2025. 11. 22., szombat
Cecília
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Greenman Agro – a természet ereje a fenntartható mezőgazdaság szolgálatában

Kategória: Agrárgazdaság, Fenntartható gazdálkodás, Növénytermesztés | Forrás: Greenman Kft., 2025/11/08

A Greenman márka évek óta elkötelezett abban, hogy a mezőgazdasági termelők számára olyan megoldásokat kínáljon, amelyek egyszerre támogatják a terméshozam növelését, a minőség javítását és a talajélet fenntartható megőrzését. A Greenman Agro készítmény éppen ezt a küldetést testesíti meg: természetes mikrobiológiai alapú technológiával segíti a növények fejlődését, miközben kíméli a környezetet.

A fenntartható növénytermesztésben kulcsszerepet játszó Greenman Agro hatékonyságát most egy újabb független szakmai kutatás is alátámasztotta, amely indeterminált, étkezési paprikán zajlott, korszerű fóliasátras körülmények között. A vizsgálat célja az volt, hogy objektív képet adjon arról, milyen módon hat a készítmény a növény fejlődésére, terméseredményeire és beltartalmi értékeire.

Erősebb növény, bőségesebb termés

A kísérlet során a paprika palánták a Greenman Agro-val kezelt állományban látványosan fejlettebb morfológiai mutatókat produkáltak. A növények szára és magassága erőteljesebb növekedést mutatott, a gyökérzet pedig egészségesebb, sűrűbb elágazású lett. A tenyészidő végére a kezelt növények tövenként átlagosan 20,4%-kal több termést hoztak, ami kilogrammban kifejezve 0,5 kg többletet jelentett tövenként.
A Greenman Agro nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget is javította: az extra és I. osztályú paprikák aránya közel 40%-kal emelkedett, miközben a gyengébb minőségi kategóriák aránya jelentősen csökkent. A kezelések hatására több piacos, szebb küllemű, formás és nagyobb termés született – kevesebb selejttel és szín- vagy alakhibával.

Gazdagabb beltartalom, ízletesebb paprika

A beltartalmi vizsgálatok eredményei különösen figyelemre méltóak. A Greenman Agro-val kezelt paprikák magasabb szárazanyag-tartalommal (10,1% vs. 8,9%) és nagyobb cukortartalommal rendelkeztek, ami érezhetően gazdagabb ízvilágot és jobb tárolhatóságot eredményezett.
A polifenol- és C-vitamin-tartalom tekintetében is jelentős javulás volt mérhető: az antioxidáns mennyisége 27%-kal, míg a C-vitamin-tartalom több mint 40%-kal haladta meg a kontroll minták értékét! Ez nemcsak a friss fogyasztás élvezeti szempontjából kiemelkedő, hanem táplálkozási értékét tekintve is fontos, hiszen a paprika az egyik legjobb természetes C-vitamin-forrásunk.
A tápanyagelem-analízis további bizonyítékot szolgáltatott a Greenman Agro hatékonyságára: a kezelt paprikák nagyobb nitrogén-, foszfor-, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkeztek, ami a növény egészségesebb, kiegyensúlyozottabb fejlődését és intenzívebb tápanyag felvételét jelzi.

Aranyérem a fenntartható innováció terén

A Greenman Kft. elkötelezettsége a környezettudatos innováció és a tudományosan megalapozott fejlesztés iránt nem maradt észrevétlen.

Az V. Öko Expo szakmai zsűrije a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok iránti elhivatottságot és az innováció erejét ismerte el, amikor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fődíját a Greenman Kft.-nek ítélte.
Ez a rangos elismerés nemcsak a Greenman csapatának munkáját dicséri, hanem mindazokét a gazdálkodókét is, akik bizalommal választják a márka készítményeit, és saját eredményeikkel is bizonyítják: a mikrobiológiai megoldásoké a jövő.

Greenman: a természet ereje a gazdák szolgálatában

A Greenman filozófiája egyszerű: a természetet nem legyőzni, hanem megérteni és vele együttműködni kell. A Greenman Agro-val a gazdák nemcsak a hozamukat növelhetik, hanem hozzájárulhatnak a talajélet helyreállításához, a vegyszerhasználat csökkentéséhez és a hosszú távon is egészséges termőföldek megőrzéséhez.

A Kendereskertben végzett paprika-kísérlet is azt bizonyítja, hogy a fenntartható technológiák nemcsak környezetbarát alternatívát jelentenek, hanem versenyképes, piacképes eredményeket is hoznak.
A  Greenman  csapata  azon  dolgozik, hogy a mezőgazdaság szereplői olyan eszközöket  kapjanak  a  kezükbe,  amelyekkel  egyszerre valósíthatják meg a gazdasági és környezeti fenntarthatóságot.

Büszkék  arra,  hogy  partnerei  és  vásárlói  közösségével  együtt  építheti  a  jövő  fenntartható  mezőgazdaságát  –  ahol  a  talaj  él,  a  növény  egészséges, a termés bőséges, és mindez természetes úton valósul meg!

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, bárki tehet vételi ajánlatot.
A Gál Pincészetnél jó évjárattal zárják az idei évet
Ha egy gondosan megtervezett, jól működő családi pincészetre lennénk kíváncsiak, akkor a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet az egyik legjobb választás. A Gál házaspár az önálló pincészet alapításakor a privatizáció utáni gazdasági átmenettel, jelentős beruházásokkal, jogi kihívásokkal és piaci versennyel nézett szembe, amelyeket szakmai tudásukra és kitartásukra támaszkodva sikeresen leküzdöttek. Gálné Dignisz Évával beszélgettünk.
Komoly versenyhátrányban vannak a legális pálinkafőzdék a piacon
A Győri Likőrgyár Zrt. Magyarország egyik legrégebbi és meghatározó szeszesital-gyártó vállalata, melynek jogelődjét Győrben 1884-ben alapították. A hagyományokra épülő, de korszerű, piacorientált vállalatként ma is fontos szereplője a hazai szeszesital-iparnak. Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend Nagymestere, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója és a Pannonhalmi Pálinkárium vezetője személyesen mutatta be a gyár működési részleteit, s azt is, hogy a tradíciók és az innováció közti egyensúlyt sikerült megteremteniük.
Földügyi aktualitások
Több mint 40 ezer adásvételi szerződést kötöttek az idei év első felében termőföldekre. Ezekben a megállapodásokban már alkalmazni kellett számos olyan új előírást, melyek 2025 elejétől léptek hatályba a földforgalmi szabályozásban, ezekből válogattam néhány fontosabb új elemet.
DélKerTÉSZ: Adóváltás adhat lökést a magyar zöldségeknek -Fokozzák a tempót a szentesi zöldségtermelők
Versenyképesebbé válhatnak a magyar zöldségtermelők és tovább fehéredhet az agrárszektor a fordított áfa bevezetésével. A szektort sújtó áfacsalásokat ugyanis leginkább ezzel a módszerrel lehetne gyorsan és a leghatékonyabb visszaszorítani, illetve a hazai áruk kereskedelmi pozíciója is javulna - derült ki a 450 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. A szentesi termelők egyébként jó szezont zártak: 2025 első háromnegyed évében 53,5 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ami 700 tonna növekedést jelent éves szinten. Az árbevétel pedig 260 millió forinttal, 16,5 milliárd forintra nőtt. Jövőre újabb beruházásokkal, üvegházakkal és fóliablokkok építésével pörgetnék fel az exportot.
Több hazai csemegeszőlőre van szükség
A hazai szőlőtermesztés 2025-ben kihívásokkal teli helyzetben van, főként a klímaváltozás és az időjárási szélsőségek miatt. Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent a szőlőtermesztés területe, jelenleg mintegy 58 ezer hektáron művelnek szőlőt, ami az elmúlt öt év alatt mintegy 5 ezer hektáros csökkenést mutat.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza