2024. 11. 30., szombat
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Miért termesszünk rozst és tritikálét?

Kategória: Növénytermesztés | Szerző: Dr. Kruppa József Ph.D. címzetes egyetemi tanár, 2015/08/15

Ma és a közeljövőben, amikor a világ a környezetszennyezésből eredő ártalmakkal és élelemhiánnyal szembesül, akkor arozs és a tritikále új lehetőségeket kínál a környezetkímélő takarmány- és étkezési gabonatermelés növelésére és az ezekből készült egészséges élelmiszerek előállítására.

A rozs Magyarország kenyérgabona-termesztésében a 20. század első felében nagy jelentőségű kalászos gabona volt. A 600–700 ezer ha-on megtermelt mintegy 700–720 ezer tonna rozs napjainkra 40 ezer ha-ra és 100–120 ezer tonnára csökkent. Ezen időszak alatt a termésátlagok – a világtendenciához hasonlóan – megduplázódtak és jelenleg 2,5–2,8 t/ha körüliek. Termesztése a növénytermesztés színvonalának intenzívebbé válásával folyamatosan visszaszorult a gyenge termékenységű homoktalajokra. A rozstermesztés színvonala Magyarországon a gabonafélék közül a legalacsonyabb. A fajták potenciális termőképessége lehetővé tenné a termések növelését. A homokhasznosításban igen fontos szerepet játszik. A megtermelt rozs több mint 80%-át állatok takarmányozására (abrak) használják. 2014-ben 9 db őszirozs-fajta (Secale cereale) szerepelt a Nemzeti fajtajegyzékben, amely kielégíti a különböző hasznosítási célú termesztői igényeket.

Rozsszenázs készítése

Újabban egyre nagyobb mértékben termesztik zöldtakarmánynak (rozsszenázs), amelynek nagy előnye, hogy korán ad jó minőségű tömegtakarmányt, ezzel biztosítva a tömegtakarmány-szükséglet egy részét. Tápanyag- és vízigénye kicsi (a téli csapadékkal és kevés műtrágyával kielégíthető), így a területet a zöldrozs betakarítása után (április 20-tól) még fővetésű növényekkel (szemes és/vagy silókukorica, szója, borsó, napraforgó stb.) hasznosítani lehet. A kiváló minőségű és emellett optimális (nagy) hozamú rozsszenázs előállításának alapvető feltételei: jó fajtaválasztás (a Ryefood fajta jelenleg a legjobb!), korai vetés, őszi és kora tavaszi N-trágyázás, valamint a korai (kalászolás előtti) precíz betakarítás (kaszálás) és a jó minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P) használata.

Várható a zöldtakarmányként (szenázs) történő termesztés és hasznosítás növekedése, mert ezzel a tejelő tehenészetek magas fehérjetartalmú (18–21%) és kiválóan emészthető (75–80%) rostot és szerves anyagot tartalmazó tömegtakarmányt tudnak előállítani.

Többet kellene fogyasztanunk

A rozs kenyérgabonakénti felhasználása kb. 20 ezer tonna, ami 20,0%-a a megtermelt rozsnak. Kívánatos lenne – az egészségesebb táplálkozás érdekében – növelni a hazai 2 kg/fő körüli fogyasztást reklámtevékenységgel, tudományos ismeretterjesztéssel és a rozslisztet is tartalmazó kenyerek és pékáruk kínálatának növelésével. A rozs felhasználása a táplálkozásban elsősorban kenyérgabonaként jöhet számításba. A rozskenyérben 10–12% fel nem szívódó, emészthetetlen szénhidrát található, amely a zsírsavak és cukrok felszívódását is gátolja. A rozs- és barnakenyerek nagy rosttartalmuknál fogva jelentős szerepet játszanak a diétás rosthiány okozta gyomor-bélrendszeri megbetegedések, valamint ugyancsak a rosthiánnyal összefüggő egyéb rendellenességek, illetve betegségek megelőzésében (pl. fogszuvasodás, elhízás, cukorbetegség, magas vérkoleszterinszint, érelmeszesedés, szívkoszorú-elváltozás). Az érelmeszesedés és a szívinfarktus kifejlődését gátló magnéziumból és káliumból kétszer annyi van a rozskenyérben, mint a fehérkenyérben. A rozskenyér B1- és B2-vitamintartalma nagyobb, mint a fehérkenyéré. A rozskenyér fehérjetartalma ugyan kisebb, de lizinben jóval gazdagabb, mint a búzakenyér. A rozs-, illetve a barnakenyerek iránt megnövekedett igényeket jelenleg a sütőipar csak korlátozottan tudja kielégíteni.

Hazai tritikáléfajták

A tritikále jelentősége – a rozshoz hasonlóan – egyre inkább növekszik, amelyet az idei évhez hasonló, rendkívül aszályos évek még tovább fokoznak. Felvásárlási ár tekintetében megegyezik a takarmánybúzával, az étkezési fajtáért (Hungaro durumrozs) ennél is magasabb árat fizetnek.

A tritikále egy mesterségesen előállított fajhibrid, amelyet azért hoztak létre, hogy egyesítsék a szülők – a búza és rozs – legjobb tulajdonságait. Az első tritikálé előállítása Wilson angol botanikus nevéhez fűződik 1875-ben. Az általa előállított hibrid azonban meddő volt. Az első termékeny hibrid előállítása Rimpau német növénynemesítő nevéhez kötődik, 1890-ben. Ezek után sok kutató és nemesítő foglalkozott a tritikáléval a világ számos táján. A magyarországi tritikálenemesítés úttörője Kiss Árpád, akinek nevéhez fűződik az első szekunder hexaploid tritikále előállítása 1960-ban. A tritikále nemesítésében áttörést jelentett a durum (turgidum) búza és rozs keresztezésével előállított hexaploid tritikále.

Magyarországon Martonvásáron, Szegeden, Karcagon és Kisvárdán folyik honosítás és nemesítés. Kisvárdán 1988-ban kezdődött nemesítése, amelynek elsődleges célja étkezési (kenyér, tészta) tritikálefajták előállítása. 2014-ben 15 db őszi és 1 tavaszi fajta (Triticosecale) szerepelt a Nemzeti Fajtajegyzékben, amely kielégíti a különböző hasznosítási célú termesztői igényeket.

A lengyel Presto fajta honosítása után a ’90-es években kezdett intenzíven növekedni a vetésterülete, és 1996-tól meghaladja a 100 ezer hektárt, jelenleg 120 ezer ha körül van. Termesztése elsősorban búza, kukorica számára már kevésbé alkalmas, gyengébb termékenységű talajokon folyik. Ezeken a talajokon versenyképes a fent említett növényfajokkal, továbbá az árpával és a rozzsal is.

A tritikále alkalmazkodóképessége kitűnő. Szárazság- és hidegtűrő képessége jobb, mint az őszi búzának. A ma termesztett fajták igénytelenebbek a búzánál, jók a rezisztencia tulajdonságaik, jól tűrik a szélsőséges ökológiai körülményeket is (sótűrés, túl alacsony és túl magas pH-tűrés, hideg-meleg klíma tűrése) és takarmányozási értékük is kiváló.

Magyarországon a tritikále – a rozshoz hasonlóan – a gyenge termékenységű talajok kalászos gabonanövénye, amelyet elsősorban takarmányozásra használnak. Az étkezési célú tritikálé termesztésének eddig akadálya volt a fajták alacsony vagy hiányzó sikértartalma, gyenge lisztminősége és kedvezőtlen sütőipari tulajdonságai, illetve az, hogy ismeretlen a malomipar és sütőipar számára. Eddig a tritikále elsősorban mint takarmány gabonanövény jött számításba, azonban ahogy egyre szélesebb körben kezdik vizsgálni és használni, úgy válik egyre inkább kenyérgabonaként is számításba vehető gabonafélévé. Magyarországon az első étkezési célra is elismert tritikále (durumrozs) fajta a Hungaro, amely rekombinációs hexaploid tritikále. Összetételét a búzával megegyező vagy annál magasabb fehérjetartalom jellemzi, és ezen fehérjetartalomban az esszenciális aminosavak mennyisége, különösen a lizin, a metionin és a cisztein magasabb. Ez a magasabb érték a tritikálelisztre is jellemző. Az ásványianyag-tartalom tekintetében jellemző a búzánál magasabb P-, K-, Ca-, Cu-, Mg- és Zn-tartalom, amelyek segíthetnek a szervezet mikroelem-bevitelének növelésében. A vitaminok közül az E-, B1-, B2- és B6-vitamin tekintetében a liszt kétszeres mennyiséget tartalmaz, mint a búzaliszt. Táplálkozás-élettani jelentőségét fokozza, hogy nyersrost- és élelmirost-tartalma több mint kétszerese a búzalisztének, összes szénhidrát-tartalma közel 10%-kal alacsonyabb, így energiatartalma is ezzel arányosan alacsonyabb.

Az étkezési tritikále (durumrozs) elterjedése a humán táplálkozásban új egészséges élelmiszer alternatívát jelenthet a hagyományos gabonafélék mellett.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Sertéstelep technológiája - Vemhesítő épület és kocaszállás Fejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxon

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Többre mennénk termelői összefogással
Éppen egy éve, hogy bemutattuk a Baranya megyei nagy múltú Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, amely idén már a megalakulásának a 63. évfordulójával büszkélkedhet. A szövetkezeti múltból eredendően a hagyományőrzés most is fontos a cégvezetésnek, így, a mai jogi környezethez igazodóan nem csak eredményesen gazdálkodnak, hanem a környezetük fejlődéséért, fenntartásáért is sokat tesznek. Wilhelm József vezérigazgatóval beszélgettünk.
Talajművelés az ökológiai növénytermesztésben
Korábban a művelés legfontosabb céljának a növények igényének legjobban megfelelő talajállapot kialakítását tartották. Ez a törekvés a növény szempontjából a szántóföldi és a kertészeti termelésben a minőség előfeltételeként igazolódott. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a növény számára kedvező lazultság és aprózottság elérése során elporosodhat a szerkezet, a talaj visszatömörödhet, a környezet károsodhat.
Felbolydult a gabonapiac – mire lesz elég ez a mennyiség és minőség?
Alapvetően határozza meg a jelenlegi szezonban a búza- és a lisztpiacot, hogy malmi minőségű búzából nagyon kevés termett, a takarmánycélú felhasználás arányait pedig a kukorica aflatoxin-tartalma forgatja fel. A malmok mindezektől függetlenül kisebb mértékű áremelést tudtak érvényesíteni, mint amekkorát terveztek.
Talajmegújító mezőgazdaság
Az egyik ígéretes élelmiszer alapanyag előállítási rendszer a talaj-megújító mezőgazdaság (TMMG), a mezőgazdaság olyan technológiai keretrendszere, amely segíti a termőtalaj regenerációját, az élővilág sokféleségének (biodiverzitás) növelését, a víz- és tápanyagciklusok javítását, az ökoszisztéma szolgáltatások bővítését, a szénmegkötés támogatását, és növeli a mezőgazdaság klímaváltozással szembeni ellenálló képességét. A TMMG központjában a talaj és termesztett környezet egészsége áll az egészséges talaj – egészséges növény – egészséges ember hármasával.
Októberben véget ért az őszi betakarítás
Az ütemesen végzett őszi munkáknak köszönhetően október első hetéig befejeződött a napraforgó betakarítása, és végéhez közeledik a kukoricáé is. A termény tárolásához a raktárkapacitás biztosított – tájékoztatott Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette azt is, hogy az idei aszály a kukoricánál okozta a legnagyobb károkat, de a többi növényfajt is megviselte. A hektáronkénti hozamok ennek megfelelően csökkentek a korábbi időszakokhoz képest.
MEYER – A válogatás értéket teremt
Az egyre szigorodó előírások és szabványok, valamint az éghajlatváltozás következményei újabb és újabb kihívások elé állítják a termelőket. Manapság megfelelő hozzáadott érték nélkül lehetetlen, vagy csak nyomott áron lehetséges a különböző termények értékesítése. A precíziós tisztítási technológiák fokozott szerepet játszanak a magas minőségű vetőmag előállítása során.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza