Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | 2025/09/24
A vadhús vegyszer- és hormonmentes, be lehetne és kellene vonni a mindennapi étkezésekbe - buzdította a potenciális vásárlókat Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vadgasztronómiai fesztiválon. A statisztika őt igazolja, az egy főre jutó fogyasztás 10-30 dekagramm között ingadozik évente.
Ezt a csekély mennyiséget nem igazolja a vadhúsok minősége. Beltartalmi értékeik kiválóak, magas tápértékű fehérjéket, értékes vitaminokat, ásványi sókat tartalmaznak, ugyanakkor gyógyszerek, antibiotikumok, hormonkezelések maradék anyagától mentesek. Amíg például a marhahús zsírtartalma 6-17 százalék között változik, a szarvas és az őz húsának zsírtartalma 1-2 százalék.
Ha föltesszük azt a kérdést, hogy miért alacsony a vadhús fogyasztása itthon, elsőre egy anekdota juthat az eszünkbe. „Sok oka van annak, hogy miért nem harangoznak a faluban, de az első, hogy nincs harang.” Számos oka van annak is, hogy nem eléggé fogy a vadhús. Elsőre mindenkinek a magas ára jut eszébe. Ez tagadhatatlan, mert kilóját 10-20 ezer forint között kínálják, ennek ötöd-tizede a baromfihús ára. De nem csak az ár korlátozza a vadhús fogyasztását. A legtöbb bolt pultjáról hiányzik a vadhús – amit a kereslet hiánya is okozhat – de mindenképpen nehézkes a beszerzése. Sokan azért idegenkednek a vadhús vásárlásától, mert nem ismerik az elkészítés módját, nincs elég szakács-szakmai tudás a főzéséhez. Egy felmérés szerint az 55 év feletti korosztály 30-40 dekagramm vadhúst fogyaszt évente, a fiatalok viszont egyáltalán nem eszik.
Az bizonyos, hogy nem a vadászokon múlik az alacsony fogyasztás. A vadászatra jogosultak 12-13 ezer tonna vadhúst értékesítenek. Ennek 80 százaléka külföldön, a német, osztrák, olasz piacokon talál gazdára. A 46 feldolgozó vállalat fagyasztott áruként értékesíti a magyar vadhúst. A kisebb hazai, elsősorban kézműves cégek magasan feldolgozott, különleges ízű és minőségű termékei itthon is vevőre találnak.
Ajánlott kiadványokDr. Náhlik András:
Vadászati ismeretekDr. Juhász Lajos:
Vadászható madarak MagyarországonDr. Csapó János:
Funkcionális élelmiszerekMagyar Zoltán:
Vadászati turizmus
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza