2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Szükségszerű hatékonyságnövelés a sertéságazatban

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: G.P., 2014/02/10
Címkék: sertéstartás, sertéságazat, sertéshús, takarmányozás, sertéstelep, állategészségügy, szaporítóanyag

A naturális mutatókban tapasztalható versenyhátrányunk leginkább technológiai problémákra vezethető vissza, de a takarmányozáson, genetikai színvonalon, valamint szaktudáson is van még mit fejleszteni a sertéságazatban.

A sertéságazati szereplők nagy része régebben és most is bízik abban, hogy a hatékony, magas színvonalú telepeknek van jövőjük. A tavalyi év olcsóbb gabonaárakat hozott magával, ami várhatóan idén alacsonyabb fajlagos önköltséget fog eredményezni.

A teljes technológiai korszerűsítésen és genetikai fejlesztésen átesett telepek között van olyan gazdaság idehaza is, amelyik egy koca után éves szinten harminc hízót tervez erre az évre. Tehát vannak már a dán telepekhez hasonló eredmények az országban, azonban a sertéstartók nagy részének egyre sürgetőbb, hogy növelje hatékonyságát, akár korszerűsítéssel, akár a gazdasági veszteségek mérséklésével. Ha erre nem találják meg a lehetőségeket a telepek, akkor a hazai sertésállomány tovább csökkenhet.

A KSH február 11-én közzétett állatlétszámadatai szerint a sertések száma 2935 ezer volt december 1-jén, a 2013. júniusinál 32 ezerrel több, a 2012. decemberinél 54 ezerrel kevesebb. A sertések száma 2003 júniusában még meghaladta az 5 milliót; 2012 júniusa óta azonban 3 millió alatti. Az anyakocák száma (187 ezer) egy év alatt 13 ezerrel csökkent.

A fejlesztési lehetőségek kihasználása, a hatékonyságnövelés nem minden esetben pénzkérdés

Amikor a hazai sertéstelepek hatékonyságnöveléséről beszélünk, elsősorban a technológiai korszerűsítés jut eszünkbe, de köztudott, hogy a telepek eredményei sok minden mástól is függnek. A fejlesztési lehetőségek kihasználása, a hatékonyságnövelés nem minden esetben pénzkérdés, mindezek a telepi vezetéstől függnek. A szakma részéről Dr. Wekerle László professzor véleményét kérdeztük meg.

– Ön hogyan látja jelenleg a hazai sertéstelepek technológiai színvonalát és a szaporasági eredményeket?

– Azt gondolom, hogy ma már a telepek legalább fele megfelelő technológiával működik. Az utóbbi években jelentős javulás volt megfigyelhető például a szellőzésben vagy az etetéstechnológiában. Korszerű etetőberendezésekkel rengeteget lehet javítani a takarmányértékesítés eredményein. Mondhatni, hogy legalább egy kilogrammal többet mutatnak azok a takarmányértékesítési mutatók, amelyek rosszabb technológia körülmények között működő telepről származnak. A szaporasági mutatókat a fajta, a takarmányozás és az emberi tényezők befolyásolják. Magyarországon az élő fialási átlag körülbelül 9,5–10 malac. Az évente kibocsátott hízók száma országos viszonylatban 20–22 egyed, míg ez Dániában például 28–30 hízó, ebben nagyon el vagyunk maradva – teszi hozzá Dr. Wekerle László. A Topigs, DanBred vagy Hypor genetika itthoni terjedésével megjelenik az emelt szintű szaporaság, ugyanakkor ezt hatékonyabb takarmányozással kell kiszolgálni.

– Amikor a sertéstelepek hatékonyságnöveléséről beszélünk, akkor milyen hiányosságot emelne ki?

– A legnagyobb elmaradást személy szerint én a szaktudásban, a szakértelemben, az emberi tényezőkben látom. Főleg az állategészségügyhöz kapcsolódóan, a különösen nagy kárt okozó fertőző betegségek visszaszorításában, a megfelelő vakcinázással való féken tartásban vannak nagy hiányosságaink, pedig ez könnyebben megoldható volna, mint a technológiai korszerűsítés. Minden vakcinázáshoz kell egy jól átgondolt rendszer, a kivitelezés pedig telepenként változó. Sajnos sokan nem megfelelő időben és nem kellő hatékonysággal vakcináznak, mivel ár alapján döntenek, ez pedig gyakran visszaüthet. Dániában, Hollandiában a telepeket szaktanácsadói csoportok látják el információkkal, amelyekben vannak állatorvosi és takarmányozási szakemberek, és a teleptulajdonosok komoly menedzsment képzést kapnak. Állategészségügyben és takarmányozásban van még tanulni valója a hazai telepi vezetésnek is.

– Mit említene meg pozitívumként, és mi az, amire külön felhívná a sertéstartók figyelmét?

– Pozitív változás az ágazatban, hogy újra vagy újként elkezdtek működni olyan sertésszaporítóanyag-előállító állomások, amelyek magas minőségű spermát biztosítanak a telepeknek. A helyben előállított szaporítóanyaggal sűrűn akadtak gondok a telepeken, de ez a probléma a központi kantelepek megjelenésével már teljesen kiküszöbölhető. Fontosnak tartom, hogy a termelésben lévő improduktív kocákat következetesen és folyamatosan kizárják a tenyésztésből. Különböző okok miatt túl magas az ilyen kocáknak a száma, ami részben a menedzsment hibája is – mondta el véleményét Dr. Wekerle László

Megemlítette a professzor azt is, hogy szinte nincs olyan telep az országban, ahol alkalmaznák az ivarzásszinkronizálást, pedig szakszerű végrehajtás esetén ez nagyban hozzájárulna a szaporasági teljesítmény növekedéséhez.

A sertéstelepek hatékonyságát és jövedelmezőségét alapvetően meghatározza, hogy mennyire színvonalas és eredményes a szaporodásbiológiai és állategészségügyi menedzsment. Ebben is jócskán van tennivaló a sertéságazatban. Ezért a szaporaságot javító feladatokra, programokra érdemes több figyelmet és pénzt áldozni, hiszen ezek többletbevételt eredményezhetnek.

Ajánlott kiadványokBalogh Péter - Novotniné Dankó Gabriella (szerkesztők):
Versenyképes sertéshizlalás
Dr. Tóth László:
Szálastakarmányok betakarítása, tárolása és etetése
Bárány lászló - Pupos Tibor - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes brojlerhizlalás
Novotniné Dr. Dankó Gabriella szerk.:
Sertéstenyésztés

Ez is érdekelhetiHatékony sertéshízlalásTakarmányozás a tejelő szarvasmarha tartásbanKiváló minőségű rozsszenázs készítése

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kéknyelvbetegség: a kérődzőket fertőzi, emberre nem veszélyes
Négy év szünet után itthon is újra megjelent a kéknyelv betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a megfertőződött állatoknál vénás, pangásos, kékes színű, duzzadt nyelv alakul ki. Ezt először szeptember elején két Somogy vármegyei, nagy létszámú szarvasmarha-állományban mutatták ki, majd egy Fejér vármegyei borjútelepen is észlelték.
Állatállomány: Európában hanyatlik a száma
Az egykor csordát fenntartó bakonyi kis falu állatorvosa meséli, hogy az 580 lelkes községben mindössze 4 tehén van. Évtizedek óta nincs csarnok, ahol a kifejt tejet átvennék, így a gazdák kénytelenek voltak felszámolni állatállományukat. Az egyetlen, a négy tehenet gondozó gazda sajtot készít, s azt igyekszik eladni a szomszédos falvak kicsi piacain.
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
A BHNP Zrt. hosszú távon, fenntartható módon gazdálkodik - Közérdek a balatoni horgászturizmus fejlesztése
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP Zrt.) 2009. augusztus 25-én alakult meg, jogelődje 1899 óta tevékenykedik a Balatonon. A cég 100 százalékban magyar állam tulajdonában van, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A cég fő feladata a Balaton ökoszisztémájának fenntartása és a halállomány kezelése, hogy optimális horgászati lehetőségeket biztosítson a kedvelt halfajok esetében, valamint a tógazdasági haltermelésével fenntartsa a halfajok sokféleségét. A BHNP Zrt. aktívan részt vesz a halvédelmi tevékenységekben is. Szári Zsolt vezérigazgatóval arról beszélgettünk, hogy a társaság aktívan dolgozik a Balaton ökoszisztémájának védelmében és fenntartásában, egyben a horgászati lehetőségek biztosításában.
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza