2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Idehaza is egyre népszerűbb a halfogyasztás

Kategória: Élelmiszeripar | 2024/12/16

Négyen, Dr. Nobilis Márton államtitkár, Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke, Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója és Dr. Kápolna Beáta, a METRO Magyarország beszerzési igazgatója tájékoztatták a sajtó képviselőit a karácsonyi halkínálatról és a hazai haltermelés eredményeiről, amelynek a METRO Magyarország budaörsi székhelyén a METRO Gasztroakadémia adott otthont. Az esemény kiemelt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a halfogyasztás jelentőségére és népszerűsítse a kiváló minőségű magyar halakat.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az eseményen elmondta, hogy ez az időszak kiemelten fontos a haltenyésztők, az eladók számára, hiszen az összes hazai halfogyasztás 40 százaléka realizálódik karácsony körül. Az egyes termelők esetében pedig saját éves halértékesítésük 70 százalékát is elérheti. Hozzátette, a magyar halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években. A „Kapj rá!” kampány 2013 és 2020 között 24 százalékkal növelte a halfogyasztást. A kormány további forrásokat is biztosított a népszerűsítéshez, erre a célra 2020 óta 700 millió forint állt rendelkezésre.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar termelők áldozatos munkájának köszönhetően kiváló minőségű halak kerülhetnek a karácsonyi asztalra. Az Agrárminisztérium az érintettek támogatása érdekében jelentős lépéseket tett: csökkentette a hal ÁFA-kulcsát 27 százalékról 5 százalékra, valamint pótlólagos forrásokat biztosított a haltermelő tavak fenntartására. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a halfogyasztás népegészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a hal kiváló minőségű fehérje- és omega-3 forrás. Emellett a haltenyésztés fenntarthatósági szempontból is előnyös, hiszen a halak takarmányhasznosítása rendkívül hatékony. Az agrártárca cél, hogy a magyar családok asztalára mindig biztonságos és fenntartható módon előállított élelmiszerek kerüljenek, ezért is biztat a minisztérium is mindenkit a hazai halak fogyasztására, nemcsak karácsonykor, hanem az év más időszakaiban is. Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy népszerűsítse a hazai haltermékeket és támogassa a halfogyasztás növekedését, hozzájárulva a fenntartható élelmezési rendszer kiépítéséhez – tette hozzá Nobilis Márton.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy karácsonyi készülődés során kiemelten fontos, hogy hazai halat válasszunk, mivel ez nemcsak az ünnepi étkezésekhez biztosít kiváló alapanyagot, hanem hozzájárul a magyar halászati ágazat fenntartásához és a helyi hagyományok megőrzéséhez is.

A hazai hal fogyasztása segíti a halászati ágazat fennmaradását, miközben biztosította a fenntartható élelmiszer-termelést. A magyar haltermelési létesítmények, a termelésen túl a természetes vizes élőhelyeket biztosítanak, ami nagyban elősegíti a biodiverzitás fennmaradását.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóságra törekvő fogyasztók számára a magyar hal választása tudatos döntés, amely támogatja a helyi gazdaságot, védelmezi a természeti erőforrásokat, és megőrizte a magyar halászati hagyományokat.

dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke arra biztatta a magyar családokat, hogy a karácsonyi ünnepek alkalmával idén is válasszanak hazai termelésű édesvízi halat, mivel a termelők az előző évhez hasonló áron kínálják a friss halakat, annak ellenére, hogy a 2024-es év időjárása kedvezőtlenül alakult a halgazdálkodás számára. Az elnök közölte, hogy a tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők az idei évben összességében gyenge-közepes évet zárnak. Az aszályos nyár és a magas hőmérséklet miatt az átlagosnál lassabb testtömeg-gyarapodás figyelhető meg a halaknál. Ennek ellenére a karácsonyi szezonra a termelők nem terveznek áremelést, és ha a kereskedelmi láncok is az előző év árréseit alkalmazzák, a családok idén is tavalyi árszinteken juthatnak majd hozzá a friss ünnepi halhoz. A hazai keresletet bőven fedezi a karácsonyi halellátás, hiszen a hazai termelés mintegy 80 százalékát a ponty, harcsa és busa adja. 

A hazai halfogyasztás lassan növekvő trendet mutat, de az egy főre jutó éves mennyiség még mindig alacsony, csupán 6,5-7 kilogramm, míg az Európai Unió átlagos fogyasztása évi 22 kilogramm. A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy a hazai fogyasztás több mint harmada az év végére koncentrálódik, így a kereslet és a termelés egyensúlyának fenntartása különösen kihívást jelent. A MA-HAL továbbra is arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy válasszanak hazai halat, és támogassák a magyar halgazdálkodókat.

Dr. Kápolna Beáta, a METRO beszerzési igazgatója Az esemény házigazdájának képviseletében elmondta, hogy az áruházlánc halosztályai a kezdetek óta ékességei az idén 30 éves nagykereskedelemnek. A METRO halpultjain rendszeresen 18-20 féle édesvízi halat találunk, melynek több mint a fele (10-12 halfajta) magyar, fenntartható termelésből származik. „13 áruházunkban és kiszállító platformunkban az elmúlt gazdasági évben közel 1600 tonna halat értékesítettünk, és a halforgalmunk 33 százalékát teszik ki a magyar halak. Beszédes szám, hogy az eladott összmennyiség közel ötödét, és a hazai halak egyharmadát decemberben, a karácsony előtti hetekben adjuk el” – árulta el a beszerzési igazgató.  A decemberi forgalmat főleg a magánvásárlók pörgetik fel, a vendéglátóipar viszonylag egyenletes mennyiségben vásárol az év során, a legkeresettebb édesvízi halak pedig a HoReCa szektorban az afrikai harcsa, a pisztráng, a süllő (fogas) és a ponty, mondta végezetül az igazgató.

Agrárium info

Ajánlott kiadványokLajkó István:
A halászmester könyve
Dr. Csapó János:
Funkcionális élelmiszerek
Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozás
Bereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállítás
-:
Halászat 2024. 3. Ősz

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Búzaszenteléssel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program
A horvátországi Karancson tartott Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program. Az egész éven átívelő programban határon inneni és túli magyar gazdák ajánlanak fel búzát rászoruló gyermekeket, családokat segítő szervezeteknek.
Nagykun 2000 Mg. Zrt.: előny a többlábon állás
Nagy érdeklődés mellett zajlott június 13-án a Nagykun 2000 Mg. Zrt. központjában és a kísérleti parcelláknál a regionális fajtabemutató. A két nagy hazai nemesítőház, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. Szeged (amely intézet tavaly ünnepelte a megalakulásának a centenáriumát), és az Agrártudományi Kutatóközpont Martonvásár (amely tavaly volt 75 éves) kutatói ismertették a GK és az Mv kalászos gabonák nemesítési eredményeit, termesztéstechnológiai újdonságait. Bori Tamással, a Nagykun 2000 Mg. Zrt. elnök-igazgatójával arról is beszélgettünk, hogy a cégcsoport tevékenysége több lábon áll, amely tevékenységben a rizstermesztés jelenti a meghatározó portfoliót.
Éder Tamás: Ilyen terhek mellett a hazai élelmiszerek nem drágák
Nagy kérdés, hogyan reagálnak a sertéspiaci szereplők a ragadós száj- és körömfájás okozta nehézségekre, mindenesetre az állomány tavaly nőtt, és a beruházási pályázatok is sokat lendíthetnek az állattenyésztők és a feldolgozók lehetőségein – derül ki az Agráriumnak nyilatkozó Éder Tamásnak, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnökének a szavaiból.
Az élelmiszer-minőség és ami mögötte van
Ami a fogyasztónak talán csak annyi, hogy „finom”, az élelmiszer-előállítók számára jóval többet jelent. Ahhoz ugyanis, hogy egy élelmiszerről el lehessen mondani, hogy a minőségével minden rendben van, a teljes termékláncon belül minden szereplőnek be kell tartani egy sor olyan előírást, ami nem csupán például a termék ízéről, állagáról, hanem annak biztonságos fogyaszthatóságáról is szól.
Újszerű digitalizációs megoldások Az Állatorvostudományi Egyetem és a Makrom Kft. közös projektje
Digitális élelmiszerbiztonsági rendszerrel támogatott, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású tejtermék fejlesztéssel kínál megoldást a Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem a tejérzékenységben érintettek és a tudatos fogyasztók számára. A “Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése” című projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 314 millió forintos támogatásával valósul meg.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza