2025. 11. 22., szombat
Cecília
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Most kellene a szolgáltatást termékké fejleszteni

Kategória: Vidékfejlesztés | 2016/06/19

A Vidékfejlesztés Program kiírásai közt több is érintkezik a falusi turizmus tevékenységi körével. Ennek apropóján az ágazatról Dr. Szalók Csillát, a FATOSZ elnökét kérdeztük.

– Kérem, dióhéjban mutatkozzon be az Agrárium olvasóinak!

– 2007 óta vezetem a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Turizmus Intézeti Tanszékét. A falusi turizmusban tulajdonképpen a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) megalapítása óta tevékenykedem, Dr. Csizmadia Lászlóval dolgoztam, illetve dolgozom együtt még ma is. Kezdetektől fogva előadásokkal, jegyzetekkel, tanítással segítettem, patronáltam a munkát. Tavaly májusban választottak meg a Szövetség elnökévé.

– Hol tart ma a falusi turizmus Magyarországon?

– Ezt a kérdést több oldalról is meg lehet közelíteni. Az egyik maga a turisztika jelentősége. Meggyőződésem, hogy a falusi turizmusnak egyre nagyobb, az eddigiekben soha nem látott jelentősége van és lesz a jövőben még inkább. Hiszen azt látjuk, hogy mindenütt a világon, de különösen Európában a vidék szerepe, a falu, a hagyományok őrzése egyre inkább felértékelődik. A hatalmas méretű globalizációval szemben tapasztalható egyfajta visszafordulás, egyfajta lokális érzület, érdeklődés. Ennek egyik fontos állomása lehet a falusi turizmus. Ez meglátszik a turisztikai adatokon is. Nagyon fontos jelenség, hogy a vendégkör a korábbihoz képest kicserélődik, egyre inkább a középosztály jelenik meg, családok gyerekekkel. Az urbanizáció eredményeképpen nem nagyon ismerjük már a vidéket, a vidéki életformát, egyáltalán az országunkat, ezért szívesen visszafordulunk. A falusi turizmus képes őrizni a hagyományokat, a vidéki kultúrát és képes azt interaktív módon átadni a mai kor emberének. Interaktív, azaz kipróbálható módon, tehát fel lehet ülni a lóra, meg lehet fogni a csirkét, ki lehet próbálni a szövőszéket, meg lehet ismerni a falut és a történetét. Talán még nem nevezhető ez paradigmaváltásnak, de hogy nagyon nagy változás folyik a falusi turizmusban, az meggyőződésem. Egészen máshogyan kell ma már hozzáállni a falusi turizmushoz, mint akár csak évekkel ezelőtt.

– Mekkora ma a szálláshelyek száma a falusi turizmusban?

– Az elmondottak ellenére az a furcsa helyzet tapasztalható, hogy a legfrissebb adatok alapján inkább csökkenőben van a vendéglátók száma. Míg 2014-ben a vendéglátók száma 2805 egység, addig 2010-ben ez a szám 3976 egység volt. Ugyanez a helyzet a szobák számával is: 2010-ről 2014-re kb. 10 639-ről 8048-ra csökkent a számuk. Nyilván hasonló a tendencia az ágyak számában is. Ha viszont a kereslet oldaláról közelítünk, máris sokkal kedvezőbbek az adatok, jóval kisebb a csökkenés, 2010-ben 138 850 vendég kereste fel a falusi turizmust, 2014-ben 132 705 vendég, a vendégéjszakák száma pedig a 2010-es 415 884-ről 2014-re 373 711 vendégéjszakára csökkent. És ami nagyon fontos, hogy a tartózkodási idő jobb, mint az országos átlag, a falusi turizmusban 2014-ben ez 2,8 nap. Vagyis, ha már elmegy a vendég a falura, szívesen ott is marad. A hosszabb tartózkodás pedig több költéssel, nagyobb teljesítménnyel is jár, ami mind a vendéglátó, mind a turizmus egésze szempontjából fontos.
Ezekből a számokból sok minden látszik. Mindenekelőtt a kereslet, de a szabályozók is. Egy jól működő szabályzórendszer ösztönzőleg hathat a falusi turizmusra, de akár gátolhatja is a fejlődését, ahogy történt is 2009-ben a falusi vendégasztal megszüntetésével. Nagyon fontos tehát ezt is mindig a számok mellé tenni. Én nem gondolom, hogy a jelenlegi szabályzórendszer ösztönzőleg hat a falusi turizmus fejlődésére, sem a területi lehatárolás, sem a lakosságszám-lehatárolás nem felel meg a valós piaci folyamatoknak. Nem rendezi a szállásadó által nyújtott étkeztetést, saját portálján nyújtott programokat. Nem egységes a hatósági ügyintézés sem (önkormányzat, NÉBIH, építésügyi hatóság).
Ez a következő kihívás. Ha valóban azt szeretnénk, hogy egy ilyen roppant fontos terület érdemben hozzájáruljon a turizmus egészéhez és a kultúra, a társadalmi értékeink megőrzéséhez, akkor fontos odafigyelni arra, hogy olyan kedvező környezetet alakítsunk ki, amely ösztönzőleg hat erre, nem pedig gátolja.

– Melyek tehát jelenleg a falusi turizmus nehézségei, illetve fejlődési lehetőségei?

– A nehézségek egyrészt a szabályzórendszerből adódnak. Abból például, hogy a falusi turizmus szabályozása és gyakorlata is elment a szálláshely biztosítása irányába. Ugye az egész úgy indult, hogy kiegészítő jövedelem legyen a falun élők számára, amelyben a már meglévő eszközeiket, férőhelyeiket használják fel. Aztán egy szinten túl ez már nem működött, mert a falusi turista is csak szeretett volna külön szobát, külön zuhanyzót, és nem kívánt a vendéglátókkal közösködni. Megnőtt tehát a minőségi elvárás, egy bizonyos standardot mindenféleképpen el kellett érni, és az utóbbi idők szabályozásai is ezt igyekeztek kielégíteni, ennek a biztosítását ösztönözni. Nem véletlenül hoztuk létre 2011-ben az 1994-ben kifejlesztett minősítési rendszerünkre építkező napraforgós védjegyünket! Ennek a szemléletváltásnak, fejlesztésnek nagyon sok köszönhető, de ez, a kulturált szálláshely csak az alap, ahonnan most már tovább kellene lépni. Most kellene a falusi értékekre, a helyre, a környezetre, a helyi termékekre, a kulturális és történelmi hagyományokra koncentrálva a szállásszolgáltatást termékké fejleszteni. Tisztában kell lenni mindezekkel és ezeket megjeleníteni a saját vendégfogadóinkban. Ma ugyanis már azt kell nézni, azt kell támogatni, hogy mi az az élmény, az a többletszolgáltatás, amiért odajön a vendég! Hogy nálam négyféle állatot is meg lehet nézni, simogatni, hogy lekvárt lehet főzni, hogy ki lehet próbálni valami kézműves tevékenységet, együtt lehet elkészíteni a vacsorát a szállásadóval, vagy reggel ki lehet menni horgászni. Sőt már nemcsak a falut, hanem a régiót is jól kell ismernie a vendéglátónak, mert csak akkor marad ott a vendég, ha színes élményeket, programokat tudnak neki ajánlani. A kulturált szálláshely ma már csak az alap.
Mindennek a problémája a szabályozás oldaláról az, hogy csak most foglalkozunk vele, hogyan lehet a vendéglátást ebbe az egészbe beemelni, hiszen a falusi vendégház engedélyben nincs benne a meleg étel adása. Volt a falusi vendégasztal, de megszűnt – megjegyzem, amikor megszűnt, óriási csökkenés követte! Ma a falusi vendéglátó csak egyéb engedélyek, például a vendéglátóhely üzemeltetői engedély kiváltásával vagy őstermelői igazolvánnyal tud ételt-italt adni. Ami azért elég furcsa.

– Mekkora a szerepe a falusi turizmusban a Szép Kártyának?

– Iszonyúan fontos, hiszen a falusi turizmus a belföldi turizmusról szól. Az előző pályázati ciklusban pályáztuk meg, hogy a Szép Kártyát be lehessen kapcsolni a falusi turizmusba. A FATOSZ tagságból a minősített házak nagy része már el tudja fogadni. Pont a családosoknak, akik 2-3 gyerekkel utaznak vidékre, fontos, hogy ez a rendszer működjön, a kártyájuk itt is felhasználható legyen. Ha kártya finanszírozza a költségek egy részét, azt már könnyebb kiegészíteni.

– Egyre több ágazatban merül fel az áfacsökkentés szükségessége…

– Külföldi és belföldi vendégeinknek egyformán fontos lenne, hogy az áfateher csökkenjen, hiszen az áfát végeredményben a végső fogyasztó, a vendég fizeti. Ha vendéglátás ebben kedvezményt kapna, az egyértelműen pozitíven érintené a szakmát, hiszen versenyképesebbé tenné a terméket. A szálláshely mellett a turizmusban a fő vonzerő a gasztronómia. Ráadásul ez egy kis szolgáltató számára, mint a falusi vendéglátók is, kis tételben mindig sokkal drágább, mint a nagyoknak. A nemzetközi versenyképesség szempontjából ugyancsak roppant fontos, hogy nálunk mekkora az áfakulcs a környező országokhoz képest. Tudjuk ugyanis, hogy a turista rendkívül árérzékeny.

– Mekkora támogatási források állnak a falusi turizmus rendelkezésére és az mire elég?

– Az EU-s támogatási forrásokból 2010 óta a vidéki turizmus fejlődését szolgáló források összege elérte a 40 milliárd forintot, melyben jelentős összegek főleg szolgáltatás- és szálláshelyfejlesztésre álltak rendelkezésre. Ahogy korábban már említettem, jelentős változásokat hozva a falusi turizmusra, a térségi, helyi vonzerőkre. Mostanra talán már az a fő kérdés, hogy a további fejlesztést milyen pályázatok szolgálják. Véleményem szerint már nem a mennyiséget, hanem a minőséget szükséges fejleszteni, például a területi egyenlőtlenségek kiegyenlítése, segítése lehet a cél. Hogy jelenjenek meg a megyére, a térségre, a településre jellemző, azok hagyományaira építő programok, szolgáltatások. Már eljutottunk egy szintre, most a továbblépéshez kellene a pénz, a támogatás. Ehhez persze a tudás, az ismeretek is szükségesek, tehát fejleszteni kell az oktatásunkat is. Nagyon fontos továbbá az online megjelenés, értékesítés lehetősége. A falusi turizmus kisvállalkozásokról, icike-picike vállalkozásokról szól, hiszen 3 szoba az átlagunk. Aki ezt működteti, nem biztos, hogy okos telefont használ, de a turista, akit ide várnak, igen! A turista már elvárja, hogy okos telefonon kereshessen, foglalhasson, fizethessen. Nekünk ezt az ellentmondást, űrt kell áthidalnunk. Akik tíz éve még a számlát sem tudták kiállítani, azoknak most az online értékesítést kell megtanítanunk!
Ezekben a dolgokban óriási egyébként a FATOSZ szerepe azért, hogy az országban szétszórt több ezer, iszonyú képzettségbeli különbséget mutató szállásadót egy viszonylag egységes rendszerbe integrálja. Például megérné a Szép Kártya elfogadó rendszert akár ingyen is odaadni és a használatára kiképezni, mert a falusi vendéglátóknak pénze biztosan nem lesz rá, viszont csökkentené a feketegazdaságot, nőnének a bevételek.

– A falusi turizmus hogyan kapcsolódik össze a mezőgazdasággal és a vidékfejlesztési programmal?

– A FATOSZ 19 megye civil szervezetének a szerveződése. Azt szeretnénk, ha a falusi vendégfogadás egy nagyon korszerű, új típusú vendégfogadássá alakulna. Ezek a vállalkozások vidéken működnek, ha jól, akkor segítenek a megélhetésben, megmaradnak a házak, a település, a falukép, a turizmus össze tud kapcsolódni a mezőgazdasággal. A falusi turizmus szerepe abban is óriási, hogy fenntartsa, megőrizze, életben tartsa, sőt akár továbbvigye a vidéki hagyományokat, a falusi környezet olyan elemeit, mint például a differenciált növényfajták, gyógynövények, egyes helyre jellemző állatok, speciális helyi termékek, gasztronómia.
Például a hungarikumok népszerűsítése nemcsak marketingfeladatokat jelent, azokat meg kell ismertetni, a gyakorlatban is el kell juttatni a fogyasztókhoz, a vendégekhez, a városi emberekhez. Ezt szolgálja a falusi turizmus. Mi ez, ha nem az igazi vidékfejlesztés!

A Közös Agrárpolitika nem támaszt igazán szigorú szabályokat a falusi vendéglátással szemben. A lényeg egyfajta bizalom: a kínáló érdeke a jó minőség és az élelmiszer,biztonság, a vendég ugyanis ezek hátterével érzi jól magát. Ami a jogi szabályozást illeti, a vonatkozó élelmiszer-higiéniai előírások szerint (lásd 852/2004/EK rendelet ) az így előállított élelmiszerekről nem kell gyártmánylapot vezetni, az egészségügyi előírások az ételkészítéshez szükséges ésszerű és hétköznapi higiéné elvárásait tartalmazzák (hideg-meleg folyóvíz, személyi higiéné, tisztán tartott eszközök és felületek, hűtés-tárolás, hulladékkezelés). Az EU célja az élelmiszer-higiénia biztosítása az élelmiszer-termelés folyamatának valamennyi szakaszában, az elsődleges termelési szakasztól (azaz főképp a gazdálkodástól, a vadászattól és a halászattól) kezdve egészen a végső felhasználóig. Az uniós jogszabály nem szabályozza a táplálkozással, az összetétellel vagy a minőséggel, illetve az élelmiszerek házi termelésével és előkészítésével kapcsolatos kérdéseket.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Gazdaságátadás: sikeres generációváltás, fenntartható családi gazdaságok
Tíz év alatt 100 ezerrel csökkent a mezőgazdasági vállalkozások száma. A gazdaságok vezetőinek átlagos életkora 58 év, csak 4.9 százalékuk 35 év alatti. Minden harmadik gazda a nyugdíjas korosztályba tartozik – fogalmaz egyértelműen és látványosan Cseh Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.  
Szarvasbőgés: a legszebb vadászat
Már hallható az őszi erdők hangja, a gímszarvas násztáncával elkezdődött az idei szarvasbőgés – fogalmaz lírai szöveggel Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és rögtön figyelmezteti is az autósokat: vigyázzunk magunkra és a vadakra. Ebben a hangulatban fogalmaz Náhlik András professzor is a Vadászati ismertek című könyvében.
Legfrissebb földügyi aktualitások
Magyarország területének közel 80 százaléka termőföldnek minősül, melynek jelentős része mezőgazdasági művelés alatt is áll. Nem véletlen tehát, hogy hazánkban minden termőfölddel kapcsolatos hír vagy jogszabályi módosítás komoly figyelmet vált ki. Mostani cikkemben is ezekről, a legfrissebb földügyi információkról lesz szó.
Jövőre komoly összegekre pályázhatnak az agrárium szereplői
Szigeti Szabolcs személyében új helyettes államtitkár felel az Agrárminisztérium közös agrárpolitikájának a végrehajtásáért. Az Agrárium magazinban rendszeresen közöljük a vidékfejlesztési programmal kapcsolatos új híreket, így Szigeti Szabolccsal ott folytathattuk a beszélgetést, ahol elődjével, Papp Zsolt Györggyel abbahagytuk, s akit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének választottak.
Termelje az áramot is a nappal! Vissza nem térítendő támogatás napelemre az agrár szektorban
Az agrárszektornak ma három dologra lenne leginkább szüksége az eredményes működéséhez: elegendő rendelkezésre álló tőkére a versenyképesség növeléséhez; kiszámíthatóságra és energiabiztonságra a jövőre nézve; illetve megbízható partnerkapcsolatokra a stressz- és kockázatmentes napi munkához.
Agrár-vidékfejlesztési aktualitások
A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk április 18-tól megújult formában, új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el. E mellett több pályázati felhívás is megjelent, amelyek alapján a gazdálkodók benyújthatják, vagy hamarosan benyújthatják pályázataikat, támogatási kérelmeiket. Papp Zsolt Györggyel, a Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárral, az Irányító Hatóság (IH) vezetőjével beszélgettünk a hazai támogatáspolitika aktuális helyzetéről.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza