2025. 05. 15., csütörtök
Zsófia
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Antal Pincészet

Kategória: Növénytermesztés | 2016/07/17

Jelenleg összesen 26 hektár szőlőültetvényen gazdálkodunk, területeink döntően a Hajós-Bajai, kisebb részben – jelenleg 2 hektáron – a Szekszárdi borvidékeken helyezkednek el.

A bajai székhelyű ANTAL Pincészet családi vállalkozás. Családunk a múltban mindig művelt szőlőt, de pincészetünk igazi története akkor kezdődött, mikor a ’80-as évek végén szüleink mindhárom gyermeküknek telepítettek 1/3–1/3 ha szőlőt, amivel már komolyabban kellett foglalkozni. Ez a terület az azóta eltelt idő során tovább gyarapodott, habár sokáig csak szőlőként értékesítettük a termést. Komolyabb változás két éve következett be, mikor úgy döntöttünk, hogy ki szeretnénk lépni az országos palackos borpiacra is. Ehhez még komolyabb családi összefogásra és munkamegosztásra volt szükség. Édesapám nyugdíjasként még mindig aktívan irányítja a szőlészeti kézimunkákat, bátyám, aki főállásban agrár-felsővezetőként dolgozik, „másodállásban” a pincészet főstratégája, illetve a pénzügyi és adminisztrációs ügyek felelőse, jómagam szőlész-borász szakmérnökként a szőlészeti gépi és borászati szakmai munkát irányítom.

2016. évi díjaink

Cabernet Sauvignon Rosé


Miklós-napi Borverseny ezüstérem

Kékfrankos Rosé
Miklós-napi Borverseny aranyérem

Pinot Noir Rosé
Bor és Piac - Média Bora nagy aranyérem

Cabernet Franc Rosé
Szegedi Borfesztivál Arany érem és a fesztivál legszebb rosébora különdíj; Baja város rosébora

Pincészetünk eme túlnyomó részt már saját telepítésű, fiatal ültetvényeiről szüretelt szőlőből készíti friss, üde fehér- és roséborait, illetve kisebb mennyiségben gyümölcsös vörösborait. Borászatunk korszerű technológiával, azaz a legmodernebb szüretelő és szőlőfeldolgozó eszközökkel, korszerű erjesztő- és tárolótartályokkal, illetve palackozógéppel rendelkezik. A boraink készítésénél egyaránt merítünk a tradíciókból és használjuk a modern technikákat, ötvözzük az idősebb generáció tapasztalatát a fiatal generáció modern ismereteivel és lendületével. Ez a magas szintű szaktudás a garancia az állandó és magas minőség elérésére.

Célunk, hogy a borokról alkotott elképzeléseinket maradéktalanul meg is tudjuk valósítani, és hogy ez az elképzelésünk találkozzon a borfogyasztók minél szélesebb rétegeinek ízlésével. Hogy a vélemények cseréjének teret biztosítsunk, vendégeinket hangulatos borkóstoló teremmel és nagy vendégszeretettel készített bajai halászlével várjuk egy pohár bor mellett folytatandó tartalmas beszélgetésre.

Úgy érezzük, hogy a borfogyasztók az utóbbi években nyitnak a könnyedebb, gyümölcsösebb borok felé, aminek persze örülünk, hiszen nekünk kedvező ez a tendencia. Lehet ugyan, hogy ezt az érzetünket az is erősíti, hogy mi eddig elsősorban a tavaszi és nyári borfesztiválokon találkoztunk a vásárlóinkkal, és a meleg fesztiválnapokon jobban estek nekik a könnyedebb borok, uram bocsá’ egy kis fröccs. Azt mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a rosébor kedvelők tábora rohamosan bővül, aminek szintén örülünk, mert a termékpalettánk egyik fő pillére a rosé, 5 fajtából is készítjük ezt a bortípust, és talán a vásárlóink is erről ismernek bennünket leginkább.

A hozzánk látogatók jelenleg a következő borainkból választhatnak: Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Olaszrizling, Pinot Noir, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Az új telepítésű ültetvényeinkről pedig a idei szüretben Irsai Olivér és Kadarka fogja bővíteni a választékunkat.


Antal Pincészet – Antalvin Kft.
H-6500 Baja, Forrás köz 15.
info@antalpinceszet.hu
www.antalpinceszet.hu

Néhány gondolat a borvidékünkről

A híres Hajós–Bajai borvidék az alföldi régió délnyugati részén fekszik a maga 12 településével és 2300 hektárjával. A Hajós–Bajai borvidék a Duna–Tisza közének déli részén, az ún. Bácskai-löszhát nyugati lejtőin terül el. Az egykor egységes Alföldi borvidékből a rendszerváltás után három borvidék alakult, a Kunsági, a Csongrád-Szegedi és a Hajós–Bajai. Ez utóbbi talán a legjobb adottságokkal rendelkezik, a homok helyett löszön települt, s lényegében a dunántúli Szekszárdi borvidék Dunán inneni felének is tekinthetjük.
A borvidék szubmediterrán klímája igen szélsőséges, nyarai kifejezetten melegek és szárazak. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, az évi napfénytartam 2050–2080 óra közt változik, az évi középhőmérséklet 10,5–10,8 °C, ami hosszútávon csökkenti a téli és tavaszi fagyás előfordulását. Ezen a vidéken a téli és a tavaszi fagyok ritkábban jelentkeznek, és az általuk okozott károk sem olyan súlyosak, mint az Alföld más térségeiben. Az évi csapadék mennyisége kielégítő, 600–630 mm, csupán kedvezőtlen eloszlása okoz időnként gondot.
A Hajós–Bajai szőlőtermesztő tájnak nemcsak a klímaviszonyai, hanem a talajadottságai is kedvezőbbek a Kunsági borvidékénél. A termőtalaj, amely általában a tengerszint felett 130–140 méterrel található, különbözik az Alföldön megszokottól, a homok helyett ugyanis inkább a lösz érvényesül. A löszön és löszös homokon kialakult talajai nagyobb arányúak a lepelhomokos területekhez viszonyítva, mint a szomszédos borvidékeken, valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok is fellelhetőek.
Hajós–Baja hallatán az üde, könnyed, gyümölcsös jelzők juthatnak a borfogyasztók eszébe – nem véletlenül, hiszen a borok legtöbbje üdítő, könnyed ivású, kiváló szomjoltó. Az itteni borok a hegyvidékieknél lágyabbak, viszonylag alacsony sav- és alkoholtartalmúak. Márpedig ez nem elhanyagolható előny: világszerte is egyre keresettebbek a friss, könnyed, gyümölcsös borok. A borvidéken a vörösbort adó fajták aránya az összes szőlőterülethez viszonyítva közel 40%, míg a fehérborszőlő-fajtákat kb. 60%-on termesztik. Hagyományosan is neves a Hajósi kadarka, de nem kevésbé a Hajósi Cabernet.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Öntözés: fölzárkózunk Európához?
Az aranyat érő májusi eső ugyan áztatta a földeket a hónap elején, de egy ásónyomnyi mélyen már száraz a föld. Ezt lehetett kalkulálni, hiszen tavaly decemberben és az idén januárban feleannyi eső esett, mint a sokévi átlag. Az Energiaügyi Minisztérium kalkulált is a várhatóan aszályos nyárral, március elsejétől kihirdette a vízhiányos időszakot. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ kezdeményezésére a kormány sem késlekedett, az előző évekhez hasonlóan átvállalta a gazdáktól a vízszolgáltatási díj megfizetését.
Búzaszenteléssel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program
Búzaszenteléssel vette kezdetét az idei Magyarok Kenyere program Lead: Magyarok Kenyere program. Az egész éven átívelő programban határon inneni és túli magyar gazdák ajánlanak fel búzát rászoruló gyermekeket, családokat segítő szervezeteknek.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. Ennek aktualitása, hogy május 14-től kezdődően ismét több lépcsőben lehet benyújtani a támogatási pályázatokat. Azok a gazdálkodók lehetnek eredményes pályázók, akiknek árbevételüknek legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származik.
Pozitív „mellékhatások” kísérik a talajkímélő gazdálkodást
Bár akadnak már jó példák, de még nem kellő ütemben terjednek a talajkímélő művelési módszerek. Gyorsíthatja ezt a folyamatot, hogy az elmúlt évek szélsőségei a már hosszabb ideje átállt gazdálkodókat jóval kevésbé sújtották, és ez meglátszik a pénzügyi eredményességükben is. Itthon egyébként minden adott arra, hogy a gazdálkodók az átállás mellett döntsenek, rendelkezésre áll a technológia és a tudás is.
Precíziós talajlazítási terv készítése kukorica termesztéséhez
A mezőgazdaságban alkalmazott nagy tömegű erő- és munkagépek jelentősen hozzájárulnak a talajfelszín irányából induló és egyre vastagodó tömörödött rétegek kialakulásához. A talaj káros tömörödöttségének megszüntetésére rendelkezünk megfelelő mélylazítási technológiákkal, melyek alkalmazása viszont rendkívül energia- és költségigényes.
Zöldséghajtatás: csökkenő termőfelület, növekvő import, drága zöldség
Önellátásra sem vagyunk képesek a friss zöldségfélékből. A fóliasátrak nagy része korszerűtlen, elavultak a technológiák, és a legtöbb helyen a dolgos kezek is hiányoznak. Hiány persze nincs zöldségfélékből, import van bőven, de sokaknak megfizethetetlen. A tény az: a hazai lakosság több mint harmada nem eszik naponta zöldségfélét, pedig azok funkcionális élelmiszernek számítanak.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza