2024. 10. 04., péntek
Ferenc
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: NÉBIH Sajtóközlemény, 2024/09/12

Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.

Ebben ad iránymutatást a Maradék nélkül program csapata által frissített lejárati útmutató, amelyben mostantól a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital is szerepel.

A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni fogyaszthatósági ideje is. A gyűjteményben most már külön bontva szerepelnek azon információk, hogy az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.

A lejárati útmutató helyes használatához az alábbi lépéseket javasoljuk:

  1. Az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruk esetében pedig fogyaszthatósági idő A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetében használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni akkor sem, ha fájó szívvel dobjuk ki az élelmiszert, mert ebben az esetben komoly egészségügyi kockázattal kell számolni.
  2. Ellenőrizzük, hogy a termék nem csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer. Ezek ugyanis lejárat után nem fogyaszthatók.
  3. Vizsgáljuk meg, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e.
  4. .Bizonyosodjunk meg arról, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tároltuk, fagyasztott termékeknél pedig a tárolási hőmérséklet nem emelkedett -18°C fölé.
  5. Ellenőrizzük, hogy a termék színe, szaga, állaga és íze az adott termékre jellemző-e, nem mutat-e eltérést (pl. penészesedés, kellemetlen szag), így könnyen észrevehetjük, ha esetleges élelmiszerbiztonsági gyanú merül fel a termékkel kapcsolatban.
  6. Ha egyéni mérlegelésünk alapján mindent rendben találunk, keressük ki az adott terméket a lejárati útmutatóból.

Továbbra is érvényes, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket kereskedelmi forgalomba hozni tilos. Az élelmiszerforgalmazók ugyanakkor – az Európai Bizottság 2021/382. rendeletmódosítása értelmében – lehetőséget kaptak arra, hogy ezeket a termékeket a rászorulóknak adományozzák, így a lejárati útmutató számukra is fontos segítséget jelent. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért és megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.

Ajánlott kiadványokCsanádi József:
Sajtkészítés
Dr. Szabó P. Balázs:
Aszalás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás II.
Szabó Sándorné:
Gyümölcspálinka-főzés
Dr. Csapó János:
A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás II.
Dr. Csapó János:
Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás I.
Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozás
Bereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállítás
Dr. Szabó P. Balázs:
Savanyítás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás I.

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.
Erősödő zöld célkitűzések
Szeptember 12-13-án rendezik meg Hajdúnánáson, a Kendereskertben az V. Öko Expot. A kétnapos rendezvényen a hazai ökológiai gazdálkodás helyzetéről széles kitekintésben lesz szó, mivel a szakemberek egész sora tart előadást az ökogazdálkodás egy-egy fontos területéről. Nem maradhatnak ki az előadók sorából a Magyar Biokultúra Szövetség, ezen belül a Biokultúra Nonprofit Kft. képviselői sem, mivel önálló programot, szakmai beszélgetést is szerveznek.
Szentesen jó válaszokat adnak az újabb kihívásokra
Mozgalmas félévet tudhatnak maguk mögött a hazai kertészeti ágazat szereplői, közülük is a DélKerTÉSZ félezer főt számláló közössége. Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ régi-új elnöke a helyi értékek megőrzését tartja az egyik legfontosabb feladatának, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagsága a legjobb feltételekkel termelje meg a termékeit, mégpedig a környezet megvédésével. Mivel az élet sosem áll meg, az elnökkel bőségesen volt miről beszélgetnünk.
Új arculattal, új címkecsaláddal erősít a somlói Tornai Pincészet
A Tornai Pincészet, amely az egyik leginnovatívabb, legsikeresebb és legtöbb nemzetközi elismerést begyűjtő hazai borászat, bemutatja új címkéit és megújult arculatát. De a megújulásban is jelen van és őrzik legszebb, örökös küldetésüket: óvni és vigyázni a Somló különleges adottságait.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza