2025. 07. 11., péntek
Nóra, Lili
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A gazda keze: létfenntartás állati és növényi termékekből

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | 2025/06/12

Ha nem lenne mezőgazdaság és állattenyésztés, nem lenne mit ennünk, hiszen minden falat a gazda keze nyomát viseli – jelentette ki Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azon a szemléletformáló kampányrendezvényen, amelyet Tények ízekre szedve neveztek el. Ezzel nem kisebb feladatot vállalt a kamara, mint a bizalomépítést az állati eredetű termékek iránt, és a tartós párbeszéd fenntartását a gazdák és a társadalom között.

Még nem általános vélekedés, de egyre gyakrabban olvasható, baráti beszélgetéseken hallható, hogy az állattartás, különösen az ipari méretű, intenzív tartás jelentős hatással van a környezetre. A FAO adata szerint az üvegházhatású gázok kibocsájtásának 14.5 százalékáért az állattartás a felelős. Szokás emlegetni, hogy a kérődző állatok emésztése során keletkező metánnak nyolcvan-hatszor erősebb a hatása az éghajlatra, mint a széndioxidnak. Az állattartást piszkálók nem felejtik el azt sem, hogy az állati húsok előállításához nagy mennyiségű vízre van szükség, hiszen az állatok, csakúgy, mint az emberek naponta isznak vizet.

De vizsgáljunk meg egy naponta szemmel látható környezetkárosító tapasztalatot, a repülést. A repülő kerozint éget el, s közben széndioxidot bocsájt ki. Egy Budapest New York útvonalon személyenként 1 tonna széndioxid kerül a levegőbe, és egy tengerentúli járaton több százan ülnek. Ha tovább boncolgatjuk a statisztikákat, kiderül, hogy egy kilogramm marhahús elfogyasztásakor 27 kilogramm széndioxid-egyenérték keletkezik, egy kilogramm csirkehúsnál csak 6-7 kilogramm; de egy Budapest London 1500 kilométernyi útvonalon már 300-400 kilogramm. Legyünk őszinték: marha-és csirkehúst gyakrabban fogyasztunk, mint ahányszor repülőre ülünk. A szakértők azt állítják, hogy a húsfogyasztási szokások hosszú távon nagyobb környezeti hatással járhatnak, mint az alkalomszerű repülés.

Az ember mindenevő, már őseink is jóízűen lakmároztak az elejtett vadállatok húsából, ahelyett, hogy az akkor még nem létező statisztikákat tanulmányozták volna. Ezt a jószokást máig tartjuk. Popp József akadémikus könyvében olvashatjuk, hogy a világon a húsfogyasztás kétszer olyan gyorsan nő, mint a népesség száma. Egyre több ember engedheti meg magának, hogy magas hozzáadott-értékű élelmiszert – húst, tejet – fogyasszon. Az emberek nagy része nem a könyvekből, hanem tapasztalatból tudja, hogy az állati eredetű élelmiszerek – hal, tojás, tej, hús – szükségesek a napi munkához, a létfenntartáshoz. Ezek az élelmiszerek magas biológiai értékű fehérjéket, létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A B12 vitamin, a vas, a cink, a foszfor, a kalcium, az omega-3 zsírsavak szinte csak állati eredetű élelmiszerekből szerezhetők be a szervezet számára, kivéve persze a mesterségesen előállított termékeket.

Mint a világon szinte mindenre, a húsfogyasztásra is érvényes a mértékletesség szabálya. A zsíros húsok, a sajtok mértéktelen fogyasztása hozzájárulhat a túlsúlyhoz, a cukorbetegség kialakulásához. A feldolgozott termékek fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrák megnövekedett kockázatával. A kolbász, a szalámi sok telített zsírsavat, nátriumot tartalmaz, amelyek növelik a koleszterinszintet, a vérnyomást, s ezekkel együtt a szívbetegségek kockázatát.

Az óvatosak, a kicsattanó egészségre törekvők, az állati termékeket elvből elutasítók sem halnak éhen, ők a növényi termékekben – bab, lencse, szója, csicseri borsó, dió, mandula, napraforgó, tofu – is megtalálják a létfenntartáshoz szükséges fehérjéket.

A mértékletesség, a kiegyensúlyozott étrend évezredek óta része az emberi életnek.  

Ajánlott kiadványokOláh Judit - Popp József:
Körforgásos gazdaság - Üzleti modellek
Dr. Csapó János:
Funkcionális élelmiszerek
Dr. Oláh Judit:
A körforgásos bioökonómia hatása az élelmezés-, energia- és környezetbiztonság alakulására a 2050-ig szóló EU Stratégia tükrében
Oláh Judit és Popp József:
A fenntartható fejlődés záloga a körforgásos bioökonómia
Dr. Csapó János - Dr. Albert Csilla:
Táplálkozás, túlsúly, elhízás
Dr. Csapó János - Dr. Szabari Miklós Gábor:
A tejtermékek szerepe a táplálkozásban - A tej és tejtermékek szerepe a táplálkozásban III.

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Az agrárium húzóágazat Bács-Kiskun vármegyében
Bács-Kiskun vármegye gazdaságában mindig is meghatározó szerepet töltött be az agrárium. A vármegye jelentős részét az elsősorban futóhomok borította Duna-Tisza közi Homokhátság foglalja el. Az eltérő talajadottságok nagyban meghatározzák a főbb mezőgazdasági kultúrákat. Míg a Duna-melléki síkságon és a Bácskában a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés, addig a homokos térségekben inkább a gyümölcs- és szőlőtermesztés a meghatározó. Gáspár Ferenccel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnökével az agrárium helyzetét elemeztük.
Burgonyatermelés: csökkenő termelés és fogyasztás
Több krumplit eszünk, mint amennyit termelünk. A burgonya mindig népélelmezési termék volt, a világban is a rizs és búza után a legfontosabb eledel. Már csak a néprajzi irodalomban lehet találkozni az olyan kifejezésekkel, mint „ma pipice, holnap gánica”. Ez leegyszerűsítve csak annyit jelent, hogy mindkét nap krumplit ettek a szegényebb falusi emberek.
Többszörösen nehezített úton a vetőmagszektor
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívást jelent a vetőmagszektor számára is, amely a mezőgazdaság első, stratégiai jelentőségű lépcsőjét jelenti, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács éves küldöttgyűlésén, Gödöllőn. A negatív környezeti változásokon kívül az ágazatot az elmúlt években érzékenyen érintette az orosz-ukrán konfliktus, amelynek révén a két fontos célországba szállított kukorica és napraforgó vetőmagok exportja töredékére esett vissza.
Földügyletek a családon belül
A magyar termőföldek több mint 2/3-át egyéni gazdaságok használják, melyek javarészt családi gazdasági formában működnek. Szerepük nem csak gazdasági értelemben jelentős, hanem társadalmi szempontból is meghatározóak a vidék életében. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg is komoly támogatásokat biztosítanak a családi gazdaságok működéséhez, ahogy ugyanez igaz a családon belüli földügyletekre is egyszerűbb szabályok vonatkoznak.
A DélKerTÉSZ komplex szolgáltatást nyújt a tagjainak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) eddig is azon dolgozott, hogy a 450 tag termelési feltételei minél korszerűbbé, hatékonyabbá váljon. Ám a klímaváltozás újabb és újabb kihívásai miatt további jelentős beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar zöldség és gyümölcs legyen elérhető a magyar boltok polcain. A magyar termelőknek a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek kell lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével beszélgettünk.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza