2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás | 2025/03/15

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.

Az analitikai megoldások szerepe a fenntartható termelésben

A fenntartható termelés alapja a releváns és megbízható adatok rendelkezésre állása a minőségbiztosításban. Az optimális termelési folyamatok kialakításához olyan technológiákra van szükség, amelyek gyors és pontos adatokat szolgáltatnak a döntéshozatalhoz és megfelelő beavatkozáshoz biztosítanak támpontot. Az alábbiakban bemutatunk négy korszerű analitikai megoldást, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatóság és a minőség fenntartásához.

Kiszámíthatóbb és hatékonyabb jövő

Ezek az innovatív analitikai megoldások lehetővé teszik a fenntartható minőségbiztosítást a takarmány- és élelmiszeriparban. Segítségükkel csökkenthető a selejtes gyártás, optimalizálhatók a termelési folyamatok és növelhető a termékek minősége. A digitális adatelemzés és a gyors mérési technikák élén járó megoldásokkal a fenntartható termelés már nem csupán lehetőség, hanem valóság.

Amennyiben Önök is megbízható információra szeretnék alapozni termelésüket, lépjenek kapcsolatba velünk, hogy segíthessünk egy biztosabb termelés kialakításában!

1. Infratec™
A FOSS NIR gabona analizátora

Az Infratec™ a legmodernebb NIR (Közeli Infravörös) gabonaanalizátor, amely transzmissziós (NIT) technikával működik. A készülék lehetővé teszi a szemestermények darálás nélküli, gyors és nagy pontosságú analízisét, ezzel csökkentve a vizsgálati időt és költségeket. Az eredmények elmenthetők és adatbázisba rögzíthetők, így megkönnyítve a minőségbiztosítási folyamatokat.

2. NIRS DS™ 3F
Takarmány analizátor fejlett kalibrációs csomagokkal

A NIRS DS™ 3F takarmány analizátor a FOSS egyik legfejlettebb eszköze. A műszer előkalibrált az élelmiszer- és takarmányipar leggyakrabban előforduló nyersanyagaira és késztermékeire. Az Mesterséges Neurális Hálózat (ANN) technológia segítségével nagy pontosságú méréseket végezhetünk, ezzel optimalizálva a termelési folyamatokat.

3. NIRS DA™ 1650
Robusztus analizátor mostohább üzemi körülményekhez

A NIRS DA™ 1650 takarmány analizátor kifejezetten a nehezebb üzemi körülményekhez lett fejlesztve Ellenállva a vibrációnak és hőmérséklet-ingadozásnak, az eszköz hatékonyan alkalmazható különböző takarmányok és alapanyagok vizsgálatára, beleértve a kukoricaszilázst és lucernaszenázst is.

4. MycoFoss™
Automatizált toxin analizátor

A MycoFoss™ az első teljesen automatizált toxin analizátor, amely egy kompetitív immuno-assay és az áramlásos citometria kombinálásával működik. A rendszer gyors és pontos eredményt biztosít, mindössze 8 percen belül 6 különböző mikotoxin akár egyidejű kimutatásával. A technika alkalmazása különösen sok tétel vizsgálatának igénye esetén rendkívül gazdaságos, a működtetési költség a mintaszám függvényében csupán fele az LFD módszernek. A felhőalapú adattárolás lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy bárhonnan hozzáférjenek a mérési eredményekhez.

www.servitec.hu
Tel.: +36 30 509 5037 | Mobil: +36 30 562 3750

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Szójatermelés: a bátrak sikeresek voltak
A szója a XX. század karrier növénye a világban. Magyarországon ingadozott a termőterülete, az utóbbi években 50-60 ezer hektár átlagában stabilizálódott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői szerint a cél a 100 ezer hektáros termelés, így a jelenlegi import fele kiváltható lenne. A termőterülete növekszik is az utóbbi években, a gazdák alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, s ennek egyik lehetősége a szójatermelés.
Kedvetlenek a szilva és a dinnye termelők
Aktualitását veszítheti a régi anekdota. Édesapám minek szedjük ezt a sok szilvát? - kérdezi az ifjú legény az apjától. Hát fiam, ha anyád meggyógyul, lekvár lesz belőle, ha nem, akkor pálinka. Hamarosan szilva sem lesz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a szilva termőterülete folyamatosan csökken, jelenleg már csak hatezer hektáron termelnek szilvát.
Verseny a jövő versenyképességéért
Fogynak a gazdák. Nem fogyókúráznak, hanem számuk csökken látványosan. Az elmúlt tíz évben százezerrel csökkent a gazdaságok száma. Az utánpótlás is akadozik. A gazdaságirányítóknak csak a 4.9 százaléka 35 év alatti – amit Papp Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hibahatár kategóriának említett. A középfokú agrárképzésben tanulók száma is 2,4 százalékkal csökkent 2024-ben az előző évhez képest. A végzettek fele sem akar tanult szakmájában elhelyezkedni, 20 százalékuk külföldön tervezi a jövőjét. A szakmai karrierjüket megfontoltan tervező fiatal gazdáknak két pályázat is támogatja sikeres jövőjüket.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Kiszáradt kutak: csak öntözéssel nem lesz fenntartható a mezőgazdaság
Hajdú Vármegyében gazdálkodó ismerősöm szomorúan, de beletörődéssel meséli, hogy az idén megint vesztesége lesz a napraforgó és a kukorica földjein. Három éve, amikor a mostaninál még kevésbé váratlanul tört be az aszály, már elszenvedte a veszteséget. A 2023-2024 év kicsit jobb volt a hajdúságiaknak is, de a négy év átlagában veszteséget könyvelnek el. A Debrecen környéki falvakban már akkora a talajok vízhiánya, hogy a hat-nyolc méter mély ásott kutak kiszáradtak.
Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai termesztésére, a megfelelő termesztéstechnológiával és fajtaválasztással változást lehetne elérni ezen a területen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem által szervezett szakmai napon számba vették az ágazat lehetőségeit és bemutatták a korábban indított agrárerdészeti kísérlet eddigi eredményeit is.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza