Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Szerző: H. Gy., 2025/03/17
Ma már közismert, és elfogadott szlogen, hogy az vagy, amit eszel. Nehéz azonban eligazodni a digitális világunkban megjelenő vélemények, álláspontok alapján, hiszen számtalan pozitív és negatív vélemény jelenik meg az élelmiszerek minőségéről, az élelmiszer-biztonságról. A Kersia Hungária Kft. tevékenységében az élelmiszer-biztonságot első számú prioritásként határozták meg. Bajkai Tiborral, a kft. kereskedelmi igazgatójával arról is beszélgettünk, hogy a cég hogyan gondoskodhat a növekvő népességszám élelmezéséről biztonságosabb termékekkel?
A Kersia Hungária Kft. a francia központú nemzetközi cégcsoport magyarországi leányvállalata. Az anyacég központja Dinardban működik, az első számú vezetője, vezérigazgatója Sebastien Bossard. A Kersia csoport az élelmiszerlánc mentén tisztító, fertőtlenítő megoldásokkal foglalkozik, tehát a farmtól az élelmiszer feldolgozáson keresztül az asztalig terjed a tevékenységük. A cégcsoportot szakmai menedzsment irányítja, és kezdetektől hangsúlyozzák a biztonságos élelmiszer előállítás fontosságát. Hogy mennyire fontos a cégcsoport tevékenysége, igazolja, hogy a FAO világméretű felmérése alapján megjelenő tanulmányában rögzítette, hogy a becslések szerint évente 600 millió élelmiszer eredetű megbetegedés fordul elő. A nem biztonságos élelmiszerek veszélyt jelentenek az emberi egészségre, és a gazdaságra, ezért az ENSZ június 7-ét a Nemzetközi Élelmiszerbiztonsági Napnak nyilvánította, amelynek célja az élelmiszerbiztonság előtérbe helyezése, az élelmiszerekből eredő kockázatok megelőzése, észlelése és kezelése.
Bajkai Tibor
kereskedelmi igazgató
A Kersia Hungária Kft. tulajdonképpen két korábbi cégből, a Hypred és az Anti-Germ egyesüléséből nőtt ki még a múlt század ’90-es éveiben úgy, hogy a két cég Európa-szerte, így Magyarországon is leányvállalatokat hozott létre. A Hypred elsősorban a gazdálkodási, mondhatni farm vonalon erősödött meg, kiemelten a tejelő szarvasmarha tenyészetek épület és állathigiéniai szekciójában, míg az Anti-Germ Hungary az élelmiszeriparban szerzett jó hírnevet. A két cég fúziójából alakult ki a Kersia Hungária Kft.
Bajkai Tibor 2019-ben csatlakozott a Kersia Hungária Kft. vezetéséhez. A cég hagyományosan két üzletágat képvisel, azaz a termelői és a feldolgozói szektorban végzik a szerte ágazónak is mondható munkájukat. A tevékenységükhöz tartoznak a kiegészítő takarmányozási megoldások, kiemelten foglalkoznak a tejgazdaságokkal (a tejelő szarvasmarhákkal), a sertés- és baromfitenyésztési ágazatokkal, az élelmiszeriparral, az élelmiszer-szolgáltatással, a tiszta víz kérdéseivel, a kézhigiénia terjesztésével, és nem utolsó sorban az egészségügyekkel. Az élelmiszer-biztonság magában foglalja a megfelelő tárolást, kezelést, elkészítést és higiéniát, valamint a káros anyagoktól és szennyeződésektől való védelmet, míg a hiánya súlyos egészségügyi következményekkel járhat, mint például ételmérgezés, allergiás reakciók vagy krónikus betegségek kialakulása.
A farm üzletágukat két részre osztották. Az egyik fő tevékenységük a már említett tejelő szarvasmarha telepek ellátása, míg a másik fő területük a sertés és a baromfitelepekhez kötődő tevékenységek. Az élelmiszeripart is hasonlóan két részre osztották: a mindenféle italok gyártására, valamint a tej- és a húsipari ágazatokra. A leányvállalat abban a szerencsés helyzetben van, hogy erős nemzetközi kutatás-fejlesztési, termékgyártási háttérrel rendelkezik, így a tisztító, fertőtlenítő termékeiket az anyacégtől szerzik be. A kft. raktárkészlettel rendelkezik, így azonnal ki tudják szolgálni a partnereiket. Ezt oly annyira eredményesen teszik, hogy 2023-ban a forgalmi bevételük meghaladta az egymilliárd forintot, tavaly pedig már az egymilliárdot is túlhaladták kétszáz millió forinttal, így nem titkolt céljuk a további dinamikus növekedés.
A Kersia cégcsoportban igen nagy hangsúlyt helyeznek az innovációra. Az élelmiszer-biztonságot naponta példa nélküli, változó és előre nem látható problémák fenyegetik, ezért elengedhetetlen a kihívások megoldására a kreatív gondolkozás, a folyamatos alkalmazkodás, és az új, fenntartható megoldások megtalálása, fogalmazott az igazgató. Az élelmiszer-előállítás során egyensúlyt kell teremteni olyan élő rendszerekben, amelyeknek szerves része a kiegyensúlyozatlanság. Ennek következtében a szakemberekből álló teamek több ágazatot átfogó, funkciókat ötvöző, multikulturális projekteken dolgoznak úgy, hogy több országból érkező, és különböző ipari kultúrákat képviselő kollégák tudását, tapasztalatait egyesítik (kutatás-fejlesztés, marketing, helyszíni értékesítés, szabályozásmegfelelés stb.).
A Kersia innovációjának egy másik alapvető eleme a kutatóközpontokkal és felsőoktatási intézményekkel való szoros együttműködés. Stratégiai partnerséget kötöttek a Queen’s University Belfast egyetem globális élelmiszer-biztonsági intézetével, és hasonló partneri kapcsolatok kialakításán dolgoznak a franciaországi Rennes és Lyon egyetemeinek laboratóriumaival is. Ezek a kutatás-fejlesztési projektek természetesen az elsődleges cselekvési területekre koncentrálnak.
Ha globális szinten fogalmazzuk meg az élelmiszer előállítókkal szemben megjelenő kihívásokat, akkor láthatjuk, hogy a népesség növekedésével (2050-re a jelenlegi hétmilliárdos népesség kilencmilliárdra fog nőni) az életminőség is javul, amihez növekvő élelmiszerigény, összetettebb fehérjeforrásokhoz való hozzáférés párosul. „A klímaváltozás hatására az emberek aggódnak a bolygó jövőjéért, és olyan fenntartható termelési csatornákat és megoldásokat várnak el, amelyek alkalmazása nem jár maradványanyagokkal. A Kersia a kettős követelményrendszer teljesítésére alternatív, „zöld” megoldásokat fejlesztett és fejleszt ki, amelyek kiegészítik, illetve bizonyos esetekben helyettesítik a vegyi anyagok használatát. Ennek elérésére bio-alapú anyagokat használunk alacsonyabb vízfelhasználás, és maradványanyag-mennyiség mellett, ügyelve a dolgozók védelmére, és az ajánlott megoldások hatására. Következésképpen a Kersia gazdák és gyártók számára kínált termékei jelentős arányban „zöld megoldást” kínálnak”, hangsúlyozta Bajkai Tibor.
A Kersia szoros együttműködésben dolgozik a gazdákkal annak érdekében, hogy tesztelhessék az innovatív megoldásokat. Mivel a gazdaságok jelentik az élelmiszerlánc első láncszemét, a gazdaságok visszajelzései segítik annak biztosítását, hogy a tej- és hústermékek egyre inkább mentesek legyenek a nem kívánt maradványanyagoktól, metabolitoktól. Az állategészség és állatjólét védelme a tartáskörülményektől függ, s az embereket egyre jobban foglalkoztatja az, hogy az állatokat milyen körülmények között tartják. A társadalom elvárásai jelenleg magasabbak, mint a törvényi szabályozás. A Kersia a gazdákkal együttműködve azon dolgozik, hogy elősegítsék a termelés minőség javulását, és a magasabb üzleti érték megteremtését. Ennek egy példája a Kersia Kutatási-fejlesztési osztálya által kifejlesztett egyedi bólus-előállítási módszer. Szabadalmazott megoldásként a szükséges tápanyagokat irányítottan bocsátja rendelkezésre. Hatékony, jó és kedvelt termékeik vannak a tőgy higiénia terén.
Ezek a mikroorganizmusok elengedhetetlenek bizonyos élelmiszerek, például joghurtok, sajtok, kenyerek vagy borok előállításához, de egyúttal a termékek minőségromlásáért is felelősek lehetnek. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a biofilmek tehetők felelőssé több élelmiszeripari végtermék szennyeződése, illetve a fogyasztók által elszenvedett élelmiszer-mérgezés esetén, ezért a biofilmek elleni harc fontos szempont a termelési és elosztási lánc minden pontján. A biofilmek mikroorganizmusok olyan összetett közösségei, amelyek a felületekhez tapadnak, és amelyeket extracelluláris polimer anyagok (EPS, extracellular polymeric substances) mátrixa vesz körül. Az EPS kulcsfontosságú szerepet játszik a biofilmek kialakulásában, stabilitásában és védelmében.
A Kersia innovatív megközelítések kifejlesztésével küzd ezek ellen a mikroorganizmus-telepek (baktériumok, gombák, algák és protozoák) ellen. A kutatási-fejlesztési teamek számára komoly napi szintű kihívást jelent a biofilmek precízebb feltárását lehetővé tevő megoldások megtalálása annak érdekében, hogy azok kezelhetőbbé váljanak, és hogy megakadályozható legyen az újbóli megjelenésük. Ezzel egyidőben a Kersia részt vesz a biofilmeket célzó kutatási-fejlesztési projektekben is, hogy megismerhessék, hogyan alakulnak ki, mik a jellemző tulajdonságaik, és hogy hogyan tüntethetők el az élelmiszeripar területéről. Ezekben a projektekben a legjobb szakértők vesznek részt.
Az élelmiszer-előállítókra számos kötelezettség vonatkozik az élelmiszer-biztonság biztosítása érdekében. Ezeket a kötelezettségeket törvényekben és szabályozásokban írják elő. A Kersia az élelmiszer-biztonság területén teljes körű szolgáltatást nyújt a partnerei számára. Ha létrejön a kapcsolat, teljeskörűen felmérik a gazdaság, a gyártó üzem tevékenységét, és feltárják a kockázatos pontokat. A felmérés után javaslatokat tesznek a kockázatok megszűntetésére, hatékonyság fejlesztésére és környezettudatos megoldásokra, oly módon, hogy az élelmiszer-biztonság ne sérüljön. A cég idehaza több száz partnerrel dolgozik együtt, amely partnereknek színes a tevékenységi palettájuk.
A leányvállalat 13 munkatárssal szolgálja ki az ügyfeleket. Az idei évben további bővüléssel számolnak, aminek jó alapot szolgál a sertés és a baromfi ágazatban való terjeszkedés. A madárinfluenza elleni védelemben hatékony megoldásokat kínálnak, hiszen teljes, átfogó és bevizsgált járványvédelmi termékeket és megoldásokat biztosítanak a „Tisztítás, fertőtlenítés és védelem” programjaikon keresztül, amit a Nébih is elismer. Ugyancsak ennek a programnak része az afrikai sertés pestis elleni védekezés. Korszerű, széles termék portfolióval erősítenek a takarmánykiegészítő megoldások területén a szarvasmarha, a sertés és a baromfi ágazatokban is. A tapasztalatuk az, hogy azoknak a cégeknek, amelyek a Kersia Hungária Kft. partnerei, azoknak a piaci pozíciójuk is erősebbé válik, mert az élelmiszer-biztonság teljes mértékben megvalósul.
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza