2025. 07. 12., szombat
Izabella
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Rákerült a szakma pecsétje az idei év legjobb boraira - Kihirdették a 2025. évi Országos Borverseny győzteseit

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: HNT Sajtó, 2025/06/27

Ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a 44. Országos Borverseny kategóriagyőzteseit, nagyarany, arany és ezüstérmes borait, ezzel lezárva Magyarország legrangosabb szakmai bormustráját. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett verseny idén is teljes országos lefedettséggel zajlott: 22 borvidékről 239 pincészet 890 tételt nevezett, közel 3,5 tonna bort küldve a szakmai zsűri elé. A legtöbb mintát Villány, Szekszárd és a Kunság borvidékei küldték, a mezőny túlnyomó részét pedig idén is a csendes fehérborok adták. Az idei verseny minden eddiginél szélesebb közönséget ért el, csak a közösségi médiafelületeken mintegy 5 millió emberhez jutott el a híre.

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket

A bírálat a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) ajánlása szerint történt, a kategóriagyőztes címeket minden esetben a legmagasabb pontszámot elért bor kapta. Az idei mezőny színvonala kimagasló volt – a legtöbb tétel már átesett a helyi hegyközségi és borvidéki borversenyeken, így a döntőbe valóban a legjobb borok kerültek. A kategóriagyőztesek között több visszatérő borászat is szerepel, ugyanakkor látványosan növekszik a fiatal, feltörekvő családi pincészetek száma, amelyek magas színvonalon szerepelnek a versenyen.

„Az Országos Borverseny mára a hazai borágazat egyik legfontosabb szakmai fórumává vált. A benevezett tételek színvonala egyértelműen mutatja, hogy a magyar bor nemzetközi mércével is versenyképes. A siker kulcsa azoknál a borászatoknál van, amelyek képesek az innovációt szervesen beépíteni a munkájukba, miközben megőrzik a tradíciók értékeit. A borászat nem csupán termelés, hanem kultúra és közösségformáló erő. Hiszünk abban, hogy a mértékletes borfogyasztás értéket közvetít, és a jövő sikeres borászai azok lesznek, akik nem másolnak, hanem saját, hiteles utat járnak” – mondta köszöntő beszédében Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

A 2025-ös Országos Borverseny kategóriagyőztesei
(Díj címe – Pontszám – Borászat – Minta neve – Évjárat – Borvidék)

  • Legjobb fehérbor – Sike Balázs Pincéje/SkizoBor – Balatoni Sauvignon Blanc – 2024 – Badacsonyi borvidék
  • Legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából - Cezar Winery – Balatoni Irsai Olivér – 2024 – Zalai borvidék  és Várszegi Pincészet – Várszegi Irsai Olivér – 2024 – Balatonboglári borvidék
  • Legjobb rozé – Pátzay Borbirtok – Pinot Noir Rosé – 2024 – Badacsonyi borvidék
  • Legjobb vörösbor – Bock Pince – Magnifico – 2020 – Villányi borvidék
  • Legjobb pezsgő – Garamvári Szőlőbirtok – Furmint Brut – 2019 – Balatonboglári borvidék
  • Legjobb gyöngyözőbor – Feind és Feind Pincészet – Irsai Olivér gyöngyözőbor – 2024 – Balatonfüred–Csopaki borvidék
  • Legjobb természetes édes bor – Grand Tokaj – Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia – 2013 – Tokaji borvidék
  • Legjobb biobor – Szászi Birtok – Szent György-hegyi Rókaluki Olaszrizling – 2023 – Badacsonyi borvidék
  • Legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából – Tornai Pincészet – Prémium Hárslevelű – 2021 – Somlói borvidék
  • Legjobb kékfrankos alapú házasítás – Vesztergombi Pince – St. László Bikavér – 2021 – Szekszárdi borvidék
  • Legeredményesebb borászat – Bock Pince
  • Legmagasabb pontszámot elért bor –Grand Tokaj – Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia – 2013 – Tokaji borvidék
  • Az Országos Borverseny fiatal feltörekvő borásza – Fodor Gábor – Fodor Borbirtok

„A borágazat vezető banki finanszírozójaként az MBH Bank régóta támogatója az Országos Borversenynek is, és kiemelt célunk, hogy a jövőben is aktív szerepet töltsünk be az ágazat fejlődésében. A borszőlő termőterülete a maga mintegy 55 ezer hektárjával a magyar mezőgazdasági termőterületek 1,2 százalékát teszi ki, a borászat nettó árbevétele azonban évi 140-150 milliárd forint, vagyis kiváló értékteremtő ágazatról beszélünk. A borászat a kultúránk és a hagyományaink szerves része, de emellett a turizmuson és a vendéglátáson keresztül a gazdaság erősödésében is fontos” – hangsúlyozta Szabó Levente, a főtámogató MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese. Az ágazat számára szintén nagy jelentőségű export szempontjából kiemelte, hogy a kivitel a mennyiséget és az értéket tekintve is nőtt. „Ez komoly előrelépés, és lehetőséget adhat a további fejlesztésekre, amiben az MBH Bank továbbra is megbízható, stabil partnere az ágazatnak.”

Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta:
az Agrárminisztérium elkötelezett partnerként támogatja a borágazatot – a Közös Agrárpolitika is ebben a szellemben formálódik –, hiszen ez az ágazat nemcsak gazdasági, hanem kulturális és közösségépítő jelentőséggel is bír. „A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borágazat egyik legmeghatározóbb szakmai szervezeteként évtizedek óta a szakma érdekeit képviseli, a szabályozásokkal kapcsolatos párbeszéd, az érdekképviselet, a szőlő- és bortermelők piaci érdekeinek közös érvényesítése pedig ma fontosabb, mint valaha. A technológiai megújulás, a korszerű infrastruktúra és a tudatos fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a magyar borászat versenyképes maradjon. Aki nem él a támogatási lehetőségekkel, egyre nehezebben tud lépést tartani a piaci és fogyasztói elvárásokkal. A magyar borászok ugyanakkor már sokszor bebizonyították, hogy az innováció nem a hagyomány ellensége, hanem annak tovább élése” – mondta az államtitkár.

Új kategóriában is tarolhattak a borok

Az idei díjátadó gála egyik különleges színfoltja a Nagyközönség Bora kihirdetése volt öt kategóriában. Ezekben a kategóriákban ismert médiaszemélyiségek, influenszerek és gasztronómiai szakemberek választották ki kedvenc boraikat a nevezett tételek közül. A zsűritagok – Hack Barnabás, a Costes Downtown executive séfje, gasztronómiai szakértő, Szabó Zsófi színésznő, műsorvezető, Paulina, Fonogram-díjas énekesnő, Háder Gyuri, a Bochkor rádióshow szerkesztője, Szabó-Thalmeiner Dóra, a „Szorongok és főzök” TikTok-csatorna tartalomkészítője, Nébald Olivér, színész, edző, gasztro-tartalomkészítő, valamint Iklódi Dóra gasztroblogger és szakácskönyv-szerző – rövid szakmai felkészítés után kóstolták végig a versenyben szereplő borokat, majd egyéni benyomásaik alapján hozták meg döntésüket.

„A legnagyobb múlttal rendelkező borverseny fontos innovációja a közönségdíj bevezetése, amelynek lényeges üzenete az, hogy a borászok nagyobb figyelmet szentelnek a fogyasztói visszajelzésekre. Ez a lépés kiválóan harmonizál a Nemzeti Bormarketing Stratégia azon megállapításával, amely a magyar bor jövőjének garanciájaként azonosítja azt, hogy a borászok olyan innovatív termékekkel jelentkezzenek, amelyek a tradíciók tisztelete mellett figyelembe veszik a fogyasztói igényeket is” – mondta Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

A Nagyközönség Bora

  • Olaszrizling kategória – Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024 – Egri borvidék
  • Irsai Olivér kategória – Csanádi Szőlőbirtok – Irsai Olivér – 2024 – Hajós–Bajai borvidék
  • Rozé kategória – Szentpéteri Borpince Kft. – Néró rosé Válogatás – 2024 – Kunsági borvidék
  • Gyöngyözőbor kategória – Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Anna Rosa – 2024 – Kunsági borvidék
  • Kékfrankos alapú házasítás kategória – Gere Tamás & Zsolt Pincészete – Páratlan – 2024 – Villányi borvidék

A díjnyertes borok kérés esetén külön palackmatricát kaphatnak, így a fogyasztók könnyen felismerhetik őket a kereskedelmi forgalomban – áruházakban, borszaküzletekben és természetesen a borászatoknál. A versenyen elért elismerések nemcsak presztízst, hanem komoly promóciós lehetőséget is jelentenek a termelők számára. Az Országos Borverseny nemcsak a hazai borászat éves tükre, hanem egyben kiváló alkalom arra is, hogy megmutassa: a magyar bor minőségben, sokszínűségben és karakterben is helytáll a nemzetközi mezőnyben.

Az idei rendezvény minden eddiginél szélesebb közönséget ért el: kizárólag a közösségi médiafelületeken mintegy 5 millió emberhez jutott el az esemény híre, míg a sajtómegjelenésekkel együtt a borverseny összesített elérése meghaladta a 7 millió főt.

Az Országos Borverseny főtámogatója az MBH Bank.

HNT Sajtó

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A gazda keze: létfenntartás állati és növényi termékekből
Ha nem lenne mezőgazdaság és állattenyésztés, nem lenne mit ennünk, hiszen minden falat a gazda keze nyomát viseli – jelentette ki Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azon a szemléletformáló kampányrendezvényen, amelyet Tények ízekre szedve neveztek el. Ezzel nem kisebb feladatot vállalt a kamara, mint a bizalomépítést az állati eredetű termékek iránt, és a tartós párbeszéd fenntartását a gazdák és a társadalom között.
Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
Riaszt a RASFF - Összefoglaló a 2024-es magyar esetekből
Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
A Nébih kiválóan őrködik a hazai élelmiszerbiztonság felett
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én, 13 éve alakult meg azzal a céllal, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszerhamisítások, és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A hivatal kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Dr. Nemes Imrét, a Nébih elnökét kérdeztük.
Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza