2025. 05. 15., csütörtök
Zsófia
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A Frigo-Hasso Kft. betört a gluténmentes termékek piacára is

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Szerző: H. Gy., 2024/12/21

A Magyarok Kenyere Program keretében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungária Kft. harmadik alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét. A 2022-ben először megrendezett versenyen idén már négy kategóriában pályázhattak a gyártók, akik friss kenyér, tartós kenyér, töltött péksütemény, töltetlen péksütemény kategóriában mérték össze erejüket. A Frigo-Hasso Kft. a töltött péksütemény kategóriában első helyezést ért el a leveles túrós párnácska termékükkel. Simon Tamással, a Frigo-Hasso Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.


Simon Tamás 
ügyvezető igazgató

Igazgató úr, mit tudhatunk a cég történetéről?

A Frigo-Hasso Kft. az egyik oszlopos tagja annak az 1997-ben alapított társaságnak, amely Nyírség-Hasso Kft. néven vált közismertté. Egy olyan cégcsoportról van szó, amely Magyarországon évtizedek óta sikeresen működik a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékben. A Frigo-Hasso Kft. 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy gyorsfagyasztott tésztakészítményeket állítson elő töltelékes, illetve töltetlen formában. A termékek előállítása Gávavencsellőn, az idei évben már két, egymástól fizikailag elkülönült üzemben történik, aminek oka, hogy a hagyományos termékek mellett már gluténmentes termékek gyártása is folyik, így az idén átadtuk, és üzembe helyeztük a gluténmentes üzemet is. A hagyományos termékek gyártása több mint két évtizeddel ezelőtt kezdődött, amelyekből a legfontosabb termékek a gombóc, a derelye, töltött nudli és a hagyományos burgonyanudli. Fontos hangsúlyozni, hogy a termékeink klasszikus Kárpát-medencei ételek, mert a liszt mellett a burgonya a másik fontos alapanyagunk.

Miért döntöttek a gluténmentes termékek gyártása mellett?

Azok a trendek, amelyek az elmúlt évtizedben megerősödtek, azokban nagyon fontossá vált az egészségtudatos táplálkozási szemlélet terjedése, másrészt a cöliákia betegséggel (lisztérzékenység) élőknek évekkel ezelőtt viszonylag alacsony szintű kiszolgálásban volt részük, pedig napi szinten nem fogyaszthatnak semmiféle glutént tartalmazó gabonalisztet, mert ez komoly egészségügyi kockázatot jelent a számukra. A lisztérzékenység egy élethosszig tartó betegség. Az utóbbi években nagyon sok vállalkozás kezdett el foglalkozni a gluténmentes termékek gyártásával, és egyre színesebbé vált a termékek palettája. És nem csak bővült a termékek skálája, hanem a minőségük is egyre javult, hiszen a hagyományos termékek színvonalát is megközelítették vagy akár el is érték azt. Manapság a jó minőségű gluténmentes termékek esetén már nem nagyon tudunk különbséget tenni a két termékcsoport között, s minket az motivált, hogy a cöliákiában szenvedő betegeket jó minőségű élelmiszerrel lássuk el. 

Önöknek jól sikerült a belépésük, mert máris sikereket tudtak elérni. Ugyanakkor nem csak a lisztérzékenységgel küzdő fogyasztók érdeklődnek a gluténmentes élelmiszerek iránt, hanem azok is, akik egészségtudatosan kívánnak élni…

Pontosan, mert már egyre nő azon fogyasztói csoportok száma, akik a hagyományos liszttermékeket akarják kiiktatni az étrendjükből. S nem csak a fiatalabb, hanem az idősebb korosztály is érintetté válik. Egyébként nagyon sokan nem is tudják, hogy lisztérzékenyek, mert ez a betegség nem mindenkinek okoz tüneteket. Akinél a tünetek is mutatkoznak, azok kellemetlenül puffadnak, hasmenésük van a glutént tartalmazó termékektől is, ami nehezen ürül a szervezetből. Ha az ember cöliákiásként kizárja az étrendjéből a glutént tartalmazó termékeket, akkor mindezek a tünetek megszűnnek. Nagyon fontos mondatom a kollégáimnak, akik a gluténmentes üzemünkben dolgoznak, hogy úgy dolgozzatok, és tekintsetek a munkára, mintha egy gyógyszerüzemben végeznétek termelőtevékenységet. Maximális odafigyelést, a receptúra- és a technológiai sorrendek pontos betartását, a magas fokú higiénia fenntartását, és a lehetséges keresztszennyeződések teljes kizárását várom el tőlük.

Milyen alapanyagokkal dolgoznak?

Köztudott, hogy vannak eredendően gluténmentes gabonafélék, mint a rizs, a kukorica, hajdina, utifűmag, mandula, kókusz, bambusz, amelyeket liszt formájában használunk fel. A gyártás és a mindennapi működés során fontos, hogy a keresztszennyeződés kockázatát teljesen kizárjuk, ezért is gyártjuk ezeket a termékeinket egy fizikailag teljesen különálló üzemben, saját szociális- és kiszolgáló helyiségekkel, saját alap-, segéd- és csomagolóanyag raktárakkal, valamint önálló készáru raktárral. Megállapítható, hogy nagy körültekintést igényel a technológia betartása a megfelelő alapanyag beszerzésétől a késztermék legyártásáig.

Úgy tudom, hogy igen jelentős a gyártási kapacitásuk. A hagyományos termékekből napi 30 tonna, és 10 tonna a gluténmentes termékek gyártásáé. Ez komoly ipari méret. Honnan tudják a szükséges alapanyagokat beszerezni?
Nézze, a gluténmentes liszteket külön-külön is megvásárolhatjuk, amit a magunk számára összekeverhetünk. Erre azonban nem vállalkoztunk, kész gluténmentes lisztkeverékeket vásárlunk. Az üzem indulása előtt megkerestük a lehetséges beszállítókat, akikkel egyeztettünk arról, hogy milyen termékeket és milyen mennyiségben szeretnénk gyártani. A beszállítóink az általunk definiált igények alapján állították össze a gluténmentes lisztkeverékeket, s mi ezekkel dolgozunk. Értelemszerűen, a gluténmentes lisztkeveréket gyártó vállalkozások nem árulják el a receptúrájukat és a gyártási technológiát, ez az ő gyártási titkuk, amit mi tiszteletben is tartunk.

Beszéljünk az új üzemükről is. Milyen technológiával dolgoznak, milyen minőségbiztosítással rendelkeznek?

Az általunk alkalmazott technológia egy speciális gyorsfagyasztási eljárás, amely lehetővé teszi a termékek 12 hónapos eltarthatóságát anélkül, hogy a gyártás során tartósítószereket kellene hozzáadnunk. Ez a fogyasztói elvárásoknak megfelelve szintén rendkívül fontos szempont. A minőségbiztosításhoz különböző szabványokat alkalmazunk. A mindennapi gyártási tevékenységünk során az IFS Food 8 szabványt alkalmazzuk, amelyet minden komoly hazai és külföldi üzleti partnerünk elvár tőlünk. A tanúsítványt minden évben meg kell újítanunk, amit az SGS International - egy világszerte elfogadott auditor szervezet - végez. Ezen kívül az AOECS gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó, az „Áthúzott Gabona” szimbólum használatához szükséges tanúsítvánnyal is rendelkezünk. Az ’Áthúzott Gabona’ szimbólum használatát szigorú követelmények teljesítése mellett engedélyezik a gluténmentes termékeket gyártó vállalatoknak. A követelményeket az AOECS által kiadott szabvány tartalmazza. A szimbólum fontos jelzés az élelmiszerbiztonság szempontjából a piac, a cöliákiával küzdő fogyasztók számára is. A környezeti fenntarthatóságot illetően azt mondhatom, hogy az üzemeinket teljes mértékben a 21. századi követelményekhez igazodóan építettük meg, és fenntartható, környezettudatos módon folyik a termékgyártás. A napelemparkunkból nyerjük a szükséges villamos energia egy részét, a fagyasztás során felszabaduló hulladékhőt melegvíz előállítására és fűtésre egyaránt használjuk, és olyan csomagolóanyagokat is használunk, amelyek újra hasznosíthatók. 

Milyen a piacuk?

A hagyományos termékeinket illetően Magyarországon piacvezetői pozíciót foglalunk el, míg a gluténmentes termékeink piaci bevezetése, a disztribúciós lánc kiépítése jelenleg is folyamatban van. Nagy multinacionális áruházakban már ma is az állandó kínálatban szerepelnek termékeink, valamint multinacionális diszkontláncok kínálatában azok egyelőre „in-out” akciók keretében érhetőek el. Arra törekszünk, hogy termékeink minél szélesebb körben állandó kínálatban szerepeljenek a boltok mélyhűtött pultjaiban. Gluténmentes termékeinket a „Freego” márkanév alatt dobtuk piacra. Így a piac fejlesztése mellett a „Freego” brand építése is komoly kihívás elé állít bennünket. A rendelkezésre álló gyártási kapacitásunkkal az áruházláncok nagy mennyiségű igényeit ki tudjuk elégíteni, a minőséggel pedig eddig sem volt kifogásuk a partnereinknek. 

Zárásul: mennyire fontos az innováció?

Mi új szereplői vagyunk a gluténmentes piacnak, s a piacra lépésünket nagyon komoly termékfejlesztés előzte meg, ami éveket is igénybe vett. Házon belül van egy szakembergárdánk, amelynek tagjai a piac igényeit folyamatosan figyelemmel kísérik, mert az a célunk, hogy kifogástalan alapanyagokkal, modern technológiával és tapasztalt szakemberekkel biztonságos élelmiszert gyártsunk a fogyasztóinknak. Küldetésünk, hogy a fogyasztók és üzleti partnereink a vállalatunkat a biztonságos élelmiszer egyik megbízható szállítójaként tartsák számon. Folyamatosan kutatjuk és kiaknázzuk a meglévő és új piacokban rejlő lehetőségeket, ezzel növelve vállalatunk hírnevét. A gluténmentes díjra azért is vagyunk büszkék, mert olyan termékkel nyertük el az I. helyezést, amit ipari körülmények között gyártottunk le, ami – mivel mindig ugyanazon termelési folyamatokat foglalja magában – garantálja a fogyasztónak is azt a minőségű terméket, amely ilyen magas szintű elismerésben részesült. 

Ajánlott kiadványokDr. Bánáti Diána:
Élelmiszerek jelölése - Általános rész
Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozás
Dr. Csapó János:
Funkcionális élelmiszerek
Bereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállítás

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Búzaszenteléssel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program
Búzaszenteléssel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program Lead: Magyarok Kenyere program. Az egész éven átívelő programban határon inneni és túli magyar gazdák ajánlanak fel búzát rászoruló gyermekeket, családokat segítő szervezeteknek.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. Ennek aktualitása, hogy május 14-től kezdődően ismét több lépcsőben lehet benyújtani a támogatási pályázatokat. Azok a gazdálkodók lehetnek eredményes pályázók, akiknek árbevételüknek legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származik.
A FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza felügyeletére vonatkozóan
A szarvasmarhák és más emlősök bejelentett madárinfluenza-fertőzésének hulláma közepette az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új iránymutatásokat adott ki, amelyekben tanácsot ad tagjainak, hogyan hajtsanak végre hatékony felügyeleti programokat a szarvasmarhák influenza fertőzésének korai kimutatására – adta hírül honlapján a szervezet.
Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.
Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.
Cél az élelmiszer-termékpályák hatékonyságának valódi növelése
Ma már nem a szántóföldtől az asztalig vizsgáljuk a termékpályát, hanem a szántóföldtől az egészségig, ami megjelenik a termékfejlesztésekben is – mondta Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója. Az egyetem számos ilyen célú nemzetközi projektben vesz részt, és szoros kapcsolatot ápol a piaci szereplőkkel, miközben a vállalatok is egyre aktívabbak a kutatás-fejlesztés területén.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza