2025. 04. 05., szombat
Vince
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Nyári Pince

Kategória: Európai Unió | 2015/11/23

A Nyári Pince, a Szent György-hegyen található családi vállalkozás, melyet Nyári Ödön és lánya, Emese vezetnek. Ödön az értékesítésért felel, Emese a szőlőmunkákat irányítja. A pincében pedig próbálnak közös döntéseket hozni.

A birtok központját, a hegy déli oldalán található présházat id. Nyári Ödön vásárolta 1978-ban.

Az ő szőlő és bor iránti szeretete ragadt át fiára, aki 1994-ben elkezdte felújítani a régi házat és korszerű feldolgozót, illetve pincét épített. A kezdeti lépéseket gyors fejlődés követte. Bővült a fajtakínálat, nőttek a területek és bővült a pince is.

„Kezdetben 3 fajtával – Olaszrizlinggel, Chardonnay- val és Szürkebaráttal dolgoztunk. 2002-ben kezdtem el telepíteni, szerettem volna többféle bort kínálni az embereknek. Telepítettünk Rajnai rizlinget, Cserszegi fűszerest, Hárslevelűt és Kéknyelűt is.”

2009-ben adták át az új pinceágat, melyben helyt kapott egy bortrezor, egy 60 fős kóstoló és egy ászoktér.

„A Szent György-hegy boraiban nagy potenciál rejlik, melyet – szerintünk – a fahordós érleléssel lehet leginkább érvényre juttatni – véli Ödön. – Az ászoktér ugyanakkor egy nagy „játszótér” is, sokat kísérletezgettünk, főleg eleinte, hogy melyik bornak mennyi érlelés tesz jót. Mennyi ideig maradjon hordóban – első vagy sokadik töltésű hordóba rakjuk-e, csak érleljünk vagy erjesszünk is hordóban...”

2015-re 8,5 ha-on gazdálkodnak, területeik mind a Szent György-hegyen – a déli, a keleti és a nyugati oldalon találhatók. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges, jó minőségű alapanyagra – a szőlőre. A tőkék alacsony terhelését a metszéssel, a hajtás-, illetve fürtválogatással állítják be. Egy tőkén kb. egy palack bornak megfelelő szőlő terem.

„Integrált szőlőtermesztést folytatunk – meséli Emese – környezetbarát technológiákat alkalmazunk, odafigyelünk a hasznos élő szervezetekre, ugyanakkor megvan az a lehetőség is, hogy a betegségekkel szemben mindenképpen meg tudjuk védeni a szőlőt. Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy jó bort tudjunk készíteni, maximálisan oda kell figyelni a szőlőre, hiszen a végeredmény nagy része itt dől el!

Boraik több helyen is megtalálhatóak Budapesten és környékén, Keszthelyen és Szombathelyen, de természetesen legjobban a pincénél élvezhetjük őket. Májustól szeptember végéig minden délután 2 és 6 óra között tartanak nyitva. Előzetes bejelentkezés alapján azonban egész évben várják a csoportokat 6, illetve 8 boros kóstolóikra.

„Hogy miért érdemes hozzánk eljönni? Hiszen minden bor ott esik a legjobban, ahol készült. Lilaakác lugasunkból gyönyörű kilátás nyílik a Gulácsra, Badacsonyra, Szigligetre és a Balatonra. A nyugodt, csendes környezet miatt és persze nem utolsósorban a finom borok és a melléjük kínált méltán híres pogácsa miatt!”

Nyári pince
Szent György-hegy,
8265 Hegymagas hrsz 881.
www.nyaripince.hu • info@nyaripince.hu
06309423174

Díjak, elismerések
• 1997-ben a Balatonfelvidék legszebb pincéje
• 2006 Olaszrizling válogatás VinAgora ezüstérem

A Nyári Pince borai háromszor is megkapták a Piarista Bor címet: 2009-ben a 2008-as Szürkebarát; 2011-ben a 2009-es Kéknyelű, 2014-ben pedig a 2012-es Hárslevelű.
Külön öröm, hogy a 2013-as Hárslevelű elnyerte az MTA bora címet 2015-ben.
Nyári Ödön szerint ez pályafutásának legjobban sikerült bora.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Eredmények és kudarcok az uniós csatlakozástól napjainkig
„Húsz év az Európai Unióban és a jövő” címmel január elején szervezett online szakmai kerekasztal beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztálya. Az EU-csatlakozás várakozásairól, a magyar agrárium reményeiről és csalódásairól Kapronczai Istvánt, az Agrárgazdasági Kutatóintézet nyugalmazott főigazgatóját, az MKT mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztályának elnökségi tagját kérdeztük.
Két évtized tanulságai
Húsz éve, hogy beléptünk az Európai Unióba. Napjainkban sok vita zajlik arról, hogy mit adott Magyarországnak a tagság, milyen eredményeket értünk el, és milyen problémákkal szembesültünk? Font Sándorral, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnökével végeztünk el egy időutazást.
Állandóan igazolnia kell a létét az Európai Uniónak
Idén május elsejével töltjük be az Európai Unióban a húszéves tagságunkat. A belépéssel új perspektívát, lehetőséget kapott Magyarország arra, hogy a gazdaság, benne az agrárágazat felzárkózzon a nyugati színvonalhoz. Persze, már a kezdeti időszak sem volt zökkenőmentes, de az elmúlt két évtized jelentős fejlődésről tanúskodik. Dr. Mezei Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág, agrár- és uniós kapcsolati központ vezetője az uniós csatlakozást követő években aktívan vett részt az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának a munkájában, és a FAO római központjában is képviselte Magyarországot. Vele beszélgettünk.
Zöld keresztet minden magyar szántóra!
Az Agrárium7 – a kamarai választásokra készülve - a következő hetekben a megyei kamarai elnökök szakmai véleményét igyekszik közvetíteni a gazdálkodók számára. Elsőként Hubai Imre Csaba, a NAK a Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke, Dr. Pusztavámi Márton a NAK Vas megyei elnöke és Berek Gábor, a NAK Somogy megyei elnöke válaszoltak a kérdésekre.
Mi várható az új KAP stratégiától?
Kapronczai István agrárszakértő igen jártas az agrárstratégiák készítésében, ezért is kérdeztük az új Közös Agrárpolitikához készített, és benyújtott magyar stratégiai tervről.
A KAP zöld programja
A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége (MTBSzSz) online konferenciát rendezett „Tápanyag-utánpótlási lehetőségek mikrobiológiai termékekkel és azok gazdaságossági előnyei” címmel. A tartalmas előadásokból Dr. Juhász Anikónak, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárának az előadását idézzük fel.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza