Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés, Élelmiszeripar, Kamara | 2025/09/30
Tudományosan megalapozott élelmiszerstratégia kialakítására van szükség – hangsúlyozzák annak a 125 hasonló gondolkodású európai szervezetnek a tagjai – köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – amelyek az állattenyésztésben és a feldolgozásban érdekeltek. Kiegyensúlyozott, egészséges étrendet akarnak a lakosság számára összeállítani, amelynek része az állati eredetű fehérjék fogyasztása.

Tudományosan igazolt tény, hogy a hús funkcionális élelmiszer. Napi 50 gramm elfogyasztása fedezi a teljes esszenciális aminosav szükségletet és a fehérjének is 20 százalékát. Növényi fehérjékből másfél-kétszer annyit kell fogyasztani a rosszabb hasznosítás miatt, mint a húsfélékből, hogy a napi szükségletet kielégítsük.
Az állati eredetű élelmiszerek a teljes értékű fehérjeforráson kívül gazdagok mikrótápanyagokban, B és D vitaminokban, vasban, cinkben. Támogatják az izomtömeg megtartását, különösen a növekedési szakaszokban, idősebb korban és betegségek után segítik az immunrendszer fenntartását.
A Tápláló Európa program – melyhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott, a nak.hu oldalon tanulmányozhatók a részletek – célja elősegíteni a tudatos fehérjebevitelt, támogatni a fenntartható és termelékeny állattartási és feldolgozási rendszereket, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyomot is.
Magyarország az egy főre jutó 80 kilogramm körüli húsfogyasztással a legtöbb húst fogyasztó nemzetek felső negyedében van. A legtöbb húst Hongkongban, az USA-ban és Mongóliában eszik, a legkevesebbet Nigériában, Indiában és Madagaszkáron. Itthon az elmúlt tíz évben 15 kilogrammal nőtt a húsfogyasztás, ezen belül a baromfi húsé 53 százalékkal. A feldolgozó üzemek hatékonysága a korábbi fejlesztések elmaradása miatt alacsony, a technológia korszerűtlen. Az élelmiszer-ipari vállalatok 90 százaléka kis- és mikróvállalkozás, de a termelési érték 90 százalékát a közepes és a nagyvállalatok adják.
Ajánlott kiadványok
Bárány lászló - Pupos Tibor - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes brojlerhizlalás
Dr. Holló István:
A sikeres borjúnevelés gyakorlata
Balogh Péter - Novotniné Dankó Gabriella (szerkesztők):
Versenyképes kocatartás és malacnevelés
Jávor András:
Juhtenyésztés haladóknak - Az extenzívtől a precíziósig
Dr. Csapó János:
Funkcionális élelmiszerek
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomag
A lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza