2025. 12. 04., csütörtök
Barbara, Borbála
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?

Kategória: Agrárgazdaság, Agrártámogatások, Állattenyésztés, Élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás, Kamara, Növénytermesztés | 2025/07/29

Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 

Folyamatos aktualitása van ennek, hiszen a júniusban lezárult első pályázati fordulót 2026 januárjában újabbak követik. Azok a gazdálkodók lehetnek eredményes pályázók, akiknek árbevételük legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származik. Támogatja a sikeres falusi termelést az is, hogy lehet pályázni a tárolást, hűtést szolgáló épületek fejlesztésére, eszközök vásárlására, a szállításokhoz gépjárműtől a kerekpárig terjedhet a beszerzés. A részletek a nak.hu oldalon olvashatók.

A rövid ellátási láncnak számos típusa van, úgymint a termelői piac, az útmenti és a gazdaudvari értékesítés, a szedd magad mozgalom, a falusi vendégasztal – Ausztriában Mária Terézia óta adómentes -, a házhoz szállítás, a webáruház. Közös jellemzőjük, hogy a helyi gazdálkodók és a vevők között bizalmi kapcsolat van, ismerik és bíznak egymásban. Többségében a kisebb méretű gazdaságok árulják így a portékájukat, jellemző a helybeli, készpénzes fizetés, számlával, nyugtával nem bajlódnak. Közös előny viszont, hogy a termelő és a vevő közvetlenül találkozik, a termékek árára nem rakodnak rá a nagy – és a kiskereskedelem árrései. A szerényebb ár jó a vevőnek, és a termelő is megtalálhatja a számítását.

Árnyoldala ennek a kapcsolati rendszernek, hogy a termelő többnyire esetenként találkozik a vevővel, a terméknek nincs előre tervezhető, kiszámítható piaca. Egy felmérés szerint a hazai lakosság több mint 90 százaléka ismeri a termelői piac fogalmát, de hetente csak 23 százalékuk látogatja a piacokat. A többség szupermarketekben, diszkont láncokban, kisebb boltokban vásárol, és a havi átlagkeresetnek csak a 2 százalékát költik el a termelői piacokon. A kisebb termelők arra sem képesek, hogy jelentősebb választékot kínáljanak a vevőknek, és egy-egy termék értékesítésében is korlátozott a kapacitásuk.

A rövid ellátási lánc gyakorlata és pályázati támogatása a nehézségek ellenére is erősítésre érdemes, mert segíti fenntartani a vidék életképességét. A magyar települések 20 százalékán 300 alatti a lélekszám, és ugyancsak 20 százalékán a népesség harmada már 60 éven felüli. Az elöregedő falvakban egyre kevesebben lesznek azok az emberek, akik a rövid ellátási lánc első karikáját, a termelést választják.

Ajánlott kiadványokDr. Terbe István - Dr. Ombódi Attila (szerkesztők):
Zöldségfélék trágyázása és öntözése
Dr. Szabó P. Balázs:
Aszalás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás II.
Bujna Ferenc:
Liofilizálás, a fagyasztva szárítás technológiája
Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozás
Dr. Szabó P. Balázs:
Savanyítás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás I.
Takácsné dr. Hájos Mária :
A szántóföldi zöldségtermesztés gyakorlata
Bereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállítás
Takácsné dr. Hájos Mária:
Üvegházi zöldségtermesztés gyakorlata
Dr. Géczi László:
Piacos zöldségtermesztés
Dr. Radics László - Dr. Polgár Zsolt - Wolf István:
A burgonya termesztése

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Elértük a fenntarthatóság korlátait? Az éhezés oka nem az élelmiszerhiány
Elértük a fenntarthatóság korlátait? – teszi fel a kérdést Popp József akadémikus. Megállapítja, hogy a GDP – bruttó hazai termék – nem méri a fenntarthatóságot és a jóllétet. A világgazdaság exponenciális növekedést mutatott. A globális GDP Kr.u. az első ezer évben 150-200 százalékkal, a következő nyolcszáz évben 600-800 százalékkal, majd 1920-2020 között 2500-3000 százalékkal növekedett. A GDP termelésében Ázsia vezet, őket Amerika, majd Európa követi.
A betiltott műhús
Nincs akkora képzelő erőm, hogy a Márton-napi libasült helyett műhúst falatozzak egy pohár friss bor mellett – foglalja össze barátom a kétkedését, amikor a jövendő gasztrokultúráról beszélgetünk. Közvetlen veszély nincs is arra, hogy a mesterséges húsok sorakozzanak a boltok polcain. Kiváltképpen most, amikor már törvény tiltja Magyarországon a szintetikus műhúsok gyártását és forgalmazását.
Csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, bárki tehet vételi ajánlatot.
A Gál Pincészetnél jó évjárattal zárják az idei évet
Ha egy gondosan megtervezett, jól működő családi pincészetre lennénk kíváncsiak, akkor a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet az egyik legjobb választás. A Gál házaspár az önálló pincészet alapításakor a privatizáció utáni gazdasági átmenettel, jelentős beruházásokkal, jogi kihívásokkal és piaci versennyel nézett szembe, amelyeket szakmai tudásukra és kitartásukra támaszkodva sikeresen leküzdöttek. Gálné Dignisz Évával beszélgettünk.
Komoly versenyhátrányban vannak a legális pálinkafőzdék a piacon
A Győri Likőrgyár Zrt. Magyarország egyik legrégebbi és meghatározó szeszesital-gyártó vállalata, melynek jogelődjét Győrben 1884-ben alapították. A hagyományokra épülő, de korszerű, piacorientált vállalatként ma is fontos szereplője a hazai szeszesital-iparnak. Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend Nagymestere, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója és a Pannonhalmi Pálinkárium vezetője személyesen mutatta be a gyár működési részleteit, s azt is, hogy a tradíciók és az innováció közti egyensúlyt sikerült megteremteniük.
Földügyi aktualitások
Több mint 40 ezer adásvételi szerződést kötöttek az idei év első felében termőföldekre. Ezekben a megállapodásokban már alkalmazni kellett számos olyan új előírást, melyek 2025 elejétől léptek hatályba a földforgalmi szabályozásban, ezekből válogattam néhány fontosabb új elemet.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza