Kategória: Agrárgazdaság, Kamara, Növénytermesztés | 2025/08/07
Aktualitását veszítheti a régi anekdota. Édesapám minek szedjük ezt a sok szilvát? - kérdezi az ifjú legény az apjától. Hát fiam, ha anyád meggyógyul, lekvár lesz belőle, ha nem, akkor pálinka. Hamarosan szilva sem lesz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a szilva termőterülete folyamatosan csökken, jelenleg már csak hatezer hektáron termelnek szilvát.
A termés mennyisége is ingadozik évről-évre, az idei 40-50 ezer tonna az átlagos évjárathoz képest 20-30 százalékkal kevesebb. Az idén a tavaszi fagyok pusztították a nyiladozó virágokat, a nyári szárazság miatt pedig a fán aszalódik a termés. Szerencsére az ország Észak-keleti részében jó termés várható, a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon már gyenge. A tapasztalatok azt igazolják, hogy a termesztés technológiai és fajta váltásokra is szükség van biztonságosabb termeléshez. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai koordinálásával, a kutatóintézetekkel együttműködve elindul egy új kutatásfejlesztési projekt, amely a hazai klímaváltáshoz és a termőhelyi adottságokhoz igazítja a technológiákat.
Szükségük lesz a változtatásokra a dinnye termesztőknek is. A klímaváltozás jelentős kockázatot jelent számukra is. Az idén például az áprilisban kiültetett palánták elfagytak, a júniusi kánikula pedig felgyorsította az érést, s a termés rázúdult a piacra. Ennek következményeként a fogyasztói árak is zuhantak, a szezon eleji 250-300 forintos kilogrammonként ár csaknem megfeleződött. A kereskedelem sem kímélte a termelőket, nekik ugyanis az alacsony fogyasztó ár a kedvezőbb, így tudnak több dinnyét eladni, nagyobb bevételhez jutni. A számítások szerint, ha a fogyasztói ár 200 forint alá esik, az már veszteséget jelent a termelőknek, ami elbizonytalanítja őket a következő évek termelésének a tervezésére.
Ajánlott kiadványokBujna Ferenc:
Liofilizálás, a fagyasztva szárítás technológiájaDr. Szabó P. Balázs:
Savanyítás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás I.Bereczkiné Kardeván Kinga - Kovács Gáborné:
Kistermelői élelmiszer-előállításSzabó Sándorné:
Gyümölcspálinka-főzésKeszei Attila:
GyümölcstermesztésDr. Szabó P. Balázs:
Aszalás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás II.
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza