2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Szarszarvasmarha ágazat a számok tükrében I.

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: Dr. Szűcs István – Blaskó Beáta – Kovács Krisztián (Debreceni Egyetem, GVK), 2014/02/10
Címkék: szarvasmarha ágazat, marhahús, marhahústermelés, húsmarha, tejtermelés, tejelő állomány

A szarvasmarha ágazat áttekintését először egy nemzetközi kitekintéssel kezdjük, hogy egyrészt korrekt viszonyítási alapot adjunk az olvasónak, másrészt hogy bemutassuk a várható tendenciákat. Márciusi számunkban pedig az ágazat hazai helyzetével kívánunk foglalkozni a jelenleg rendelkezésre álló statisztikai adatok tükrében.

E világ szarvasmarha-állománya 2000 és 2012 között évről évre átlagosan 1%-kal nőtt (1. ábra), így a vizsgált időszakban (2000 és 2012 között) összesen mintegy 14%-kal gyarapodott a szarvasmarhaállomány. 2012-ben a világon a legnagyobb szarvasmarha- állománnyal rendelkező országok, illetve országcsoportok sorrendben: 1. India (218,0 millió darab); 2. Brazília (211,3 millió darab); 3. Kína (115,0 millió darab); 4. az Egyesült Államok (90,8 millió darab); és 5. az Európai Unió (87,4 millió darab).

Napjainkban az Európai Unióban tartják a világ szarvasmarha- állományának 5,9%-át. Amint azt az 1. ábrán is láthatjuk, az elmúlt 12 évben a globális szinten növekvő állománnyal szemben az Európai Unióban csökkenő állománymérettel kell számolnunk, mivel a vizsgált időszakban az EU-27 állománya 10,4%-kal csökkent. Az Unió tagországai közül jelenleg a legnagyobb állományi mérettel rendelkezik sorrendben: 1. Franciaország (19,0 millió egyed); 2. Németország (12,5 millió egyed); 3. az Egyesült Királyság (9,9 millió egyed); 4. Írország (6,8 millió egyed) és 5. Olaszország (6,1 millió egyed).

A vIlág mArhAhústermelése

A világ népességének növekedésével az állati termékek és különösen a hús iránti kereslet folyamatosan bővül, ami ugyanakkor szoros összefüggést mutat a magasabb életszínvonalon élő emberek – különösen Ázsiában – létszámbeli növekedésével. Az elmúlt ötven évben a világ népessége 3 milliárd főről mintegy 7 milliárd főre nőtt és ezzel párhuzamosan a globális húsfogyasztás 70 millió tonnáról mintegy 300 millió tonnára nőtt.

A világ népességének erőteljes bővülése, a gazdaságok gyors fejlődése a feltörekvő országokban az elmúlt évtizedekben nagymértékben növelte és hatékonyabbá tette az állati termékek termelését. A világ hústermelése 2012- ben elérte a 304 millió tonnát, ami közel 2%-os növekedést jelent az előző évihez képest. A FAO-OECD (2013) becslése szerint 2013-ben a globális hústermelés meghaladta a 308 millió tonnát, tehát hozzávetőleg 2%-kal növekedett a 2012. évi értékhez képest. Az összes hústermelés 37,1%-át (112,7 millió tonna) a sertéshús, 34,5%-át (104,9 millió tonna) a baromfihús, 22,2%-át (67,4 millió tonna) a marhahús, míg 4,4%-át (13,4 millió tonna) a juhhús adta 2012-ben (2. ábra).

1. ábra. A világ és az Európai Unió szarvasmarha- állományának alakulása Forrás: FAOSTAT, 2014 alapján saját szerkesztés

Középtávon egyértelműen a globális hústermelés a növekedése prognosztizálható, de a marhahús mennyiségének bővülése nem lesz olyan számottevő, így a növekedés elsősorban a sertés- és a baromfihús-termelés felfutásának lesz köszönhető. Jelenleg a globális húsfogyasztás mintegy 4:3:2 arányban oszlik meg a sertés-, a baromfi- és a marhahús között. A napjainkban alkalmazott technológiák mellett egy kilogramm marhahús előállításához világátlagban 11 kg, egy kg sertéshúshoz 7 kg, míg egy kg baromfihoz mindössze 4 kg takarmányra van szükség, ami egyértelműen meghatározza az önköltséget és ezen keresztül az értékesítési árakat. Nem véletlen, hogy a legolcsóbban előállítható húsféleségek azok, amelyek leginkább „nyertesei” lehetnek a globális húspiaci bővülésnek.

A FAO-OECD adatok szerint a világ egy főre vetített marhahúsfogyasztása mintegy 6,6 kg/fő/év volt a 2009–2011 évek átlagában. A legmagasabb értéket Uruguayban (54,2 kg/fő/év), Argentínában (42,0 kg/ fő/év) és Brazíliában (28,1 kg/fő/év) tapasztalhatunk, míg a legkevesebbet Kínában (2,9 kg/fő/év) és Indiában (1,1 kg/fő/év) a meghatározó népességű országok közül. Érdekes paradoxon, hogy a drága marhahús fogyasztása az előrejelzések szerint elsősorban a fejlődő országokban nő a közeljövőben, ahol a prognosztizált növekedés 25%-os, szemben a fejlett országok 7%-os értékével tízéves távlatban.

A relatíve szűk kínálattal párosuló magas árszínvonal miatt 2012-ben kismértékben csökkent az egy főre jutó éves marhahúsfogyasztás az Európai Unióban, ami elsősorban a baromfi és a hal előretörésének volt köszönhető. A fogyasztók egyre nagyobb tömege választja az ún. fehér húsokat, különösen akkor, ha az még olcsóbban el is érhető számukra. A kelet-európai országokban 4–6 kg/fő/év között alakul az egy főre jutó éves marha- és borjúhúsfogyasztás, ami komoly növekedési tartalékot rejt magában.

2. ábra. A világ hústermelésének megoszlása 2012-ben Forrás: FAO-OECD, 2013 alapján saját szerkesztés

A világ marhahústermelése valamivel több, mint 22%-át adta a globális hústermelésnek 2012-ben. A világon megtermelt marhahús 67,4 millió tonna volt 2012- ben, és a FAO-OECD becslése szerint változatlan értéket képviselt 2013-ban is (3. ábra). A világon 2012-ben megtermelt marhahús 18%-át az Egyesült Államok, 14%-át Brazília, 12%-át az Európai Unió, 10%-át Kína, míg 5%-át India adta. A marhahústermelés kapcsán növekedés tapasztalható Ázsiában, Latin-Amerikában és a Karibi térségben, eközben Észak-Amerikában és Európában várhatóan csökken majd a megtermelt marhahús mennyisége.

3. ábra. A világ és az Európai Unió marhahústermelésének alakulása Forrás: FAO-OECD, 2013 és FAOSTAT, 2014 alapján saját szerkesztés. *2013. év becslés

A világon megtermelt húsmennyiség 9,8%-a, azaz 29,7 millió tonna került világkereskedelmi forgalomba 2012-ben. A világkereskedelmi forgalomba kerülő összes hús 44,1%-át a baromfihús, 27,3%-át a marhahús, 25,3%-át a sertéshús és mindössze 2,7%-át a juhhús adta 2012-ben. A közeli jövőben a sertéshús részarányában csökkenés várható, a juhhús esetén stagnálásra számíthatunk, míg marha- és baromfihús esetén közel 4%-os növekedés várható. A legjelentősebb húsimportőr országok: Kína, Japán, Oroszország, Mexikó és az Egyesült Államok. Az exportőrök közül ki kell emelni az Egyesült Államokat, Brazíliát, az Európai Uniót, Kínát és Kanadát.

A globális marhahús-kereskedelem élénkülését a szűk kínálat és a magas árak korlátozták 2011-ben. A globális export mindössze 1,5%-kal nőtt 2010-hez képest. India kivitele bővült a legnagyobb mértékben, a többi versenytárshoz képest alacsony exportárak, a bőséges kínálat, az élénk délkelet-ázsiai és közel-keleti kereslet miatt. 2012-ben a globális marhahústermelés mintegy 12%-a, azaz 7,5 millió tonna került be a nemzetközi kereskedelmi forgalomba, míg a világon előállított marhahúsból 2013-ban becslések szerint a 2012. évihez képest 4,9%-kal nőtt a marhahús világkereskedelmi forgalomba kerülő mennyisége, ami elérte a 8,4 millió tonnát. A marhahús-importőrök közül (2012) meghatározó Oroszország (1,07 millió tonna), Egyesült Államok (1,07 millió tonna) és Japán (0,7 millió tonna) szerepe. A marhahúsexport tekintetében (2012) kiemelkedő India (1,68 millió tonna), Brazília (1,39 millió tonna), Ausztrália (1,38 millió tonna) és az Egyesült Államok (1,12 millió tonna). Az Európai Unió 2012- ben 304 ezer tonna marhahúst importált és 289 ezer tonnát exportált.

Az Európai Unió termelése

Az Európai Unió a világ harmadik legjelentősebb marhahústermelője, az itt megtermelt marhahús mennyisége 2011-ben 8,3 millió tonna volt, ami 2012-ben csökkent és elérte a 7,9 millió tonnát. A FAO-OECD (2013) becslése szerint az EU-27 marhahústermelése 2013-ban tovább csökkent, értéke már csupán 7,6 millió tonna volt (3. ábra). Az Európai Unió tagországai közül a legnagyobb marhahústermelők között kell megemlíteni Franciaországot (19,4%); Németországot (14,9%); Olaszországot (12,8%); az Egyesült Királyságot (11,5%) és Spanyolországot (7,7%). Az EU marhahústermelése szoros összefüggésben van a tejágazattal, hiszen a marhahústermelés kb. háromnegyede a tejelő állományokból származik. A tejkvóta kivezetésének várható hatása, hogy a marhahústermelés évi mintegy 0,3%-kal fog növekedni az elkövetkező 4–5 évben.

Az elmúlt öt évben világviszonylatban – elsősorban az időjárási viszonyoknak köszönhetően – a takarmánynövények hozamai csökkentek, ami magasabb előállítási költségeket indukáltak a marhahús termelés során, ezért törvényszerűen magasabb árszínvonal jellemezte a szektort. A növekvő kereslet és a szűk kínálat eredményeképpen az árak 2012. évben is relatíve magas szinten stabilizálódtak, ugyanakkor Magyarország a török export átmeneti visszaesése miatt, kismértékű árcsökkenést szenvedett el ugyanebben az időszakban.

A globális tejtermelés alakulása

A FAO-OECD előrejelzései alapján 2012-ben a világon megtermelt tej mennyisége meghaladta a 750 millió tonnát. Az elkövetkező években várhatóan tovább növekszik a globális tejtermelés – az előrejelzések szerint évente mintegy 2,7%-kal bővül –, és a prognózisokat vizsgálva 2017-re akár a 794 millió tonnát is meghaladhatja. A növekedés hátterében elsősorban az ázsiai országok állnak.

2012-ben a világ legjelentősebb tejtermelője az Európai Unió, amely mintegy egynegyedét adja a globálisan előállított tej mennyiségének. Ezt követi az ázsiai országok közül kiemelkedve India, mely mintegy 17%- kal járul hozzá a világ tejtermeléséhez. Az Egyesült Államok áll a harmadik helyen a termelés tekintetében valamivel több, mint 12%-kal, majd következik Kína közel 6%-os részesedéssel és az ötödik legjelentősebb tejtermelő a világon Pakisztán, amely közel 5%-kal vesz részt a globális tejtermelésben.

Az Európai Unió tejtermelése 2012-ben 153,1 millió tonnára tehető és becslések szerint tovább bővült, így 2013-ban várhatóan meghaladta a 156 millió tonnát. Az Európai Unió tagországai közül az úgynevezett „élen járó hatos” – Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Lengyelország és Hollandia – adja a megtermelt tej mennyiségének közel 70%-át. Az EU-ban az egy tehénre jutó átlagos éves tejhozam 2012- ben 6584 kg/év volt, ami kompenzálta a 2012-ben 22,7 millió egyedet számláló tehénállomány 0,8%-os csökkenését. A rendelkezésre álló előrejelzések szerint, 2013-ra az EU átlagos tejhozama elérheti a 6647 kg/év értéket, vagyis a koncentrációból fakadó állománycsökkenést folyamatosan kompenzálja a növekvő fajlagos hozam. Az Európai Bizottság tízéves előrejelzése szerint az Unió tejtermelése ugyan szerény mértékben, de folyamatosan növekedni fog, így 2022-ben valószínűleg 159,3 millió tonnát fog kitenni, és ezzel párhuzamosan az EU tehénállománya 22,2 millió egyedet fog számlálni. A 4. ábra a tejtermelés alakulását mutatja be a világon és az Európai Unióban 2000 és 2013 között.

4. ábra. A világ és az Európai Unió tejtermelésének alakulása Forrás: FAO-OECD, 2013 és FAOSTAT, 2014 alapján saját szerkesztés *2013. év becslés

Az EU-ban a kvótarendszer megszüntetéséről még a 2003. évi KAP-reform során született döntés, majd az ún. „Health Check” keretében határozták el a rendszer kivezetését fokozatos kvótaemeléssel, így az 2015. április 1-jével megszűnik. A Bizottság adatai szerint a zsírtartalommal korrigált felvásárlás 140,5 millió tonnára nőtt a 2011/2012. kvótaévben, így a kvóta kihasználása 95,3% volt. Ausztria, Írország, Hollandia, Németország, Ciprus és Luxemburg lépte túl a felvásárlási kvótáját, amiért összesen 78,4 millió euró illetéket fizetett az EU-nak a szóban forgó hat ország. Ugyanekkor Magyarország mindössze 72,4%-os kvótakihasználtságot tudott elérni ebben a kvótaévben, miközben például Lengyelország 97,9%-os értékkel büszkélkedhet. Mindezek alapján kijelenthető, hogy hazánkban a kvótarendszer alapvetően nem korlátozta és nem korlátozza a termelést. A legtöbb tagállam esetében, Hollandia, Dánia és Ciprus kivételével, a kvótának nincs vagy alig van piaci értéke, nem kereskednek velük, ezért annak kivezetése közvetlenül nem fogja befolyásolni a felvásárlási árakat. Összességében jelentős termelésnövekedéssel nem számolhatunk, azonban a tejtermelés regionális eloszlása bizonyosan változni fog. A tejkvóta megszűnése az Unión belül liberalizált, azaz kompetitív piaci viszonyokat fog teremteni, így a piaci verseny éleződését, a termékpálya szereplő polarizálódását, átmenetileg a kínálat bővülését, majd ennek következtében „nyomott” árakat fog magával hozni. A relatíve magas önköltséggel termelő gazdaságok többsége fel fog hagyni a termeléssel, így a versenyképesebb, kompetitív előnyökkel rendelkező régiók felé fog koncentrálódni a termelés.

2012-ben a világon megtermelt tejmennyiség közel 7%-a került világkereskedelmi forgalomba (valamivel több, mint 53 millió tonna). 2013-ban a becslések alapján nem bővült a világkereskedelmi forgalom 53 millió tonnás értéken stagnált. 2012-ben a legjelentősebb tejexportőrök között kell megemlíteni Új-Zélandot (17,4 millió tonna), az Európai Uniót (12,4 millió tonna), az Egyesült Államokat (5,1 millió tonna), Ausztráliát (3,2 millió tonna) és Argentínát (2,0 millió tonna). Ezzel szemben a 2012-es év legfőbb importőr országai között szerepel Kína (6,4 millió tonna), Oroszország (3,9 millió tonna); Szaúdi-Arábia (2,9 millió tonna), Mexikó (2,6 millió tonna) és Algéria (2,4 millió tonna). Az Európai Unió tejből nettó exportőrnek számít, hiszen 2012-ben exportja meghaladta a 12 millió tonnát, míg importja csupán 0,9 millió tonnára tehető. E tekintetben az előrejelzések értelmében változás nem várható.

2008/2009-ben a tejárak csökkenése tejpiaci válsághoz vezetett. Először a szélsőségesen ingadozó óceáni időjárás vetette vissza a kínálatot, ami átmenetileg az árak gyors emelkedését váltotta ki, majd a pénzügyi és gazdasági válság mélyítette el a rapszodikus áringadozást. A takarmányárak növekedése tovább emelte a termelési költségeket, ami jelentősen rontotta a tejtermelés jövedelempozícióját. A globális tej- és tejtermékkereslet visszaesett, ugyanakkor az uniós termelés stabil maradt, aminek következtében az uniós felvásárlási árak drasztikusan lecsökkentek, miközben a fogyasztói árak szinte nem változtak. A felesleges tejmennyiség nyerstej és feldolgozott formában alacsonyabb áron nem tudott megjelenni a kiskereskedelemben, így a fogyasztói kereslet szinte változatlan maradt, ezért számos tejtermelő gazdaság életképessége veszélybe került. A tejárak 2009. év végén kezdtek el ismét emelkedni 2011. év közepéig, majd ezt követően a fő exportőr országok termelése kínálati piacot eredményezett, ami a világpiaci árak ismételt csökkenéséhez vezetett. 2012. évben az árak ismét növekedésnek indultak, de 2013. év első felében ismét megtorpantak. Összességében megállapítható, hogy a nemzetközi tejárak elsősorban a főbb exportőr országok kínálatától és a globális piaci kereslet növekedésétől függenek.

5. ábra. Az egy főre jutó átlagos tej- és tejtermékfogyasztás alakulása a világon Forrás: Blaskó, 2011 és FAO-OECD, 2013 alapján saját szerkesztés *2013. év becslés

A világon a tej- és tejtermékek fogyasztása átlagosan 105,2 kg/fő/év értéken alakult 2011-ben, 2012-re a mintegy 2%-os növekedés következtében az egy főre jutó fogyasztás elérte a 107,5 kg/fő/év értéket, ami a becslések alapján 2013-ban tovább növekedett, ekkor a fogyasztás átlagosan 108,2 kg/fő/év volt (5. ábra). Jelentős azonban a különbség a világ fejlett és fejlődő országainak fogyasztása között. Míg a fejlett országokban a fogyasztás szintje jóval meghaladja a világátlagot és eléri a 237 kg/fő/év szintet, addig a fejlődő országok jóval alul maradnak az átlagon, fogyasztásuk csupán 74 kg/fő/év értékre tehető. A táplálkozás élettani szempontból ideális érték 260–270 kg/fő/év lenne, melyet azonban még a fejlett országok átlaga sem ér el. A folyadéktej mindemellett inferior terméknek tekinthető, tehát fogyasztása erősen jövedelemfüggő, így egy bizonyos jövedelemszint elérését követően a fogyasztó szívesebben vásárol magasabb hozzáadott értéket képviselő feldolgozott tejtermékeket, amennyiben magasabb jövedelemmel rendelkezik. Mindezeken túlmenően a fejlett országokban a lassú népességbővülés, a stagnáló, illetve csökkenő reáljövedelmek és az egyre népszerűbb új étkezési szokások miatt jóval kisebb fogyasztásnövekedéssel lehet számolni, mint a fejlődő országokban. A fejlődő országokban elsősorban a vaj, míg a fejlett országokban a sajt előállításában várható növekedés.

Ajánlott kiadványokDr. Böő István:
A szarvasmarhatartás gyakorlata I.
Szűcs István (szerk.):
A szarvasmarha-ágazat gazdasági, szervezési és piaci kérdései
A tenyészbikák termékenyítőképességeNagy Ottó (szerk.):
Higiénikus tejtermelés a kisgazdaságban

Ez is érdekelhetiA kettőshasznú magyartarkák hozama folyamatosan nőFontos tudnivalók a tejfelvásárlók számáraKedvezőek a nemzetközi marhahúspiac kilátásai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Már elérhető az állatbetegségek hatékonyabb kezelését és megelőzését célzó pályázat
Megjelent az anti mikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet szolgáló pályázat, amely jelentős segítséget jelent az állattenyésztőknek az állatbetegségek hatékonyabb kezelésében és megelőzésében. A kormány döntése szerint erre a célra megemelt támogatási összeg, így 11,9 milliárd forint fordítható – jelentette be az Agrárminisztérium agrár- és vidékfejlesztési támogatásokért felelős államtitkára. A nagy létszámú sertés-, baromfi- vagy szarvasmarhatartó tenyészetek június végéig pályázhatnak.
AGRO-AQUA Kft. a horgászok kiváló partnere
A határokon átívelő Körösök völgye a Kárpát-medence egy rejtőzködő területe, amelyet egyedülálló természetvédelmi értékei, kulturális és szellemi sokszínűsége tesz kifejezetten izgalmassá, olvasható az Aktívan itthon sorozat kiadványában. A Körösök Románia és Magyarország közös kelet-nyugati tengelyén, az Erdélyi-szigethegységtől a Tisza folyó vonaláig, mintegy 200 km hosszan nyújtózik a Kárpát-medencének e vízfolyásoktól gazdagon erezett központi térségében. E vadregényes környezetben, Szarvason több tógazdaság is található, köztük az Iskolaföldi tógazdaság, amelyen az AGRO-AQUA Kft. végzi a haltermelést. Csoma Gáborral, a cég tulajdonos ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Tartalmas szakmai programmal rendezték meg a Baromfi Világnapot
A Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet (BTT) minden évben Szakmai konferenciát rendez a Baromfi Világnap tiszteletére. Az idei rendezvény jubileumi, hiszen a X. alkalommal találkoztak a hazai és az európai szervezetek szakértői, gazdálkodói. Az idei rendezvényen Nagy István agrárminiszter, és Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke mondott köszöntőt, míg számos rangos nemzetközi előadó tartott színvonalas előadást.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Több mint ötven év után újra megjelent a ragadós száj- és körömfájás betegség
Lapzártánk idején már négy magyarországi szarvasmarha-tartó telepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegség. A fertőzött telepeken az állományt teljes egészében fel kell számolni, a kitörések meghatározott körzetében pedig szigorú intézkedések lépnek életbe a betegség tovább terjedésének a megakadályozása érdekében. Bár az esetek egy viszonylag szűkebb területre korlátozódnak, hatásuk a hazai állattenyésztés baromfin kívül eső részét igen érzékenyen érinti, hiszen már komoly gazdasági károkat okoztak, illetve vetítenek előre.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza