2025. 01. 20., hétfő
Sebestyén
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Élelmiszerbiztonság mindenekelőtt

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Agrárium-info, 2015/03/10

Már az utca embere számára is nyilvánvaló, hogy az élelmiszer-biztonság ügye a társadalom működésében kiemelkedően fontos szempont.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) célzott, fogyasztóknak szóló hirdetésekben, tájékoztatókban igyekszik tudatosítani a folyamatos ellenőrzések fontosságát. A hivatali szakértők sokat várnak az új közúti ellenőrző rendszer bevezetésétől is.

A Nébih kiemelt ügyek igazgatósága az elmúlt két évben 674 ellenőrzést végzett, 5500 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek, 2 ezer tonna árut vontak ki a forgalomból, 530 millió forint bírságot szabtak ki, és ennek 85 százaléka befolyt a központi költségvetésbe – közölte a hivatal.

A Nébih kiemelt ügyek igazgatósága az elmúlt két évben 8,5 milliárd forint áfa- és adóelkerülést állapított meg, tavaly óta 71 millió forint eljárási díjat szedett be.

A szám elvileg viszonylag csekély arányt képvisel az élelmiszer-forgalmon belül, ám már így is sokszorosa a korábbi években jellemző ellenőrzési eredményeknek. A növekvő értékek is jelzik: az élelmiszer-biztonság korunk egyik legalapvetőbb forgalmazási és társadalompolitikai tényezőjévé nőtt. Nem csak nálunk: az ügyben érintett nemzetközi szervezetek is alaposan beerősítettek az ügyben.

Európai uniós irányelvek

Az Európai Unió, amely nemzetközi összehasonlításban a világ legnagyobb élelmiszer- és ital-előállítója, az Európai Közösségek Bizottsága által 2000. január 12-én tette közzé azt a Fehér Könyvet, amely az élelmiszer-biztonság európai szabályozásának alapos elemzését, az abból levont következtetéseket és a szükséges intézkedéseket tartalmazza (CEC, 2000). Az utóbbiak között a legnagyobb jelentőségűek közé tartozik az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority) létrehozása 2002-ben, amely elsősorban a kockázatbecslésért és az élelmiszer-biztonsági kérdésekkel kapcsolatos kommunikációért felelős (Molnár, 2002). Hazánk az EU-csatlakozásra felkészülésének egyik fontos elemeként ugyancsak megalakítja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt, amely az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal feladatköréhez hasonlóan s azzal szoros együttműködésben tevékenykedik majd, összegezni fogja az élelmiszer-biztonságra vonatkozó vizsgálatok és ellenőrzések megállapításait, azok elemzése és értékelése után döntési javaslatokat tesz, valamint megteremti e témakörben a gyors reagálási rendszer koordinációját.

A kockázat adott

Az mindenesetre tény, hogy az élelmiszerek megbetegedéseket okozhatnak, és ez a probléma globális jellegű – állapítja meg Farkas József egyetemi tanár, az MTA rendes tagja a témát vizsgáló tanulmányában.

Megállapítása szerint, mivel mindannyian élelmiszer-fogyasztók vagyunk: az élelmiszer-fogyasztás okozta egészségkárosodás valószínűségének (kockázatának) valamilyen mértékben mindannyian ki vagyunk téve. Az élelmiszerek okozta megbetegedések, az élelmiszer-biztonsági hiányosságok növekvő problémát jelentenek, ha más súlypontokkal is mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. A probléma globálissá válásának számos oka van: az élelmiszer-kereskedelem globalizálódása, az urbanizációval járó népességsűrűség, az életmódváltozások, a fokozódó környezetszennyeződés, a nemzetközi személyforgalom növekedése stb. Az élelmiszer-termelés is tömegessé és bonyolultabbá vált, az élelmiszer-termelés és -fogyasztás közötti láncolat hosszabb lett, több lehetőséget adva a szennyeződésre és a kórokozók szaporodására. Mint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Egészségügyi Világszervezete (WHO) egy közös szakértő bizottsága már egy 1984-es jelentésében megállapította: „a szennyezett élelmiszer talán a legelterjedtebb egészségügyi problémája mostani világunknak, és egyik jelentős oka a csökkent gazdasági teljesítőképességnek” (FAO/WHO, 1984). A helyzet azóta sem javult.

Nem kíméli sem a fejlődő, sem a fejlett országokat

Az élelmiszer-fogyasztás okozta megbetegedések globális mértékét nehéz megbecsülni, de a WHO szerint csupán 2000-ben 2,1 millió ember halálát okozták „hasmenéses megbetegedések”. Ezek nagy részét bizonyos kórokozókkal szennyezett élelmiszer vagy ivóvíz okozhatta. A fejlődő országokban a csecsemők és kisgyermekek diaréja az egyik fő oka az elégtelen táplálék-ellátottságuknak (malnutrition). Ezekben az országokban az élelmiszerek okozta megbetegedések sokféleségében az élelmiszerekkel közvetített állati paraziták is fontos oki tényezőt jelentenek.

A becslések szerint az iparosodott, fejlett országokban az élelmiszerekkel közvetített megbetegedések évente a lakosságnak akár 30%-át is érintik. Az Amerikai Egyesült Államokban az ottani statisztika szerint évente mintegy 76 millió élelmiszer-eredetű megbetegedés fordul elő, amiből 325 000 kórházi kezelést igényel és 5000 haláleset okozója (WHO, 1999). Például 1994-ben egy jégkrémmel közvetített szalmonellák okozta fertőzéssorozat mintegy 224 000 embert érintett. A legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedés azonban sporadikus jellegű, és gyakran nem is kerül nyilvánosságra.

A Nébih kiemelt Ügyek igazgatósága az elmúlt két évben 2 ezer tonna árut vont ki a forgalomból

Naprakészen

A professzor véleménye szerint a fogyasztóvédelmet, a megelőzést szolgáló, a racionális és korszerű jogi szabályozás megalapozásához nélkülözhetetlen a korszerű kockázatelemzés (risk analysis). Ennek fő részei a kockázatbecslés (risk assessment), a kockázat kezelése (risk management) és a kockázatközlés (risk communication).

A kockázatot elsősorban tudományos munkával lehet felbecsülni, és a kockázatelemzéshez csak a tudományos ismeretek folyamatos bővítése és naprakész alkalmazása, valamint a megfelelő adatbázisok létesítése szolgáltathat megfelelő alapokat. Ezért eredményes táplálkozás- és élelmiszerbiztonság-politika kellően támogatott kutatási háttér nélkül elképzelhetetlen.

A kockázatbecslés egyaránt magában foglalja a komplex toxikológiai elemzést, az epidemiológiai felmérést és az „expozíció”, a környezeti terhelés hatásának értékelését. Szükség van tehát a humán egészségügyi kockázat és az ökológiai kockázat párhuzamos és integrált értékelésére. A kockázatkezelés már nem a tudósok, hanem a döntéshozók, a „politika” feladata. A kockázatelemzés lényeges eleme a kommunikáció. Ennek először szükségszerűen a kockázatbecslést végzők és a kockázatot kezelők között kell operatívnak lennie. Eredményeiket azonban széles körben meg kell ismertetni. Az élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzéséhez a termelő szektorban az élelmiszer-biztonsági szempontok szerinti és rendszerszemléletű minőségszabályozás (például a veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok – HACCP-rendszer) kialakítására, a kutatás és az ipar fokozott kapcsolattartására és a témára irányuló, minden szintű oktatás, továbbképzés és ismeretterjesztés támogatására van szükség.

 Nyomon követés – EKÁER

Új fegyver lehet az élelmiszer-biztonság érdekében folytatott harcban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által üzemeltetett EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) bevezetése. A jelenleg még – március 1-jéig – próbaüzemben működő szisztéma célja az általános forgalmi adó megfizetésével összefüggő visszaélések visszaszorítása és az élelmiszer-biztonság növelése – közölte lapunkkal a NÉBIH. Lényege szerint a hatóság szinte percre pontosan nyomon követheti a hazai utakon futó szállításokat, a kiindulási ponttól egészen a célállomásig. Az EKÁER az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR- (Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszer) azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.

Aki a FELIR hatálya alá tartozó tevékenységet végez, és nem rendelkezik azonosítóval, regisztrálnia kell magát. A regisztráció a nem mezőgazdasági kistermelőként adózó ügyfelek részére felügyeletidíj-bevallás benyújtása mellett történik. A bevallást elektronikus úton kell teljesíteni, amelynek használatához a bevallásra kötelezett vagy annak meghatalmazottja részéről ügyfélkapus regisztráció szükséges. Az ügyfélkapus rendszer aktiválását bármelyik okmányirodában, kormányhivatali és adóhatósági ügyfélszolgálaton és a külképviseleteken személyesen lehet kezdeményezni, részletesebb információ a Kormányzati portálon található.

Amennyiben érvényes őstermelői igazolvánnyal rendelkezik az ügyfél, és nem találja magát a FELIR-nyilvántartásban, forduljon a NÉBIH Földművelésügyi Igazgatóságához.

Amennyiben az ügyfél 2014-ben érvényes bevallást nyújtott be, biztosan rendelkezik FELIR-azonosítóval, ha azonban elmulasztotta a bevallási kötelezettséget teljesíteni, a pótbevallás benyújtásával egyidejűleg a FELIR-nyilvántartásba vétel is megtörténik. Ha tevékenységét 2014-ben kezdte meg az ügyfél, és ezért az idei évben nem vonatkozott rá a bevallási kötelezettség, akkor nullás bevallás leadása mellett nyilvántartásba veszi a hivatal.

 Az EKÁER célja az áfavisszaélések visszaszorítása és az élelmiszer-biztonság növelése

Az import ellenőrzése

A rendszer másik sarkalatos pontja, hogy élelmiszer uniós tagállamból történő behozatala esetén azt csak a 3/2010 (VII. 5.) VM rendelet alapján bejelentett első magyarországi tárolási helyen engedi kirakodni. A rendelet szerint azoknak az élelmiszer-vállalkozásoknak, amelyek harmadik országból vagy uniós tagállamból élelmiszert forgalomba hozatal vagy továbbfeldolgozás céljából behoznak, regisztrálniuk kell magukat és azt a telephelyet, első magyarországi tárolási helyet, ahol az árut először betárolták.

A regisztrált első magyarországi tárolási helyek a NÉBIH weboldalán található kereső (http://portal.nebih.gov.hu/elso-betarolasi-hely-kereso) segítségével elérhetők.

Amennyiben valamely vállalkozás első tárolási helyet üzemeltet, és nem találja adatait az adatbázisban, nyilvántartásba vételi kérelmével növényi alaptermék forgalmazása estén forduljon a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény és talajvédelmi igazgatóságához, egyéb élelmiszer esetében a területileg illetékes járási állategészségügyi hivatalhoz.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályaiFejlesztés előtt: Juhok elhelyezése - hagyományos és precíziós megoldásokFejlesztés előtt: Brojleristállók építése

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A 2024-es globális gabonatermelés előrejelzése megegyezik a 2023-as termeléssel
A FAO legfrissebb, a 2024-es globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését szeptemberben 2,8 millió tonnával csökkentette, most 2851 millió tonnára szabva, ami majdnem megegyezik a 2023-assal. Az új Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztató a módosításokat a durva szemek, köztük a kukorica betakarítási várakozásainak csökkenésével magyarázza, elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában tapasztalható meleg és száraz időjárás miatt. Eközben a FAO megemelte a 2024-es globális búzatermelésre, valamint a rizsre vonatkozó előrejelzését.
Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok. Az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be. A nemzeti kormány célja, hogy megújítsa, és hazai kézben tartsa az élelmiszeripart – közölte Nagy István agrárminiszter.
Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza