Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: AMC Sajtó, 2025/05/08
Magyarországon minden esetben bevizsgált, jó minőségű sertéshús kerülhet a boltokba és a piacokra - hangzott el az Agrármarketing Centrum sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették, hogy májusban, a grillszezon kezdetére időzítve fogyasztásösztönző kampányt indítanak. A promóció 2025. május 8-25. között, az Agrárminisztérium és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szakmai támogatásával zajlik majd, melynek során kóstoltatásokkal és médiakampánnyal hívják fel a figyelmet a hazai sertéstermékek fogyasztására.
A sertéshús a magyar konyha hagyományos alapanyaga, amelyből évente fejenként 30 kilogrammot fogyasztanak Magyarországon. Nem véletlen az időpontválasztás sem, hiszen a sertéshús a nyári grillszezon sztárja, a legtöbb esetben ez a húsféle kerül a grillrácsra. Az ágazatot az elmúlt időszakban ugyan számos kihívás sújtotta, ám a hazai sertés továbbra is kiváló minőségben érhető el a vásárlók számára.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese (b-j) a "Micsoda malacunk van!" sertéshús-népszerűsítő kampány sajtótájékoztatóján a Normafa Rendezvényházban 2025. május 8-án. MTI/Lakatos Péter
„A sertéshús nemcsak a magyar konyha egyik alappillére, hanem értékes fehérje- és ásványianyag-forrás is. A baromfi után a második legnépszerűbb húsféle, népszerűségét sokoldalúságának köszönheti: főzhetjük, süthetjük, grillezhetjük – mindig megállja a helyét az asztalon! - mondta el a "Micsoda malacunk van!" sertéshús-népszerűsítő kampány nyitó sajtótájékoztatóján Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette: „A hazai sertéstartók közel 95 milliárd forint támogatáshoz jutottak a Vidékfejlesztési Program keretében. Mindez különösen fontos most, amikor az ágazat komoly kihívásokkal néz szembe! Ugyanakkor ahhoz, hogy a jövőben is elérhető legyen a boltok polcain és a piacokon a magyar sertéshús, a fogyasztók döntése is szükséges: minden alkalommal válasszuk a kiváló minőségű magyar sertéshúst. A magyar termékek vásárlása a nemzetgazdaságot támogatja, munkahelyek megtartását segíti, közös érdek tehát a szolidaritás a belföldi gazdálkodókkal” - mondta az államtitkár.
Hubai Imre hangsúlyozta, hogy az állattartóknak mindig meghatározó szerepük lesz a magyar agráriumban, ezért a legnehezebb időkben is számíthatnak a kormány támogatására. A vidékfejlesztési forrásokhoz társuló költségvetési kiegészítésnek köszönhetően az EU-n belül a magyar állattartók pályázhatnak a legtöbb jogcímre, amire szükségük is van, hiszen az erős nemzetközi versenyben csak akkor maradhatnak piacképesek, ha folyamatosan korszerűsítenek. Az államtitkár ígérete szerint az agrártárca fenntartja az állattartás kiemelt támogatását, hiszen az őket célzó pályázatok népszerűek, a túljegyzés miatt újabb keretösszegek elkülönítésére is szükség lehet.
Az államtitkár kijelentette, hogy folytatódhatnak többek között a génmegőrzési támogatások, hogy az őshonos, veszélyeztetett és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági fajok, köztük a hagyományos magyar sertések fennmaradjanak, más kiírások pedig az időjárás és a piaci körülmények változása miatti, illetve a betegségek okozta veszteségeket ellensúlyozzák, vagy állatjóléti beruházásokat segítenek.
Hubai Imre hangsúlyozta, hogy a magyar sertésállomány mentes a kórokozóktól, ezt az intenzív hatósági ellenőrzések is garantálják. Tavaly az év végén a magyar gazdák 2,8 millió sertés tartottak, ez 7,5 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban, a tavalyi 593 ezer tonnás sertéshústermelés pedig 8 százalékkal haladta meg a 2023-ast, és az előállítás hatékonysága is javult - tette hozzá Hubai Imre.
Az Agrármarketing Centrum a nyári grillszezon kezdetén, májusban zajló kampány során számos módon népszerűsíti majd a sertéshúsfogyasztást – ezt már Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese közölte. „A promóciós időszakban rádiószpotokkal, közösségi média hirdetésekkel és kóstoltatásokkal ösztönözzük majd a sertéstermékek vásárlását. Budapesten és környékén tizenegy CBA Príma üzletben találkozhatnak kóstoltató pultjainkkal május 9 és 24. között. Nagy népszerűségnek örvendenek nyereményjátékaink, így május 15-22. között értékes nyereményekért folyhat majd a versengés. A játék részleteit hamarosan, az Agrármarketing Centrum közösségi média felületein tesszük közzé” – ismertette a szakember.
A magyar sertéságazat erős és fejlődőképes, készen áll a kivitel növelésére, de a legmegbízhatóbb fogyasztói mindig a belföldi vásárlók lesznek. Bár a húsfogyasztást sok támadás éri, a dietetikusok ajánlása szerint sertéshúst vagy más vörös húst érdemes heti rendszerességgel enni, mert ez is része az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek – jelentette ki Giczi Gergely.
Az ágazat helyzetével kapcsolatban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke kifejtette: „a magyar sertéságazat helyzete rendkívül összetett képet mutat, a 2024. decemberi adatok szerint 7 százalékos állománynövekedést tapasztaltunk és a kocák száma is 12 százalékkal gazdagodott. Az élő sertés ára ugyan hullámzott az elmúlt év során, de összességében, az átlagos sertéstenyésztő számára megfelelő szintű eredmény elérését tette lehetővé”. A feldolgozóipar helyzetével kapcsolatban kissé árnyaltabb a kép a szakmai szervezet elnöke szerint. „A feldolgozóipar a növekvő önköltségét az elmúlt évek során nem tudta beépíteni az értékesítési árakba, így elmondhatjuk, hogy a sertéshús ágazat a jelenlegi élelmiszer infláció alakulását nem hogy növelte, hanem csillapította” – fogalmazott.
Az elmúlt időszak kihívásaira reagálva elmondta még: „annak ellenére, hogy a sertéságazat közvetlenül nem érintett az állatállományt veszélyeztető vírushelyzettel, a járvány piaci zavart okozott, elsősorban a megjelenés környezetében, Észak-Nyugat Magyarországon. Ezért is fontos megerősítenünk, hogy a magyar sertéshús biztonságos és egészséges, amellett, hogy finom is. Arra kérem a kereskedelmi partnereket és a fogyasztókat, hogy patrióta szolidaritásukat fejezzék ki azzal, hogy magyar sertéshúst és húskészítményeket vásárolnak.”
A sertéshús nem csak tradicionális élelmiszere a magyar étkezési kultúrának, de mértékkel fogyasztva egészséges is, hiszen olyan ásványi anyagokat, zsírokat és vitaminokat tartalmaz, amelyeket szervezetünk csak a vörös húsok fogyasztása által tud hasznosítani. A sertéshús a nyári grillezések legnépszerűbb alapanyaga, így a tavaszi kampány során számos receptötletet is találhatnak, ha az Agrármarketing Centrum közösségi média felületeit böngészik a látogatók.
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza