Kategória: Állattenyésztés | Szerző: K.B.Forrás: WATTAgNet Poultry News, 2014/03/10
Címkék: baromfi, baromfihús, csirke, csirkehús, tojás, takarmányozás
Kísérletet végeztek brojlertápokkal, amelynek keretében a kontroll tápban 60% hagyományos kalapácsos darálóval gyártott kukoricadarát, míg a kísérleti tápokban ezt módosítva a teljes 60%-ban, illetve még 15, 30 és 45%- ban hengeres darálóval tört kukoricát alkalmaztak.
A kísérleti időszak a 11-től a 35. napos korig tartott.
A tört kukoricás csoportokban a súlygyarapodás nagyobb volt, mint a kontroll csoportban. A 15%-os tört aránynál a takarmányfelvétel nőtt, a 45%-osnál azonos volt, a 60%-osnál pedig szintén nőtt. Érdekes, hogy a 30%-os tört aránynál kezdetben nőtt a fajlagos takarmányfogyasztás, majd később csökkent. A 30%-os tört arányig a kísérleti tápok nem befolyásolták a metabolizálható energiatartalmat és a teljes szárazanyagvisszatartást, sőt az emészthetőséget sem. Bár a mellhúskihozatal némileg csökkent, az abdominális zsír pedig növekedett, ez mégsem befolyásolta a „carcass” (vágási) kihozatalt és minőséget.
A kísérletből végül azt a következtetést vonták le, hogy a tört kukorica jó hatással van a súlygyarapodásra és előnyösen befolyásolja az emésztőtraktus mikroflórájának összetételét.
(A WATTAgNet Poultry 2014/2 nyomán K. B.)
Az 2013-as alacsony patogenitású vírus (LPAI) okozta madárinfluenza-kitörést követően az ausztrál tojástermelő farmerek fokozottan aggódnak, mert féltik állományaikat és termelésüket. Mindenekelőtt azért nyugtalankodnak, mert a szabadtartásos tevékenység irányában megvalósított beruházásaik kerülnek veszélybe. Van is ijesztő példa, ugyanis a Langfield Pastoral Company, amely a „Top 10”-ben van, 400 000-es állományát számolta fel.
A szupermarket értékesítési lánc a ketrecesről a szabadtartásos tojásra már 37%-ban állt át, de bizonyos források szerint ez az értékesítési lánc ez évben a teljes átállást tervezi.
Ausztráliában már szinte nemzeti mozgalommá alakult a szabadtartásos tojástermelés, ugyanakkor most azzal kell szembenézni, hogy azok az állományok, melyeket kiengednek a szabadba, erősen sebezhetőek egy széles körű erozív betegségcsoporttal és egy katasztrofális betegséggel szemben. A sajtóközlemények szerint a termelők törölték terveikből azt a dinamikus változtatást, hogy kihajtják állataikat a legelőre. Van ugyan olyan vélemény, miszerint az AI-gyel való közvetlen találkozásnak csak mintegy 1%-os a valószínűsége, mégis legtöbben úgy döntenek, hogy a jövőben nem favorizálják a kereskedelmi állományok szabadba telepítését.
A CEVA kampánya: „Szeretem az egészséges csirkét”
A Ceva Animal Health az egész baromfiipar tekintetében indított kampányt az állat-egészségügyi generális helyzet javítására, és meg van győződve arról, hogy ez a törekvés találkozik a világban jelenlévő éhezés megszüntetése, ezzel együtt egy növekvő, gigantikus élelmiszer kereslet-kínálat egyensúlyának megteremtése gondolatával.
Mintegy 1 milliárd ember éhezik a világban naponta. Az élelmiszer-biztonság hiánya komoly gond mind a fejlődő, mind a fejlett országokban. De ha nem tudjuk a mai 7 milliárd embert megfelelően etetni, akkor hogyan fogjuk 2050-ben a 9 milliárdot? (Lásd. táblázatunk!)
A világ népességének változása (millió fő) Forrás: FAO, 2011
Az Elly Lilly cég leányvállalata, az Elanco megvásárolta a németországi (Cuxhaven) Lohmann Animal Health vakcinagyártó és -forgalmazó céget, melynek Budapesten is van szakmai képviselete. A tranzakció áprilisban, a teljes átvétel a II. negyedév végéig várható.
A fogyasztás rohamosan növekszik, ezért 2050-ig megkétszereződik a globális kereslet. Ennek kielégítésében a baromfinak óriási szerepe van és lesz, hiszen az ma a legkönnyebben elérhető fehérjeforrás, elfogadható árviszonyokkal, mentes a vallási étkezési tabuktól, minimális, ún. „zöldházi” gázkibocsátás mellett hatékonyan termelhető.
Gary Baxter, a Ceva Animal Health elnökhelyettese mondja, hogy mivel a termelési költségek folyamatosan növekednek, a betegségek megelőzése, a prevenció lehet a legbiztosabb út a termelők számára a termelékenység és a rentabilitás irányába.
A fentiek értelében a baromfi mai korszakában a vakcinázásoknak rendkívül nagy jelentősége van. A Ceva vakcinák minden irányban fejlesztés alatt állnak – 2011 óta 35 millió dollárt fektettek be K+F alapokra e célból –, a világ több régiójában, így például az USA baromfiiparában piacvezetők. Európában leginkább elérhető Ceva leányvállalat például Angliában van, de ezek a világ számos más pontján is találhatók.
A CEVA Animal Health alapelve, hogy az állatok jóléte és az ember életminősége elválaszthatatlan egymástól, ezeket együtt kell értelmezni és kezelni.
(WATTAgNet Poultry News 2014. 02. 10-24. közlései nyomán K.B.)
Ajánlott kiadványokHerdovics Mihály – Komka Gyula – Tóth László:
A sertéstartás és -takarmányozás gépesítéseDr. Sabján Julianna – Dr. Sutus Imre:
A mezőgazdasági vállalkozások gazdálkodásának elemzéseVéha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozásDr. Böő István:
Baromfifélék betegségei - A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei III.
Ez is érdekelhetiÚj beruházási pályázatokDecember közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelemÚj támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban
Hírlevél feliratkozásA kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza