2025. 09. 30., kedd
Jeromos
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Vadgasztronómia: egészséges a vadhús, de nem fogy

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | 2025/09/24

A vadhús vegyszer- és hormonmentes, be lehetne és kellene vonni a mindennapi étkezésekbe - buzdította a potenciális vásárlókat Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vadgasztronómiai fesztiválon. A statisztika őt igazolja, az egy főre jutó fogyasztás 10-30 dekagramm között ingadozik évente.

Ezt a csekély mennyiséget nem igazolja a vadhúsok minősége. Beltartalmi értékeik kiválóak, magas tápértékű fehérjéket, értékes vitaminokat, ásványi sókat tartalmaznak, ugyanakkor gyógyszerek, antibiotikumok, hormonkezelések maradék anyagától mentesek. Amíg például a marhahús zsírtartalma 6-17 százalék között változik, a szarvas és az őz húsának zsírtartalma 1-2 százalék.

Ha föltesszük azt a kérdést, hogy miért alacsony a vadhús fogyasztása itthon, elsőre egy anekdota juthat az eszünkbe. „Sok oka van annak, hogy miért nem harangoznak a faluban, de az első, hogy nincs harang.” Számos oka van annak is, hogy nem eléggé fogy a vadhús. Elsőre mindenkinek a magas ára jut eszébe. Ez tagadhatatlan, mert kilóját 10-20 ezer forint között kínálják, ennek ötöd-tizede a baromfihús ára. De nem csak az ár korlátozza a vadhús fogyasztását. A legtöbb bolt pultjáról hiányzik a vadhús – amit a kereslet hiánya is okozhat – de mindenképpen nehézkes a beszerzése. Sokan azért idegenkednek a vadhús vásárlásától, mert nem ismerik az elkészítés módját, nincs elég szakács-szakmai tudás a főzéséhez. Egy felmérés szerint az 55 év feletti korosztály 30-40 dekagramm vadhúst fogyaszt évente, a fiatalok viszont egyáltalán nem eszik.

Az bizonyos, hogy nem a vadászokon múlik az alacsony fogyasztás. A vadászatra jogosultak 12-13 ezer tonna vadhúst értékesítenek. Ennek 80 százaléka külföldön, a német, osztrák, olasz piacokon talál gazdára. A 46 feldolgozó vállalat fagyasztott áruként értékesíti a magyar vadhúst. A kisebb hazai, elsősorban kézműves cégek magasan feldolgozott, különleges ízű és minőségű termékei itthon is vevőre találnak.  

Ajánlott kiadványokDr. Náhlik András:
Vadászati ismeretek
Dr. Juhász Lajos:
Vadászható madarak Magyarországon
Dr. Csapó János:
Funkcionális élelmiszerek
Magyar Zoltán:
Vadászati turizmus

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Gazdaságátadás: sikeres generációváltás, fenntartható családi gazdaságok
Tíz év alatt 100 ezerrel csökkent a mezőgazdasági vállalkozások száma. A gazdaságok vezetőinek átlagos életkora 58 év, csak 4.9 százalékuk 35 év alatti. Minden harmadik gazda a nyugdíjas korosztályba tartozik – fogalmaz egyértelműen és látványosan Cseh Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.  
Hubai Imre Csaba: a mindig újrakezdő gazda
Hubai Imre Csaba legalább tíz évet letagadhatna életkorából, ha nem lehetne tudni, hogy 1968-ban végzett Keszthelyen a növényvédelmi felsőfokú technikumban. Nem hagyta abba a tanulást, különbözeti vizsgával folytatta Keszthelyen a főiskolán. Azután levelezőn koptatta a padokat Debrecenben és Gödöllőn is, vállalatgazdasági szakmérnöki oklevelet és mérlegképes könyvelői papírt is szerzett.
Állatállomány: Európában hanyatlik a száma
Az egykor csordát fenntartó bakonyi kis falu állatorvosa meséli, hogy az 580 lelkes községben mindössze 4 tehén van. Évtizedek óta nincs csarnok, ahol a kifejt tejet átvennék, így a gazdák kénytelenek voltak felszámolni állatállományukat. Az egyetlen, a négy tehenet gondozó gazda sajtot készít, s azt igyekszik eladni a szomszédos falvak kicsi piacain.
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
Diótermesztés: stabil piac, kedvező ár
A dió siker növénye a gyümölcstermelésnek. Beltartalmi értékei kiválóak, a reform étkezésbe is beilleszthető. Stabil a piaci helyzete, értékesítési ára kedvező a termelőknek. A dió árugyümölcs termő területe megduplázódott, meghaladja hétezer hektárt. Az alma és a meggy után a harmadik legnagyobb területen termelik. Az ültetvények legnagyobb része Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, de Somogyban is jelentős területen termelik.
Szigorúbb szabályokkal kell megvédeni az európai rizstermesztést
Közös felelősségünk, hogy megőrizzük az európai rizstermelés biztonságát, versenyképességét és fenntarthatóságát, éppen ezért szigorúbb uniós piacvédelmi szabályokra van szükség - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Riso Nemzetközi Rizsfesztiválon Vercelliben.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza