2025. 11. 06., csütörtök
Lénárd
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

A brazil baromfiipar ma

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: kállay, 2014/03/10
Címkék: baromfi, baromfihús, csirke, csirkehús, pulyka, pulykahús

Ha szubjektív módon közelíteném meg a témát, akkor azt mondanám, hogy a futball után következő brazil csoda a brazil baromfiszektor. Már a múlt században is jelentős szereplője volt a világ baromfipiacának, ma pedig valamennyi baromfitermelő és -exportőr ország számára félelmetes konkurens.

A világ baromfiipara gyakorlatilag egy fél évszázada erőteljesen fejlődik, de a brazil baromfiipar az utóbbi 12 évben drámai előretörést mutatott. Ma három ország adja a világ baromfitermelésének 52%-át, ezek az USA, Kína és Brazília. Az utóbbi egyedül 15%-ot képvisel.

Brazíliában 2000-ben még 6 millió tonna baromfit állítottak elő, ezt 2012-re több mint megduplázták, a múlt évi termelés 12,6 millió tonna volt. A Brazil Baromfi Szövetség (Ubabef ) elnöke, Francisco Turra szerint ez három dolognak köszönhető. A minőségnek, az egészségnek és a fenntarthatóságnak.

Baromfihús és tojásfogyasztás

Brazíliában ma 45 kg baromfihúst és 162 db tojást fogyasztanak évente fejenként. A drámai növekedés az utóbbi dekádban volt, ugyanis az évszázad elején a húsfogyasztás 30 kg volt és 130 db tojás.

Minek köszönhető ez a fejlődés egy évtized alatt?

Az Ubabef egyik vezetője, Adriano Zerbini szerint a brazil baromfiipar versenyképesebb, mint az átlagos baromfitermelő országok, ezen belül a csirke különösen jól fejleszthető. A 45 kg baromfihús fogyasztását nemcsak a termelés felfutása okozza, hanem az is, hogy a baromfi könnyen hozzáférhető, magas minőségű és nagy választékban áll rendelkezésre.

A tojásfogyasztás csak az utóbbi időben növekedett, az összes tojástermelés 1,2 millió tonnáról (21,6 milliárd db) 1,9 millió tonnára (34,2 milliárd db) nőtt. A vezetők szerint ég sokat kell tenni a fogyasztás növeléséért, mert nincs olyan tradíciója például a reggeli tojásnak, mint Észak-Amerikában vagy Európában.

Integráció

Brazíliában az egész termelés és piac tökéletesen integrált, a többi országhoz képest sokkal jobban, ezt az ipar „gerincoszlopának” szokták nevezni. Ez ugyanúgy itt is a naposcsibe-ellátásból, a keveréktakarmány-ellátásból, a vakcinák és az állat-egészségügyi szolgálat megszervezéséből áll. Természetesen a fő integrátorok a vágóüzemek.

A z Ubabef adatai szerint Brazíliában a legkisebb istálló kapacitása 10–15 000 db, míg a legnagyobbak 25–30 000 db csirkét tartanak egy fedél alatt. Jellemző például ott, hogy azt a termelőt, akinek csak egy baromfiólja van, kicsinek tekintik. Az integrált termelési láncban jobb lehetőség van a minőség és a biztonság kontrolljára. A kis farmerek érzik a részvételüket a globális piacon, tudják, hogy az ő termékük például egy japán asztalra kerül vagy a Közép- Kelet országaiba.

Export

Brazília és az USA együtt a világ baromfiexportjának 69%-át adják, ebből 38% brazil. 150 országba szállítanak, ezekből a fő piacok: Szaud-Arábia, EU-27, Japán, Arab Emirségek, Kína, Dél-Afrika, Egyiptom, Irak.

Míg 2000-ben még csak 916 000 tonna, 2012-ben már 4 millió tonna volt a brazil baromfiexport. A csirkeexport 55%-a darabolt, 36%-a egész, 5%-a feldolgozott, 4%-a sózott termék.

Zerbini (Ubabef ) elmondta, hogy nagyon szigorúak az állat-egészségügyi hatóságaik és mindenre ki vannak dolgozva a kontroll vizsgálatok, ezek programja is.

Ami a termelési költségeket illeti, Brazília igen előnyös helyzetben van még ma is. Elsősorban az energiaköltségek alacsonyak, lévén trópusi ország, fűtés alig szükséges. Wesley Batista (CEO/JBS) szerint az ország „természetes versenyképességgel” rendelkezik, van föld, van víz, jó klíma és vannak emberek, akik akarnak dolgozni.

1. táblázat. Brazília baromfiexportja 2012-ben
Forrás: Ruiz, Poultry Int. 2014

Vannak azonban kihívások is, hiszen ebben az országban sem minden ideális. Gondjaik vannak logisztikai vonalon, ennek megoldására állami segítséget várnak, de a privát szektor is meg tud mozdulni. Ez nem is az egyetlen probléma, mert várhatóan az eddigi olcsó munkaerő egyre drágább lesz. Az eddig a világ átlagához képest mintegy 60%-os költségszint nem maradhat ilyen alacsonyan, Brazíliának is be kell lépnie a világ kereskedelmi blokkjaiba, ami a piacra jutásban már nehézségeket fog okozni.

Ajánlott kiadványokBárány lászló - Pupos Tibor - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes brojlerhizlalás
Dr. Sabján Julianna – Dr. Sutus Imre:
A mezőgazdasági vállalkozások gazdálkodásának elemzése
Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozás
Pupos Tibor - Sütő Zoltán - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes tojástermelés

Ez is érdekelhetiÚj beruházási pályázatokÚj támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban Tizenhárommilliárd forint forrásból kapnak támogatást a baromfitartók

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kéknyelvbetegség: a kérődzőket fertőzi, emberre nem veszélyes
Négy év szünet után itthon is újra megjelent a kéknyelv betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a megfertőződött állatoknál vénás, pangásos, kékes színű, duzzadt nyelv alakul ki. Ezt először szeptember elején két Somogy vármegyei, nagy létszámú szarvasmarha-állományban mutatták ki, majd egy Fejér vármegyei borjútelepen is észlelték.
Állatállomány: Európában hanyatlik a száma
Az egykor csordát fenntartó bakonyi kis falu állatorvosa meséli, hogy az 580 lelkes községben mindössze 4 tehén van. Évtizedek óta nincs csarnok, ahol a kifejt tejet átvennék, így a gazdák kénytelenek voltak felszámolni állatállományukat. Az egyetlen, a négy tehenet gondozó gazda sajtot készít, s azt igyekszik eladni a szomszédos falvak kicsi piacain.
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
A BHNP Zrt. hosszú távon, fenntartható módon gazdálkodik - Közérdek a balatoni horgászturizmus fejlesztése
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP Zrt.) 2009. augusztus 25-én alakult meg, jogelődje 1899 óta tevékenykedik a Balatonon. A cég 100 százalékban magyar állam tulajdonában van, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A cég fő feladata a Balaton ökoszisztémájának fenntartása és a halállomány kezelése, hogy optimális horgászati lehetőségeket biztosítson a kedvelt halfajok esetében, valamint a tógazdasági haltermelésével fenntartsa a halfajok sokféleségét. A BHNP Zrt. aktívan részt vesz a halvédelmi tevékenységekben is. Szári Zsolt vezérigazgatóval arról beszélgettünk, hogy a társaság aktívan dolgozik a Balaton ökoszisztémájának védelmében és fenntartásában, egyben a horgászati lehetőségek biztosításában.
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza