2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A Sobri Kupa a magyar halászlékészítés egyik legrangosabb eseménye

Kategória: Vidékfejlesztés | Szerző: H. Gy., 2025/08/17

Három évtized után e sorok írója bevallhatja, hogy Nagybaracskán, a Sobri Kupán szerezte az első halfőző versenytapasztalatokat. „Sobri” Farkas Józseffel ülhetett egy zsűriben, így a halászlevek minősítését a legilletékesebb embertől tanulhattam, leshettem el. És Nagybaracskán tanulhattam meg azt is, hogy a hagyomány őrzése mennyire fontos egy település, egy város életében. Idén, augusztus 8-9.-én már a 37. Sobri Kupa Halfőző Versenyt rendezte meg a község önkormányzata, s a kettős évfordulón (éppen húsz éve távozott a körünkből „Sobri” Farkas József, aki idén éppen százéves lenne) 61 bográcsban főzték a három kategóriában a finomabbnál finomabb, változatos halételeket.

Bögi István András, Nagybaracska polgármestere (már a harmadik ciklusban választották meg) maga is kiválóan főzi a baracskai, dunai jellegű halászlét, idén barátaival együtt állt a bogrács mögé, hogy az önkormányzat nevében vendégül lássák az érdeklődőket, akikből idén sem volt hiány, mivel több százan népesítették be a verseny helyszínét.


Bögi István András

Két szomorú évforduló

Bögi István András a megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Nagybaracska életében a Sobri féle halászlé hozta meg az országos ismertséget, a hírnevet. A nagybaracskai Sobri Kupa Halfőző Verseny története 1987-re nyúlik vissza, amikor Végvári József, a nagybaracskai művelődési ház igazgatója kezdeményezésére nyolc környékbeli települést hívtak meg, hogy összemérjék halfőző tudományukat. A verseny zsűrielnöke „Sobri” Farkas József volt, aki örökös halfőző bajnok és mester, valamint Nagybaracska első díszpolgára (akit 1998-ban tüntettek ki). Az ő nevéhez fűződik a verseny hagyományának létrehozása, amely azóta a hagyományokat folyamatosan ápolják a községben.

A versenyt a Ferenc-csatorna partján rendezik meg, kulturális programokkal kísérve, és mára nemzetközi hírnévre tett szert, a résztvevők között vannak a határon túli magyarok is. A versenyzők létszáma az elmúlt években 60 fő között mozog, akik egységesen 3 kg pontyot kapnak a halászlé főzéséhez, más hal felhasználása tilos. A zsűri anonim módon, jelzőszám alapján értékeli a halászlé küllemét, ízét, zamatát, valamint a halhús minőségét és az összbenyomást.

Farkas József, akiről a verseny a nevét kapta, 1925-ben született és 2005-ben hunyt el, a halfőzés mestere volt, az országos és a helyi verseny tiszteletbeli örökös bajnoka. Sobri maga is Magyarország legismertebb halfőző mestere volt, 13 aranyérmet nyert az országos halfőző versenyeken. A verseny a halászlékészítés művészetének és hagyományának ápolását szolgálja, amelyet Sobri maga fémjelzett, ezzel öregbítve a dunai halászlé hírnevét. A Sobri Kupa ma a magyar halászlékészítés egyik legrangosabb eseménye, amely a helyi közösség és a gasztronómia szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír. Sobri nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a dunai halászlé már bekerült a hungaricumok közé, s magát a versenyt a megyei tárházban tartják nyilván hungaricum eseményként. A rendezvény egyben kulturális és turisztikai attrakció is Nagybaracskán, amely gazdagítja a település hagyományait és őrzi a község identitását.

Ünnep a hagyományos Sobri Kupa

A rendezvény önmagában egy ünnep a településen, mely nem csak a nagybaracskaiak ünnepe, hiszen számos nevező érkezik az országból, egy-egy pedig a határainkon túlról is. Egy ünnep rangját és értékét az határozza meg, hogy a közösség hogyan készül rá és milyen módon vesz részt rajta. Bögi István Andrással minden korábbi beszélgetésünk alkalmával mérleget vontunk a község helyzetéről. A kétezer lakosú település a polgármester regnálása alatt sokat fejlődött. A község – ahogy az anyagi feltételek megengedik – minden évben lép előre, válik vonzóbbá a turisták előtt, és már több érdekes látnivaló és természeti szépség várja a látogatókat.

Egyedi épület a Szent Imre herceg tiszteletére szentelt késő barokk stílusú templom, amelyet először vesszőből építettek 1747-ben, majd többször újjáépítettek, a jelenlegi 1789-ből származik. A templom 1943-ban leégett és újjáépítették. Több nevezetes szobor is áll a templom környékén: a Szentháromság-szobor (1857-ből), a Szent Rókus szobor (1888), valamint a Nepomuki Szent János szobor. A II. világháború áldozatainak emlékművével a háborús eseményekre és a hősökre emlékeznek. Természeti látnivaló a 17 hektáros Ó-Dunai Füzesi holtág és a Füzes-part, mely kiváló horgászhely és pihenőhely, árnyas fűzfákkal.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a helyi tradíciók, események Nagybaracska nevezetességeihez kötődnek. Elsőként az augusztusban megrendezendő Sobri Kupa Halfőző Versenyt említi, amely országhatáron innen és túlról is híres, és a község egyik legnagyobb hagyományos ünnepe. Ez a verseny a helyi gasztronómiai kultúra ünnepe, mely a település természeti értékeihez, például a környék halgazdaságához is kapcsolódik. A községi búcsút novemberben, az Imre napot követő első vasárnap rendezik, amely vallási és közösségi esemény, templomhoz és a helyi hagyományokhoz kötődik. Ez a búcsú része a község szakrális és társadalmi életének. A községben található II. világháború áldozatainak emlékműve (felállítva 1990-ben) a helyi történelem, az elesett katonák emlékének megőrzését szolgálja, és a megemlékezések helyszíne. A templom környékén lévő szobrok vallási és helytörténeti jelentőségűek, és gyakran központjai kisebb vallási ünnepeknek és felvonulásoknak.

Neves zsűri bírált

Örömteli, hogy egyre több fiatal főző is csatlakozik a halfőző versenyhez, akiket külön díjaznak is a szervezők. Ők azok, akik viszik tovább a nagybaracskai halászlét (képviselve a bajai halászlét, ami a dunai jelleget jelenti). A bajai halászlé hungarikum, tegyük hozzá, hogy Sobri Farkas József a dunai halászlé főzését művészi szintre emelte, s ezt az ízt, illatot, konzisztenciát keresik ma is a zsűritagok. A zsűriről érdemes elmondani, hogy több évtizede alkotják ugyanazok a szakemberek a csapatot, és még Dr. Orosz Sándornak, a MA-HAL jogelőd szervezet igazgatójának az irányításával bírálták el a halételeket. Orosz Sándornak örökös zsűrielnöki címet adományozott a község önkormányzata, mert igen sokat tett a Sobri halászlé népszerűsítéséért, országgyűlés képviselőként pedig a község fejlődéséért is. Nem véletlen, hogy a díjak között az ő és „Sobri” Farkas József fényképét is láthatja a közönség. Bögi István András a megnyitó beszédében külön megköszönte a zsűri munkáját, akik őrzik a Sobri halászlé hagyományait is.

De vissza a mostani zsűrihez. A zsűri elnöke Jászai Zoltán, a Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitányság főtanácsos rendőrezredese, a tagok Pekanov Mátyás, vállalkozó, többszörös országos halfőző bajnok, Pintér Ferenc, a Sobri örökség képviselője, nyugdíjas agrármérnök, Petike Ferenc, a Sobri Örökség képviselője, Dr. Bleier Norbert, az AM tájegység fővadásza, a NAK Erdő- és Vadgazdálkodási Osztály elnöke, Garaczi János, a lajosmizsei tanyacsárda résztulajdonosa, örökös zsűritag, Rizsányi Csaba kertészmérnök, örökös zsűritag, Faragó Tibor, a nagybaracskai napköziotthon főszakácsa, és Ádám Péter, Baja város örökös halfőző bajnoka voltak. Idén a látványzsűrit Molnár Mariann intézményvezető vezette, a tagok Nemes Márta, a Kalocsa -Kecskeméti Főegyházmegye képviselője, Menyhárt Sándor, a község plébánosa és Király Imre, a község alpolgármestere voltak.

Öt elem harmóniája

A hagyományőrzés a versenyzők körében is ismert, mivel családi dinasztiák – nagyapa, apa és unoka – képviselői indulnak a versenyen. A legidősebb versenyző 85 éves volt, aki a 37 év alatt talán egyszer hiányzott a versenyről, megnyerte már a kupát, és már az unoka is győztesnek mondhatja magát. Egyre több a fiatal nevező, ami a polgármester szerint azért szívmelengető, és büszkeségre okot adó, mert a jövő generációja is fontosnak érzi a Sobri hagyomány továbbvitelét. Igazolják ezt a halételek is, mert egyre kevesebb azon ételek száma, amelyben a versenyző az öt összetevőt (hal, víz, só, nemes paprika, hagyma) nem megfelelő harmóniában használja fel a főzéskor. Ezért is van nehéz dolga a zsűrinek, mert a sok jó étel közül kell a legjobbat kiválasztania. Az idén is, a szponzoroknak köszönhetően, gazdag díjazásban részesültek a résztvevők, s a dunai kategória győztese meghívást kapott a MA-HAL 49. Országos Halfőző Versenyére is, amelyet az idén Vácon a Duna-parton augusztus 23.-án rendeznek meg.

A verseny végeredménye:

Látványzsűri, legszebben terített asztalok:

  1. Pontyvadászok -Dávod
  2. Szabó Balázs
  3. Szemelácz-Sárközi Hajnalka

Egyéb halétel:

  1. Varga György (BHBE /Bajai Halfőző Bajnokok Egyesülete/)
  2. Bíró Antal (Vaskút)
  3. Szemerácz -Sárközi Hajnalka (Dunaszekcső)

Vegyes halászlé kategória:

  1. Veszeli István (BHBE)
  2. Hunyák Ferenc (BHBE)
  3. Horváth Imre (Bátmonostor)

Dunai kategória:

  1. Faragó Csaba (Hercegszántó)
  2. Braun Dávid (Vaskút)
  3. Facskó Ádám (Dávod)

Különdíjak:

Legfiatalabb eredményes versenyző: Bari Amira (Baja)
Dr. Orosz Sándor különdíj: Veszeli István Pörböly -BHBE
Bárka csárda különdíja: Kungl Máté (Nagybaracska)

Megújult a Bárka Csárda

A nagybaracskai étterem Bárka Csárdaként 1997 óta üzemel Jelasity Márkó tulajdonában. A Bárka Csárda mindig is színvonalas vendéglátóhely volt, s a Sobri féle halászléjéről vált ismertté, ugyanis Sobri szakácsként dolgozott a csárdában. Márkó a kezdetektől támogatta a Sobri Kupa Halfőző Verseny megrendezését. Helyi ismertségét és hírnevét a minőségi gasztronómiai kínálat mellett az is megalapozta, hogy közvetlenül kapcsolódott a Nagybaracska halászlé hagyományainak őrzéséhez és közösségi eseményeihez. A Bárka Csárda elhelyezkedése is vonzó: festői környezetben, a védett madarak lakta csatorna partján, közvetlenül a nagybaracskai termálfürdővel szemben található, ami turisztikai szempontból is előnyös.

A vendégek igényeihez igazítják az étlapot
A Bárka Csárda hozzájárult a helyi turizmus fejlődéséhez azzal, hogy a helyi gasztronómiai élményeket, különösen a halászlét, egy magas színvonalú vendéglátóhelyen kínálja, ezzel kiegészítve a környék idegenforgalmi kínálatát (termálfürdő, természet). A csárda egész évben nyitva áll a vendégek előtt, s az étlapja, itallapja széles választékot kínál a vendégeknek.  Gasztronómiai különlegességei közé tartozik a tradicionális, kiváló minőségű halászlé, amelyet Sobri híres receptje alapján készítenek, valamint a széles választék a helyi és hagyományos magyar ételekből és italokból. Az étterem kiváló tálalásáról és ízletes desszertjeiről is híres, amelyek kellemes gasztronómiai élményt nyújtanak a vendégeknek.
Jelasity Márkó három éve hunyt el. A csárdát egy testvér ikerpár, Bacsi Norbert és Krisztián vette bérbe a Radován családtól, akik húsz éve tanulóként kezdtek el dolgozni Márkó bácsinál. A húsz év alatt végig mentek a konyhai ranglétrán, így nem csoda, hogy minden, a múlt és most már a jelen és a jövő is ide köti őket. Szívügyük a csárda, már csak azért is, mert bejáratott, jól működő, ismert, és elismert éttermet vettek át, ami a biztos üzleti alapokat is jelentette.



Az alapok tehát jók voltak, de egy étteremben mindig van fejleszteni való. A Bacsi fivérek legelőször a konyhát modernizálták annak érdekében, hogy a csárda hatékonyabban működjön, gyorsabb legyen a kiszolgálás. Megújultak a toilett helyiségek is. A csárda helyiségbővítésének azonban gátat szab a Ferenc-csatorna, de az asztalok, székek cseréje, az italpult korszerűsítése is feladata a vezetésnek. Az étlapon nem sok minden változott, mert továbbra is fő ételük a Sobri-féle halászlé, míg a hagyományos ételek körét tovább bővítették. A frissen sülteket híresen nagy adagban szolgálják fel (a bécsi szeletüket nehéz egy ültőben elfogyasztani), de az olasz tészta ételeket is beemelték a portfóliójukba. Sok a német turista vendégük, ezért a lazac szték is nagyban fogy, tehát a vendégek igényeihez igazítják az étlap választékát is.
A konyha infrastrukturális megújítása nem olcsó, ezért a hitel mellett pályázati pénzekre is szükségük volt a fejlesztéshez. Most éppen a digitális fejlesztésen dolgoznak, ami azt jelenti, hogy egy softver segítségével megoldják az alapanyag nyilvántartást, az egyes ételekhez szükséges alapanyagok mozgását, a számlák elkészítését, a beszerzések nyilvántartását, a gépek berendezések üzemeltetését stb. Norbert hangsúlyozta, hogy a nagy érdeklődés és a megnövekedett forgalom a létszámnövelést is kikényszerítette, jelenleg már 14-en dolgoznak a csárdában, Márkó idejében még heten végezték a munkát.

Az ételek továbbra is kiválóak
A konyha lelke azonban a főszakács, aki a csárdában Gallóné Varró Katalin. Katika csaknem harminc éve dolgozik a csárdában, s ő is tanulóként kezdte itt a pályafutását. A Bacsi fiúkat is Katika vette a szárnya alá, és tanította meg nekik a csárda működését. Kétségtelen, hogy az ételek minősége, az adagok nagysága nem változott, ami miatt a vendégek egész évben visszatérnek, és ragaszkodnak a csárdához. És nem változott a konyhai munka minősége sem Katikának köszönhetően, így a Bacsi fivérek is segítenek a felszolgálásban, a vendégek fogadásában. Norbert hangsúlyozta, hogy fontos a személyes kapcsolat, mert a beszélgetésekben elhangzott javaslatokkal is tudják a csárda színvonalát fejleszteni. A Bacsi testvérek Hercegszántón laknak a családjukkal, mindketten három-három gyermek büszke apukája. A feleségek nem szakmabeliek, Krisztián felesége Bátaszéken védőnő, míg Norberté egy cégnél adminisztrátor. De mindkét feleségnek bőven kijut a házimunkából, mert főként a nyári szezonban kell nélkülözniük a férjeiket.
A kiváló ételek elkészítéséhez csak kiváló minőségű alapanyagokból lehetséges. Norbert elmondta, hogy ebben is szerencséjük volt, mert Márkó csak a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgozott. Bacsiék csak egy-egy beszállítótól váltak meg az elmúlt három évben, mert jobb minőséget találtak. Éppen a hallal kapcsolatban osztották meg a történetet, miszerint egy halas cégtől azért váltak meg, mert a vendégek szerint nem a megszokott minőségű halászlét tudták abból a halból megfőzni. Most Bajáról veszik a halat, aminek a minőségével már a régi vendégek is elégedettek.

Az örökség kötelez
A Bárka Csárda, ahogy ezt már jeleztük, a kezdetektől támogatják a helyi rendezvényeket, így a Sobri Kupa Halfőző Versenyt is. A hagyomány nem szakadt meg, mert a Bacsi fivérek is folytatják Márkó örökségét. A zsűri az étterem egy jól elkülönített helyiségében minősíti az ételeket, s a zsűri étkeztetését is kedvezményesen számolják el az önkormányzatnak. A tombolára egy ajándékutalványt ajánlanak fel, amit a nyertes egész évben felhasználhat, s egy Bárka Csárda címerrel ellátott kötényt, partedlit is kaptak a szerencsés nyertesek. A Bárka Csárdában nem csak őrzik, hanem tovább ápolják a történelmi hagyományokat.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Legfrissebb földügyi aktualitások
Magyarország területének közel 80 százaléka termőföldnek minősül, melynek jelentős része mezőgazdasági művelés alatt is áll. Nem véletlen tehát, hogy hazánkban minden termőfölddel kapcsolatos hír vagy jogszabályi módosítás komoly figyelmet vált ki. Mostani cikkemben is ezekről, a legfrissebb földügyi információkról lesz szó.
Jövőre komoly összegekre pályázhatnak az agrárium szereplői
Szigeti Szabolcs személyében új helyettes államtitkár felel az Agrárminisztérium közös agrárpolitikájának a végrehajtásáért. Az Agrárium magazinban rendszeresen közöljük a vidékfejlesztési programmal kapcsolatos új híreket, így Szigeti Szabolccsal ott folytathattuk a beszélgetést, ahol elődjével, Papp Zsolt Györggyel abbahagytuk, s akit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének választottak.
Termelje az áramot is a nappal! Vissza nem térítendő támogatás napelemre az agrár szektorban
Az agrárszektornak ma három dologra lenne leginkább szüksége az eredményes működéséhez: elegendő rendelkezésre álló tőkére a versenyképesség növeléséhez; kiszámíthatóságra és energiabiztonságra a jövőre nézve; illetve megbízható partnerkapcsolatokra a stressz- és kockázatmentes napi munkához.
Agrár-vidékfejlesztési aktualitások
A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk április 18-tól megújult formában, új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el. E mellett több pályázati felhívás is megjelent, amelyek alapján a gazdálkodók benyújthatják, vagy hamarosan benyújthatják pályázataikat, támogatási kérelmeiket. Papp Zsolt Györggyel, a Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárral, az Irányító Hatóság (IH) vezetőjével beszélgettünk a hazai támogatáspolitika aktuális helyzetéről.
Az agráriumban elengedhetetlen a hozzáadott érték növelése
A 2022-es év nagy sikere volt, hogy az Európai Bizottság november 7-én elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét, mely történelmi lehetőséggel bír a magyar vidék és agrárium számára. A 2027-ig tartó időszakban a Magyarországnak járó uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról kedvező megállapodás született, az uniós források a kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és élelmiszer-feldolgozók számára. Papp Zsolt Györggyel, az Agrárminisztérium Közös Agrárpolitika Végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárával, az Irányító Hatóság vezetőjével beszélgettünk.
Tüzifával váltsuk ki a gázt
Az Agrárminisztérium is beszállt a rezsicsökkentésbe azzal, hogy meghirdette a magyar családok részére a Tűzifaprogramot. 2022. 09. 17.-én elindult a hatósági áron történő tűzifa árusítása, azaz a Tűzifaprogram, amelyre vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál már lehet jelentkezni. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza