2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Növényvédelem és a tápanyaghasznosítás öntözéssel

Kategória: Agrárgazdaság, Növényvédelem | Szerző: Dr Tóth Csaba, 2025/05/05

Az öntözés elsődleges célja a klímaváltozásból eredő termelési bizonytalanságok kiegyenlítése, és ezáltal a háborítatlan fotoszintézis fenntartása, a termésbiztonság támogatása. Ritkábban gondolunk arra, hogy klimatikus környezeti állapot kiegyenlítésével a stresszállapotok csökkentése milyen jelentős hatással van az egyéb területen is. Befolyásolja a tápanyag mennyiségi és minőségi beépülését és hasznosulását. Egy stressznyomás alatt sínylődő növény színváltozása távolról is felhívás keringőre a kártevők számára, amúgy meg a stresszállapot súlyosságától függő létrejövő kémiai jelzések is könnyítik a kártevők helyzetét a könnyű préda azonosításához.

Azt meg a kártevők is „tudják” hogy a stresszes növényfejlődés eredménye a gyengébb szövetszerkezet, tehát könnyeb lesz a táplálkozás ezekből az egyedekből. Ha a növénykártevők megnyitották az utat a folyamatosan a levegőben, talajban lévő kórokozó gombafajok spórái előtt, akkor könnyen megtelepszenek a védtelen növényi felületeken, elindítva a mikotoxinok kifejlődésének lehetőségét.

Öntözött termésekben határérték alatti toxin szennyezettséget mutattak ki.

Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai szerint az átvétel előtti kötelező mintavételezéskor öntözött tételben nem találtak a megengedett határéték feletti toxinszintet. A mikotxin termelődéséért 20-30 gombafaj a felelős hazánkban elsősorban az Aspergillus és Fusarium fajok. Ezek korhadék lakók így könnyen átvészelik a vegetációs szünetet és a spórák a friss és legyengült állományra várnak. Már virágzáskor megfertőzik a fogékony növényállományt főleg, ha számukra kedvező időjárási körülmények alakulnak.
A gombafertőzés elleni védekezés a fertőzés előtt hatékony, jó állapotú növényállomány kialakulásának elősegítése talaj és növénykondicionálással. A terület tulajdonságaihoz illeszkedő növénygenetika, öntözéssel, biológiai, kémiai módszerekkel támogatott állomány.

Az öntözés módja

A természetes víz pótlása esőztető módszerrel történik amelynek megvannak az előnyei és hátrányai.  A puszta földre érkező esőcseppek kisebb-nagyobb mértékben károsan befolyásolják a talaj felszíni szerkezetét és a párolgás is számottevő. A vegetációs időszak alatt a földfelszín kevésbé érintett, a levélfelületre érkező esőcseppek hatása pozitív a növénybiológiai szempontból. A való világban választhatunk a csepegtető és esőztető vízutánpótlási rendszerek között, de a szempontok egyéniek, a saját termesztési terveink és pénzügyi lehetőségeink alapján kell választani és használni az öntöző berendezéseket.  

Precíziós öntözés kontrollja

A természetes eső mennyisége és eloszlása kiszámíthatatlan, az öntözéssel kell kiegyenlítenünk a talaj vízállapotát ahhoz, hogy a leghatékonyabb vízforrásként szolgáljon a termelt növényállománynak. Az precíziós öntözésirányítás helyi mérésekből és időjárási előrejelzések adataiból az öntözővíz rendelkezésre állása alapján az adott termőterülethez a legkevesebb víz felhasználásával optimalizálja a vízadagolás kontrollját.
A termőterület talajától nagymértékben függ az öntözés be és kikapcsolási határértéke (1. és 2. ábra). A határértékek a talajban elhelyezett vízfelvételi tenziót monitorozó szenzorokkal követhetők a legpontosabban. 

                                
1. és 2. ábra

Az újonnan elérhető „360°Deep Smart” mérőállomást és öntözésmonitoring rendszert a talajok inhomogenitását statisztikai alapon megkerülő alapelvet alkalmazva fejlesztettük. A talaj lokális vízállapotát monitorozó mérőállomások több, kb. 30m-es körben elhelyezkedő mérőhellyel felszerelhetők, amelyek lehetővé teszik a terület átlagos állapotának rögzítését és az optimális öntözési döntés kontrollját.
A vezetéknélküli kapcsolattal rendelkező mérőállomáshoz maximálisan 3db koncentrátor kapcsolható vezetékesen, amelyek a három mélységben (pl. 20, 40, 60cm) elhelyezett szenzorok adatait monitorozzák, hely és növényspecifikus elrendezésben (3. ábra).


3. ábra

További szenzorok (Csapadék, Meterológia, stb.) gyűjtött adataival, valamint a hisztorikus, tárolt növény és talajspecifikus adatokkal kiegészítve a helyspecifikus precíziós öntözés tovább finomítható:

  • A termesztett növénygenomhoz és a vegetációs ciklusaihoz igazítás, 
  • A pillanatnyi időjárás és időjárási előrejelzések.
  • A modellek alapján meghatározott napi ET értékek
  • A talajszerkezet részletes jellemzői
  • A talaj vízmegtartó képességére utaló víztartás dinamikája.
  • A talaj tápanyag tartalma, összetétele
  • Az öntözőviz minőségvizsgálati eredményei
  • Az öntözéshez rendelkezésre álló vízkészlet
  • A vízkijuttató berendezések korlátjai, hatékonysági jellemzői

A gyökérzóna talajában a növényspecifikusan megfelelő összetételű víztartalék mennyiségi pótlását az öntözés bekapcsolásával biztosítjuk. Az öntözővíz sótartalmának és a talajoldat összetételének a függvénye, hogy egy adott növénynek mekkora energiájába kerül a vizet elérni és felvenni. A talaj-oldatnak ugyanakkor öntartó állapotúnak a szabadföldi vízkapacitás tenzió értéke alatt kell lennie, az öntözés kikapcsolásával biztosítjuk, hogy a folyadék mennyisége a gyökérzónából lefolyás állapotát nem, vagy csak határaiban érinti.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Gazdaságátadás: sikeres generációváltás, fenntartható családi gazdaságok
Tíz év alatt 100 ezerrel csökkent a mezőgazdasági vállalkozások száma. A gazdaságok vezetőinek átlagos életkora 58 év, csak 4.9 százalékuk 35 év alatti. Minden harmadik gazda a nyugdíjas korosztályba tartozik – fogalmaz egyértelműen és látványosan Cseh Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.  
Vadgasztronómia: egészséges a vadhús, de nem fogy
A vadhús vegyszer- és hormonmentes, be lehetne és kellene vonni a mindennapi étkezésekbe - buzdította a potenciális vásárlókat Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vadgasztronómiai fesztiválon. A statisztika őt igazolja, az egy főre jutó fogyasztás 10-30 dekagramm között ingadozik évente.
Hubai Imre Csaba: a mindig újrakezdő gazda
Hubai Imre Csaba legalább tíz évet letagadhatna életkorából, ha nem lehetne tudni, hogy 1968-ban végzett Keszthelyen a növényvédelmi felsőfokú technikumban. Nem hagyta abba a tanulást, különbözeti vizsgával folytatta Keszthelyen a főiskolán. Azután levelezőn koptatta a padokat Debrecenben és Gödöllőn is, vállalatgazdasági szakmérnöki oklevelet és mérlegképes könyvelői papírt is szerzett.
Állatállomány: Európában hanyatlik a száma
Az egykor csordát fenntartó bakonyi kis falu állatorvosa meséli, hogy az 580 lelkes községben mindössze 4 tehén van. Évtizedek óta nincs csarnok, ahol a kifejt tejet átvennék, így a gazdák kénytelenek voltak felszámolni állatállományukat. Az egyetlen, a négy tehenet gondozó gazda sajtot készít, s azt igyekszik eladni a szomszédos falvak kicsi piacain.
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
Diótermesztés: stabil piac, kedvező ár
A dió siker növénye a gyümölcstermelésnek. Beltartalmi értékei kiválóak, a reform étkezésbe is beilleszthető. Stabil a piaci helyzete, értékesítési ára kedvező a termelőknek. A dió árugyümölcs termő területe megduplázódott, meghaladja hétezer hektárt. Az alma és a meggy után a harmadik legnagyobb területen termelik. Az ültetvények legnagyobb része Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, de Somogyban is jelentős területen termelik.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza