2025. 05. 17., szombat
Paszkál
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Stratégiai ágazat az élelmiszeripar

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Agrárium-összeállítás, 2014/03/10

„A program megvalósulása esetén reálisan várható, hogy a magyar élelmiszerek piaci részesedése 2020-ra ismét eléri a 80%-ot” – ez a kulcsmondata annak a középtávú élelmiszer-ipari fejlesztési stratégiának, amely alapján a remények szerint a következő hétéves ciklusban különböző forrásokból 500 milliárd forint költségvetési támogatás juthat el az ágazatba.

Január elején született meg végső formájában a „Magyarország közép és hosszú távú élelmiszer- ipari fejlesztési stratégiája” című munkaanyag, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerfeldolgozási Főosztályának koordinálásával készült el. Részt vettek a munkában a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (NÉBIH), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) – a VM háttérintézményei – illetékes munkatársai. A munkacsoport munkáját az ágazat egyes aspektusait (KFI, fejlesztés, finanszírozás stb.) kitűnően ismerő külső szakértők is segítették. Bár a tervezet finanszírozási hátteréről még nincs végleges kormánydöntés, az előzetes információk szerint a kabinet a következő években mintegy 500 milliárd forintos forráshoz kívánja segíteni az ágazatot.

konCentráCIó

A hazai élelmiszeripar gondjai több okra vezethetőek vissza. Ezek egyike az elmúlt két évtizedben bekövetkezett tulajdonosi szerkezeti átalakulás. A stratégiai dokumentum megállapítja: az élelmiszer-ipari vállalkozások többségét a kis- és közepes vállalkozások adják, ugyanakkor meghatározó az ágazat duális szerkezete, egyszerre vannak jelen a mikro- és kisvállalkozások rendkívül alacsony teljesítménnyel, és a kínálatot meghatározó nagyvállalatok. Az utóbbi 10 évben a mikro vállalkozások száma több mint kétszeresére nőtt – 2011-ben az élelmiszer-ipari vállalkozások több mint 70 százaléka mikrovállalkozás –, míg a nagyvállalkozásoké a felére csökkent. 2009 és 2011 között is jól látszik a mikrovállalkozások folyamatosan emelkedő száma, míg a többi kategóriában nincs jelentős változás. A vállalkozások számához képest – a kategorizálás jellegéből adódóan is – a legfőbb munkaadók elsősorban a nagy- és a közepes méretű vállalatok, miközben a mikrovállalatok az élelmiszer- ipari munkavállalók alig 8 százalékát foglalkoztatják, de megfigyelhető, hogy a vizsgált három évben a bővülés közel 1 százalékpontnyi volt.

Szakágazati szinten vizsgálva természetesen a tevékenység jellegétől is függ, hogy melyik szakágazatban jellemzően milyen méretű vállalkozások fordulnak elő – a vizsgált évtől függetlenül. Jellemzően kevés mikrovállalkozás fordul elő a dohányiparban, a margaringyártásban vagy a cukorgyártásban, annál jellemzőbb azonban ez a méret a bortermelésben, a kenyér és friss pékáru gyártásában vagy az egyéb gyümölcs- és zöldségfeldolgozásban. A kisvállalkozások jelenléte meghatározó a húsfeldolgozás- és tartósításnál, illetve – a mikrovállalkozások körében is meghatározó – bortermelésnél, a kenyér és friss pékáru gyártásnál. Közepes méretű vállalkozások elvétve fordulnak elő a halfeldolgozásnál, inkább a már említett húsfeldolgozás és -tartósításnál, vagy a haszonállat- eledel gyártásban. Számuk alapján a nagyvállalatok jelenléte meghatározó az állati termékeket feldolgozó szakágazatokban.

A kisméretű vállalkozások nagy aránya ellenére a nettó árbevétel és a hozzáadott érték jelentős koncentrációt mutat. A nagyvállalkozások (250 fő felett) adják nettó árbevétel és a hozzáadott érték több mint felét, a közepes vállalkozások (50 és 250 fő között) részesedése a nettó árbevételből és a kibocsátásból pedig közel egyharmad. Ezért ez a két vállalkozáscsoport felelős az árbevétel és a hozzáadott érték négyötödéért.

Az alkalmazottak száma azonban más képet mutat. Itt a nagyvállalkozások részesedése mindössze egyharmad. A kisvállalkozások részesedése (49 főig) azonban jelentősen meghaladja a nettó árbevételből, illetve hozzáadott értékből való részesedésüket. Ez azt mutatja, hogy a kisebb élelmiszer-ipari vállalkozások szerepe jelentős a foglalkoztatásban. Ugyanakkor a nagyvállalatok modern technológiával termelnek, ezért élőmunkahatékonyságuk meghaladja a kisebb vállalkozásokét.

Külföldi tőke

A nagyvállalkozások azonban jellemzően külföldi tulajdonban vannak, modern technológiával rendelkeznek, és ők adják az ágazat exportjának döntő többségét. Ezzel szemben a kis- és közepes vállalkozások nagy része elavult technológiával termel, tőkehiánnyal küzd, és kizárólag belföldön értékesít. Az export akadálya általában a kis üzemméret, és a versenyképesség hiánya. Ezért az agrárpolitikának további erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a kis és közepes, főként hazai tulajdonú vállalkozások technológiai helyzete és tőkeellátottsága javuljon, illetve hogy kiléphessenek a külpiacokra. Ez azért is hangsúlyos, mert amint a fentiek is mutatják, hogy ezeknek a cégeknek számottevő szerepe van a foglalkoztatásban, valamint a magyar mezőgazdaság fontos felvevőpiacát is jelentik.

Az ágazatban a külföldi tőke aránya meghatározó és jelentős. Az ágazat összes jegyzett tőkéjének több mint fele külföldről származik. 2005 és 2009 között kivonulás volt megfigyelhető, a külföldi tőke részaránya nem érte el az 55 százalékot, de 2009 után változott a tendencia, 2011-re pedig a teljes jegyzett tőke közel 60 százaléka ismét külföldiek kezében volt. Ennek oka a cukorgyártásban, a húskészítménygyártásban és a gyümölcszöldséglé gyártásban bekövetkezett tőkebeáramlás volt, ami egy-egy nagyobb cég kiemelt beruházásaihoz kapcsolódott. Az élelmiszeripar jegyzett tőkéjének alakulása 2009-ig nagyjából együtt mozgott a külföldi tőke változásával, mivel az élelmiszeriparból kivont nemzetközi tőkét nem pótolta a hazai befektetői, vállalkozói kör. Ezt tovább rontotta az a tény, hogy 2006 óta a belföldi társas vállalkozásoktól származó jegyzett tőke folyamatosan csökken.

Belföldi mínusz, növekvő export

2012-ben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,2 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az okok között első helyen kell említeni a vásárlóerő csökkenését. A magyarországi reálkeresetek a 2006-tól kezdődő megszorítások miatt már a gazdasági válság előtti években csökkenni kezdtek. Az egy főre eső reáljövedelem először 2007-ben mutatott visszaesést, a háztartások rendelkezésre álló jövedelme is ebben az évben csökkent először (az előző évinek 95,1 százalékára). 2008-ban a rendelkezésre álló jövedelem az előző évinek 98,3; 2009-ben 95,7; 2010- ben 95,5 százaléka volt.

A veszteség nem egyformán érintette az ágazat összes szereplőjét: a legkifejezettebben a nagyméretű cégek esetében volt tapasztalható. A kiskereskedelemben a pénzügyi eredmények romlásának legfőbb oka a beruházások magas értéke volt, ami nem térült meg az időközben kirobbant gazdasági válság és az erősödő piaci verseny (új diszkontláncok megjelenése a magyar piacon) miatt. A beruházások magas értéke − miként arra a bolthálózati statisztikai adatokból következtetni lehet − a kiskereskedelmi láncok terjeszkedésével függ össze. A kiskereskedelmi szektoron belül azok a szakágazatok, bolttípusok pénzügyi mutatói jobbak, amelyek nem ruháztak be ebben a kritikus időszakban, miközben a terjeszkedő cégek gyenge teljesítményt nyújtottak.

A magyar agrárium külkereskedelmi teljesítménye 2012-ben ismét rekordot döntött, az export megközelítette a 8,1 milliárd eurót, az egyenleg több mint 3,6 milliárd eurót tett ki. Sajnálatos viszont, hogy Magyarország agrár-külkereskedelmi egyenlege elsősorban a gabona- és olajos növények exportteljesítményének köszönhetően javult, mégpedig úgy, hogy 2006 és 2012 között gabonakivitelünk volumene alig változott. Ennek hátterében az áll, hogy a gabona és az olajnövények világpiaci árindexe az árrobbanás következtében körülbelül duplájára nőtt. A növekvő bevételeknek köszönhetően a magyar szaldó hat év alatt több mint 3,6 szorosára duzzadt.

Megoldást keresnek

Az európai uniós szabályozás a versenyszektorba sorolja az élelmiszeripart, ezért közvetlen támogatásra jelenleg nincs mód – mondta az Agrárium kérdésére Vadász Tibor pénzügyi elemző, tanácsadó. Jelentősebb fejlesztési forrást az egyes államok a bankrendszeren belül, speciális hitelkonstrukciók, illetve az adott országok belföldi beszállítóinak adott adózási és egyéb kedvezmények révén juttathatnak ebbe az ágazatba. Lapunk információi szerint napjainkban a kormányzat illetékesei éppen azokat a megoldási lehetőségeket keresik, amelyek ezt úgy teszik lehetővé, hogy az uniós szabályozás előírásait se sértsék meg.

Az exportszerkezetben az EU-csatlakozás után következett be markáns változás. Ha a termékek feldolgozottsága szerint vizsgáljuk a külkereskedelmünk szerkezetét, akkor azt látjuk, hogy a kivitel növekedése összességében mindhárom termékcsoportnál (mezőgazdasági alapanyag termelése, elsődleges és másodlagos feldolgozás) határozott volt, a mezőgazdasági alapanyagtermékek – ezen belül főként a gabonafélék – exportjának növekedése azonban messze meghaladta a feldolgozott termékekét. A mezőgazdasági termékek exportjának értéke 2000-ben még csak 756 millió euró volt, 2012-ben pedig már átlépte a 3 milliárd eurót. A feldolgozott (elsődleges és másodlagos) termékek aránya az élelmiszer-gazdasági kivitelünkből így összességében a 2000-es 69 százalékról 2012-re 62 százalékra csökkent.

Ugyanakkor évek óta visszatérő problémát jelent a külföldi gyártók termékeinek nagy arányú beáramlása a hazai piacra, illetve hagyományos export-értékesítési célterületeinkre. A stratégia egyik legfontosabb célja – a munkahelyteremtés és –megőrzés mellette – e trend fékezése, illetve megfordítása.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.
Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.
Eredményes az iskolai edukáció
„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy szervezetünk, a Tej Terméktanács több mint 20 éve végez országos szintű, általános iskolás gyermekek és pedagógusaik számára folytatott oktató, ismeretterjesztő tevekénységet, a tej és tejtermékek pozitív élettani hatásairól”, fogalmazott Harcz Zoltán, a TTT ügyvezető igazgatója.  2015. és 2024. között már közel 90 ezer kisiskolás gyermeknek nyílt lehetősége részt venni a Terméktanács megújult, modern élményparkkal működtetett iskolai edukációs programsorozatában.
Fejlesztés az állattenyésztésben: tojástermelés
Minden mozog a tojástermelésben. A statisztikai adatok szerint a ketreces tartásból származó étkezési tojás ára a csomagolás helyén 17 százalékkal volt alacsonyabb 2024-ben, mint egy évvel korábban; a mélyalmos tartásnál ez a csökkenés csak 13 százalék. Ezt természetesen a gazdasági adatok elemzésekor is érzékelik a termelők: 2023-ban a ketreces étkezési tojástermelés költségarányos jövedelme 38 százalék volt, a tavalyi, még becsült adatok alapján már csak 11 százalék.
A 2024-es globális gabonatermelés előrejelzése megegyezik a 2023-as termeléssel
A FAO legfrissebb, a 2024-es globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését szeptemberben 2,8 millió tonnával csökkentette, most 2851 millió tonnára szabva, ami majdnem megegyezik a 2023-assal. Az új Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztató a módosításokat a durva szemek, köztük a kukorica betakarítási várakozásainak csökkenésével magyarázza, elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában tapasztalható meleg és száraz időjárás miatt. Eközben a FAO megemelte a 2024-es globális búzatermelésre, valamint a rizsre vonatkozó előrejelzését.
Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok. Az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be. A nemzeti kormány célja, hogy megújítsa, és hazai kézben tartsa az élelmiszeripart – közölte Nagy István agrárminiszter.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza