Kategória: Európai Unió | 2015/11/23
A Nyári Pince, a Szent György-hegyen található családi vállalkozás, melyet Nyári Ödön és lánya, Emese vezetnek. Ödön az értékesítésért felel, Emese a szőlőmunkákat irányítja. A pincében pedig próbálnak közös döntéseket hozni.
A birtok központját, a hegy déli oldalán található présházat id. Nyári Ödön vásárolta 1978-ban.
Az ő szőlő és bor iránti szeretete ragadt át fiára, aki 1994-ben elkezdte felújítani a régi házat és korszerű feldolgozót, illetve pincét épített. A kezdeti lépéseket gyors fejlődés követte. Bővült a fajtakínálat, nőttek a területek és bővült a pince is.
„Kezdetben 3 fajtával – Olaszrizlinggel, Chardonnay- val és Szürkebaráttal dolgoztunk. 2002-ben kezdtem el telepíteni, szerettem volna többféle bort kínálni az embereknek. Telepítettünk Rajnai rizlinget, Cserszegi fűszerest, Hárslevelűt és Kéknyelűt is.”
2009-ben adták át az új pinceágat, melyben helyt kapott egy bortrezor, egy 60 fős kóstoló és egy ászoktér.
„A Szent György-hegy boraiban nagy potenciál rejlik, melyet – szerintünk – a fahordós érleléssel lehet leginkább érvényre juttatni – véli Ödön. – Az ászoktér ugyanakkor egy nagy „játszótér” is, sokat kísérletezgettünk, főleg eleinte, hogy melyik bornak mennyi érlelés tesz jót. Mennyi ideig maradjon hordóban – első vagy sokadik töltésű hordóba rakjuk-e, csak érleljünk vagy erjesszünk is hordóban...”
2015-re 8,5 ha-on gazdálkodnak, területeik mind a Szent György-hegyen – a déli, a keleti és a nyugati oldalon találhatók. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges, jó minőségű alapanyagra – a szőlőre. A tőkék alacsony terhelését a metszéssel, a hajtás-, illetve fürtválogatással állítják be. Egy tőkén kb. egy palack bornak megfelelő szőlő terem.
„Integrált szőlőtermesztést folytatunk – meséli Emese – környezetbarát technológiákat alkalmazunk, odafigyelünk a hasznos élő szervezetekre, ugyanakkor megvan az a lehetőség is, hogy a betegségekkel szemben mindenképpen meg tudjuk védeni a szőlőt. Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy jó bort tudjunk készíteni, maximálisan oda kell figyelni a szőlőre, hiszen a végeredmény nagy része itt dől el!
Boraik több helyen is megtalálhatóak Budapesten és környékén, Keszthelyen és Szombathelyen, de természetesen legjobban a pincénél élvezhetjük őket. Májustól szeptember végéig minden délután 2 és 6 óra között tartanak nyitva. Előzetes bejelentkezés alapján azonban egész évben várják a csoportokat 6, illetve 8 boros kóstolóikra.
„Hogy miért érdemes hozzánk eljönni? Hiszen minden bor ott esik a legjobban, ahol készült. Lilaakác lugasunkból gyönyörű kilátás nyílik a Gulácsra, Badacsonyra, Szigligetre és a Balatonra. A nyugodt, csendes környezet miatt és persze nem utolsósorban a finom borok és a melléjük kínált méltán híres pogácsa miatt!”
Nyári pince
Szent György-hegy,
8265 Hegymagas hrsz 881.
www.nyaripince.hu • info@nyaripince.hu
06309423174
Díjak, elismerések
• 1997-ben a Balatonfelvidék legszebb pincéje
• 2006 Olaszrizling válogatás VinAgora ezüstérem
A Nyári Pince borai háromszor is megkapták a Piarista Bor címet: 2009-ben a 2008-as Szürkebarát; 2011-ben a 2009-es Kéknyelű, 2014-ben pedig a 2012-es Hárslevelű.
Külön öröm, hogy a 2013-as Hárslevelű elnyerte az MTA bora címet 2015-ben.
Nyári Ödön szerint ez pályafutásának legjobban sikerült bora.
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza