2025. 11. 22., szombat
Cecília
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Tápláló Európa: a hús funkcionális élelmiszer

Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés, Élelmiszeripar, Kamara | 2025/09/30

Tudományosan megalapozott élelmiszerstratégia kialakítására van szükség – hangsúlyozzák annak a 125 hasonló gondolkodású európai szervezetnek a tagjai – köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – amelyek az állattenyésztésben és a feldolgozásban érdekeltek. Kiegyensúlyozott, egészséges étrendet akarnak a lakosság számára összeállítani, amelynek része az állati eredetű fehérjék fogyasztása.

Tudományosan igazolt tény, hogy a hús funkcionális élelmiszer. Napi 50 gramm elfogyasztása fedezi a teljes esszenciális aminosav szükségletet és a fehérjének is 20 százalékát. Növényi fehérjékből másfél-kétszer annyit kell fogyasztani a rosszabb hasznosítás miatt, mint a húsfélékből, hogy a napi szükségletet kielégítsük.

Az állati eredetű élelmiszerek a teljes értékű fehérjeforráson kívül gazdagok mikrótápanyagokban, B és D vitaminokban, vasban, cinkben. Támogatják az izomtömeg megtartását, különösen a növekedési szakaszokban, idősebb korban és betegségek után segítik az immunrendszer fenntartását.

A Tápláló Európa program – melyhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott, a nak.hu oldalon tanulmányozhatók a részletek – célja elősegíteni a tudatos fehérjebevitelt, támogatni a fenntartható és termelékeny állattartási és feldolgozási rendszereket, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyomot is.

Magyarország az egy főre jutó 80 kilogramm körüli húsfogyasztással a legtöbb húst fogyasztó nemzetek felső negyedében van. A legtöbb húst Hongkongban, az USA-ban és Mongóliában eszik, a legkevesebbet Nigériában, Indiában és Madagaszkáron. Itthon az elmúlt tíz évben 15 kilogrammal nőtt a húsfogyasztás, ezen belül a baromfi húsé 53 százalékkal. A feldolgozó üzemek hatékonysága a korábbi fejlesztések elmaradása miatt alacsony, a technológia korszerűtlen. Az élelmiszer-ipari vállalatok 90 százaléka kis- és mikróvállalkozás, de a termelési érték 90 százalékát a közepes és a nagyvállalatok adják.

Ajánlott kiadványokBárány lászló - Pupos Tibor - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes brojlerhizlalás
Dr. Holló István:
A sikeres borjúnevelés gyakorlata
Balogh Péter - Novotniné Dankó Gabriella (szerkesztők):
Versenyképes kocatartás és malacnevelés
Jávor András:
Juhtenyésztés haladóknak - Az extenzívtől a precíziósig
Dr. Csapó János:
Funkcionális élelmiszerek
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, bárki tehet vételi ajánlatot.
A Gál Pincészetnél jó évjárattal zárják az idei évet
Ha egy gondosan megtervezett, jól működő családi pincészetre lennénk kíváncsiak, akkor a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet az egyik legjobb választás. A Gál házaspár az önálló pincészet alapításakor a privatizáció utáni gazdasági átmenettel, jelentős beruházásokkal, jogi kihívásokkal és piaci versennyel nézett szembe, amelyeket szakmai tudásukra és kitartásukra támaszkodva sikeresen leküzdöttek. Gálné Dignisz Évával beszélgettünk.
Komoly versenyhátrányban vannak a legális pálinkafőzdék a piacon
A Győri Likőrgyár Zrt. Magyarország egyik legrégebbi és meghatározó szeszesital-gyártó vállalata, melynek jogelődjét Győrben 1884-ben alapították. A hagyományokra épülő, de korszerű, piacorientált vállalatként ma is fontos szereplője a hazai szeszesital-iparnak. Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend Nagymestere, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója és a Pannonhalmi Pálinkárium vezetője személyesen mutatta be a gyár működési részleteit, s azt is, hogy a tradíciók és az innováció közti egyensúlyt sikerült megteremteniük.
Földügyi aktualitások
Több mint 40 ezer adásvételi szerződést kötöttek az idei év első felében termőföldekre. Ezekben a megállapodásokban már alkalmazni kellett számos olyan új előírást, melyek 2025 elejétől léptek hatályba a földforgalmi szabályozásban, ezekből válogattam néhány fontosabb új elemet.
DélKerTÉSZ: Adóváltás adhat lökést a magyar zöldségeknek -Fokozzák a tempót a szentesi zöldségtermelők
Versenyképesebbé válhatnak a magyar zöldségtermelők és tovább fehéredhet az agrárszektor a fordított áfa bevezetésével. A szektort sújtó áfacsalásokat ugyanis leginkább ezzel a módszerrel lehetne gyorsan és a leghatékonyabb visszaszorítani, illetve a hazai áruk kereskedelmi pozíciója is javulna - derült ki a 450 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. A szentesi termelők egyébként jó szezont zártak: 2025 első háromnegyed évében 53,5 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ami 700 tonna növekedést jelent éves szinten. Az árbevétel pedig 260 millió forinttal, 16,5 milliárd forintra nőtt. Jövőre újabb beruházásokkal, üvegházakkal és fóliablokkok építésével pörgetnék fel az exportot.
Több hazai csemegeszőlőre van szükség
A hazai szőlőtermesztés 2025-ben kihívásokkal teli helyzetben van, főként a klímaváltozás és az időjárási szélsőségek miatt. Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent a szőlőtermesztés területe, jelenleg mintegy 58 ezer hektáron művelnek szőlőt, ami az elmúlt öt év alatt mintegy 5 ezer hektáros csökkenést mutat.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza