2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgált a Szupermenta program

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: NÉBIH , 2024/12/06

Zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgáltak felmérő jelleggel a Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatósági felügyelők értékelése alapján a 25 „mentőcsomagból” 7 élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott és/vagy nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek, emellett a jelöléseknél is tapasztaltak hiányosságokat.

Élelmiszerboltok, vendéglátóhelyek és pékségek is készítenek különböző összetételű, kedvező árú élelmiszercsomagokat az aznapi kínálatból vagy közeli lejáratú, esetleg szépséghibás termékekből. Ezek az egyre népszerűbb, jellemzően mobilapplikáción keresztül megvásárolható ételmentő csomagok kerültek ezúttal a Szupermenta érdeklődésének középpontjába.

A tesztprogram munkatársai 25 zöldség-gyümölcs csomagot „mentettek meg”, melyek ára 399 és 1500 forint, a tömegük pedig 1,1 és 4,9 kilogramm között mozgott. A csomagok jelentős részét, 23-at mobilapplikáció segítségével foglalták le, kettőt pedig közvetlenül az élelmiszerboltokban sikerült beszerezniük. Budapesten kívül Debrecenben, Miskolcon és Tatabányán is jártak.

 A Nébih laboratóriumi szakemberei két részre osztották a csomagok tartalmát, így a mosott és a mosatlan mintákon is elvégezték a mikrobiológiai vizsgálatokat. Egy mosatlan mintában kimutatható mennyiségben volt jelen E.coli baktérium, azonban az nem haladta meg az ajánlott felső határértéket. Jó hír, hogy a teszten vizsgált Listeria egy csomag esetében sem fordult elő. A hatósági felügyelők megítélése szerint 5 csomag élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott, ugyanis ezeknél az átlagos penészgombaszám magasabb volt az önellenőrzéseknél ajánlott felső határértéknél, ami élelmiszerbiztonsági kockázattal járhat. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a csomag penészes zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmazott, akár még korábban egy másik termék által is szennyeződhetett penészgombával. Mindenesetre az eredmény rávilágít, mennyire fontos az üzletekben a zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó ládák rendszeres ellenőrzése.

 Tekintettel arra, hogy az ételmentő csomagok pontos tartalma jellemzően meglepetés a vásárló számára, ezért különösen fontos, hogy azokat ellássák a megfelelő jelölésekkel. Az ellenőrök tapasztalatai alapján ezen a gyakorlaton több üzletnek is változtatnia kell a jövőben, ugyanis találkoztak hiányos jelölésekkel. A kedveltségi vizsgálaton a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök és a laikus résztvevők kérdőív alapján értékelték a megmentett csomagokat. Fontos szempont volt többek között a csomagolás módja, a csomag mennyisége, ár-érték aránya, a minősége, valamint a zöldségek, gyümölcsök épsége is. A szakemberek 3 csomagban találtak olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, amely nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek. Ezek közül az egyik csomag esetében a penészgombaszám is magasabb volt az ajánlott határértéknél.

Összességében a hatósági felügyelők értékelése alapján a 25 megmentett csomagból 5 élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott, ami élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet. 3 csomag pedig nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek. Érdemes kiemelni, hogy a teszt ezúttal felmérő jellegű volt, a hibákról azonban a hatósági felügyelők tájékoztatták az érintett kereskedelmi egységeket.

 További információk, érdekességek, valamint a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/25-zoldseg-gyumolcs-csomagot-mentettunk-meg-de-fogyasztasra-is-javasoljuk/

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Búzaszenteléssel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program
A horvátországi Karancson tartott Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program. Az egész éven átívelő programban határon inneni és túli magyar gazdák ajánlanak fel búzát rászoruló gyermekeket, családokat segítő szervezeteknek.
Nagykun 2000 Mg. Zrt.: előny a többlábon állás
Nagy érdeklődés mellett zajlott június 13-án a Nagykun 2000 Mg. Zrt. központjában és a kísérleti parcelláknál a regionális fajtabemutató. A két nagy hazai nemesítőház, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. Szeged (amely intézet tavaly ünnepelte a megalakulásának a centenáriumát), és az Agrártudományi Kutatóközpont Martonvásár (amely tavaly volt 75 éves) kutatói ismertették a GK és az Mv kalászos gabonák nemesítési eredményeit, termesztéstechnológiai újdonságait. Bori Tamással, a Nagykun 2000 Mg. Zrt. elnök-igazgatójával arról is beszélgettünk, hogy a cégcsoport tevékenysége több lábon áll, amely tevékenységben a rizstermesztés jelenti a meghatározó portfoliót.
Éder Tamás: Ilyen terhek mellett a hazai élelmiszerek nem drágák
Nagy kérdés, hogyan reagálnak a sertéspiaci szereplők a ragadós száj- és körömfájás okozta nehézségekre, mindenesetre az állomány tavaly nőtt, és a beruházási pályázatok is sokat lendíthetnek az állattenyésztők és a feldolgozók lehetőségein – derül ki az Agráriumnak nyilatkozó Éder Tamásnak, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnökének a szavaiból.
Az élelmiszer-minőség és ami mögötte van
Ami a fogyasztónak talán csak annyi, hogy „finom”, az élelmiszer-előállítók számára jóval többet jelent. Ahhoz ugyanis, hogy egy élelmiszerről el lehessen mondani, hogy a minőségével minden rendben van, a teljes termékláncon belül minden szereplőnek be kell tartani egy sor olyan előírást, ami nem csupán például a termék ízéről, állagáról, hanem annak biztonságos fogyaszthatóságáról is szól.
Újszerű digitalizációs megoldások Az Állatorvostudományi Egyetem és a Makrom Kft. közös projektje
Digitális élelmiszerbiztonsági rendszerrel támogatott, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású tejtermék fejlesztéssel kínál megoldást a Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem a tejérzékenységben érintettek és a tudatos fogyasztók számára. A “Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése” című projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 314 millió forintos támogatásával valósul meg.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza