2025. 11. 22., szombat
Cecília
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

ZILDA tejüzem: a minőségi tejtermékek gyártója

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar | Szerző: Hajtun György, 2025/11/10

A Makrom Kft. ZILDA tejüzeme a Ceres Holding tulajdonában magas minőségű, tartósítószermentes tejtermékeket gyárt. A ZILDA tejüzem fő tevékenysége a prémium minőségű, GMO-mentes alapanyagból, A2-es tejből készült tejtermékek előállítása. A mágocsi tejüzemben évente 2 millió liter tejet dolgoznak fel. A tejüzemben jártunk, ahol Mohai-László Viktória üzemvezetővel, és Kiss József kereskedelmi vezetővel beszélgettünk.

Mohai-László Viktória
üzemvezető

A ZILDA tejüzem az egyik legmodernebb olasz tejfeldolgozó technológiát alkalmazza annak érdekében, hogy termékeik tartósítószer-mentesen, hosszú minőségmegőrzési idővel készüljenek. Egyedülállók abban, hogy A2-es és laktózmentes termékekkel is kiszolgálják a fogyasztói igényeket, mivel a versenytársak laktózmentes A2-es termékeket - tudomásuk szerint - nem gyártanak a hazai piacon, fogalmazott Mohai-László Viktória.

A kezdet

A ZILDA tejüzem 2019-ben épült meg, és az avatási ünnepség, s az üzembemutató is szeptember 11-én zajlott, a tényleges gyártás pedig ezt követően kezdődött meg. Kezdetben még nem A2-es tejet dolgoztak fel, de már ekkor megkezdődött az A2A2 tehenek kiválasztásával foglalkozó genetikai program.

Az üzemvezető úgy idézte fel a kezdeti időszakot, hogy már akkor látták az A2-es tejben a jövőt, ezért is volt egyértelmű - sok külföldi szakirodalom tanulmányozása után - a tehénállomány genetikai szelekciója. Az is ösztönzően hatott, hogy egyre több fiatal, középkorú küszködik allergén betegségekkel, így laktózintoleranciával és tejfehérje allergiával, nekik szeretnének olyan terméket kipróbálásra ajánlani. amely esélyt adhat arra, hogy ne kelljen a tejtermékekről lemondaniuk.

A ZILDA tejüzem 2020 óta, amióta az A2-es tejtermékek gyártása megkezdődött, a GMO-mentes és A2-es tej minőségét több szinten biztosítja. Először is, a tejüzem a szántóföldtől a feldolgozóüzemig ellenőrzött folyamatokat alkalmaz, a takarmány GMO-mentes forrásból származik, amely garantálja az alapanyag tisztaságát. A tenyésztőprogramnak köszönhetően a tejelő Holstein-fríz szarvasmarhák (450 tehénből álló állománnyal dolgoznak) ma már 100 százalékban A2A2 genetikával rendelkeznek, amit egy speciális genetikai program keretében a SEMEX segítségével valósítottak meg.

Kiváló alapanyag nélkül nem megy

A ZILDA tejüzem a tejfeldolgozásban több korszerű és innovatív technológiát alkalmaz, amelyek hozzájárulnak a prémium minőségű termékek előállításához. Az üzem modern, olasz technológiával működik, amely lehetővé teszi a tejtermékek hosszú minőségmegőrzési idővel történő tartósítószer-mentes előállítását. A feldolgozás során hőkezelést és homogenizálást végeznek a kívánt terméktípustól függően. Az üzem légterét antibakteriális szűrőkkel és fejlett légtechnikai rendszerrel tartják mikrobiológiai szempontból tisztán, ami biztosítja a termékek magas szintű higiéniai és minőségi követelményeit. A gyártás során a tej minden értékes elemét megőrzik, így a tejzsír és fehérje is maradéktalanul megjelennek a késztermékekben, hangsúlyozta az üzemvezető. 

A termékfejlesztés folyamatos, új termékeket hoznak létre, így például laktózmentes A2-es tejtermékeket is, amelyek a speciális táplálkozási igényeket is kielégíthetik. A technológiai fejlesztések, például a tartósítószer-mentes és színezékmentes előállítás, valamint a különleges csomagolások mind azt szolgálják, hogy a piac igényeire és a tudatos vásárlók elvárásaira pozitívan reagáljanak. 

Fenntarthatósági gyakorlatuk során a ZILDA tejüzem megújuló energiaforrásokat használ a termelési folyamatokhoz, csökkentve ezzel az energiafelhasználás környezeti terhelését. Emellett a teljes termelési láncot a termőföldtől az üzemig ellenőrzik, garantálva a GMO-mentes, fenntartható alapanyag-előállítást. Ez a fenntartható megközelítés nemcsak a környezetvédelmet szolgálja, hanem hozzájárul a fogyasztók egészségének megőrzéséhez is, hiszen a tejtermékek mentesek bármilyen adaléktól, tartósítószertől és színezéktől. A ZILDA célja nem más, mint hogy minél több fogyasztóhoz jusson el ez a prémium, fenntartható és egészségtudatos termék, jelentette ki Mohai-László Viktória. 

Anyatejhez hasonló az A2-es tej 

A tejüzem termékpalettája széles, és a piaci igények alapján alakították ki. Gyártanak friss, gyúrt és rövid érlelésű sajtokat, savósajtokat, ízesített és réteges joghurtokat. A ZILDA a tejüzem speciális tejtermékeit leginkább a tudatos fogyasztói igényekre válaszolva gyártja, különösen azokat a vásárlókat célozva, akik egészségtudatosan táplálkoznak, beleértve a laktózra és tejfehérjére érzékeny fogyasztókat is. Ezek a termékek A2-es tejből készülnek, amelynek fehérjeszerkezete az anyatejhez hasonló, ezért optimálisabb emészthetőséget és esetenként tünetmentes fogyasztást biztosíthatnak az érzékeny fogyasztók számára. Újdonság, hogy az A2-es tejet már 2,8 százalékos UHT tejként, literes Tetrapack csomagolásban is megvehetik a vásárlók. A Prémium minőségű, GMO- és tartósítószer-mentes termékeket kínálnak azok számára, akik nemcsak egészséges, hanem természetes és hosszú eltarthatóságú tejtermékeket keresnek, részletezte az üzemvezető a termékpalettájukat.

A ZILDA tejüzem saját standdal jelent meg a szeptember 18-21. között megrendezett 82. OMÉK-on. Ma már tudjuk, hogy az OMÉK-ra 80 ezer ember látogatott ki, így elmondható, hogy igen nagy volt az érdeklődés, amit a ZILDA standjánál is tapasztaltak. E sorok írója is igazolhatja, hogy igen nagy volt az érdeklődés a kóstolásra kitett sajtok, ízesített joghurtok iránt, mert nem győzték a kiürült tálkákat újabb termékekkel megtölteni. Aki kóstolta, megkérdezte, hogy mitől ilyen krémes, kellemes a termékek íze, amire egyszerű volt a válasz: azért, mert ezek a termékek teljes tejből készültek. A kiállításon nagy sok pozitív visszajelzést kaptak a gyártók a termékek minőségét, fogyasztási élvezhetőségét illetően.

A génlánc 67. aminosava a kulcs

A tehénállomány genetikai programjáról szólva megtudtuk, hogy az A2 tej eredeti génállományú tehéntejnek tekinthető, mivel az eredeti szarvasmarha fajták A2 génnel rendelkeztek, és az A1 gén egy későbbi spontán mutáció eredménye. Az A2-es tej jelenleg azokból a tehenekből származik, amelyek csak az A2 β-kazein gént hordozzák, és a termék elsősorban azok számára lehet előnyös, akik érzékenyek a hagyományos, A1-es tej fehérjéire. Az A2 β-kazein a tejfehérjék egy specifikus formája, amely a tejben található β-kazeinnek egy változata. A különbség az A1-es β-kazeinhoz képest egyetlen aminosavban van, a lánc 67. pozíciójában: az A1-es fehérjében hisztidin, míg az A2-esben prolin található. Ez a kis különbség jelentős hatással lehet az emésztésre és a szervezet reakciójára.

Az A2 β-kazein emésztése során nem keletkezik az A1 β-kazeinből származó BCM-7 peptid, amely egy az opioid aktivitású peptidek közé tartozik, és amelyet egyes kutatások emésztési problémákhoz, például puffadáshoz és gyulladáshoz kötnek. Emiatt az A2 tej fogyasztása sok embernek könnyebb lehet, különösen azoknak, akik érzékenyek a hagyományos A1/A2 keverék tejekre, de nem laktózérzékenyek. Az A2 tej összetétele hasonló a hagyományos tejhez, ugyanúgy tartalmaz laktózt, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, mint az A1 tej, ugyanakkor az A2 β-kazein jelenléte miatt egyes kutatások szerint jobb emészthetőséget és kevesebb emésztési panaszt okozhat. Továbbá az A2 β-kazeinből származó peptidek jótékony hatásokkal is rendelkezhetnek, például immunmodulálóak lehetnek, csökkenthetik a vérnyomást, és gátolhatják a neurológiai rendellenességek kialakulását is, avatott be a szakmai ismeretekbe Mohai-László Viktória.

Már tiszta az állomány vérvonala

A Makrom Kft. A2A2 genotípusú teheneinek kiválasztását és fenntartását komplex módszerekkel végzi. Az állomány kialakítása során a tehenek genetikai státuszát molekuláris genetikai vizsgálatokkal határozzák meg, az üszőborjak fülporcából vett minták alapján. Ez a teszt az egyed génállományát, különösen a β-kazein típusát azonosítja, amely meghatározza, hogy a leendő tehén A2A2, A1A2 vagy A1A1 genotípussal rendelkezik. A vizsgálat eredményei alapján az A1 allélt hordozó egyedeket selejtezik, nem tenyésztik tovább, így fokozatosan tiszta A2A2 genotípusú állományt hoznak létre. A megmaradó A2A2 teheneket és üszőket pedig csak A2A2 bikákkal párosítják, hogy a következő generációk is megtartsák ezt a genetikai tulajdonságot.

A genetikai vizsgálatokat és a tenyésztési programot a SEMEX kanadai genetikai cég magyar munkatársaival együttműködésben végzik. A múltban az állomány alapvetően vegyes volt, mert a Holstein-fríz fajtában is nagyjából egyenlő arányban fordul elő az A1 és A2 β-kazein gén. A fokozatos szelekcióval és tenyésztéssel, hosszú idő alatt alakult át az állomány úgy, hogy az A1-es tehenek először eltűntek, majd a kevert genotípusúak, végül pedig tiszta A2A2 tehenek maradnak. Az A2-es tehénállomány előnyei közé tartozik, hogy az általuk termelt tej az anyatejhez hasonló β-kazein formát tartalmaz, ami az emésztés során esetleges pozitív egészségügyi hatásokkal járhat és akár jobban tolerálható is lehet a tej és tejtermékek fogyasztása után diszkomfortot érzők számára. Ez piaci különbségtételt tesz lehetővé a ZILDA számára.

A tehénállomány egészségének megőrzésére is nagy figyelmet fordítanak. Az állatok jólétének biztosítása érdekében a telepen a kényelmes pihenéshez vízágyakat kapnak a tehenek, ventilátorokkal segítik a hűtést, masszírozó hengereken keresztül mindennap elérhető a masszázs lehetősége, és rendszeres, félévenkénti körmöléssel is gondoskodnak a megfelelő állapotukról. Az állattartó épületek padozata, oldalfalai és berendezései könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők, a keletkezett trágya, trágyalé maradéktalanul eltávolítható. Az állattartó épületek védik az állatokat az időjárás káros hatásaitól, valamint olyan kialakításúak, hogy ne okozzanak sérülést (nincsenek éles szegélyek, kiemelkedések). Az állatok elhelyezése biztosítja számukra a szükséges kényelmet és egészséget támogató környezetet. A telepen a takarmány tárolása fedett, könnyen tisztítható helyen történik.

Elkerülhetetlen a digitális fejlesztés

Szólni kell a “Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése” című projektről is. Digitális élelmiszerbiztonsági rendszerrel támogatott, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású tejtermék fejlesztéssel kínál megoldást a Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem a tejérzékenységben érintettek és a tudatos fogyasztók számára. A projekt 2025. március 1. és 2027. február 28. között zajlik, s a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 314 millió forintos támogatásával valósul meg.

Napjainkban nagyon fontos a digitalizáció fejlesztése, hangsúlyozta az üzemvezető. Az üzemben beépítenek olyan digitális figyelő rendszereket, visszajelzéseket, amelyek segítik az élelmiszerbiztonság, -higiénia minél magasabb szintű biztosítását. A projekt keretében új CIP rendszert építenek ki, amellyel az egyes gyártóvonalak tisztítását és fertőtlenítését folyamatosan monitorozni tudják. Rendszeresen mintákat vesznek a gyártósorról, amelyeket analizálnak, így ki tudják szűrni a gyenge pontokat is. A konzorcium a projektben olyan A2-es tejből készült joghurt- és sajt termékcsaládot is fejleszt, amely táplálkozásélettani szempontból kedvező tulajdonságokkal, valamint megnövelt eltarthatósági idővel rendelkezik. A magas minőséget és élelmiszerbiztonságot egy a projekt keretében kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott, új fejlesztésű digitális rendszer fogja garantálni. A projekt megvalósítása során a kutatók mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek, és a mesterséges intelligencián alapuló kockázatelemzési rendszer fejlesztésében is aktív szerepet játszanak.

Szoros a kapcsolat a gyártás és az értékesítés között

Az értékesítés során a legfontosabb feladat az, hogy a fogyasztók megismerjék, miben különbözik az A2 tej az A1 tejtől, mert így lehet a termékeket eladni. Magyarán az edukációra kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni, fogalmazott Kiss József kereskedelmi vezető. Az OMÉK igazolta, hogy az emberek fogékonyak az újdonságokra, sőt kíváncsiak arra, hogy milyen előnyökkel járhat az A2 tej, tejtermék fogyasztása. Amikor egy vásárló azzal szembesül, hogy az A2 tej milyen pozitív élettani hatásokat válthat ki, akkor a figyelme is nagyban ráirányul ezekre a termékekre. Persze, nehéz a piac, mert idehaza az egészségtudatos fogyasztói magatartás, szemlélet még nem terjedt el olyan mértékben, mint a fejlett országokban. Az Egyesült Államokban például óriási piaca van ezeknek a termékeknek, ételeknek. De ott már azt is tudomásul vették, hogy ezeket a termékeket a hagyományos termékeknél drágábban tudják megvásárolni. 

A ZILDA termékek több értékesítési csatornán keresztül érhetők el Magyarországon. Idehaza a Spar 200 üzletében sajtokkal találkozhatunk, míg az összes Auchan áruházban a teljes termékcsaládot árulják. Jelen vannak vendéglátóhelyeken, például szállodák éttermeiben, kávézókban és bisztrókban (például Bock Hotel Ermitage, Nana Bistro & Bar, Bodri Optimus Étterem). Online értékesítés keretében a Kifli.hu webáruházon keresztül érhetik el a vevők a termékeket. Több helyi bolthálózatban és piacokon (pl. Kisbolt Szigliget, ECO FAMILY boltok), és a Wolt Market üzletekben Budapesten több helyen is találkozunk ZILDA termékekkel, jelentette ki a kereskedelmi vezető.

A legnagyobb vásárlói bázis a tudatos, egészségtudatos fogyasztók köréből kerül ki, akik értékelik a GMO-mentes, A2-es tejtermékeket, valamint a tartósítószer- és színezékmentes prémium minőséget. Különösen népszerűek a laktózmentes termékek a tejérzékenyek és az egészségtudatos családok körében. A bolti vásárlók visszajelzései alapján a ZILDA termékek íze és minősége kiemelkedő, a termékek frissességét, természetes ízét és jó állagát emelik ki. A prémium kategóriás tej és sajtok mellett a joghurtok és laktózmentes termékek is népszerűek, amit a folyamatos vásárlói elégedettség is visszaigazol. 

Az értékesítési siker titka azonban az a professzionális termelési bázis, amit Mohai-László Viktória vezetésével a ZILDA tejüzem hátországa biztosít, mondta Kiss József, aki hozzátette, hogy a fejlődést igazolja, hogy a ZILDA termékek piac mára már a kínálatiból keresletivé fejlődött. Hamarosan a román, a szlovák, és a cseh exportpiac is megnyílik a ZILDA számára, miként előrehaladott tárgyalások folynak a Spar üzletlánccal a teljes termékcsalád értékesítésére vonatkozóan is.

Növekedési pályán vannak

Az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a ZILDA termékek piaca, ami maga után vonta a gyártás fejlődését is, hiszen a növekvő fogyasztói igényeket minden esetben ki kell tudni elégíteni. A termékbővüléssel a dolgozói létszámot is növelni kellett, akiknek kiemelt szerepük van a cég alapvető filozófiájának a megvalósításában. Itt ugyanis a mennyiséggel szemben a kiváló minőségű termékelőállítást helyezik az első helyre. Ehhez pedig minden számukra hasznos pályázati lehetőséggel élnek. Ennek keretében nem csak a tejüzem, hanem a mágocsi szarvasmarhatelep fejlesztése, bővítése is a tervek között szerepel, hogy hosszútávon biztosított legyen az alapanyag gyártás, és az abból előállított élelmiszer kiváló minősége. 

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, bárki tehet vételi ajánlatot.
A Gál Pincészetnél jó évjárattal zárják az idei évet
Ha egy gondosan megtervezett, jól működő családi pincészetre lennénk kíváncsiak, akkor a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet az egyik legjobb választás. A Gál házaspár az önálló pincészet alapításakor a privatizáció utáni gazdasági átmenettel, jelentős beruházásokkal, jogi kihívásokkal és piaci versennyel nézett szembe, amelyeket szakmai tudásukra és kitartásukra támaszkodva sikeresen leküzdöttek. Gálné Dignisz Évával beszélgettünk.
Komoly versenyhátrányban vannak a legális pálinkafőzdék a piacon
A Győri Likőrgyár Zrt. Magyarország egyik legrégebbi és meghatározó szeszesital-gyártó vállalata, melynek jogelődjét Győrben 1884-ben alapították. A hagyományokra épülő, de korszerű, piacorientált vállalatként ma is fontos szereplője a hazai szeszesital-iparnak. Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend Nagymestere, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója és a Pannonhalmi Pálinkárium vezetője személyesen mutatta be a gyár működési részleteit, s azt is, hogy a tradíciók és az innováció közti egyensúlyt sikerült megteremteniük.
Földügyi aktualitások
Több mint 40 ezer adásvételi szerződést kötöttek az idei év első felében termőföldekre. Ezekben a megállapodásokban már alkalmazni kellett számos olyan új előírást, melyek 2025 elejétől léptek hatályba a földforgalmi szabályozásban, ezekből válogattam néhány fontosabb új elemet.
DélKerTÉSZ: Adóváltás adhat lökést a magyar zöldségeknek -Fokozzák a tempót a szentesi zöldségtermelők
Versenyképesebbé válhatnak a magyar zöldségtermelők és tovább fehéredhet az agrárszektor a fordított áfa bevezetésével. A szektort sújtó áfacsalásokat ugyanis leginkább ezzel a módszerrel lehetne gyorsan és a leghatékonyabb visszaszorítani, illetve a hazai áruk kereskedelmi pozíciója is javulna - derült ki a 450 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. A szentesi termelők egyébként jó szezont zártak: 2025 első háromnegyed évében 53,5 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ami 700 tonna növekedést jelent éves szinten. Az árbevétel pedig 260 millió forinttal, 16,5 milliárd forintra nőtt. Jövőre újabb beruházásokkal, üvegházakkal és fóliablokkok építésével pörgetnék fel az exportot.
Több hazai csemegeszőlőre van szükség
A hazai szőlőtermesztés 2025-ben kihívásokkal teli helyzetben van, főként a klímaváltozás és az időjárási szélsőségek miatt. Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent a szőlőtermesztés területe, jelenleg mintegy 58 ezer hektáron művelnek szőlőt, ami az elmúlt öt év alatt mintegy 5 ezer hektáros csökkenést mutat.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza