2025. 05. 19., hétfő
Ivó, Milán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Nemzetstratégiai kérdés a hazai vetőmagágazat

Kategória: Agrárgazdaság, Fenntartható gazdálkodás | Forrás: Agrárium infó, 2025/03/06

A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságához alapjaiban járulnak hozzá a hazai, kiváló minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Szarvason, az I. Országos Vetőmag-gazdálkodási Konferencia megnyitóján.

A miniszterhelyettes kiemelte, a hazai vetőmagágazat világszinten is kiemelkedő teljesítményt nyújt, a mezőgazdaság kiemelt területe, éppen ezért óriási lehetőségeket rejt magában. A jövőben változni fog a termelők által előnyben részesített fajták köre, ezért a vetőmagok iránti kereslet is módosulhat – tette hozzá. A gazdálkodók egyre inkább a kockázatkezelésre és a hozamok stabilizálására helyezik a hangsúlyt, ezért nőhet a kereslet az olyan fajták iránt, amelyek a különböző termelési környezethez és a változó éghajlati körülményekhez jól alkalmazkodnak. Emellett a precíziós gazdálkodás térnyerése is tovább erősítheti a magas minőségű hazai vetőmagok keresletét – húzta alá.

Farkas Sándor hangsúlyozta, a Közös Agrárpolitika keretein belül a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok támogatása várható, ami a vetőmagoknál előnyben részesíti a helyben adaptált fajtákat. Hozzátette, az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai vetőmagágazat támogatásában, ezért a KAP keretében külön pályázati felhívás alapján juthatnak forráshoz az ágazat szereplői. Farkas Sándor ismertette, jelenleg előkészítés alatt áll egy pályázat, amely a szántóföldi termények tárolási, szárítási és tisztítási kapacitásainak fejlesztése mellett támogatást nyújt vetőmag-előállító üzemek létesítéséhez, illetve meglévők technológiai korszerűsítéséhez is. A kiírás célja a vetőmag-előállítás feltételeinek megteremtése – tette hozzá.

Az európai mezőgazdaságnak meg kell felelnie a növekvő népesség igényeinek, szem előtt tartva az élelmezésbiztonságot, ezért folyamatos innovációra van szükség a növénynemesítés és a növénytermesztés területén. Emellett az európai uniós, illetve a hazai GMO-szabályozások, valamint a vetőmag-előállítási és -forgalmazási normák is változhatnak a következő években, mely tényezők szintén hatással lehetnek a vetőmagok elérhetőségére és árképzésére. Az igények kielégítése érdekében a kutatáson és a genetikai fejlesztésen alapuló növénynemesítés kiemelten fontos – fűzte hozzá.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza