Kategória: Európai Unió | Szerző: V.B., 2016/06/17
A Budapesttől 25 km-re a Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, jelenleg 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlőalapanyagát.
A sziget a történelem folyamán túlnyomórészt királyi-királynői uradalom volt, s szőlőtermelői múltját már az 1569-es szőlőadó-feljegyzések is bizonyítják.
A szigetcsépi szőlőterületből 66 hektár 2000–2012 közötti telepítés. Minőségi fajtaösszetételben a Rajnai rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos és a Pinot noir a meghatározó. 2011-ben a szőlőbirtok tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu dombjain fekvő 10 hektár szőlőültetvénnyel, melyen a Sauvignon blanc, Szürkebarát, Chardonnay és a Cabernet sauvignon képezik a fajtaválasztékot.
A pincészet jelenleg 2500 hl rozsdamentes, temperált tárolótérrel rendelkezik. A borászati technológiát a terméskorlátozás, a válogatott szüret és az irányított reduktív erjesztés határozza meg.
A családi cég a szőlő- és bortermelő tevékenységén túl mintegy 60 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel és juhtartással is foglalkozik, azon belül is a Suffolk fajta tenyésztésével.
Közel harminc éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és bortermeléssel Gál Csaba kertészmérnök-szőlész és felesége, Gálné Dignisz Éva élelmiszeripari mérnök-borász. Gál Csaba 1994-ben alapította meg Szigetcsépen a családi céget, amely kezdetben csak szőlőtermesztéssel, szőlőszaporítóanyag-előállítással és szőlőértékesítéssel foglalkozott. Gálné Dignisz Éva, a 2013. Év Bortermelője – személyében első alkalommal választott női borászt az év bortermelőjének a Magyar Borakadémia. Néhány éve gyermekeik is bekapcsolódtak a közös munkába. Ifj. Gál Csaba kertészmérnök-szőlészként, majd mesterképzésen növényorvosként végzett, és édesapjával elsősorban a szőlészeti és növényvédelmi munkák vezetéséből veszi ki a részét, Zsuzsanna pedig francia szakos nyelvész és tanárként diplomázott, és főként a pincészet jövedéki adminisztrációjával, különböző szervezési feladatokkal, az értékesítéssel, marketinggel és a borbemutatókkal foglalkozik.
– Milyen fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt három-négy esztendőben (tárolótér, palackozókapacitás, szőlőültetvények)?
– A Balaton-felvidéki Lesencefaluban lévő tíz hektáros szőlőültetvény megvásárlása után a következő beruházásunk a tárolótér növelése volt, a jelenlegi 2500 hl-es kapacitásra. Újabb acéltartályokat állítottunk be a borházunkba, illetve emeltünk egy könnyűszerkezetes épületet, amellyel szintén egyrészről a tárolókapacitásunkat növeltük – erjesztő- és tárolótartályokkal, és francia, valamint zempléni tölgyből készült barrique fahordókkal –, másrészről pedig létrehoztunk egy külön helyiséget, amelyben pont az elmúlt két hétben üzemeltük be a palackozó- és címkézőgépünket. Eddig a palackozás félautomatán működött nálunk, egy kis géppel, a címkézés pedig kizárólag kézileg, tehát most biztosan nagy könnyebbséget fognak adni számunkra ezek a gépek. A könnyűszerkezetes épület másik fele pedig mezőgazdasági és egyéb raktárként funkcionál. A szőlészeti-borászati és szántóföldi termesztéssel kapcsolatos fejlesztéseken túl pedig két éve juhtartásba is belefogtunk, amely eleinte hobbiként indult, de most már, ha a ráfordított időt és a szép eredményeket is figyelembe vesszük, lassan mondhatjuk, hogy amatőrként ugyan, de a cégünk juh törzstenyésztéssel is foglalkozik.
– A szőlőnek hány százalékát adják el más feldolgozóüzemeknek? Vannak-e új piacaik?
– A szőlőnek évtől függően kb. 70%-át eladjuk, 30%-át pedig válogatva feldolgozzuk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert vannak új piacaink, az új éttermeken és borszaküzleteken kívül az elmúlt években a boraink bekerültek a Tesco, Metro, Auchan és CBA Príma áruházakba is.
– A Gál Szőlőbirtok és Pincészet a hírek szerint újabb nagyszerű elismeréseket söpört be külföldön, melyek ezek?
– Nagy örömünkre a rozéborok világversenyén, Franciaországban, Cannes-ban megrendezett 2016. évi Mondial du Rosé nemzetközi versenyen nyolc magyar éremből hármat pincészetünk rozéborai kaptak, köztük az egyetlen magyar aranyéremmel. A versenyen 25 ország rozéborai vettek részt, és aranyérmet az összes nevezett bor (1240 minta) mindössze 5,4%-a kapott, tehát hatalmas elismerés számunkra, hogy a mi rozénk is a csekély számú aranyérmesek közt van. Így a négy fajta rozéborunk közül három díjazásban részesült, nevezetesen a Pinot noir rosé 2015 borunk aranyérmet, a 2015-ös Zweigelt rosénk és a Kékfrankos rosénk pedig ezüstérmet nyert, utóbbi pedig már Párizsban is szerzett egy ezüstérmet, Magyarországról szintén egyedüli díjazott rozéborként, a 2016. évi Vinalies Internationales rangos nemzetközi borversenyen.
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
2317 Szigetcsép, Szőlőtelep
Tel./Fax: 003624418585
E-mail: galpinceszet@invitel.hu
Honlap: www.galpinceszet.hu
www.facebook.com/galpinceszet
Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktoraiDr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatóságaDr. Bai Attila (szerk.):
A biogázBai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása
Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza