Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás, Kamara | 2025/08/11
Fókuszban tartja a fenntarthatóságot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Tavasszal a fenntarthatóság bajnokait kereste az élelmiszeriparban. Ősszel a FoodTechShow rendezvényen a körforgásos gazdálkodás, az élelmiszeripar vízfelhasználása, és a fenntartható csomagolás lesz a központi téma. Mindkét program érinti a termelést, a feldolgozást, a csomagolást, a szállítást és a fogyasztást is.
A nagyvállalatok eddig is képesek voltak azokra a fejlesztésekre, amelyek a fenntarthatósághoz, a körforgásos gazdálkodáshoz kellenek. A kis-és közepes vállalatok az elmúlt évtizedekben soha nem rendelkeztek annyi forrással, hogy bírják a versenyt, és az európai versenytársak mögött lemaradt a technológiai fejlettségük. Az élelmiszer-ipari vállalatok 90 százaléka kis-és mikró vállalkozás, de a termelési érték 90 százalékát a közepes és a nagyvállalatok adják. Az utóbbiak képesek megfelelni a fenntarthatósági követelményeknek, a megújuló energiaforrások fejlesztésére, az újrahasznosítható vagy lebomló csomagolóanyagok használatára, hogy csak néhány példát említsünk.
A megújuló energia hasznosításában Magyarország egyébként élen jár, a megújuló energiaforrások részaránya a bruttó energiafogyasztásban 15,2 százalék, ami egy fél százalékkal meghaladja a kitűzött célértéket. A napenergia az ország villamosenergia termelésének 24,8 százalékát adja, ami az Európai Unióban a legmagasabb arány. Németországban a napenergia részaránya 10 százalék, a napfényes Spanyolországban 11,9 százalék.
A nemzetközi szakmai célkitűzések és a verseny bizonyosan kikényszerítik a környezethez igazodó, fenntartható gazdálkodást az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is. Az előállított termékek sorsáról végül a fogyasztók döntenek. A gyakorlati tapasztalatok mutatják, hogy már van egy módosabb, a termékek minősége iránt érzékeny fogyasztói réteg; de a társadalom szegényebb felénél az árérzékenység a meghatározó.
Ajánlott kiadványokOláh Judit és Popp József:
A fenntartható fejlődés záloga a körforgásos bioökonómiaDr. Pupos Tibor:
Fenntarthatóság és versenyképesség a mezőgazdaságbanOláh Judit - Popp József:
Körforgásos gazdaság - Üzleti modellekDr. Oláh Judit:
A körforgásos bioökonómia hatása az élelmezés-, energia- és környezetbiztonság alakulására a 2050-ig szóló EU Stratégia tükrében
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza