Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Vidékfejlesztés | 2025/08/01
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A Nyitott Porta Napok keretében több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 5. között és kalauzolja el az érdeklődőket a vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia világába.
Az elmúlt években több kistérségben valósultak meg sikeres kezdeményezések, amelyeknek köszönhetően bemutatkozhattak a helyi termelők, az idén azonban országos rendezvénysorozat keretében ismerkedhetnek meg a fogyasztók a kistermelőkkel. A Nyitott Porta Napok a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- es Térségfejlesztési Támogató Egysége szervezesésében valósul meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, valamint a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT), a Kislépték Egyesület és a Pannon Helyi Termék Klaszter szakmai partnerségével.
A rendezvénysorozat keretében országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 5. között és kalauzolja el az érdeklődőket a vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia világába. A Nyitott Porta Napok programsorozat keretében helyi termék kóstolók, porta túrák, kézműves foglalkozások, workshopok – közös tökmagolaj préselés és kóstolás, illóolaj készítés, zöldségek fermentálása, kovászos kenyérsütés, szatmári szilvalekvár főzés – és még számos élmény várja az érdeklődőket.
A rendezvénysorozat célja az agroturizmus ismertségének növelése, az agroturisztikai szolgáltatók láthatóságának es az élményprogramok elérhetőségének elősegítése. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a Nyitott Porta Napok által támogassák a hálózatosodást és erősítsék a helyi termelők és fogyasztók közti kapcsolatot, a rövid ellátási láncok fejlődését. A programsorozatnak köszönhetően a kistermelők egy újabb eszközt kapnak arra, hogy a mezőgazdasági tevékenységük diverzifikálásával, az újabb tevékenységekkel ellenállóbbá és versenyképesebbé váljanak.
A Nyitott Porta Napok 2025. évi időpontjai és térségi helyszínei:
Kóstolj bele tájtól-tájra! Ahány tájegység, annyi féle hagyományos recept és újdonság, ami a helyi termék élményen keresztül meséli el a hely történelmét és a gazdálkodó család személyes történetét.
A Nyitott Porták száma folyamatosan bővül, részletek a www.facebook.com/nyitottportanapok oldalon!
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza