Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
Ebben ad iránymutatást a Maradék nélkül program csapata által frissített lejárati útmutató, amelyben mostantól a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital is szerepel.
A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni fogyaszthatósági ideje is. A gyűjteményben most már külön bontva szerepelnek azon információk, hogy az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.
A lejárati útmutató helyes használatához az alábbi lépéseket javasoljuk:
Az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruk esetében pedig fogyaszthatósági idő A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetében használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni akkor sem, ha fájó szívvel dobjuk ki az élelmiszert, mert ebben az esetben komoly egészségügyi kockázattal kell számolni.
Ellenőrizzük, hogy a termék nem csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer. Ezek ugyanis lejárat után nem fogyaszthatók.
Vizsgáljuk meg, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e.
.Bizonyosodjunk meg arról, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tároltuk, fagyasztott termékeknél pedig a tárolási hőmérséklet nem emelkedett -18°C fölé.
Ellenőrizzük, hogy a termék színe, szaga, állaga és íze az adott termékre jellemző-e, nem mutat-e eltérést (pl. penészesedés, kellemetlen szag), így könnyen észrevehetjük, ha esetleges élelmiszerbiztonsági gyanú merül fel a termékkel kapcsolatban.
Ha egyéni mérlegelésünk alapján mindent rendben találunk, keressük ki az adott terméket a lejárati útmutatóból.
Továbbra is érvényes, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket kereskedelmi forgalomba hozni tilos. Az élelmiszerforgalmazók ugyanakkor – az Európai Bizottság 2021/382. rendeletmódosítása értelmében – lehetőséget kaptak arra, hogy ezeket a termékeket a rászorulóknak adományozzák, így a lejárati útmutató számukra is fontos segítséget jelent. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért és megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.