2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Korszerű terményszárítók

Kategória: Agrárgazdaság | Szerző: Kurják Zoltán Szent István Egyetem GEK, 2014/01/10
Címkék: gabonafélék, szemestermény, nedvességtartalom, száírás, energiatakarékosság, tárolhatóság

A terményszárítás fontosságát hangsúlyozni szükségtelen, még akkor is, ha részben a klímaváltozás hatásaként az utóbbi időben gyakran a korábbiaknál lényegesen szárazabb növények betakarítására nyílt lehetőség.

A hazai szárítógép-park közös jellemzője, hogy szinte kivétel nélkül konvektív elven működnek és rendkívül energiaigényesek. Az energiafelhasználás és az üzemeltetés költségei azonban megfelelő konstrukcióválasztásával racionalizálhatók.

A szárítás és a tárolhatóság feltétele

A jelen és várható időjárási viszonyainkat figyelembe véve tény, hogy terményeink betakarításkori nedvességtartalma rendszerint továbbra is magasabb, mint ami a biztonságos tároláshoz, illetve a további feldolgozáshoz szükséges. Ez az ideális ún. egyensúlyi nedvességtartalom a különböző termények esetében más-más értékű lehet, de általában – néhány kivételtől eltekintve – 13–14% körül van.

Megfelelő időjárási viszonyok mellett a kalászos gabonák szárítása nem szükséges, mert a nyári időszakban általában jellemző 30 °C körüli hőmérséklet miatt a betakarítás az egyensúlyi nedvességtartalommal vagy alig e felett történhet. Szükség esetén a néhány százalékos többletnedvesség eltávolítására alkalmas megoldás lehet, hogy „hidegen” járatjuk a szárítót, vagyis környezeti hőmérsékletű levegőt fúvatunk át a terményoszlopon a ventilátorok segítségével.

Ha az anyag nedvességtartalma bármilyen okból (pl. a gyakorlatban gyakran alkalmazott túlszárítás miatt) az egyensúlyi nedvességtartalom alá csökken, bizonyos idő elteltével az egyensúlyi nedvességtartalomig visszanedvesedik.

A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gyakorlatban a szárítók zöme konvektív elven működik, aminek lényege, hogy a termény fölösleges nedvességtartalmának elvonásához a felmelegített gáz halmazállapotú közeg (levegő, füstgáz-levegő keverék, túlhevített gőz) entalpiáját használjuk fel. Ennek tulajdonságai a szárítmány minőségét jelentősen befolyásolhatják.

A nedvességelvonás az anyag felületén és a szárítóközeg határzónájában fellépő parciális gőznyomás különbségek hatására jön létre. A száradó termény belsejében a nedvességgradiens miatt a víz a felszín felé áramlik. A vízleadási folyamat addig tart, amíg a belső vízmozgás és a felületi párolgás sebessége, valamint a levegő vízfelvevő kapacitása egyensúlyba nem kerül. A nedvességmozgás intenzitása elektromágneses polarizációval jelentősen növelhető, de ennek gyakorlati feltételei még nem adottak.

A hőmérséklet és a száradás sebessége és a folyamat energiaigénye között szoros összefüggés található. Az egyenletes száradási sebesség szakaszában a felületi hőmérséklet megegyezik a telítődési állapothoz tartozó ún. nedves hőmérséklettel (tf = tn). Az anyag belsejében mérhető hőmérséklet (ta) néhány fokkal alacsonyabb. Az egyensúlyi nedvességtartalomnál az anyag hőmérséklete a szárítóközeg hőmérsékletére melegszik fel (ts). A hőmérsékletgörbe vizsgálata teszi lehetővé, hogy az anyag tulajdonságait leginkább figyelembe vevő szárítási technológiát írjuk elő.

A szemestermény-szárítóink jellemzői

A gyakorlatban üzemeltetett szemestermény-szárítók szinte kivétel nélkül konvektív elven működnek, amelyekben a szárítótér rendszerint egy vagy több szárítózónából áll, és amelyek szerkezeti kialakítása adott berendezésben – függetlenül a szárítózónák számától – azonos. Konstrukciós szempontból az igen sokféle szerkezeti kialakítású szárítók három nagy csoportot képeznek: a kényszer anyagmozgatású berendezések; a gravitációs anyagtovábbítású toronyszárítók; és a vastagrétegű szárítók.

A kényszer-anyagmozgatású szárítók közös jellemzője, hogy a terményt a vízszintes elrendezésű, perforált szárító és hűtő felületen (tálcákon, szalagon stb.) villanymotorral hajtott anyagmozgató szerkezettel továbbítják végig a berendezésben. A száradás folyamatát az anyagmozgató berendezések haladási sebességének, a termény rétegvastagságának, valamint az egyes tálcákon átáramoltatott szárítóközeg hőmérsékletének változtatásával szabályozzák. A szárítási hőmérséklet kukoricánál általában 100–130 °C volt. Vízelpárologtató teljesítményük (típustól függően) 50–120 kg/h, fajlagos energiaigényük pedig 5500–7500 kJ/kg víz között változott. Ma már csak elvétve vannak üzemben.

A gravitációs anyagmozgatású toronyszárítók működésének alapelve, hogy a torony felső részén betáplált termény saját súlyánál fogva, szakaszos vagy folyamatos mozgással halad egészen a hűtőzóna után elhelyezkedő kitároló szerkezetig. A száradás sebességét a kitároló szerkezet működésének beállításával, a szárítón áthaladó terménymennyiség – tehát a száradási idő –, valamint az átáramoltatott szárítóközeg hőmérsékletének és mennyiségének változtatásával szabályozzák. Belső kialakításuktól függően aknás vagy csörgedeztető, illetve terményoszlopos berendezések különíthetők el.

A gravitációs szemestermény-szárítók tipikus képviselője, a korábbi hazai szárítógép-park meghatározó típusa a B1-15 típusú szárítóberendezés, illetve annak továbbfejlesztett változatai. Az eredeti hagyományos berendezés csörgedeztető rendszerű, keresztáramlásos, aknás szárító (1. ábra).

1. ábra. B3-15 szárítóberendezés (korszerűsítés és felújítás után)

Elsősorban kukorica szárítására konstruált gép, de a hazai gyakorlat szerint kalászosok, hüvelyesek és olajos magvak szárítására is alkalmas. Felépítése egyszerű, ezért üzembiztos. Hátránya a viszonylag magas energiaigény (5400 kJ/kg víz) és a szárítás egyenetlensége. Az energiaigény csökkentésére többszörös légátvezetésű kereszt-ellenáramú vagy recirkulációs rendszerűvé alakították át.

Az energiatakarékos szárítók kifejlesztésére irányuló törekvések első hazai eredménye a Sirokkó toronyszárító gépcsalád, amelynek legnagyobb tagja a Sirokkó-2000 gravitációs rendszerű keresztáramlású toronyszárító. A berendezés a nagy teljesítmény melletti alacsony energiafelhasználást a légvezetés sajátos, egyéni megoldásával és a szárítóközeg közbülső felmelegítésével (regenerálásával) éri el (2. ábra).

2. ábra. A Sirokkó-2000 szemestermény-szárító és működési rajza

A Mecmar típusú szárítóberendezések egyik csoportja áttelepíthető kivitelű, helyváltoztatásra alkalmas, míg a nagyobb teljesítményűek stabil üzemelésűek, elsősorban gabonafélék szárítására szolgálnak (3. ábra).

A szárítóberendezés szakaszos üzemmódban működik; betárolás, anyag-cirkulációs szárítás, hűtés és kitárolás a műveleti sorrendben.

3. ábra. A Mecmar mobil szárító

A nagyobb kapacitásigények kielégítésére a stabil építésű Mecmar M típusok, vagy a Meyer-Hevesgép X (4. ábra) változó terményoszlopú, gyűrűaknás szárítók alkalmasak. A Petkus típusú kompakt szárítók (5. ábra) direkt és indirekt szárításra is képesek. Az energiamegtakarításhoz levegő -előmelegítést, valamint -visszakeverést alkalmaznak. A terményoszlopos szárítók – amelyeknél a terményréteg perforált lemezek között nyert elhelyezést – jellegzetes típusa a BERICO-1260 szárító, amelynek fajlagos energiafelhasználása 3600–3700 kJ/kg víz (6. ábra).

4. ábra. A Meyer rendszerű toronyszárító

5. ábra. Petkus DU
hővisszanyeréses szárító

6. ábra.
A BERICO-1260 CEG
típusú szárító

Speciális vastagrétegű szárítók

A vastagrétegű szárítók első, klasszikus megoldásai a termények szárítását és tárolását egyazon berendezésben tették lehetővé. A továbbfejlesztett változatok rendszerint már folyamatos üzemre is képesek.

A GSI TOP-DRY-2000 berendezés kukorica, búza és egyéb gabonafélék, valamint hüvelyesek és olajos magvak szárítására alkalmas, szakaszos, illetve folyamatos üzemben (7. ábra). A felsorolt berendezéseken kívül még számos, működésében és kialakításában hasonló szárítót gyártanak szerte a világon. Közülük néhány típus főbb műszaki paramétereit a 1. táblázatban foglaljuk össze.

7. ábra. A GSI TOP-DRY-2000 típusú
vastagrétegű szárító

A szárítók kiválasztása

A hazai szárító-géppark heterogén összetétele, hullámzó konstrukciós színvonala eredményeként is jelentős energiafogyasztó. Az energetikai racionalizálás érdekében a konstrukciós megoldásokon kívül az üzemeltetés várható feltételeit is célszerű figyelembe venni.

A szárító kiválasztása alapvetően nem egy különleges folyamat, azonban ha a részleteket vesszük bonckés alá, a helyzet már sokkal árnyaltabb. A hazai szárítógép-park névleges kapacitása általánosságban összhangban van a szárítási igényekkel. Ugyanakkor a szárítótelepek területi eloszlása már nem követi az igények hasonló jellemzőit. Ráadásul a gazdasásosság számos tényező függvénye, amelyben a beruházásnak és az üzemeltetésnek vannak olyan állandó és igen jelentős költségei, amelyek függetlenek a teljesítménytől.

1. táblázat. Hazánkban található jellemző szemestermény-szárítók
névleges adatai (10% vízelvonás esetén, 24%-ról 14%-ra)

Emellett a forgalmazási költségek alacsonyan tartása érdekében a cégképviseletek csak igen ritkán vizsgáltatják szárítóikat, helyette inkább a gyártók által megadott gépkönyvi adatokat fogadják el, ami gyakran felfelé kerekített és a hazai körülményektől teljesen eltérő viszonyokra vonatkozik. Ráadásul gyakran az azonos típusok között is jelentős különbségek vannak, a telepítési és beállítási viszonyoktól függően. Ezeket az anomáliákat csak egy független szakértői grémiumra telepített kötelező gépminősítési rendszer bevezetésével lehetne kiküszöbölni. A gépminősítési vizsgálatok ugyan pénzbe kerülnek, de sokkal nagyobb haszna származna belőle a gazdaságoknak, ha magas műszaki színvonalú, a hazai viszonyoknak és a gazdálkodási feltételeknek megfelelő energia- és környezetbarát berendezéseket vásárolnának.
A tanulmány a TÁMOP 4.2.1.B-11/2/KMR-2011- 0003 pályázat támogatásával készült.

Ajánlott kiadványokDr. Radics László:
Növénytermesztő mester könyve

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Szójatermelés: a bátrak sikeresek voltak
A szója a XX. század karrier növénye a világban. Magyarországon ingadozott a termőterülete, az utóbbi években 50-60 ezer hektár átlagában stabilizálódott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői szerint a cél a 100 ezer hektáros termelés, így a jelenlegi import fele kiváltható lenne. A termőterülete növekszik is az utóbbi években, a gazdák alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, s ennek egyik lehetősége a szójatermelés.
Kedvetlenek a szilva és a dinnye termelők
Aktualitását veszítheti a régi anekdota. Édesapám minek szedjük ezt a sok szilvát? - kérdezi az ifjú legény az apjától. Hát fiam, ha anyád meggyógyul, lekvár lesz belőle, ha nem, akkor pálinka. Hamarosan szilva sem lesz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a szilva termőterülete folyamatosan csökken, jelenleg már csak hatezer hektáron termelnek szilvát.
Verseny a jövő versenyképességéért
Fogynak a gazdák. Nem fogyókúráznak, hanem számuk csökken látványosan. Az elmúlt tíz évben százezerrel csökkent a gazdaságok száma. Az utánpótlás is akadozik. A gazdaságirányítóknak csak a 4.9 százaléka 35 év alatti – amit Papp Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hibahatár kategóriának említett. A középfokú agrárképzésben tanulók száma is 2,4 százalékkal csökkent 2024-ben az előző évhez képest. A végzettek fele sem akar tanult szakmájában elhelyezkedni, 20 százalékuk külföldön tervezi a jövőjét. A szakmai karrierjüket megfontoltan tervező fiatal gazdáknak két pályázat is támogatja sikeres jövőjüket.
Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Kiszáradt kutak: csak öntözéssel nem lesz fenntartható a mezőgazdaság
Hajdú Vármegyében gazdálkodó ismerősöm szomorúan, de beletörődéssel meséli, hogy az idén megint vesztesége lesz a napraforgó és a kukorica földjein. Három éve, amikor a mostaninál még kevésbé váratlanul tört be az aszály, már elszenvedte a veszteséget. A 2023-2024 év kicsit jobb volt a hajdúságiaknak is, de a négy év átlagában veszteséget könyvelnek el. A Debrecen környéki falvakban már akkora a talajok vízhiánya, hogy a hat-nyolc méter mély ásott kutak kiszáradtak.
Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai termesztésére, a megfelelő termesztéstechnológiával és fajtaválasztással változást lehetne elérni ezen a területen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem által szervezett szakmai napon számba vették az ágazat lehetőségeit és bemutatták a korábban indított agrárerdészeti kísérlet eddigi eredményeit is.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza