2025. 04. 05., szombat
Vince
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Kategória: Európai Unió | Szerző: V.B., 2016/06/17

A Budapesttől 25 km-re a Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Sziget­újfalu községek dűlőiben fekvő, jelenleg 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlőalapanyagát.

A sziget a történelem folyamán túlnyomórészt királyi-királynői uradalom volt, s szőlőtermelői múltját már az 1569-es szőlőadó-feljegyzések is bizonyítják.

A szigetcsépi szőlőterületből 66 hektár 2000–2012 közötti telepítés. Minőségi fajtaösszetételben a Rajnai rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos és a Pinot noir a meghatározó. 2011-ben a szőlőbirtok tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu dombjain fekvő 10 hektár szőlőültetvénnyel, melyen a Sauvignon blanc, Szürkebarát, Chardonnay és a Cabernet sauvignon képezik a fajtaválasztékot.

A pincészet jelenleg 2500 hl rozsdamentes, temperált tárolótérrel rendelkezik. A borászati technológiát a terméskorlátozás, a válogatott szüret és az irányított reduktív erjesztés határozza meg.

A családi cég a szőlő- és bortermelő tevékenységén túl mintegy 60 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel és juhtartással is foglalkozik, azon belül is a Suffolk fajta tenyésztésével.

Közel harminc éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és bortermeléssel Gál Csaba kertészmérnök-szőlész és felesége, Gálné Dignisz Éva élelmiszeripari mérnök-borász. Gál Csaba 1994-ben alapította meg Szigetcsépen a családi céget, amely kezdetben csak szőlőtermesztéssel, szőlőszaporítóanyag-előállítással és szőlőértékesítéssel foglalkozott. Gálné Dignisz Éva, a 2013. Év Bortermelője – személyében első alkalommal választott női borászt az év bortermelőjének a Magyar Borakadémia. Néhány éve gyermekeik is bekapcsolódtak a közös munkába. Ifj. Gál Csaba kertészmérnök-szőlészként, majd mesterképzésen növényorvosként végzett, és édesapjával elsősorban a szőlészeti és növényvédelmi munkák vezetéséből veszi ki a részét, Zsuzsanna pedig francia szakos nyelvész és tanárként diplomázott, és főként a pincészet jövedéki adminisztrációjával, különböző szervezési feladatokkal, az értékesítéssel, marketinggel és a borbemutatókkal foglalkozik.

– Milyen fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt három-négy esztendőben (tárolótér, palackozókapacitás, szőlőültetvények)?

– A Balaton-felvidéki Lesencefaluban lévő tíz hektáros szőlőültetvény megvásárlása után a következő beruházásunk a tárolótér növelése volt, a jelenlegi 2500 hl-es kapacitásra. Újabb acéltartályokat állítottunk be a borházunkba, illetve emeltünk egy könnyűszerkezetes épületet, amellyel szintén egyrészről a tárolókapacitásunkat növeltük – erjesztő- és tárolótartályokkal, és francia, valamint zempléni tölgyből készült barrique fahordókkal –, másrészről pedig létrehoztunk egy külön helyiséget, amelyben pont az elmúlt két hétben üzemeltük be a palackozó- és címkézőgépünket. Eddig a palackozás félautomatán működött nálunk, egy kis géppel, a címkézés pedig kizárólag kézileg, tehát most biztosan nagy könnyebbséget fognak adni számunkra ezek a gépek. A könnyűszerkezetes épület másik fele pedig mezőgazdasági és egyéb raktárként funkcionál. A szőlészeti-borászati és szántóföldi termesztéssel kapcsolatos fejlesztéseken túl pedig két éve juhtartásba is belefogtunk, amely eleinte hobbiként indult, de most már, ha a ráfordított időt és a szép eredményeket is figyelembe vesszük, lassan mondhatjuk, hogy amatőrként ugyan, de a cégünk juh törzstenyésztéssel is foglalkozik.

– A szőlőnek hány százalékát adják el más feldolgozóüzemeknek? Vannak-e új piacaik?

– A szőlőnek évtől függően kb. 70%-át eladjuk, 30%-át pedig válogatva feldolgozzuk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert vannak új piacaink, az új éttermeken és borszaküzleteken kívül az elmúlt években a boraink bekerültek a Tesco, Metro, Auchan és CBA Príma áruházakba is.

– A Gál Szőlőbirtok és Pincészet a hírek szerint újabb nagyszerű elismeréseket söpört be külföldön, melyek ezek?

– Nagy örömünkre a rozéborok világversenyén, Fran­ciaországban, Cannes-ban megrendezett 2016. évi Mondial du Rosé nemzetközi versenyen nyolc magyar éremből hármat pincészetünk rozéborai kaptak, köztük az egyetlen magyar aranyéremmel. A versenyen 25 ország rozéborai vettek részt, és aranyérmet az összes nevezett bor (1240 minta) mindössze 5,4%-a kapott, tehát hatalmas elismerés számunkra, hogy a mi rozénk is a csekély számú aranyérmesek közt van. Így a négy fajta rozéborunk közül három díjazásban részesült, nevezetesen a Pinot noir rosé 2015 borunk aranyérmet, a 2015-ös Zweigelt rosénk és a Kékfrankos rosénk pedig ezüstérmet nyert, utóbbi pedig már Párizsban is szerzett egy ezüstérmet, Magyarországról szintén egyedüli díjazott rozéborként, a 2016. évi Vinalies Internationales rangos nemzetközi borversenyen.

Gál Szőlőbirtok és Pincészet

2317 Szigetcsép, Szőlőtelep
Tel./Fax: 003624418585
E-mail: galpinceszet@invitel.hu
Honlap: www.galpinceszet.hu
www.facebook.com/galpinceszet

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Eredmények és kudarcok az uniós csatlakozástól napjainkig
„Húsz év az Európai Unióban és a jövő” címmel január elején szervezett online szakmai kerekasztal beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztálya. Az EU-csatlakozás várakozásairól, a magyar agrárium reményeiről és csalódásairól Kapronczai Istvánt, az Agrárgazdasági Kutatóintézet nyugalmazott főigazgatóját, az MKT mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztályának elnökségi tagját kérdeztük.
Két évtized tanulságai
Húsz éve, hogy beléptünk az Európai Unióba. Napjainkban sok vita zajlik arról, hogy mit adott Magyarországnak a tagság, milyen eredményeket értünk el, és milyen problémákkal szembesültünk? Font Sándorral, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnökével végeztünk el egy időutazást.
Állandóan igazolnia kell a létét az Európai Uniónak
Idén május elsejével töltjük be az Európai Unióban a húszéves tagságunkat. A belépéssel új perspektívát, lehetőséget kapott Magyarország arra, hogy a gazdaság, benne az agrárágazat felzárkózzon a nyugati színvonalhoz. Persze, már a kezdeti időszak sem volt zökkenőmentes, de az elmúlt két évtized jelentős fejlődésről tanúskodik. Dr. Mezei Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág, agrár- és uniós kapcsolati központ vezetője az uniós csatlakozást követő években aktívan vett részt az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának a munkájában, és a FAO római központjában is képviselte Magyarországot. Vele beszélgettünk.
Zöld keresztet minden magyar szántóra!
Az Agrárium7 – a kamarai választásokra készülve - a következő hetekben a megyei kamarai elnökök szakmai véleményét igyekszik közvetíteni a gazdálkodók számára. Elsőként Hubai Imre Csaba, a NAK a Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke, Dr. Pusztavámi Márton a NAK Vas megyei elnöke és Berek Gábor, a NAK Somogy megyei elnöke válaszoltak a kérdésekre.
Mi várható az új KAP stratégiától?
Kapronczai István agrárszakértő igen jártas az agrárstratégiák készítésében, ezért is kérdeztük az új Közös Agrárpolitikához készített, és benyújtott magyar stratégiai tervről.
A KAP zöld programja
A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége (MTBSzSz) online konferenciát rendezett „Tápanyag-utánpótlási lehetőségek mikrobiológiai termékekkel és azok gazdaságossági előnyei” címmel. A tartalmas előadásokból Dr. Juhász Anikónak, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárának az előadását idézzük fel.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza