2025. 11. 25., kedd
Katalin
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A betiltott műhús

Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés, Élelmiszeripar | 2025/11/24

Nincs akkora képzelő erőm, hogy a Márton-napi libasült helyett műhúst falatozzak egy pohár friss bor mellett – foglalja össze barátom a kétkedését, amikor a jövendő gasztrokultúráról beszélgetünk. Közvetlen veszély nincs is arra, hogy a mesterséges húsok sorakozzanak a boltok polcain. Kiváltképpen most, amikor már törvény tiltja Magyarországon a szintetikus műhúsok gyártását és forgalmazását.

Szintet léptek a magyarok

Ennek számos előzménye volt. Egy francia start-up cég már benyújtott engedélyezési kérelmet az Európai Bizottsághoz, hogy a libamájra emlékeztető terméke forgalomba kerülhessen az unió országaiban. Mint minden újdonságnál, itt is megindult a tiltakozás egy évvel ezelőtt. Az Agrárminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Baromfi Termék Tanáccsal karöltve az emberek egészségvédelme és a mezőgazdaság fenntarthatósága érdekében elutasított minden olyan kezdeményezést, amely a laboratóriumban állati sejtekből vagy szövetekből mesterségesen előállított fehérjetermékek forgalmazását engedélyezné. Ugyanezt tették tavaly a csehek, görögök, litvánok, románok szlovákok, és lehetne még sorolni a tiltakozó országokat.

A magyarok a héten szintet léptek, törvény tiltja a mesterségesen előállított fehérjetermékek gyártását és forgalmazását. A törvény is pontos különbséget tesz a fehérjetermékek és a vegán húspótlók között, az utóbbiak természetesen nincsenek a tiltó listán.

Az állattenyésztést nem fenyegeti veszély

A műhúst számos rokon értelmű szóval illeti a köznyelv és a szakirodalom is: mesterséges hús, laboratóriumi hús, laborhús, lombikhús, alternatív hús. A most betiltott műhús technológiája azt jelenti, hogy  gyárakban  növesztik az állati sejtet, szövetet, az állat nélkül. Persze ez a módszer sem nélkülözi a mészárost, mert le kell ölni az állatot, de egyetlen sertés, szarvasmarha vagy baromfi levágásából több száz tonna műhúst lehet előállítani. A világon számos kutatóintézet, neves professzorok foglalkoznak a módszer fejlesztésével, de mostanáig csak a költségeiket halmozták. Magyar származású, Amerikában dolgozó ismerősöm egy évtizede foglalkozik a kísérletekkel, de eddig csak a befektetők pénzét égette.

A növényi eredetű, borsóból, rizsből, szójából – azaz magas fehérjetartalmú növényekből – készülő termékek ahhoz, hogy a húshoz hasonló állagúak, kinézetűek legyenek; tartalmaznak hozzáadott anyagokat, fűszereket, kókuszolajat, és lehetne még sorolni. A növényi eredetű műhúsok kevesebb telített zsírt, nátriumot tartalmaznak, a magasabb rosttartalom miatt segítik az emésztést, javítják a közérzetet, és a testsúly csökkenését is kedvezően befolyásolják.

De ne ítéljük el azokat sem, akik a libasültre, a ropogós malacsültre szavaznak, s élvezik az omlós húsok csodálatos zamatát. Szemmel láthatóan ők vannak többségben, így az állattenyésztést még sokáig nem fenyegeti veszély.

A műhús ökológiai lábnyoma

Az ádáz vita az ökológiai lábnyom miatt tart. A zöldek, s még inkább a „méregzöldek” az állattenyésztést környezetkárosítónak tartják. Az állítják, hogy magas az üvegházhatású gázok kibocsájtása, a takarmánytermesztés nagy területeket foglal el, a hús előállításához sokkal több vízre van szükség, mint a növényi alapú fehérjéhez. Tiltakoznak az állattenyésztők, a FAO adataira hivatkoznak, amikor azt állítják, hogy az állattartás és a hozzá kapcsolódó feldolgozás az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csak a 14.5 százalékát jelentik, a közvetlen állattartás pedig csak az 5 százalékot. Dühösek lesznek akkor is, amikor az állattenyésztést és a közlekedést hasonlítják össze, és közel azonos károkozónak tartják azokat. Kicsit leegyszerűsítve fogalmazhatjuk meg, hogy amíg a világ urai klímakonferenciákra magán repülőgépekkel utaznak, addig mi is megehetjük lábszár pörköltet.

Gyakori érv az is a műhúsok előállítása mellett, hogy a világ népessége gyorsan növekszik, fogyasztásukat a hagyományos technológiákkal nem lehet kielégíteni. Kutatók kiszámították, hogy ha a népesség gyarapodása miatti húsigényt kizárólag laborhússal akarnánk kiszolgálni, ahhoz 150 ezer bioreaktort kellene építeni. Ezek környezeti hatása kétszer olyan erős lenne, mint a természetes állattartásnak és a feldolgozásnak.

A magyar törvényi szabályozás a világ tudományos vitáját nem tudja korlátozni. Itthon az állattenyésztés és a húsipar hatékonyságának állandó javítása a feladat.

Ajánlott kiadványokDr. Szűcs Endre (szerk.):
Vágóállat- és húsminőség
Bárány lászló - Pupos Tibor - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes brojlerhizlalás
Dr. Mézes Miklós - Dr. Erdélyi Márta:
Takarmány-adalékanyagok és alkalmazásuk a takarmányozásban
Dr. Babinszky László:
Precíziós takarmányozás: tények és tévhitek
Dr. Bagi Zoltán (szerk.):
A húsgalamb-tenyésztés korszerűsítésének lehetőségei
Dr. Csapó János:
Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás I.
Dr. Holló István:
A sikeres borjúnevelés gyakorlata
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Márton István szerk.:
Versenyképes húsmarhatartás

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, bárki tehet vételi ajánlatot.
A Gál Pincészetnél jó évjárattal zárják az idei évet
Ha egy gondosan megtervezett, jól működő családi pincészetre lennénk kíváncsiak, akkor a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet az egyik legjobb választás. A Gál házaspár az önálló pincészet alapításakor a privatizáció utáni gazdasági átmenettel, jelentős beruházásokkal, jogi kihívásokkal és piaci versennyel nézett szembe, amelyeket szakmai tudásukra és kitartásukra támaszkodva sikeresen leküzdöttek. Gálné Dignisz Évával beszélgettünk.
Komoly versenyhátrányban vannak a legális pálinkafőzdék a piacon
A Győri Likőrgyár Zrt. Magyarország egyik legrégebbi és meghatározó szeszesital-gyártó vállalata, melynek jogelődjét Győrben 1884-ben alapították. A hagyományokra épülő, de korszerű, piacorientált vállalatként ma is fontos szereplője a hazai szeszesital-iparnak. Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend Nagymestere, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója és a Pannonhalmi Pálinkárium vezetője személyesen mutatta be a gyár működési részleteit, s azt is, hogy a tradíciók és az innováció közti egyensúlyt sikerült megteremteniük.
Földügyi aktualitások
Több mint 40 ezer adásvételi szerződést kötöttek az idei év első felében termőföldekre. Ezekben a megállapodásokban már alkalmazni kellett számos olyan új előírást, melyek 2025 elejétől léptek hatályba a földforgalmi szabályozásban, ezekből válogattam néhány fontosabb új elemet.
DélKerTÉSZ: Adóváltás adhat lökést a magyar zöldségeknek -Fokozzák a tempót a szentesi zöldségtermelők
Versenyképesebbé válhatnak a magyar zöldségtermelők és tovább fehéredhet az agrárszektor a fordított áfa bevezetésével. A szektort sújtó áfacsalásokat ugyanis leginkább ezzel a módszerrel lehetne gyorsan és a leghatékonyabb visszaszorítani, illetve a hazai áruk kereskedelmi pozíciója is javulna - derült ki a 450 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. A szentesi termelők egyébként jó szezont zártak: 2025 első háromnegyed évében 53,5 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ami 700 tonna növekedést jelent éves szinten. Az árbevétel pedig 260 millió forinttal, 16,5 milliárd forintra nőtt. Jövőre újabb beruházásokkal, üvegházakkal és fóliablokkok építésével pörgetnék fel az exportot.
Több hazai csemegeszőlőre van szükség
A hazai szőlőtermesztés 2025-ben kihívásokkal teli helyzetben van, főként a klímaváltozás és az időjárási szélsőségek miatt. Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent a szőlőtermesztés területe, jelenleg mintegy 58 ezer hektáron művelnek szőlőt, ami az elmúlt öt év alatt mintegy 5 ezer hektáros csökkenést mutat.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza