2025. 06. 15., vasárnap
Jolán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás | 2025/03/15

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.

Az analitikai megoldások szerepe a fenntartható termelésben

A fenntartható termelés alapja a releváns és megbízható adatok rendelkezésre állása a minőségbiztosításban. Az optimális termelési folyamatok kialakításához olyan technológiákra van szükség, amelyek gyors és pontos adatokat szolgáltatnak a döntéshozatalhoz és megfelelő beavatkozáshoz biztosítanak támpontot. Az alábbiakban bemutatunk négy korszerű analitikai megoldást, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatóság és a minőség fenntartásához.

Kiszámíthatóbb és hatékonyabb jövő

Ezek az innovatív analitikai megoldások lehetővé teszik a fenntartható minőségbiztosítást a takarmány- és élelmiszeriparban. Segítségükkel csökkenthető a selejtes gyártás, optimalizálhatók a termelési folyamatok és növelhető a termékek minősége. A digitális adatelemzés és a gyors mérési technikák élén járó megoldásokkal a fenntartható termelés már nem csupán lehetőség, hanem valóság.

Amennyiben Önök is megbízható információra szeretnék alapozni termelésüket, lépjenek kapcsolatba velünk, hogy segíthessünk egy biztosabb termelés kialakításában!

1. Infratec™
A FOSS NIR gabona analizátora

Az Infratec™ a legmodernebb NIR (Közeli Infravörös) gabonaanalizátor, amely transzmissziós (NIT) technikával működik. A készülék lehetővé teszi a szemestermények darálás nélküli, gyors és nagy pontosságú analízisét, ezzel csökkentve a vizsgálati időt és költségeket. Az eredmények elmenthetők és adatbázisba rögzíthetők, így megkönnyítve a minőségbiztosítási folyamatokat.

2. NIRS DS™ 3F
Takarmány analizátor fejlett kalibrációs csomagokkal

A NIRS DS™ 3F takarmány analizátor a FOSS egyik legfejlettebb eszköze. A műszer előkalibrált az élelmiszer- és takarmányipar leggyakrabban előforduló nyersanyagaira és késztermékeire. Az Mesterséges Neurális Hálózat (ANN) technológia segítségével nagy pontosságú méréseket végezhetünk, ezzel optimalizálva a termelési folyamatokat.

3. NIRS DA™ 1650
Robusztus analizátor mostohább üzemi körülményekhez

A NIRS DA™ 1650 takarmány analizátor kifejezetten a nehezebb üzemi körülményekhez lett fejlesztve Ellenállva a vibrációnak és hőmérséklet-ingadozásnak, az eszköz hatékonyan alkalmazható különböző takarmányok és alapanyagok vizsgálatára, beleértve a kukoricaszilázst és lucernaszenázst is.

4. MycoFoss™
Automatizált toxin analizátor

A MycoFoss™ az első teljesen automatizált toxin analizátor, amely egy kompetitív immuno-assay és az áramlásos citometria kombinálásával működik. A rendszer gyors és pontos eredményt biztosít, mindössze 8 percen belül 6 különböző mikotoxin akár egyidejű kimutatásával. A technika alkalmazása különösen sok tétel vizsgálatának igénye esetén rendkívül gazdaságos, a működtetési költség a mintaszám függvényében csupán fele az LFD módszernek. A felhőalapú adattárolás lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy bárhonnan hozzáférjenek a mérési eredményekhez.

www.servitec.hu
Tel.: +36 30 509 5037 | Mobil: +36 30 562 3750

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A gazda keze: létfenntartás állati és növényi termékekből
Ha nem lenne mezőgazdaság és állattenyésztés, nem lenne mit ennünk, hiszen minden falat a gazda keze nyomát viseli – jelentette ki Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azon a szemléletformáló kampányrendezvényen, amelyet Tények ízekre szedve neveztek el. Ezzel nem kisebb feladatot vállalt a kamara, mint a bizalomépítést az állati eredetű termékek iránt, és a tartós párbeszéd fenntartását a gazdák és a társadalom között.
Burgonyatermelés: csökkenő termelés és fogyasztás
Több krumplit eszünk, mint amennyit termelünk. A burgonya mindig népélelmezési termék volt, a világban is a rizs és búza után a legfontosabb eledel. Már csak a néprajzi irodalomban lehet találkozni az olyan kifejezésekkel, mint „ma pipice, holnap gánica”. Ez leegyszerűsítve csak annyit jelent, hogy mindkét nap krumplit ettek a szegényebb falusi emberek.
Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza