2025. 06. 15., vasárnap
Jolán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Szerző: Hajtun György, 2025/05/12

A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.

A pulykahús, sajnálatos módon nem igazán népszerű a hazai fogyasztók körében. Mivel a pulyka is baromfi, ezért sokan gondolják úgy, hogy a csirkehús szorítja vissza a fogyasztását, pedig a sertéshús a valódi vetélytárs a beltartalmat illetően. A pulykahús ezerarcú alapanyag. Semleges, neutrális íze, élvezetes állaga nagy játékteret ad a főzésben. Akárhogyan is fűszerezzük, bármivel párosítjuk, az eredmény finom és harmonikus. A pulykahús alapvető hozzávaló a mediterrán és a magyar gasztronómiában is, mióta a nagy felfedezők elhozták az eredetileg Amerikában őshonos állatot. Egy pulyka kétharmad részben fehér húsból áll, ezért egészségesebb, viszont tömörebb és ízletesebb, mint más szárnyasok húsa. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel, gyümölccsel kombinálva remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe. Zsírtartalma nem éri el az egy százalékot, így egy könnyed, nyári grillpartira is remek választás lehet.

Egy kis cégtörténet

A GALLICOOP Zrt.-t családi vállalkozásban 40 millió forintos alaptőkével alapították a rendszerváltás évében, Szarvason. Kezdetben a több mint másfél milliárd forintos, zöldmezős beruházás megvalósításával vágóhídként működött a cég, s az első legjelentősebb változást az 1992-ben bekövetkezett tulajdonosváltás hozta meg. Az új tulajdonosok a vágóhídi alaptevékenységet évről évre bővítették, a kezdeti 1.700 tonna vágás ma már eléri a 45.000 tonnát. Fontos fejlesztési lépés volt a takarmánykeverő üzem 1994-es megvásárlása, ezzel elkezdődött az integráció fejlesztése is.
A tulajdonosok már kezdetektől tervbe vették a készítménygyártást, s a ma már cégcsoportként működő vállalatban a technológia és a megfelelő géppark folyamatos fejlesztése mellett a cég késztermékgyártási volumene meghaladja az évi 26 ezer tonnát. Ez a mennyiség csaknem 1.240.000 magyar fogyasztó éves szükségletét fedezi. A készítménygyártással párhuzamos fejlesztésként a panírozóüzem elindítása is megtörtént, először csak félkész termékek gyártásával, majd az élelmiszerbiztonsági szempontok figyelembevételével készre sütő vonallal bővítve jelentős piaci részesedést értek el. A Magyarországon készülő 20-25 ezer tonna panírtermékből 11 ezer tonnát a GALLICOOP állít elő. A GALLICOOP Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját 2020-ban három hazai magántőkealap – a Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap – vásárolta meg, ezzel új fejezetet nyitva a fejlesztéseknek, a belföldi és külföldi piaci növekedésnek. A GALLICOOP Cégcsoport ma 1.500 munkavállalót foglalkoztat, integrált termelőin keresztül pedig további ezer fő megélhetését biztosítja.

Előny az integráció

Ruck János hangsúlyozta, hogy a GALLICOOP Zrt. teljes integrációban végzi a tevékenységét. Maguk állítják elő a vágóhídi alapanyagot, saját törzsállományuk van, keltetőben történik a napos állat szaporítása, és saját telephelyeiken a GALLFARMS Kft.-ben tenyésztik a madarakat. A pulykát legtöbbször kétfázisú termelésben tenyésztik, az előnevelőben felnevelt madarakat a hízótelepeken hizlalják vágáséretté. Ma már több mint 30 telephelyen, országszerte, a Dunántúltól a Hajdúságig folyik a Zrt. pulykatermelése. De az évi négymillió(!) madár termelését így sem tudják a GALLFARMS Kft.-ben teljes mennyiségben előállítani, mintegy 30 százalékot bértermelésben, szerződéses viszonyban önálló vállalkozásokkal biztosítják. 

Az integráció nagy előnye, hogy a termelés erős szakmai kontrollal történik, s a technológia minden fázisában a saját alapanyagot és takarmányt biztosítják a termelőiknek. Egységes a higiéniai, állategészségügyi, takarmányozási protokoll, a hús beltartalmát saját laboratóriumban ellenőrzik. Az integrált termelés nagy előnye, hogy zárt körben végzik, ami jelzi, hogy nem függenek a külső piaci körülményektől. Az integrációban az Európai Unió irányelvei alapján a „Farm to fork”, vagyis a termőföldtől az asztalig kontrollálják az egész termelést. Jó minőségű készterméket ugyanis csak jó minőségű alapanyagból lehet előállítani, fogalmazott a vezérigazgató.

A pulyka hosszabb tenyészidővel nevelődik, 8-10 hónap szükséges ahhoz, hogy a fiatalkorúakból felnőttek legyenek. Az integrációban biztosított, hogy a vágóhídra egységes súlyú állományok érkezzenek be, így a kiváló minőség is biztosított. A GALLICOOP-nál a tojó és a bak pulykát is általában fele-fele arányban, a bakot 20 kilogramm, míg a tojót 8-10 kilogramm átlagsúllyal dolgozzák fel. 

Mi francia fajtákkal dolgozunk, ezért a pulyka kutatási-fejlesztési hátterünk is adott, mert a franciákkal állandó munkakapcsolatot alakítottunk ki, és folyamatosan egyeztetünk - hangsúlyozta Ruck János. 

A Magyar Pulykaszövetség adatai alapján tovább csökkent a pulykahús iránti kereslet hazánkban, egyben folytatódott a piaci koncentráció, ám a globális hatások pozitív trendeket vetítenek előre. A globális húsfogyasztás folyamatosan növekszik, a jelenlegi volumen, 345 millió kilogrammal, csaknem ötszöröse az 1960-as értéknek. A világélelmezésben a baromfihúsnak megkérdőjelezhetetlen a szerepe, amely átvette az elsőséget a sertéshústól 2019-ben. Mindezek a folyamatok mind hazánkban, mind globálisan, a pulykahús esetében is pozitív növekedési kilátásokat jelentenek.

A magyarországi pulykatermelés átlagosan 98 ezer tonna. Korábban, például 2017-ben 97 ezer, 2016-ban 101 ezer, 2015-ben 97 ezer tonna volt ez a mennyiség, amely 4,7 százaléka az uniós országok össztermelésének. Az export-célországok elsősorban az európai uniós tagországok, de az elmúlt években jutott magyar pulyka Svájcba és Hongkongba is. A legnagyobb uniós termelőnek Lengyelország (384 ezer tonna), Németország (360 ezer tonna) és Franciaország (355 ezer tonna) számít, míg globálisan a legtöbb pulykát az Egyesült Államok állítja elő (2,672 ezer tonna). Az egy főre jutó hazai pulykahús-fogyasztás folyamatosan változik: míg korábban 7 kg is volt évente, jelenleg 3-3,5 kg, de a legtöbb pulykát továbbra is Németországban fogyasztják, ahol évente 6 kg az átlagfogyasztás.

A madárinfluenza a pulykát sem kíméli

Integráció ide vagy oda, a madárinfluenza járvány a pulykák estében is nagy veszélyt jelent. A H5N1 vírus igen fertőző betegséget okoz, ami számos háziszárnyas fajt (csirke, pulyka, kacsa, liba, fürj stb.), valamint kedvtelésből tartott és vadon élő madárfajt egyaránt érint. Különösen az utóbbi három évben jelent nagy problémát a vírus, mert egyre agresszívabb, intenzívebb a megjelenése, és csak néhány hónapot élhetünk meg járvány-mentesen. A GALLICOOP-nál a zárt tartás mellett sem tudják teljesen kizárni a megbetegedést.  Mindig történik valami, a szellőztetéssel bekerül a vírus a telepre, és emberi mulasztások is közre játszhatnak a járvány kitörésében.

Egy gazdaságban számos szennyeződési forrás létezik – a betegség megjelenéséért külső és belső források is felelősek lehetnek. Alapvető fontosságú a létesítményeknek, a munkafolyamatok felépítésének és a járványvédelmi programnak az ellenőrzésével a gyenge pontok meghatározása és a megfelelő reagálás. A szigorú járványvédelmi intézkedések és jó higiéniai gyakorlatok nélkülözhetetlenek a betegség megjelenése és a tovább fertőzés megakadályozása érdekében. Hosszabb távon, európai, illetve globális szinten kell összefogni annak érdekében, hogy a madárinfluenza járványt megállítsuk. Mi kicsik vagyunk ahhoz, hogy a különböző baromfi termelésünket ne koncentráltan végezzük, ami nagy veszélyt jelent a fertőzött telepekhez közel lévő, még nem fertőzött telepek számára. A tavaly őszi és az idei év eleji kitöréssel 250 ezer pulykát veszítettünk el. A probléma azonban az, hogy ezt a mennyiséget folyamatosan pótolni kell, mert a két műszakban dolgozó vágóhídon fél év múlva alapanyag hiány keletkezik - fogalmazott a vezérigazgató.

Igen gazdag a termékpalettájuk

Az új tulajdonosi körnek köszönhetően a GALLICOOP új stratégiát valósíthat meg, ami azt jelenti, hogy a termelési volumeneket folyamatosan növelni kezdték, hiszen a tulajdonosváltás óta eltelt öt évben egymillió darabbal nőtt a pulykaállományuk, így évente már 4 millió madarat dolgoznak fel. Jelenleg 45 ezer tonna húst állítanak elő, amelyből 11 ezer tonna panírozott, és 15 ezer tonna felvágott jellegű készítmény készül a feldolgozóban. A hús két fő termékének (mellfilé és comb) hetven százalékát exporton értékesítik. A GALLICOOP termékei ma már 52 országba jutnak el. Az export tevékenységhez szükséges valamennyi élelmiszer-biztonsági rendszer, tanúsítvány, audit rendelkezésre áll. A többi húst és terméket a hazai összes áruházláncban megvásárolhatjuk.

A GALLIO márkanéven közismertté vált termékeknek igen széles a palettájuk. A fogyasztók válogathatnak a pulykamellből készült felvágottak és sonkák, a kolbászok (Békés vármegye a kolbászgyártás egyik központja, így a pulykakolbász sem maradhat ki a szortimentből), és a májasok, a panírozott termékek (ez is sokféle), és a friss és a fagyasztott húsok közül. A cég legfőbb filozófiája az új stratégia megvalósítása, és a kiváló, biztonságos termékek előállítása, értékesítése. 

Az új stratégia szerint nem mindegy, hogy milyen feldolgozottsági fokú termékeket értékesítenek, ezért főként a panírozott termékek - amelyek konyhakész ételek - fejlesztésére helyeznek nagy hangsúlyt. A GALLICOOP minden erejét arra összpontosítja, hogy az egészséges húsfogyasztás keretén belül a pulykahús népszerűsége növekedjen. Különösen aktuális ez a filozófia, mert a covid járvány, a különböző gazdasági válságok megélése, s az áremelkedések miatt csökkent a pulykahús fogyasztása. Pedig ez az a húsfajta, amely szinte valamennyi húsféleséget képes helyettesíteni, míg a vágásoknál, a készítmények készítésénél vallási szempontokat is figyelembe vesznek. 

Folyamatos a fejlesztés, a korszerűsítés 

A GALLICOOP bekerült a Nemzeti Bajnok program nagy cégei közé, így már folyik azoknak a pályázatoknak az előkészítése, amelyek a programban elérhető támogatási forrásokat célozzák. Ezeknek köszönhetően építhet a vállalat öt éven belül egy nagyszabású zöldmezős beruházás keretében a mostaninál modernebb, nagyobb teljesítményű, automatizált új üzemet. A beruházás a tervek szerint jövő év második felében – a jelenlegi üzemtől alig két kilométerre – kezdődhet meg, és a panírozott, illetve felvágott termékek esetében két műszakban fogja előállítani a jelenlegi mennyiség kétszeresét. A gyár fejlesztése mellett az állattartó telepek folyamatos korszerűsítése és kapacitásbővítése is zajlik annak érdekében, hogy integrált termelésből tudják biztosítani a termékek előállításához szükséges ötmillió pulykát. 

A precíziós műszerekkel, eszközökkel ellátott új technológiákkal jelentősen növelhető a termelés hatékonysága, jövedelmezősége, és a minőségben is csak javulás tapasztalható. A vágó-, és a gyártósorok automatizálása egyfajta válaszlépés is a GALLICOOP részéről a folyamatos munkaerőpótlásra. A hazai munkaerőpiaci hiány ugyanis a vállalatot is állandó kihívások elé állítja, így a jelenlegi magyar munkavállalóik mellett közel 300 külföldi alkalmazottat, többnyire mongolokat és indonézeket foglalkoztatnak. A munka hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a közös gondolkodás és együttműködés, amelyre a vállalat kiemelten odafigyel.

Erős a társadalmi felelősségvállalás

A GALLICOOP Zrt. a baromfiipar meghatározó résztvevőjeként Magyarország piacvezető pulykafeldolgozó vállalata, ahol a folyamatos beruházások, fejlesztések mellett kiemelkedő szerepet kap a felelősségvállalás. A fejlesztések vezérelve mindig is a jövőbe tekintés volt. A legújabb, GALLIO termékcsalád a magas hústartalmú, fehérjében, ásványi anyagokban gazdag termékek széles skálájával támogatja a sportos, egészségtudatos hétköznapokat. A Békéscsabai Röplabda Egyesület egy hazai és nemzetközi porondon sikeres sportszervezetet kíván működtetni, vállalatunk ehhez nyújt segítséget egy két szezonra szóló megállapodással – hangsúlyozta Ruck János 

A cégcsoport élen járó fenntartható, környezettudatos tevékenysége immár több mint harminc évre nyúlik vissza. Az alapítók a termelési technológia összeállítása során kiemelten kezelték, hogy a pulyka vágás és feldolgozás során keletkező, emberi fogyasztásra nem alkalmas melléktermékeket környezetszennyezést kizáró módon, zárt rendszerben gyűjtik, és adják át a fehérje feldolgozó üzemnek. Az átadott melléktermékből értékes alapanyagot állítanak elő a kedvtelésből tartott állatok takarmányozásához.

A Zrt. élőgépes technológiára épülő biológiai szennyvíztisztítója 2009-ben kezdte meg működését. A berendezés működtetése nem csupán az üzemnek hasznos, hanem a környező lakosságnak is. A szennyvíztisztítási technológia különlegessége, hogy a reaktorokba ültetett növények gyökérzete gazdag ökoszisztéma számára teremt életteret, ezáltal fokozva a tisztítás hatékonyságát. Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzemét 2011 szeptemberében Szarvason adták át. Az üzemhez kapcsolódó erőmű annyi elektromos áramot termel, ami képes lenne egy 18 ezres várost (mint például Szarvas) ellátni. A beruházási konzorciumban a GALLICOOP Zrt. is aktív szerepet játszott. Az elektromos áram termelése során keletkező hulladék hő a cég feldolgozási technológiájában hasznosul. 

A Zrt. 1,2 MW-os tetőre telepített napelempark megvalósítását tűzte ki célul a környezettudatosság és a költségmegtakarítás jegyében. A megvalósult komplett rendszer a vállalat jelenlegi villamosenergia-felhasználásának 10 százalékát megújuló napenergia ellátással váltja ki, mely fontos lépés a cég hosszútávú fenntarthatósági és zöld energia felhasználási céljának elérésében.

Van növekedési potenciál az ágazatban

-Nagy átalakulás időszakában van a teljes nemzetközi pulyka szektor, amelynek fő mozgatórugója egyrészt az élelmiszeripari termék iránti keresletnövekedés, másrészt az állattenyésztés körülményeinek megváltozása. Az értékesítés szempontjából továbbra is az év vége a legfontosabb időszak, hiszen a karácsony az egyik legjelentősebb pulykás nap hazánkban, és a nagyvilágban is. Az export a jövőben is az ágazat egyik fő növekedési potenciálja lehet, ezért többek között a dél-kelet-ázsiai piacokat is megcélozzuk. Emellett a muszlim országok piacai is potenciális felvevők lehetnek, hiszen a vallási előírások tiltják a sertéshúsfogyasztást, ugyanakkor hatalmas és folyamatosan növekvő fogyasztói bázisról van szó. Itthon a kereslet a jó minőségű és biztonságos húsfélék iránt továbbra is megmarad, ami a pulykahús számára értékes pozíciót jelent - összegezte végezetül a mondandóját Ruck János.

20 ok, amiért a húsok közül a pulykát válaszd

1. Egy 113 g-os pulykamell mindössze 1 g zsírt tartalmaz;
2. A pulykahús rendkívül gazdag ásványi anyagokban; 
3. Ha magas cink- és fehérjetartalmú ételt szeretnénk, de egy kicsit kevesebb telített zsírra vágyunk, a pulyka jó választás lehet;
4. Egy adag pulyka a nők számára ajánlott napi cinkbevitel körülbelül ⅓-át biztosítja;
5. A pulykahúsban a csontok építéséhez és az ízületek egészséges megtartásához szükséges foszfor, ugyanolyan összetételű, mint a halban;
6. A foszfornak nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, valamint az energia tárolásában;
7. 100 g pulykahús 32 mg magnéziumot tartalmaz;
8. Az idegrendszer, a szív, illetve a szív- és érrendszer, az izmok, a vese megfelelő működéséhez mind-mind szükség van magnéziumra;
9. A kálium fontos szerepet játszik az agyműködés normál szinten tartásában, 100 g pulykahús 315 mg káliumot tartalmaz;
10. A réz azon kívül, hogy támogatja az immunrendszert, még gyulladásgátló hatással is rendelkezik; 
11. 100 g pulykahús a felnőttek számára ajánlott napi rézbevitel 5.4%-át tartalmazza; 
12. A szárnyas húsában található magas fehérjeszám előnyös lehet a vércukorszint és az inzulin metabolizmusának szabályozásában;
13. Egy adag pulykahús az emberi szervezet napi szelénszükségletének a felét is képes fedezni;
14. Szeléntartalma révén kifejezetten hatékony antioxidáns, így segít a rákmegelőzésben;
15. Vastartalma meghaladja a marhahúsét;
16. Omega-3 és omega-6 zsírsavban gazdag;
17. A pulykahúst fogyasztóknak ritkán van rossz hangulata, mert a húsban található triptofán boldogsághormont - endorfint – termel;
18. A pulykahús a B-Vitaminok teljes palettáját tartalmazza; 
19. Niacin-tartalma révén a pulykahús a káros koleszterin ellensége;
20. A pulykahús a legkevésbé allergizáló húsfajta, ezért már kismamák és egészen kicsi gyermekek is biztonságosan fogyaszthatják.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A gazda keze: létfenntartás állati és növényi termékekből
Ha nem lenne mezőgazdaság és állattenyésztés, nem lenne mit ennünk, hiszen minden falat a gazda keze nyomát viseli – jelentette ki Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azon a szemléletformáló kampányrendezvényen, amelyet Tények ízekre szedve neveztek el. Ezzel nem kisebb feladatot vállalt a kamara, mint a bizalomépítést az állati eredetű termékek iránt, és a tartós párbeszéd fenntartását a gazdák és a társadalom között.
Burgonyatermelés: csökkenő termelés és fogyasztás
Több krumplit eszünk, mint amennyit termelünk. A burgonya mindig népélelmezési termék volt, a világban is a rizs és búza után a legfontosabb eledel. Már csak a néprajzi irodalomban lehet találkozni az olyan kifejezésekkel, mint „ma pipice, holnap gánica”. Ez leegyszerűsítve csak annyit jelent, hogy mindkét nap krumplit ettek a szegényebb falusi emberek.
Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza