Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Forrás: Agrárium infó, 2025/07/03
Digitális élelmiszerbiztonsági rendszerrel támogatott, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású tejtermék fejlesztéssel kínál megoldást a Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem a tejérzékenységben érintettek és a tudatos fogyasztók számára. A “Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése” című projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 314 millió forintos támogatásával valósul meg.
Világviszonylatban és hazánkban is a lakosság egyre nagyobb hányadát érintik különböző emésztés- és táplálkozásélettani problémák, érzékenységek. Különösen igaz ez a tej- és tejtermék fogyasztással kapcsolatban, így a tejipar érintettsége hatványozott. Azok a piaci szereplők, akik biztosítani tudják a magas színvonalú élelmiszerbiztonságot és minőséget, valamint rapid módon tudnak reagálni a táplálkozásélettani trendekre és kihívásokra, versenyelőnybe kerülnek.
Mindezeket felismerve, a konzorcium jelen projektben olyan A2-es tejből készült joghurt- és sajt termékcsaládot fejleszt, amely táplálkozásélettani szempontból kedvező tulajdonságokkal, valamint megnövelt eltarthatósági idővel rendelkezik. A magas minőséget és élelmiszerbiztonságot egy a projekt keretében kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott, új fejlesztésű digitális rendszer fogja garantálni.
Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor a nyitóbeszédében úgy fogalmazott: „A tudomány értéke abban mérhető, hogy képes-e jobbá tenni mindennapi életünket. Büszkék vagyunk rá, hogy kutatásainkkal nem csak az állatok, de az emberek életét is jótékonyan befolyásolhatjuk. A jövő élelmiszereit ma kell megalkotnunk.”
A projekt tudományos megalapozásában egyetemünk vezető szerepet vállal: kutatóink mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek, és a mesterséges intelligencián alapuló kockázatelemzési rendszer fejlesztésében is aktív szerepet játszanak.
A projekt 2025. március 1. és 2027. február 28. között zajlik és a „KKV Fókuszterületi Innovációs Program” pályázati felhívás keretében, „Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése” címmel, 2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ-2024-00072 azonosítószámmal jön létre.
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza