2025. 08. 01., péntek
Boglárka
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Közel 3,5 tonna bor versenyez idén az Országos Borversenyen

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: HNT Sajtó, 2025/05/13

Május 13-án Budapesten kezdetét vette a 44. Országos Borverseny, Magyarország legnagyobb múltú, legrangosabb szakmai bormustrája. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett megmérettetés idén is teljes országos lefedettséggel zajlik: 22 borvidékről 239 pincészet összesen 890 bormintát nevezett – ez közel 2700 palack, vagyis csaknem 3,5 tonna bort jelent. A legtöbb tételt Villány, Szekszárd és a Kunság borvidékei nevezték, a mezőnyben pedig összességében a csendes fehérborok vannak elsöprő többségben.

Elindult a hazai borászat legnagyobb szakmai megmérettetése, a 44. Országos Borverseny, amely évről évre lehetőséget ad arra, hogy a borvidékeken már előzetesen kiválasztott tételek országos szinten is megmérettessenek. Az idei év nevezési megoszlása jól tükrözi a borvidékek egyedi karakterét. A 22 borvidék 890 bormintájából a legtöbb tételt a Villányi borvidék küldte be (145 minta), ezek több mint 70 százaléka vörösbor. A Szekszárdi borvidék 86 tétellel szerepel, köztük 75 vörösborral, míg a Kunsági borvidék 70 nevezett mintával, főként fehérborokkal és habzó tételekkel emelkedik ki. A legtöbb borvidéken továbbra is a csendes fehérborok dominálnak – Badacsonyban például a 55 mintából 49, a Mátrában 60-ból 39, a Kunságiban 70-ből 38 tétel ilyen. A rozé- és vörösborok Villány, Szekszárd és Eger esetében hangsúlyosak, míg habzó- és pezsgőborokban az Etyek–Budai, a Kunsági, valamint a Balatonfüred–Csopaki borvidékek emelkednek ki. 

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy különleges és neves feladat a magyar borászok alkotásait bírálni. „A bor sokkal több mint egy ital, a föld ajándéka, évszázadok alatt kialakult hagyományokkal, ezért ez a rendezvény kiváló alkalom bemutatni, hol tart a magyar borkultúra” – mondta.

Rendhagyó zsűri választja ki a nagyközönség borát

Az országos szintű bírálatot több mint nyolcvan szakértő végzi, köztük borászok, üzemi pincészetek vezetői, sommelier-k, borszakírók, valamint az oktatás, kutatás és gasztronómia elismert képviselői. A verseny történetében először a több évtizedes múltra visszatekintő bírálati hagyomány új elemmel bővült: egy rendhagyó zsűrivel, amelyben ismert médiaszereplők kapnak lehetőséget arra, hogy öt kategóriában válasszák ki a nagyközönség számára leginkább szerethető borokat.

A zsűritagok – Hack Barnabás, a Costes Downtown executive séfje, gasztronómiai szakértő, Szabó Zsófi színésznő, műsorvezető, Paulina, Fonogram-díjas énekesnő, Háder Gyuri, a Bochkor rádióshow szerkesztője, Szabó-Thalmeiner Dóra, a „Szorongok és főzök” TikTok-csatorna tartalomkészítője, Nébald Olivér, színész, edző, gasztro-tartalomkészítő, valamint Iklódi Dóra gasztroblogger és szakácskönyv-szerző – egy szakmai workshop keretében ismerkedtek meg a borkóstolás alapjaival, majd verseny során önállóan alkothatnak véleményt. A kezdeményezés célja, hogy új színt vigyen a bírálatba, és betekintést adjon a borversenyek működésébe, közelebb hozva a szakmai világot a fogyasztókhoz.

A fogyasztói szempontok előtérbe kerülése nem véletlen: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által nemrégiben készített országos kutatás szerint a 18–40 éves korosztály körében érezhetően nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya. A választást egyre inkább olyan szempontok befolyásolják, mint az egészség- és környezettudatosság, valamint a magyar termőhelyhez való kötődés. A kutatás arra is rámutat, hogy a fiatal felnőttek korábban válnak borfogyasztóvá, mint korábban – ez a változás pedig trendfordulót jelezhet, és új lendületet adhat a hazai borászok számára.

A magyar borágazat jövője az összefogás és az innováció

 A 44. Országos Borversenyt az Agrárminisztérium képviseletében Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Elmondta, hogy a borkultúra létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, még akkor is, ha világszinten csökkent a bor iránti érdeklődés. Arra ösztönzi az ágazat szereplőit, hogy erősítsék a szakma piaci érdekérvényesítő képességét, éljenek a termelői integrációs szervezetek által nyújtott lehetőséggel, mert a nehézségeken csak közös erővel, együttműködéssel és minőségi munkával lehet úrrá lenni. „Hogy erre a magyar borászok képesek, azt már nem egyszer bizonyították” – mondta a helyettes államtitkár.

Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszédében a magyar borkultúra tudatos őrzésének felelősségét hangsúlyozta. A kommunikációs munka mellett szükség van piac- és termékfejlesztési kutatásokra, az ökológiai és gazdasági fenntarthatóság biztosítására, edukációra, digitalizációra és generációváltásra, valamint a diplomácia erejének alkalmazására is, de a leglényegesebb szerinte is az erők egyesítése: a borkulturális tevékenységek szinkronizálása és a borászok közötti termelői közösségek létrehozása.

Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a főtámogató hitelintézet képviseletében elmondta, hogy az MBH Bank Agrárcentruma kiemelt figyelmet fordít a borászatok támogatására. A banknak mintegy 50 százalékos részesedése van az ágazatban, minden második pohár bort a hitelintézet finanszíroz, és az elmúlt években több mint 100 millió forintot fordítottak hasonló rendezvények, szakmai konferenciák támogatására, ezzel is elősegítve a magyar borászat ügyét. „Fontos fókusz az ágazat szempontjából, hogy nem több borra van szükség, hanem jobbra, ezért érdemes lehet újragondolni az üzleti modellt. A szőlészet-borászat hitelfelvevő képessége meghaladja az agráriumét, ami azt mutatja, hogy van beruházási és fejlesztési kedv az ágazatban” – tette hozzá.

A 2024-es Országos Borverseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. A rendezvény főtámogatója az idei évben az MBH Bank.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Búzaszenteléssel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program
A horvátországi Karancson tartott Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program. Az egész éven átívelő programban határon inneni és túli magyar gazdák ajánlanak fel búzát rászoruló gyermekeket, családokat segítő szervezeteknek.
Nagykun 2000 Mg. Zrt.: előny a többlábon állás
Nagy érdeklődés mellett zajlott június 13-án a Nagykun 2000 Mg. Zrt. központjában és a kísérleti parcelláknál a regionális fajtabemutató. A két nagy hazai nemesítőház, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. Szeged (amely intézet tavaly ünnepelte a megalakulásának a centenáriumát), és az Agrártudományi Kutatóközpont Martonvásár (amely tavaly volt 75 éves) kutatói ismertették a GK és az Mv kalászos gabonák nemesítési eredményeit, termesztéstechnológiai újdonságait. Bori Tamással, a Nagykun 2000 Mg. Zrt. elnök-igazgatójával arról is beszélgettünk, hogy a cégcsoport tevékenysége több lábon áll, amely tevékenységben a rizstermesztés jelenti a meghatározó portfoliót.
Éder Tamás: Ilyen terhek mellett a hazai élelmiszerek nem drágák
Nagy kérdés, hogyan reagálnak a sertéspiaci szereplők a ragadós száj- és körömfájás okozta nehézségekre, mindenesetre az állomány tavaly nőtt, és a beruházási pályázatok is sokat lendíthetnek az állattenyésztők és a feldolgozók lehetőségein – derül ki az Agráriumnak nyilatkozó Éder Tamásnak, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnökének a szavaiból.
Az élelmiszer-minőség és ami mögötte van
Ami a fogyasztónak talán csak annyi, hogy „finom”, az élelmiszer-előállítók számára jóval többet jelent. Ahhoz ugyanis, hogy egy élelmiszerről el lehessen mondani, hogy a minőségével minden rendben van, a teljes termékláncon belül minden szereplőnek be kell tartani egy sor olyan előírást, ami nem csupán például a termék ízéről, állagáról, hanem annak biztonságos fogyaszthatóságáról is szól.
Újszerű digitalizációs megoldások Az Állatorvostudományi Egyetem és a Makrom Kft. közös projektje
Digitális élelmiszerbiztonsági rendszerrel támogatott, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású tejtermék fejlesztéssel kínál megoldást a Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem a tejérzékenységben érintettek és a tudatos fogyasztók számára. A “Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése” című projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 314 millió forintos támogatásával valósul meg.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza