Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: Baromfi Terméktanács, 2024/08/29
Címkék: étkezési tojás, tojás
Növekednie kell ősztől az áraknak a hazai étkezésitojás-piacon, mert az utóbbi időszak árcsökkenései miatt fenntarthatatlanná vált a termelés – hangsúlyozza a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Minden piaci szereplő érdekeit az szolgálná, ha az elmúlt hónapokban tapasztalt hullámzás helyett végre stabilitás jellemezné a tojásárakat.
Nem tartható fenn tovább a jelenlegi körülmények között az étkezésitojás-termelés, annyira alacsony termelői és csomagolóhelyi árak alakultak ki mára a hazai piacon – hívja fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. A gazdálkodók tisztában vannak azzal, hogy a nyári időszak kereslet- és forgalomcsökkenése a tojásárakra is kihat, de az utóbbi időszak kedvezőtlen árváltozásai ma már a tojástermelés fenntarthatóságát veszélyeztetik.
Bár inputoldalon az inflációs nyomás a tojáságazatban is mérséklődhet, a termelési költségek csökkenésére sajnos nem lehet számítani, miközben bevételi oldalon a tojásárak az utóbbi időszakban jelentősen estek. Ezért a szakmai szervezet úgy ítéli meg, hogy ősztől áremelésekre lesz szükség a tojáspiacon. Ezt indokolhatja az is, hogy a termelőknek a következő időszakban kell megvásárolniuk, illetve lekötniük takarmányszükségletük nagy részét, amelynek beszerzési és finanszírozási költségei a szélsőséges időjárás miatti terménydrágulás hatására érzékelhetően emelkedhetnek.
A szövetség szerint a tojástermelők helyzetét rontja, hogy a kormány - többszöri kérés után - hiába helyezte hatályon kívül a közelmúltban azokat a rendeleteket, amelyek direkt módon szabályozták a kínálattal és az árképzéssel kapcsolatos kereskedői magatartást, a fogyasztói tojásárak ennek ellenére sem nőttek. Így mára az a helyzet állt elő, hogy a termelői árak csökkenésével a kereskedők hasznát tulajdonképpen az állattartók fizetik meg.
Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy az árak jelentős ingadozása egyértelműen káros a hazai tojásszektorban – húzza alá a szövetség. Ezért minden ágazati szereplő érdekeit az szolgálná, ha a termelők és a kereskedők között olyan hosszú távú megállapodások születnének, amelyek hullámzás helyett árstabilitást teremtenének és garantálnák a hazai termelés kiegyensúlyozottságát a tojáspiacon.
Ajánlott kiadványokVéha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozásBereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállításPupos Tibor - Sütő Zoltán - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes tojástermelésPupos Tibor - Sütő Zoltán - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes tojástermelés
Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza