideje legyen az első fagyok beálltáig, hiszen ezt követően már nem bokrosodik a rozs! Ez a tényező felel leginkább a termés mennyiségéért, mint ahogy az idézett könyvben is olvashatjuk : ”A termés sikerülte a vetéstől függ. Áll ez mindenféle növényre, de különösen a rozsra. Általában a rozs vetésénél azt a hibát követik el,  hogy a rozsot későn, és nem jól megmunkált talajba vetik. A rozsról tudnunk kell, hogy ősszel nemcsak erős gyökeret fejleszt, hanem bokrosodik, tehát megerősödik. Erre azért van szüksége, mivel tavasszal korán szárba szökik. Hogy a rozs ősszel jól ki tudjon fejlődni, és szépen meg tudjon bokrosodni, korán kell vetni. Inkább szeptember legelején, mint októberben.” Vetésnorma: kedvező az 5 millió csíra/ha, ez 170-180 kg vetőmagmennyiséget jelent hektáronként.

5. Betakarítás: a minőség másik alapvető befolyásolója a kaszálás ideje. Jól emészthető takarmányt csak akkor kapunk, ha a kalászkezdemény még hasban van, és 6-10 cm hosszú.  A legnagyobb figyelmet pont ez az időpont igényli, hiszen ha késünk akár csak 4-5 napot, azonnal kidobja kalászát a növény, s ami a fájó: rohamosan romlik az emészthetősége! Ha a betakarítás tervezett optimális idejére a meteorológia nagyobb csapadékot jelez előre, inkább azt megelőzően takarítsuk be a rozsot!  Higgyük el: ilyenkor, amikor a növény intenzíven a generatív szakaszba lép, már minimális plusz tömeget ad, és maximális minőségromlással bünteti a várakozásunkat! És ez már 82 éve ismert : Mivel a rozs nagyon hamar elvénül, ezért belőle csak annyit szabad vetni, amit korán, még kalászhányás előtt fel tudunk takarmányozni, mivel az elvénült szárú rozs kemény, nehezen rágható és ezért az állat nem szívesen eszi.” Kaszálását „…jóval a kalászhányás előtt…”  tartották optimálisnak már akkor!

Úgy tapasztaltam, hogy 2023-24-es évben többen a vetésidővel, az őszi N ellátással, valamint a betakarítás kellően korai idejével csúsztak el, itt gyengécske lett a minőség, valamint a mennyiség is. 

Látható viszont, hogy nem ördöngösség a rozs termesztése kiváló minőségben és mennyiségben,  hiszen csak néhány dolgot kell betartanunk, de azt kőkeményen. Nem véletlen, hogy pont a legigényesebb gazdák érik el vele a legjobb eredményt. Szeretni kell a rozsot, és az nagyon meghálálja a törődést.  

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A fenntartható mezőgazdaság csökkentheti a profitot és növelheti az élelmiszerek árait?
„A mezőgazdaság olyan ipar, amelynek célja, hogy növényi és állati eredetű termékek előállításával profitot termeljen” – írta ezt Albert Thaer német tudós 1810-ben, akit sok magyar mezőgazdász is szellemi atyjának tart. Nagyot fordult a világ azóta, az Európai Unió tervezett szabályozása a fenntartható agrár- és élelmiszeriparra való átállást tartja egyik fontos céljának. Ebben nincs is vita a tagországok között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres tanácsokkal, kiadványokkal segíti a környezeti fenntarthatóságot, a klímavédelmet.
Dairymaster az egészséges ivarzásért
Szeretné, ha minden tehenének ivarzási ideje, aktivitása és egészségi állapota naprakészen nyomon követhető legyen? Nem elhanyagolható a kiesés, ha az ivarzás éjjel, vagy csendben történik, esetleg nem vesszük észre, és nem termékenyül a tehenünk. A KÉSZENLÉT Zrt. által forgalmazott DAIRYMASTER MooMonitor+ rendszer egy világszinten is elismert megoldást kínál a hazai gazdák számára! A DAIRYMASTER tejelő vagy húsmarháknál egyaránt alkalmazható az egy istállóban, karámban tartott tehén vagy épp a legelőn tartott gulya esetében is. 
Földügyi aktualitások
Magyarországon Európa egyik legszigorúbb földforgalmi szabályozása van hatályban már több mint 10 éve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy időközben ne lennének változások a szabályozásban, ahogy történt ez idén július 1-től is. Ezekről, és a legfontosabb földügyi aktualitásokról lesz szó a mostani írásomban.
Termelje az áramot is a nappal! Vissza nem térítendő támogatás napelemre az agrár szektorban
Az agrárszektornak ma három dologra lenne leginkább szüksége az eredményes működéséhez: elegendő rendelkezésre álló tőkére a versenyképesség növeléséhez; kiszámíthatóságra és energiabiztonságra a jövőre nézve; illetve megbízható partnerkapcsolatokra a stressz- és kockázatmentes napi munkához.
Bábolnai Gazdanapok 2024 szeptember 5-7. - Együtt a jelen és a jövő – emberekben és gépekben is
A Bábolnai Gazdanapokkal indul a szeptember az agrárszakma számára, a nagy hagyományú rendezvényen egyebek mellett gépbemutatók segítik a gazdálkodókat, hogy jól döntsenek a pályázatok beadásánál. A kiállítás szervezői a fiatalok számára is vonzó programokkal készülnek.
Mit gondol a gazda? Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.
Az a gazda járt jól, aki májusban, amikor az árak felemelkedő ágban voltak, tonnánként 80 ezer forint körüli, telephelyi áron kötött üzletet. Azóta az árak érzékelhetően csökkentek. A kereskedelmi tapasztalatok ennek ellenére nem rosszak, a gabona export 40 százaléka újra Olaszországba megy. Ennek az a fő oka, hogy az olaszok nem készleteznek, egy-két hetes készlettel működtetik az üzemeiket. A folyamatos beszállításnak mi eleget tudunk tenni, az ukránok logisztikája ezt nem teszi lehetővé.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza