2025. 08. 01., péntek
Boglárka
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Sertéshús: a grillszezon királya a jó időben hódít! (X)

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: AMC Sajtó, 2025/05/20

A jó idő beköszöntével sűrűsödnek a társasági események, baráti összejövetelek, ráadásul ez a szabadtéri sütés-főzés időszaka. A sertéshúst nem kell bemutatni, hiszen a magyar konyha egyik legnépszerűbb és leghagyományosabb alapanyaga, de kifejezetten jól mutat a grillrácson is: változatosan fűszerezhető és pácolható, szaftos, omlós és viszonylag rövid idő alatt elkészül. Nem véletlen, hogy az Agrármarketing Centrum a nyári grillszezonra időzítve indította el sertéshús fogyasztásösztönző kampányát. A május végéig tartó promóció során – az Agrárminisztérium és a Magyar Húsiparosok Szövetségének szakmai támogatásával – arra is ráirányítják a figyelmet, hogy a vörös húsok fogyasztása kifejezetten előnyös, tápanyagtartalma miatt az egészségtudatos étrendben is helyet kell kapnia.

Miért érdemes vörös húst fogyasztani?

A vörös húsok kiemelkedően gazdagok vasban, B-vitaminokban és fehérjében. Ezek a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok számos módon tudnak hozzájárulni szervezetünk működéséhez:

  • Fehérje: elengedhetetlen az izmok, a bőr és a csontok egészségéhez.
  • Vas: segíti az oxigén szállítását a vérben, és megelőzi a vashiányos vérszegénységet.
  • B12-vitamin: nélkülözhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez.
  • Cink: támogatja az immunrendszert és a sebgyógyulást.
  • Niacin (B3-vitamin): elősegíti az anyagcserét és az energiahasznosítást.

Varázs a parázson – avagy miért kerüljön sertéshús a grillre?

A sertéshús sokoldalúságát nem kell bemutatni. A különféle részei eltérő állagúak, ízvilágúak és felhasználhatóságúak – így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.

  • Tarja: enyhén zsíros, rendkívül szaftos – az egyik legnépszerűbb grillhús;
  • Karaj: soványabb, omlós, ideális pácban érlelve;
  • Oldalas: fűszeresen pácolva, lassan sütve igazi ínyencség;
  • Császárszalonna: ropogósra sütve ínycsiklandó csemege;
  • Lapocka: zsírosabb, de nagyon ízes húsrész, darabolva vagy nyárson grillezve is kiváló.

A grillszezon királya – Miért épp most?

A grillezés nemcsak főzési mód, hanem közösségi élmény is. A sertéshús nem csak azért lehet kitűnő alapanyag, mert szinte bármelyik üzletben vagy piacon beszerezhető, hanem azért is, mert jól bírja a pácolást és a különböző fűszerezési módokat, illetve szaftossága okán a füstös, faszenes sütés is jól áll neki. Szinte minden alkalommal újabb részeit fedezhetjük fel: ha csak gyorsan szeretnénk sütni valamit, használjunk tarját. A bevállalósabbaknak készülhet egy ízletes barbecue oldalas, ha az osztálykirándulások hangulatát szeretnénk megidézni, tűzzük nyársra hagymával, zöldségekkel, de süthetünk szalonnát is. A sertéshúsról elmondható, hogy szinte minden társasági eseményre kiváló választás.

Válaszd a hazait!

A sztárséfektől a háziasszonyokig mindenki azt vallja: a finom étel a minőségi alapanyagnál kezdődik. Különösen igaz ez a húsokra, amelynek frissessége, beltartalmi értéke kulcsfontosságú, ha ízletes fogást szeretnénk tálalni. Jó hír, hogy Magyarországon olyan minőségi előírások vannak érvényben, amelyek garantálják, hogy az üzletekben, vagy a piacok húspultjainál csak bevizsgált, a hazai előírásoknak megfelelő hentesárut vásárolhatunk. Mindig részesítsük előnyben a Magyarországon nevelt és feldolgozott termékeket!

Micsoda malacunk van! – kampány a sertéshúsfogyasztás népszerűsítéséért

A sertéshús fogyasztását évek óta népszerűsíti kóstoltató kampányokkal és médiamegjelenésekkel az Agrármarketing Centrum. A Társaság 2025-ben, a nyári grillszezon kezdetére időzítve indította el a „Micsoda malacunk van!” szlogennel futó fogyasztásösztönző kampányt. Ennek során számos médiamegjelenés keretében hívja fel a figyelmet arra, hogy a sertéshús, mértékkel fogyasztva az egészséges táplálkozás része. Ha többet szeretnének tudni arról, miért érdemes beépíteni az étrendbe a rendszeres sertéshús fogyasztást, keressék fel a Társaság weboldalán a https://www.amc.hu/kampanyok/sertes/ aloldalt.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Búzaszenteléssel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program
A horvátországi Karancson tartott Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program. Az egész éven átívelő programban határon inneni és túli magyar gazdák ajánlanak fel búzát rászoruló gyermekeket, családokat segítő szervezeteknek.
Nagykun 2000 Mg. Zrt.: előny a többlábon állás
Nagy érdeklődés mellett zajlott június 13-án a Nagykun 2000 Mg. Zrt. központjában és a kísérleti parcelláknál a regionális fajtabemutató. A két nagy hazai nemesítőház, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. Szeged (amely intézet tavaly ünnepelte a megalakulásának a centenáriumát), és az Agrártudományi Kutatóközpont Martonvásár (amely tavaly volt 75 éves) kutatói ismertették a GK és az Mv kalászos gabonák nemesítési eredményeit, termesztéstechnológiai újdonságait. Bori Tamással, a Nagykun 2000 Mg. Zrt. elnök-igazgatójával arról is beszélgettünk, hogy a cégcsoport tevékenysége több lábon áll, amely tevékenységben a rizstermesztés jelenti a meghatározó portfoliót.
Éder Tamás: Ilyen terhek mellett a hazai élelmiszerek nem drágák
Nagy kérdés, hogyan reagálnak a sertéspiaci szereplők a ragadós száj- és körömfájás okozta nehézségekre, mindenesetre az állomány tavaly nőtt, és a beruházási pályázatok is sokat lendíthetnek az állattenyésztők és a feldolgozók lehetőségein – derül ki az Agráriumnak nyilatkozó Éder Tamásnak, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnökének a szavaiból.
Az élelmiszer-minőség és ami mögötte van
Ami a fogyasztónak talán csak annyi, hogy „finom”, az élelmiszer-előállítók számára jóval többet jelent. Ahhoz ugyanis, hogy egy élelmiszerről el lehessen mondani, hogy a minőségével minden rendben van, a teljes termékláncon belül minden szereplőnek be kell tartani egy sor olyan előírást, ami nem csupán például a termék ízéről, állagáról, hanem annak biztonságos fogyaszthatóságáról is szól.
Újszerű digitalizációs megoldások Az Állatorvostudományi Egyetem és a Makrom Kft. közös projektje
Digitális élelmiszerbiztonsági rendszerrel támogatott, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású tejtermék fejlesztéssel kínál megoldást a Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem a tejérzékenységben érintettek és a tudatos fogyasztók számára. A “Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése” című projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 314 millió forintos támogatásával valósul meg.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza