2025. 08. 02., szombat
Lehel
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Az élelmiszer-minőség és ami mögötte van

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Szerző: B. K., 2025/07/12

Ami a fogyasztónak talán csak annyi, hogy „finom”, az élelmiszer-előállítók számára jóval többet jelent. Ahhoz ugyanis, hogy egy élelmiszerről el lehessen mondani, hogy a minőségével minden rendben van, a teljes termékláncon belül minden szereplőnek be kell tartani egy sor olyan előírást, ami nem csupán például a termék ízéről, állagáról, hanem annak biztonságos fogyaszthatóságáról is szól.

Ha élelmiszer-minőségről beszélünk, számos szempontot kell értékelnünk. Ilyen például, hogy milyen az adott élelmiszer megjelenése, milyen színű, milyen íze, illata, állaga van. Ezek olyan szempontok, amelyek a fogyasztói elégedettséget befolyásolják. Mivel az élelmiszerek táplálékként szolgálnak, hatásuk van az emberi szervezet működésére is, így lényeges szempont az élelmiszer-minőség megítélésében az is, hogy milyen minőségű összetevőkből áll az élelmiszer, mennyi a tápértéke. Az összetevők aránya pedig nem csupán minőségi, hanem jogszabályi szempontból is értékelhető, mivel azokra előírások vonatkozhatnak.

Mindezek mellett hangsúlyosak az élelmiszer-biztonsági szempontok, vagyis, hogy az élelmiszerek káros baktériumoktól mentesek legyenek, hogy elkerülhetőek legyenek az élelmiszer-eredetű megbetegedések. Ehhez kapcsolódva határozzák meg a fogyaszthatósági időt, amely garantálja az élelmiszer biztonságosságát. Ettől eltérhet a minőségmegőrzési idő, amely pedig az az időtartam, ameddig az élelmiszer nem veszít minőségéből.

A fogyasztói igények is hatnak

Az élelmiszer-minőséget befolyásolják a termelés és a feldolgozás körülményei is. A fogyasztói megítélésben például különleges szerepet tölt be, hogy ökológiai termelés körülményei között, illetve az állatjóléti előírások betartása mellett állították-e elő a terméket. Az élelmiszernek meg kell felelnie bizonyos minőségi szabványoknak, amelyeket minőség-ellenőrzési rendszerek biztosítanak. A globális kereskedelem körülményei között különleges fontossággal bír a termékek nyomon követhetősége és az előállítást szabályozó jogszabályi háttér is. Gondoljunk csak arra, hogy az Európai Unió milyen szigorú szabályok közé szorítja az agrár-élelmiszergazdaság szereplőit, e szabályok betartása pedig komoly többletköltségekkel jár azon más termelőkhöz képest, akik unión kívüli, harmadik országokból származó termékeket szállítanak az európai piacra.

A felsoroltak közül az élelmiszer-biztonság kifejezetten a fogyasztók egészségét szolgálja. Szabályai ugyanis biztosítják, hogy az élelmiszerek ne tartalmazzanak olyan biológiai, kémiai vagy fizikai veszélyeket, amelyek megbetegedést okozhatnak. Ezek a rendszerbe foglalható előírások tartalmazzák a higiéniai követelményeket, a veszélyek azonosítását és kontrollját (például a HACCP-rendszeren keresztül), valamint az élelmiszerlánc minden szakaszának ellenőrzését.

Minőségmegőrzés kontra fogyaszthatóság

A fogyasztók számára az élelmiszerek ugyanakkor nem csak biztonságos táplálékforrást jelentenek, hanem élvezeti értékkel bíró termékeket is. Ebből a szempontból pedig az élelmiszer-minőség van középpontban, ami egyrészt az élelmiszerek érzékszervekkel érzékelhető tulajdonságait jelenti, mint például a megjelenést, az ízt, az illatot és az állagot, másrészt pedig a tápértékre, összetételre és a fogyasztói elvárásoknak való megfelelésére fókuszál. Az élelmiszer-minőség egyben meghatározza a termék élvezeti értékét, kedveltségét, és ezeken keresztül a piaci értékét, de nem választható el a termelési és feldolgozási folyamatoktól, valamint a minőségmegőrzési időtől sem.

Utóbbi azt az időszakot határozza meg, ameddig az adott termék megőrzi eredeti ízét, aromáját, állagát és egyéb érzékszervi tulajdonságait. Vagyis ez a minőség szempontjából irányadó, de nem jelenti azt, hogy az élelmiszer a minőségmegőrzési idő lejárta után már nem lenne fogyasztható, és azt sem, hogy veszélyes lenne.

A minőségmegőrzési idő lejárta után azonban az élelmiszer elveszítheti eredeti minőségi jellemzőit, csökken a termék fogyasztói és élvezeti értéke. Viszont, ha a csomagolás sértetlen és az előírásoknak megfelelően tárolták, a termék még biztonságosan fogyasztható lehet. A minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő közötti különbségtétel különösen fontos a tartósabb, alacsony nedvességtartalmú vagy tartósított élelmiszereknél (mint például a konzerveknél, száraztésztáknál és fagyasztott termékeknél), ahol a termék a minőségmegőrzési idő lejárta után is még fogyasztható lehet, bár a minősége csökkenhetett.

Működik a HACCP

Az élelmiszer-minőség ellenőrzésében, illetve az élelmiszer-biztonság megteremtésében fontos szerepük van a különböző ellenőrző, minőségbiztosítási rendszereknek. Az élelmiszeriparban elterjedt a HACCP-rendszer, amely az élelmiszer-előállítás bizonyos kritikus pontjain követeli meg a potenciális veszélyek azonosítását és ellenőrzését, beleértve a biológiai, kémiai vagy fizikai veszélyeket is.

A HACCP alapelvei közé tartozik például a veszélyelemzés készítése, amely segítségével meghatározhatóak a veszélyes pontok. A rendszer azonosítja a kritikus ellenőrzési pontokat is, amelyek számára meg kell határozni a megelőző intézkedést, (például minimum és maximum hőmérsékletet vagy egyéb határértékeket beállítását). Ezekhez felügyeleti eljárásokat kell nyilvántartásokkal létrehozni. A javító intézkedések létrehozása is fontos pontja az ellenőrzésnek, amelyekben pontosan meg kell határozni, milyen intézkedéseket kell tenni, ha a kritikus határ nem teljesül. Mindezeken felül további nyilvántartási és ellenőrzési eljárások biztosítják a rendszer működését. A HACCP-rendszer tehát nem a késztermék ellenőrzésére, hanem a gyártási folyamatok közbeni megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezzel pedig hatékonyabban biztosítja az élelmiszer-biztonságot.

Az élelmiszer-előállítás folyamán biológiai, kémiai és fizikai veszélyek is felléphetnek, és ha ezek miatt az élelmiszer szennyeződik, egészségkárosodást okozhatnak. A biológiai veszélyek lehetnek baktériumok (pl. Salmonella, Listeria), vírusok, gombák, paraziták, amelyek az élelmiszerben elszaporodhatnak a nem megfelelő a higiénia, a tárolás vagy a feldolgozás miatt. Biológiai veszély lehet továbbá a mikrobiális toxintermelés is, ami ételmérgezést idéz elő. A kémiai veszélyek között megemlíthetjük a vegyi anyagokat, például mosó- és fertőtlenítőszerek, peszticidek, nehézfémek, vagy a nem megfelelően használt adalékanyagokat, míg a fizikai veszélyek közül az élelmiszerbe esetleg bekerülő idegen tárgyakat, például törött üvegdarabokat, fémszilánkokat, kavicsokat, fa- vagy műanyagdarabokat szokták emlegetni. A HACCP rendszer ezeket a veszélyeket is tudományos alapokon azonosítja és elemzi az élelmiszerlánc minden szakaszában, hogy megelőzze azok előfordulását, így biztosítva a fogyasztók egészségének védelmét.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Kiszáradt kutak: csak öntözéssel nem lesz fenntartható a mezőgazdaság
Hajdú Vármegyében gazdálkodó ismerősöm szomorúan, de beletörődéssel meséli, hogy az idén megint vesztesége lesz a napraforgó és a kukorica földjein. Három éve, amikor a mostaninál még kevésbé váratlanul tört be az aszály, már elszenvedte a veszteséget. A 2023-2024 év kicsit jobb volt a hajdúságiaknak is, de a négy év átlagában veszteséget könyvelnek el. A Debrecen környéki falvakban már akkora a talajok vízhiánya, hogy a hat-nyolc méter mély ásott kutak kiszáradtak.
Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai termesztésére, a megfelelő termesztéstechnológiával és fajtaválasztással változást lehetne elérni ezen a területen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem által szervezett szakmai napon számba vették az ágazat lehetőségeit és bemutatták a korábban indított agrárerdészeti kísérlet eddigi eredményeit is.
Az uniós agrártámogatások elvonása ellen tüntettek
Összeurópai gazdatüntetést tartott Brüsszelben május 20-án a Copa-Cogeca uniós termelői szervezet és 70 európai agrár-érdekképviselet. A MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részvételével megtartott akció résztvevői az uniós agrárforrások elvonása ellen tiltakoztak. Az Európai Bizottság tervei szerint ugyanis a gazdák pénzéből kellene finanszírozni az európai védelmi kiadásokat és Ukrajna csatlakozását.
Már elérhető az állatbetegségek hatékonyabb kezelését és megelőzését célzó pályázat
Megjelent az anti mikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet szolgáló pályázat, amely jelentős segítséget jelent az állattenyésztőknek az állatbetegségek hatékonyabb kezelésében és megelőzésében. A kormány döntése szerint erre a célra megemelt támogatási összeg, így 11,9 milliárd forint fordítható – jelentette be az Agrárminisztérium agrár- és vidékfejlesztési támogatásokért felelős államtitkára. A nagy létszámú sertés-, baromfi- vagy szarvasmarhatartó tenyészetek június végéig pályázhatnak.
Magyarország számára stratégiai kérdés a növényvédelem
A növényvédelmi szakemberek együttműködése és az integrált növényvédelmi módszerek együttes alkalmazása biztosítja a növényvédőszerek maradványaitól mentes, egészséges élelmiszerek előállítását – mondta Nagy István agrárminiszter a 71. Növényvédelmi Tudományos Napokon.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza