Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés, Fenntartható gazdálkodás, Növénytermesztés | 2024/10/08
„A mezőgazdaság olyan ipar, amelynek célja, hogy növényi és állati eredetű termékek előállításával profitot termeljen” – írta ezt Albert Thaer német tudós 1810-ben, akit sok magyar mezőgazdász is szellemi atyjának tart. Nagyot fordult a világ azóta, az Európai Unió tervezett szabályozása a fenntartható agrár- és élelmiszeriparra való átállást tartja egyik fontos céljának. Ebben nincs is vita a tagországok között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres tanácsokkal, kiadványokkal segíti a környezeti fenntarthatóságot, a klímavédelmet.
A kutatási eredmények azonban legalább is ellentmondásosak. Pupos Tibor professzor és munkatársai a Gazdálkodás című folyóiratban közzé is tették megállapításaikat. A fenntarthatóságot támogató termőföldtől az asztalig és a biodiverzitási stratégiák bevezetése kedvezőtlenül érintenék a fogyasztói fizetőképes keresletet, csökkentenék a társadalmi jóllétet. Az előrejelzések szerint ugyanis az EU gazdálkodóinál 7-12 százalékkal csökkenhetne a termelés, ami ronthatja a versenyképességet, másrészt emelheti a termékek árait. A számítások szerint az élelmiszerek fogyasztói árai 89 százalékkal növekednének az évtized végére.
Az kétségtelen, hogy a világ mezőgazdasága a XXI. században új korszakba lépett, melyben a digitalizáció, a robotika, a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz a gyakorlat vagy egyesek számára kihívás. Egy hazai felmérés szerint a magyar gazdák többségének még inkább kihívást jelent a jövő technikája. A korszerű módszerek, egyebek között a precíziós eljárások elterjedésének még gátja a gazdaságok mérete, a beruházások többletköltségéhez szükséges források hiánya. Talán ennél is kedvezőtlenebb jelenség, hogy a felmérés szerint a gazdák nem is tulajdonítanak jelentőséget a fenntartható fejlődésnek.
Amint a kutatók megállapítják, a termőföldtől az asztalig és a biodiverzitási stratégiák gazdasági hatásai nem tekinthetők pozitívnak, mivel a termelés kibocsájtása csökken, áremelkedést generálnak, globálisan veszélyeztetik az élelmiszerbiztonságot. Ezen túlmenően, eredményes alkalmazásuk a gazdálkodók szakmai felkészültségétől erősen függ.
A fenntartható mezőgazdaság gyakorlatához szakmai hátteret nyújtó információk a szaktudas.hu oldalon érhetők el.
Ajánlott kiadványok-:
Gazdálkodás 2024. 1.-:
Gazdálkodás 2024. 4.Oláh Judit és Popp József:
A fenntartható fejlődés záloga a körforgásos bioökonómiaDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Pupos Tibor:
Fenntarthatóság és versenyképesség a mezőgazdaságbanDr. Oláh Judit:
A körforgásos bioökonómia hatása az élelmezés-, energia- és környezetbiztonság alakulására a 2050-ig szóló EU Stratégia tükrében Dr. Nagy János:
Hagyományos és precíziós kukoricatermesztés - Kukorica. A nemzet aranya I.Dr. Babinszky László:
Precíziós takarmányozás: tények és tévhitekJávor András:
Juhtenyésztés haladóknak - Az extenzívtől a precíziósig
Ez is érdekelhetiA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályaiFejlesztés előtt: Juhok elhelyezése - hagyományos és precíziós megoldásokFejlesztés előtt: Brojleristállók építése
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza